Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Jakie sa roznice w ukladzie hamulcowym ABS vs ABS+TCS

pandy - |4 Sty 2011|, 2011 07:42
Temat postu: Jakie sa roznice w ukladzie hamulcowym ABS vs ABS+TCS
Czy w TCS kazde kolo ma swoj uklad oraz elektroniczny modulator?
Gaiger - |4 Sty 2011|, 2011 08:55

Nie.
Jest inny komp ABS i pompa (obudowa identyczna) i dochodzi silniczek TCS z wiązką i drugi przewód hamulcowy na tył.
Tyle różnic.

kondzio508 - |4 Sty 2011|, 2011 09:13

Gaiger, a licznik z kontrolką TCS i przełacznik , panel podłokietnika jest inny ;)
pandy - |4 Sty 2011|, 2011 09:15

Ten drugi przewod hamulcowy wskazuje na oddzielny obwod wiec oddzielny modulator dla kazdego z kol z tylu?
Marcin - |4 Sty 2011|, 2011 17:19

pandy napisał/a:
n drugi przewod hamulcowy wskazuje na oddzielny obwod wiec oddzielny modulator dla kazdego z kol z tylu?

No tak nie do końca. w ABS masz jeden 3-kanałowy modulator (prawe przednie koło, lewe przednie koło i tylne koła na jednym przewidziue z trójnikiem) w ABS-TCS jestjeden 4-kanałowy modulator i każde koło ma swój niezależny, od reszty kół, przewód hamulcowy.

Edit: Panel podłokietnika jest taki sam, tylko ma dołożony przycisk deaktywacji/altywacji TCSa

Licznik ma zainstalowane na stałe kontrolki wraz z ich podświetleniem. Jak się dołoży wiązkę, to kontrolka zacznie się podświetlać.

gufer-posepny - |4 Sty 2011|, 2011 17:32

bo zegary są w różnych wersjach . mogą być z kontrolką TCS a nie będzie używana . Modulatorów ABS są 3 wersje . a co do rurek to nie wnikam .
Marcin - |4 Sty 2011|, 2011 17:34

No ja... Ja mam wersję H, dlatego kontrolka była. Sorki.