Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Współwłasność auta zakupionego na fakturę...

KubusWariat - |5 Lut 2011|, 2011 22:41
Temat postu: Współwłasność auta zakupionego na fakturę...
Najpierw pokrótce opiszę... Kupiłem z komisu w Polsce, auto z 2003 zarejestrowane w PL (po przywiezieniu z DE) w 2006. Na fakturze jedynym kupującym jestem ja. Co musiałbym teraz zrobić, aby zarejestrować je na siebie i na ojca (na fakturze zamieszczona pieczątka o zwolnieniu z PCC), a dokładnie na ojca jako głównego właściciela, a ja abym był dopisany w drugiej kolejności jako współwłaściciel (oczywiście celem zniżek OC)???
Bango - |5 Lut 2011|, 2011 23:02

Ja pierwszego forda kupiłem na siebie ale nie chciałem płacić ubezpieczenia bez pełnych zniżek. Pojechałem do starostwa i dostałem umowę darowizny i przekazałem połowę auta na rzecz wujka, on ma zniżki i bez problemu zarejestrowałem.
Jeżeli auto jest na fakturę to nie wiem czy powyższe działanie do twojego auta odnosi się.
Zadzwoń do starostwa i będziesz wiedział.

Marcin - |6 Lut 2011|, 2011 08:09

Jak z ojcem kupowalismy oczatego, to na fakturze kazaliśmy wpisać nas obu i nie było problemu. Pani w urzędzie wpisała nas obu, ojca jak głównego właściciela, a mnie w adnotacjach urzędowych jako współwłaściciela. Może pogadaj w komisie aby Ci fakturę na dwóch wypisali, albo tak jak Bango napisał.
radekgora - |6 Lut 2011|, 2011 10:01

KubusWariat napisał/a:
Co musiałbym teraz zrobić, aby zarejestrować je na siebie i na ojca
sa dwa wyjścia
albo wam przepiszą dokument kupna auta i dopiszą Ciebie
albo jak ojciec jest właścicielem to pisze do US połowe auta jako darowizna na Ciebie

Bango - |6 Lut 2011|, 2011 12:46

Ja umowę darowizny do skarbówki nie zgłaszałem, forda mkII kupiłem za 1500 zł. Jak dobrze pamiętam to są jakieś progi od których trzeba zgłaszać umowę darowizny do US.
radekgora - |6 Lut 2011|, 2011 13:49

z tego co pamietam to progi są od nie płacenia podatku od darowizn
żeby miało to ręce i nogi i wpis do dowodu rejestracyjnego to warto taką darowizne zrobić i w skarbówce przedstawić

WieSiu - |6 Lut 2011|, 2011 22:04

darowizna to najlepsze rozwiazanie, kiedys takie cos mialem zrobione i bez problemow.