| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Problem ze światłami postojowymi
Piotr_pan - |2 Lut 2011|, 2011 16:23 Temat postu: Problem ze światłami postojowymi Witam, mam problem ze światłami postojowymi, efekt jest taki że po wyłączeniu świateł one nadal świecą ... problemu nie rozwiązuje również wyciągnięcie wtyczki od przełącznika świateł. Jakieś cztery miesiące temu było podobnie ale naprawiło się samo po kilku godzinach, w tej chwili jestem na feriach z rodziną i boję się że autko rano nie odpali. Bardzo proszę o sugestie.
Struna - |2 Lut 2011|, 2011 16:30
skrzynki już w stanie agonii zapewne.
Zajmij się tym bo Ci się auto spali.
bingo - |2 Lut 2011|, 2011 16:37
jak struna wspomniał, duża skrzynka pewnie, ewentualnie jeszcze wiązki. Zerknij po ciemku, czy coś jeszcze ci się nie jarzy lub podświetla. co do rannego odpalenia - odpinaj akumulator na noc, bo inaczej nie otpalisz, nie mówiac o ryzyku zapalenia auta ...
Piotr_pan - |3 Lut 2011|, 2011 18:24
Witam, dzięki za sugestie, duża skrzynka bezpieczników była czyszczona przezemnie, była w stanie idealnym, wiec rozebrałem i złożyłem. Zastanawiam się który elektryk podejmie się znalezienia problemu ? Może macie namiary na jakiegoś "magika" oczywiście okolice krakowa lub katowice. Struna może ty mi pomożesz? Dodam jeszcze na koniec, że objaw na dziś to się samo naprawiło ale nie ufam już i na noc odpinam akumulator.
Struna - |3 Lut 2011|, 2011 22:09
| Piotr_pan napisał/a: | | była w stanie idealnym, wiec rozebrałem i złożyłem. | wszyystkie 11 warstw ? | Piotr_pan napisał/a: | | Struna może ty mi pomożesz? | teorią - w praktyce nie bardzo mam czas. do vik-a uderz.
Boni - |3 Lut 2011|, 2011 23:21
| Struna napisał/a: | | Piotr_pan napisał/a: | | była w stanie idealnym, wiec rozebrałem i złożyłem. | wszyystkie 11 warstw ? |
Chopy, tak przy okazji - czemu nikt jeszcze nie robi "zamienników" tych popapranych skrzynek "po bożemu", na stary styl? Tak teoretycznie pytam, bo mam wrażenie, że niezła nisza byłaby, jakby ktoś rozkminił temat, i z jakiegoś dowolnego złomexa adaptował skrzynkę w stylu dużego fiata czy innego mk1 do mk3, aby złącza siadły. Gdzie się mylę?
Struna - |3 Lut 2011|, 2011 23:23
wicie rozumicie, chyba nieco problem w tym, że to rozbili na dwie skrzynki, poza tym jak sie zregeneruje jak należy to potem spokój, więc nie ma tragedii
bingo - |4 Lut 2011|, 2011 09:01
patrząc na nasze skrzynki, to pewno koszty wykonania takie na podmiankę bezpośrednią z tradycyjnym łączeniem były by wysokie. Stare typy skrzynek mają jednak moski i połączenia na wtyczkach, a u nas są już za wtyczkami ...
zresztą u nas problem nie w skrzynce tylko w ich umiejscowieniu - był by przed przegrodą, w komorze silnika, i nie było by z nimi problemów
Piotr_pan - |4 Lut 2011|, 2011 17:02
Chyba wiem czym tkwi mój problem, dziś znów była dyskoteka czyli świecące bez powodu światła postojowe. Po lekturze forum tknęło mnie i ruszyłem górną wtyczką od dużej skrzynki bezpiecznikowej i zgasły. Więc wydaje się że problem tkwi we wtyczce lub wiązce wychodzącej od niej. Po powrocie z urlopu będę zgłębiał temat i napewno napiszę co i jak.
[ Dodano: |19 Lis 2011|, 2011 14:43 ]
Tak problem zniknął jeszcze w lutym, mamy koniec listopada i znów problem jak bumerang powrócił, może koledzy mają jakieś inne pomysły ?
|
|