Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Łańcuch rozrządu BOB

Chłodny Ar - |26 Sty 2011|, 2011 10:15
Temat postu: Łańcuch rozrządu BOB
Witajcie!
Czy przerabiał ktos z Was temat dostępności zamienników łańcuchów np. IWIS itd...?
Cena serwisowa 740 skłania do zastanowienia się nad alternatywą.
Pozdrawiam!
Arek

pepi - |26 Sty 2011|, 2011 11:22

kupuje się właśnie od bmw :) tylko coś koło akiegoś 1mm coś jest inaczej
tylko łańcuch wyrabia też zębatki i wtedy wymiana mało daje
ps , nie lepiej popracować na napinaniem łańcucha bo one same nie pękają
niektóre silniki mają ponad 500 tys i jest ok a prawdopodobnie po 300 ma każdy

Kaban - |26 Sty 2011|, 2011 11:41

Ja wyminiłem pewnego razu same napinacze na nowe z ASO i efektu praktycznie nie było. Potem zapodałem dwa łańcuchy febi od BMW i gra gitara :) Około 200zł to kosztowało.
pepicosi napisał/a:
tylko coś koło akiegoś 1mm coś jest inaczej

Nie zauważyłem, żeby było coś inaczej 1mm. Chyba, że szerokość łańcucha. To się zgadza. Od BMW jest troszke szerszy.

Chłodny Ar - |26 Sty 2011|, 2011 11:54

u mnie jeden łancuch był wymieniony, a drugi nadaje sie do wymiany, bo wyciagnął sie, mysle ze nawet nowy napinacz nie wiele da.
Kaban czy możesz dać mi namiary na te łańcuchy od BMW i jakieś konkretniejsze info? Pozdro

Kaban - |26 Sty 2011|, 2011 12:19

Hmmmm ja robiłem tak, że poszedłem ze starym łancuchem do sklepu i kupiłem taki, który miał tych samych wymiarów ogniwa (Pewnie większość ma te same wymiary). Jedyne co to od BMW był minimalnie szerszy o jakiś 1mm, ale to w niczym nie przeszkadza. A nawet może i lepiej bo nie siedzi na ślizgach w wyrobionych rowkach od poprzedniego łańcucha. Od jakiego BMW to było to Ci nie powiem ponieważ tej samej długości łańcucha w sklepie nie było więc bez wnikania w modele kupiłem dłuższy i go skróciłem do długośći Scorpiowego. Chyba tyle mogę pomóc :)
Chłodny Ar - |26 Sty 2011|, 2011 12:38

Najgorsze z tymi sklepami jest to ze jesli czegos nie maja to maja to ale na dzien nastepny. Jak tu wytlumaczyc zeby zamowili kilka lancuchow do BMWe a ja sobie wybiore. Dobry slad jest taki ze od BMW ale moze ktos zna dokladniejszy szczegol?
Kaban - |26 Sty 2011|, 2011 12:51

W sklepie było pare tych łańcuchów od BMW, ale nie chciałem się łudzić, że od któregoś modelu łańcuch jest identyczny jak w Scorpio. I w sumie to dalej nie wiem, czy istnieje taki łańcuch bo nikt konkretnie nie napisał :027:
Struna - |26 Sty 2011|, 2011 13:04

od ścigacza tez by można zapodać.
Chłodny Ar - |26 Sty 2011|, 2011 13:15

Struna napisał/a:
od ścigacza tez by można zapodać.

myslisz, ze bede mogl wtedy wkrecac cossiego na 12tys obr.....? :-)

Struna - |26 Sty 2011|, 2011 14:26

teoretycznie :D
gucio - |26 Sty 2011|, 2011 17:56

motory przeważnie mają inne łańcuchy co zazębują sie podobnie do paska zębatego.
pepi - |26 Sty 2011|, 2011 20:13

gucio napisał/a:
motory przeważnie mają inne łańcuchy co zazębują sie podobnie do paska zębatego
-nie każde :-D tylko z motoru jest o 1 mm za mały
z tych co ja kombinowałem
Kaban napisał/a:
Potem zapodałem dwa łańcuchy febi od BMW i gra gitara :) Około 200zł to kosztowało.
- tylko akurat ta firma podobno kijowe robi tak chłopaki piszą na forum mesia że to jest z plasteliny i w scorpio też ktoś coś tam pisał negatywnego

[ Dodano: |26 Sty 2011|, o 20:16 ]
Chłodny Ar napisał/a:
na 12tys obr.....?
- szlifierki to chyba troszkę więcej dają radę coś koło 14
Kaban - |26 Sty 2011|, 2011 21:49

pepicosi napisał/a:
podobno kijowe

Nie powiem, że są kijowe bo poza jednym przypadkiem gdzieś kiedyś z forum to nie słyszałem nic złego o tych łańcuchach. Takie pojedyńcze przypadki w internecie można znaleźć o każdej firmie. Zerwanych łańcuhów to widziałem pare jak nie więcej, ale to były oryginały z BOB'a Przyczyną zerwania nowego łańcucha nie musi być też sam łańcuch, a jak było w przypadku z forum to się raczej nie dowiemy :) Ale, że są super też nie powiem bo zrobiłem na tym zestawie dopiero ze 40kkm. A gdy się już zerwie... :D Teoretycznie nie kupując łańcucha z ASO x2 zostało mi na drugi silnik :P