Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Wskazania temp p³ynu

Adam73 - |15 Sty 2011|, 2011 13:40
Temat postu: Wskazania temp p³ynu
Mo¿e mnie ukrzy¿ujecie,ale co mi tam moze w koñcu rozwi±ze problem.
Czy jest taka mo¿liwo¶æ ¿e gdzie¶ jest co¶ nie teges ze wska¼nikiem temp. (jakie¶ przerwy czy cholera wie co ) ??
Za³o¿y³em nowy termostat (motorcraft) bo na poprzednich temp. otwarcia by³a na M,ale okazuje sie ¿e i na tym jest to samo.
Niby dziadostwo dzia³a prawid³owo , na zimnym wskazuje pocz±tek skali a wentyle odpalaj± przy wskazaniach pomiêdzy N a O ale na nowym orginale nadal wskazuje moment otwarcia na M.

PS. Znalaz³em takiego posta:
Cytat:
Parê informacji dla zainteresowanych a widzê ¿e nie tylko mi przeszkadza³a wskazówka wyra¼nie poni¿ej M.
Po kolei - tak jak pisa³em temperaturka ros³a sobie do po³owy nawet wiêcej a potem w dó³ - praktycznie do granicy norm.
Wymiana termostatu nie pomog³a - tzn zachowanie identyko termostaty sprawdzane w garnuszku i dzia³aj± na oko bez za¿utu - czyli mam termostat w zapasie .
Wymieni³em czujnik temperatury - zgodnie z tym co mówi³ sprzedawca powinien mieæ zielony plastik (nad sze¶ciok±tem pod klucz) a u mnie by³ bia³y. No i po zmianie na ten z zielonym (20 z³ - podróba) wskazówka podnios³a siê i sta³a praktycznie w miejscu - ale zato prawie na czerwonym polu - wysoko nad N.
Wiêc wyd³uba³em zegary i wyregulowa³em sam wska¼nik - po odchyleniu folii ze ¶cie¿kami od ty³u s± widoczne otwory a w nich fragmenty mechanizmów w zêbatkami pozwalaj±ce na wyregulowanie czu³o¶ci.
Jako ¿e termostat i czujnik nówki prosto ze sklapa a na dodatek termostaty dwa chodz± tak samo to zk³adam ¿e temperaturkê daja dobr± wiêc ustawia³em wska¼nik na po³owê skali przy normalnej je¼dzie, natomiast po zblokowaniu wentylatora temperatura posz³a do góry i w chwili doj¶cia wskazówki do górnej granicy norm za³±czy³ siê wentylator od klimy ¿eby wspomóc ch³odzenie.
Po kilku dniach widzê ¿e wskazówka po rozgrzaniu chodzi pomiêdzy O i R tak od po³owy litery do po³owy drugiej i traktujê to jako dobre wskazanie.

Robi³ mo¿e kto¶ z obecnych cos takiego u siebie ????

gufer-posepny - |17 Sty 2011|, 2011 17:28

jak ja mia³em wskazania z sufitu ( za wysokie) to zasadzi³em oryginalny czujnik i po krzyku . Tyle ¿e mogê sobie dodatkowo zmierzyæ temp pracy silnika .

Zupe³nie niewykluczone ¿e wska¼nik sie zepsu³ . Tyle ¿e ja bym na szybko podmieni³ zegary .

Adam73 - |17 Sty 2011|, 2011 17:34

gufer-posepny napisa³/a:
ja bym na szybko podmieni³ zegary
no w³a¶nie nie mam od kogo zapo¿yczyæ :(
gufer-posepny napisa³/a:
zasadzi³em oryginalny czujnik
czujnik orginalny (czarny)
gufer-posepny napisa³/a:
mia³em wskazania z sufitu ( za wysokie)
problem w tym ¿e u mnie jest to troche dziwne bo na zimnym startuje z pocz±tku skali a znowu¿ jak za bardzo dam mu w "ty³ek" to wentyle odpalaj± równiez prawid³owo (pomiedzy N a O) ,czyli ¿e co ¶rodek skali jest tylko zeswirowany ???
gufer-posepny - |17 Sty 2011|, 2011 17:41

to jak zauwa¿y³em dzia³a nieliniowo .zarówno czujnik jak i wska¼nik ma jakie¶ pogiête to . na przyk³ad od 20-95 stopni to szed³ mi do po³owy skali i to niby ok ale od 95-105 ( start wentyli ) to ju¿ lecia³ po³owê skali prawie poza bia³e .
Adam73 - |17 Sty 2011|, 2011 18:04

No nic ,chyba bede musia³ wprowadziæ w czyn t± porade o regulacji zegara :(
Q¼wa¿ , dwa czujniki,trzy termostaty i w ko³o Macieju ,wiêc pozostaj co¶ z elektryko (³oj to akurat moja piêta Archillesa).