| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Czarna dioda w malej skrzynce od czego ?
mumin75 - |28 Sty 2011|, 2011 22:44 Temat postu: Czarna dioda w malej skrzynce od czego ? Jak w temacie koledzy prosze o podpowiedz dioda z malej skrzynki pod kablami za co odpowiada
ford2fast - |28 Sty 2011|, 2011 23:53
Opisz problem zrozumiale
Z tego co napisałeś trudno cokolwiek wydedukować
gufer-posepny - |29 Sty 2011|, 2011 09:19
Nie przypominam sobie żeby takie ustrojstwo tam występowało .
mumin75 - |29 Sty 2011|, 2011 09:20
Mam problem z ABS-EM i tempomatem i tak pomyslalem moze ta dioda odpowiada za ktures z tych urzaden .
gufer-posepny - |29 Sty 2011|, 2011 09:25
nie . aczkolwiek ABS z tej skrzynki bierze zasilanie .
Po drodze do obu urządzeń jest podłużnica i to tam bym szukał komnaty tajemnic .
mumin75 - |29 Sty 2011|, 2011 10:09
Juz jestem po rageneracji i wiazki i skrzynek . A ta diota to czysta ciekawosc bo zastanawiam sie za co ona odpowiada
gufer-posepny - |29 Sty 2011|, 2011 10:12
niewykluczone że ktoś przeniósł tą diodę do sprzęgła kompresora klimatyzacji właśnie do skrzynki . pierwotnie występuje na podłużnicy w połowie tak mocowana .
ford2fast - |29 Sty 2011|, 2011 10:14
| Cytat: | | Juz jestem po rageneracji i wiazki i skrzynek |
Chyba słaba była ta regeneracja
Sam ją robiłeś ?
gufer-posepny - |29 Sty 2011|, 2011 10:33
to ze ABS nie działa to jeszcze sam modulator mógł paść .
Reader - |29 Sty 2011|, 2011 11:02
mumin75, ta dioda w małej skrzynce jest oryginalnie.
Jak to Adam_2000, kiedyś tłumaczył , niektóre diody służą do realizowania prostych funkcji logicznych.
Rafał A.(antek) - |29 Sty 2011|, 2011 11:09
dioda w skrzynce jest fabrycznie
mumin75 - |29 Sty 2011|, 2011 11:15
Ok dzieki a co do regeneracji wiazki w wiazce tez jest dioda i ja ja mam a wiazka robona caly tydzien pod nadzorem elektryka wiec nie sadze by byla zpaprana
gufer-posepny - |29 Sty 2011|, 2011 11:27
no to wracamy do standardowej diagnostyki ABS .
stachu - |29 Sty 2011|, 2011 21:13
Do realizacji prostych funkcji logicznych służą bramki, dioda jest tylko elementem przewodzącym prąd w jednym kierunku (oczywiście w określonych granicach)
Adam_2000 - |29 Sty 2011|, 2011 21:17
| stachu napisał/a: | | Do realizacji prostych funkcji logicznych służą bramki... |
Owszem, ale bramka logiczna może być tworzona na bardzo wiele sposobów.
Siedzę w tym jakieś trzydzieściparę lat, chcesz podyskutować ?
stachu - |30 Sty 2011|, 2011 00:05
Wiem, że bramka może, a nawet jest, konstruowana na wiele sposobów. Wiem, że zbudowana jest z tranzystorów i wiem, że tranzystor można teoretycznie zbudować z diod ale sama w sobie dioda nie zrealizuje żadnej funkcji logicznej...
ford2fast - |30 Sty 2011|, 2011 00:55
| stachu napisał/a: | | Wiem, że bramka może, a nawet jest, konstruowana na wiele sposobów. Wiem, że zbudowana jest z tranzystorów |
Może być zbudowana nawet na lampach
| stachu napisał/a: | | ale sama w sobie dioda nie zrealizuje żadnej funkcji logicznej... |
Błądzisz okrutnie
Darol - |30 Sty 2011|, 2011 07:18
Diody sa dwie, jedna jest na elektrosprzeglo kompresora a druga pomiedzy przekaznikami engine run a heater blower relay, o ile pierwsza jest zawsze na podluznicy to druga jest albo w malej skrzynce albo na tej blaszance z wtyczkami nad schowkiem w zaleznosci od rocznika auta. Obie fabryczne. Bramka logiczna moze byc zbudowana na lampach, tranzystorach, jakby chciec to i na sznurkach. trybach czy co kto lubi i ile ma czasu. Sama dioda realizuje funkcje logiczna FALSE - niezaleznie od od tego czy na wejsciu jest 0 czy 1, na wyjsciu jest zawsze zero (dioda blokuje)
pandy - |30 Sty 2011|, 2011 14:16
| stachu napisał/a: | Wiem, że bramka może, a nawet jest, konstruowana na wiele sposobów. Wiem, że zbudowana jest z tranzystorów i wiem, że tranzystor można teoretycznie zbudować z diod ale sama w sobie dioda nie zrealizuje żadnej funkcji logicznej... |
realizuje funkcje OR (najprawdopodobniej)
http://en.wikipedia.org/wiki/Diode_logic
stachu - |30 Sty 2011|, 2011 14:23
I już w pierwszym zdaniu mamy wyjaśnienie
| Cytat: | | Diode logic or diode-resistor logic constructs Boolean logic gates from diodes |
tj
| Cytat: | | Logiczny układ diodowy lub logiczny układ diodowo-rezystorowy tworzy Bool'owskie bramki logiczne z diod |
I oczywiście w takiej aplikacji układy są w stanie realizować funkcje logiczne, jak zresztą napisano w artykule - AND i OR.
