| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Przeciągnięcie kabla od wnętrza do akumulatora. Scorpio MK3
Dmoch - |30 Gru 2010|, 2010 16:05 Temat postu: Przeciągnięcie kabla od wnętrza do akumulatora. Scorpio MK3 Witam.
Czy mógłby mi ktoś doradzić, którędy będzie najprościej i najszybciej przeciągnąć kabel + z wnętrza scorpio do akumulatora? Potrzebne mi jest to do zasilenia wzmacniacza.
YGH - |30 Gru 2010|, 2010 16:13
Jak otworzysz maskę to poniżej akumulatora w ścianie grodziowej jest taka gumowa zaślepka z wypustami, odcinasz jeden wypust pasujący do kabla i przeciągasz. W środku kabel wyjdzie za schowkiem, za komputerem w nogach u pasażera.
Dmoch - |30 Gru 2010|, 2010 16:14
Dzięki wielkie!
a jeszcze taki mały offtopic: jakim to bezpiecznikiem zabezpieczyć? 60A?
gufer-posepny - |30 Gru 2010|, 2010 16:28
może być tyle samo co wzmacniacz .
Rafał A.(antek) - |30 Gru 2010|, 2010 17:23
obok/za akumulatorem masz przelotke, mniej wiecej za silownikiem wewnetrznego obiegu, tam mozna przejsc tez.
Dmoch - |30 Gru 2010|, 2010 18:04
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | obok/za akumulatorem masz przelotke, mniej wiecej za silownikiem wewnetrznego obiegu, tam mozna przejsc tez. |
I gdzie to wewnątrz jest mniej więcej? Którędy ten kabel wejdzie?
gw21 - |30 Gru 2010|, 2010 18:09
Lekko po skosie nad schowkiem, jak wyjmiesz aku, to myślę że łatwiejsze przejście niż dołem zwłaszcza jeśli nigdy nie miałeś odkręcanej półki z kompem i masz komplet śrub.
Dmoch - |30 Gru 2010|, 2010 19:48
Miałem odkręcanego kompa, sam odkręcałem. Jest komplet śrub
radarek - |31 Gru 2010|, 2010 11:33
w małej skrzynce jest wolne miejsce na bezpiecznik od grzania świec żarowych w dizlu można je wykorzystać a kable bezpośrednio z małej skrzynki wchodzą takim gumowym rękawem do środka.
Musiał byś tylko w TIS-je sprawdzić jak to jest z zasilaniem tego bezpiecznika
gufer-posepny - |31 Gru 2010|, 2010 11:39
w sumie niezły pomysł
YGH - |31 Gru 2010|, 2010 11:40
| gw21 napisał/a: | | jak wyjmiesz aku, to myślę że łatwiejsze przejście niż dołem zwłaszcza jeśli nigdy nie miałeś odkręcanej półki z kompem i masz komplet śrub. |
ja ciągnąłem dołem i zajęło mi to 3min., a nic nie musiałem odkręcać. wsadziłem kabel w ten wypust, w środku pod schowkiem odciągnąłem wykładzinę, znalazłem kabel, pociągnąłem i już. potem w próg i gitara.
radarek - |31 Gru 2010|, 2010 11:42
Sprawdzone
Bezpiecznik FIV nominalnie 50 A mała skrzynka zasilany bezpośrednio z aku
gufer-posepny - |31 Gru 2010|, 2010 11:51
no i nawet fuse właściwy .
radarek - |31 Gru 2010|, 2010 11:54
Do wzmacniacza spokojnie wystarczy i nie będzie się walać niepotrzebny bezpiecznik pod deską albo koło aku
gufer-posepny - |31 Gru 2010|, 2010 11:56
i wygląd całkiem profesjonalny
Dmoch - |31 Gru 2010|, 2010 16:44
Może estetycznie na +, ale do mocnego wzmacniacza warto pociągnąć gruby kabel. Więc zrobię tak, jak YGH zaleca I potem progiem poleci do bagażnika.
radarek - |31 Gru 2010|, 2010 17:58
Ten bezpiecznik oryginalnie zasila świece żarowe średnio po 10 A każda w sumie 40 A więc dlaczego uważasz że sobie nie poradzi z twoim wzmacniaczem
Zasilany jest tym grubym kabelkiem który wchodzi do małej skrzynki i wystarczy na jego wyjście podpiąć ten "gruby" kabel a lepiej linke i lecieć dalej do wzmacniacza
Jakie zabezpieczenie jest zalecane do twojego wzmacniacza
Warto też dać kondensator jak najbliżej samego wzmacniacza
ford2fast - |1 Sty 2011|, 2010 15:33
| radarek napisał/a: | w małej skrzynce jest wolne miejsce na bezpiecznik od grzania świec żarowych w dizlu można je wykorzystać a kable bezpośrednio z małej skrzynki wchodzą takim gumowym rękawem do środka.
