Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Nie ma iskry choć powinna...

sajan666 - |23 Sty 2011|, 2011 22:00
Temat postu: Nie ma iskry choć powinna...
Witam. Mam znów problem z elektryką. Nie mam iskry z cewki ale:
1. Cewki 3 sprawdzane na krótko od aku dają iskrę przez kabel WN, którym je później podłączam.
2. Komputer, moduł wzmocnienia zapłonu, kable WN i cewka na pewno dobre.
3. Wszystko inne jest git - żadnych choinek, wariujących kontrolek itp.
4. Auto kręci pięknie, paliwo dostaje.
Jedyne co to, że nie ma iskry gdy cewka jest normalnie podłączona.
Stało się to po stłuczce a w zasadzie po postoju. Miałem stłuczkę - potłuczony reflektor i kierunek i pol zderzaka nie ma, cofnięte nadkole. Postał miesiąc i wszystko udało się ponaprawiać więc zakładam aku kręcę i nie ma iskry;] zaznaczam, że autem wróciłem po stłuczce i w międzyczasie 3 razy gasiłem i zapalałem na postojach itp.
Z tego co wiem może to być wina czujnika położenia wału aczkolwiek dlaczego stojąc tylko nagle się zepsuł?? Wtyczka siedzi na nim na pewno dobrze.

Darol - |23 Sty 2011|, 2011 22:01

czujnik polozenia walu ? Albo przewody do niego ? Z tylu w bloku silnika przy skrzyni siedzi
lukscorpio - |24 Sty 2011|, 2011 19:26

może być edis i kable do niego idące w oplocie.
gorgo - |24 Sty 2011|, 2011 19:32

Te kable w ekranie odpowiadają za wtryski, tzn. jak miałem uszkodzone te 3 kabelki to komputer mi wtryskiwaczami nie sterował.

Sprawdź opór czujnika na wale, powinno być około 500 ohm, i sprawdź czy kable czujnik-EDIS są ok.

VIK - |24 Sty 2011|, 2011 19:33

w '92 nie ma edisa.
Jest za to moduł za puszką filtra powietrza do lewej wnęki przykręcany :)

sajan666 - |24 Sty 2011|, 2011 19:39

ja jestem ciemny wiec powiedz mi co to jest edis?? i pytanko-dlaczego odkręcony i kręcący się bez problemów w kółko czujnik nie chce wyjść z bloku??

[ Dodano: |30 Sty 2011|, o 19:13 ]
no właśnie niby jest wszystko ok a dalej nie ma iskry. czujnik, moduł i kable wszystko w porządku (podmieniane na inne i dalej to samo)