Natomiast dalej utrzymuję że sama dioda nie jest w stanie zrealizować żadnej funkcji.
Co więcej, FALSE to stan logiczny a nie funkcja. Do tego dioda spolaryzowana w kierunku zaporowym nie przewodzi prądu (oczywiście do momentu przebicia, ale diod uniwersalnych się nie przebija), więc na jej katodzie nie jest stan niski, tylko brak stanu.
Adam_2000 - |30 Sty 2011|, 2011 14:48
| Cytat: | I oczywiście w takiej aplikacji układy są w stanie realizować funkcje logiczne, jak zresztą napisano w artykule - AND i OR.
Natomiast dalej utrzymuję że sama dioda nie jest w stanie zrealizować żadnej funkcji. |
W 99% przypadków działanie poszczególnych elementów rozpatruje się właśnie w układzie, bo tylko wtedy ma to jakiś sens.
Nie chce mi się Cię przekonywać, szczególnie po tekście :
| stachu napisał/a: | | ... wiem, że tranzystor można teoretycznie zbudować z diod |
Boni - |30 Sty 2011|, 2011 14:54
Stachu, ale przecież to bzdura że "dioda jest tylko elementem przewodzącym prąd", niby skąd w diodzie prąd, przecież SAMA dioda nie ma żadnego prądu.
A swoją drogą, stany to się definiuje jak się chce, w danym systemie logicznym.
No ale mam silne wrażenie, że zamiast o diodach i bramkach, potrzebujesz Stachu poczytać powiedzmy http://en.wikipedia.org/wiki/Anal_retentive żebyś poznał swojego wewnętrznego wroga
stachu - |30 Sty 2011|, 2011 15:21
Adam, to bardzo stara i czysto teoretyczna szkoła, ale tak jest. Tranzystor bipolarny jest złączem PNP/NPN, a dioda jest złączem PN, więc jak najbardziej jest to możliwe teoretycznie, a w określonych warunkach nawet praktycznie.
Jako że nie mam na chwilę obecną dostępu do książek, znalazłem to http://www.elportal.pl/pdf/k01/27_13.pdf - rys. 19 i towarzyszący mu tekst.
Boni, to nie mój wewnętrzny wróg, po prostu starałem się sprostować błąd, a to koledzy ciągną temat przytaczając coraz to inne argumenty...
Dobrze, EOT, jeśli ktoś ma ochotę wytłumaczyć mi jaką funkcję logiczną można zrealizować na jednej diodzie, zapraszam na PW...
pandy - |30 Sty 2011|, 2011 18:47
| stachu napisał/a: |
Natomiast dalej utrzymuję że sama dioda nie jest w stanie zrealizować żadnej funkcji. |
Bo? dioda przeciez nie jest sama, ma rezystancje w ukladzie i zrodla zasilajace.
[ Dodano: |30 Sty 2011|, o 19:02 ]
| stachu napisał/a: |
Dobrze, EOT, jeśli ktoś ma ochotę wytłumaczyć mi jaką funkcję logiczną można zrealizować na jednej diodzie, zapraszam na PW... |
OR
masz jeden przekaznik/odbiornik (rezystor), chcesz zeby stanem jednego wejscia mozna bylo wlaczyc ten przekaznik, ok zalatwiasz to wlacznikiem, masz drugi obwod, drugi odbiornik, chcesz go tez wlaczac wiec masz drugi wlacznik a teraz potrzebuejsz zrobic funkcje OR zeby mozna bylo wlaczac dwoma wlacznikami tylko jeden z odbiornikow - dajesz wiec diode i po klopocie na jednym z odbiornikow masz OR z dwoch wlacznikow. Funkcja logiczna zaimplementowana na jednej diodzie, dziala.
[ Dodano: |30 Sty 2011|, o 19:08 ]
"Rzeczywiście
w pewnych warunkach tranzystor można
traktować jako połączenie dwóch diod
według rysunku 19. Ale niestety, tranzys−
tora nie można wykorzystać jako dwóch
oddzielnych diod, i na przykład zrealizo−
wać za pomocą dwóch tranzystorów
mostka diodowego (rysunek 20). Tranzys−
tor to coś więcej, niż dwie diody. Zapa−
miętaj to i nawet nie próbuj podobnych
sztuczek."
gufer-posepny - |30 Sty 2011|, 2011 19:54
jak już takie podejście naukowe to powiem że wiązka podłużnicy nieregenerowana to niezła wytwornica "zdarzeń losowych" i wspaniały model rachunku prawdopodobieństwa .
Darol - |30 Sty 2011|, 2011 19:57
raczej nieprawdopodobienstwa
Reader - |30 Sty 2011|, 2011 22:12
stachu, ile tranzystorów potrzebujesz aby zbudować układ realizujący funkcje jak na obrazku ?
A , B - wejścia
Q1, Q2 - wyjścia
1 - stan wysoki (np. 12V)
0 - stan niski (brak napięcia)
stachu - |30 Sty 2011|, 2011 22:16
Brak napięcia to nie jest stan niski tylko brak stanu, lub stan nieznany.
Q1 = A
Q2 = A OR B
W związku z czym potrzebna jest tylko jedna bramka OR, którą w najprostszy sposób można skonstruować na dwóch diodach, na dwóch tranzystorach lub na jednym tranzystorze dwubramkowym (lub dwubazowym).
Darol - |30 Sty 2011|, 2011 22:23
zapraszam na elektrode, tu sie robi gruby OT i czepialstwo
- 0 - stan niski (brak napięcia)
- 1 - stan wysoki (np. 12V)
- Brak napięcia to nie jest stan niski tylko brak stanu, lub stan nieznany.
Czepialstwo dlatego ze w nawiasie jest np. A rozmowa zchodzi z tematu do czego jest czrna dioda na temat funkcji i bramek i z czego mozna je budowac po okreslanie stanu niskiego czy wysokiego
Reader - |30 Sty 2011|, 2011 22:30
Tak, ale w założeniach zaznaczyłem że, w tym układzie/zastosowaniu stan niski jest równoznaczny z brakiem napięcia, a brak napięcia ze stanem niskim.
Jesteś w stanie przyjąć takie założenia ?
levy - |30 Sty 2011|, 2011 22:55
| Darol napisał/a: |
- 1 - stan wysoki (np. 12V) |
- 0 stan niski zazwyczaj nizsze napiecie niz stan 1
- 1 - stan wysoki (np.12V)
- 0 - stan niski (np.10 V)
taka sobie bzdura co?
Darol - |30 Sty 2011|, 2011 22:58
ja tylko readera cytowalem, takie sobie wymyslil przeciez zalozenia, napisalem zeby sie nie czepiac do szczegolow tylko sprobowac rozwiazac, bo przeciez wiadomo o co chodzi
levy - |30 Sty 2011|, 2011 23:07
| Darol napisał/a: |
- 1 - stan wysoki (np. 12V) |
- 0 stan niski zazwyczaj nizsze napiecie niz stan 1
- 1 - stan wysoki (np.12V)
- 0 - stan niski (np.10 V)
taka sobie bzdura co?
tz. ja napisalem chyba bzdure
roznica powinno byc chyba wiecej jak 50% ,
wiec 10V to bedzie wysokie ale moze sie myle
tak se tylko ot walnelem
pandy - |31 Sty 2011|, 2011 01:03
Stany logiczna jak i odpowiadajace im wartosci to kwestia umowna - w samochodzie mozemy sie umowic ze 1 to jest wtedy gdy jest +12V a 0 wtedy gdy +12V nie ma ( w praktyce mowimy o cewkach przekaznika i pradzie niezbednym do zadzialania przekaznika a przeplyw wlasciwego pradu determinuje napiecie - obwod otwarty to 0 a zalaczony to 1).
Nie ma co kombinowac ani tworzyc bytow rownoleglych - w wiekszosci wypadkow dioda realizuje funkcje OR.
Roznice miedzy poziomami rowniez wynikaja z umowy i techniki - w samochodzie to masa i napiecie w instalacji samochodowej, nie ma ukladow trojstanowych, a w praktyce mamy do czynienia z logika pradowa nie napieciowa (przeplyw pradu wywoluje dzialanie poszczegolnych przekaznikow)
|
|