Musiał byś tylko w TIS-je sprawdzić jak to jest z zasilaniem tego bezpiecznika |
Bezpieczniki tego typu są nawet 60A
Zasilanie jest , od spodu skrzynki jest wolne gniazdo z bardzo szeroką pojedynczą złączką
Dmoch - |7 Sty 2011|, 2011 19:03
YGH, w którym dokładnie miejscu jest ta gumowa zaślepka w wypustami? Na jakiej wysokości? Pod podstawą na aku, czy żeby się dostać trzeba wyjąć aku?
gufer-posepny - |7 Sty 2011|, 2011 19:13
YGH pewnie tam gdzie wiązka podłużnicy idzie przepchał . jest sporo miejsca .
Dmoch - |7 Sty 2011|, 2011 20:09
Ale jak się tam dostać?
Darol - |7 Sty 2011|, 2011 20:42
Zdjac schowek pasazera, dwa zatrzaski na zawiasach, zdjac wygliuszenie, odkrecic stelaz na ktorym jest zamontowany komputer - garstka subek 10 i za stelazem widac juz uszczelke przez ktora przechodzi wiazka podluznicy
Aa, ja napisze jeszcze jak sam pociagnalem sobie zasilanie, majac klika kilka wiazek, wyciagnalem z jednej na straty te grube przewodu co sa do malej skrzynki - kto rozbieral ten wie, spilowalem zabek i moglem podlaczyc do niewykorzystanego zlacza co jest uzyte w dizlu do swiez zarowych i obsadzilem 3 bezpiecznik 60A
radarek - |7 Sty 2011|, 2011 20:47
Aby dostać się do przepustu wiązki podłużnicy trzeba wymontować schowek i kompa następnie odgiąć lekko wygłuszenie i tam znajdziesz gumową uszczelkę/przepust od wiązki
Natomiast aby dostać się do małej skrzynki trzeba tylko odkręcić dwie śruby odczepić zaczepy i lekko rozchylić skrzynkę wetknąć kabel w coś w rodzaju gumowej rury która wchodzi do środka kabiny i ten kabelek powinien wyjść gdzieś w okolicy prawego przedniego słupka obok kompa jak zdejmiesz osłonkę nad nogami pasażera to go zobaczysz następnie zacisnąć szeroką wsuwkę i zainstalować bezpiecznik FIV i masz zasilanie do swojego wymarzonego wzmacniacza
Dmoch - |7 Sty 2011|, 2011 21:04
Mam już specjalny kabel do wzmacniacza z puszką z bezpiecznikiem, więc chcę przeciągnąć bezpośrednio do akumulatora. Muszę wiedzieć w którym miejscu w ścianie grodziowej to jest, patrząc pod maską.
Darol - |7 Sty 2011|, 2011 21:24
zdejmiesz schowek i stelaz kompa, i zaczniesz przewod wpychac to zobaczysz ktoredy zacznie wychodzic po drugiej stronie, a nawt jak nie zaczniesz, a tylko zdemontujesz to sam wyczujesz gdzie jest to miejsce po drugiej stronie
radarek - |7 Sty 2011|, 2011 21:25
jakieś dziesięć centymetrów nad prawą podłużnicą
Na środku fotki w jakichś 3/4 wysokości to szare kółko to dziura po wyjętej wiązce
O ile dobrze pamiętam to jest chyba jeszcze jakaś gumowa zaślepka w ścianie grodziowej za aku jak go wyjmiesz to powinieneś ją zobaczyć
kabelek przez nią powinien wyjść w okolicy przekaźników nad schowkiem na rękawiczki
Swoją drogą to ciekawe dlaczego mówi sie że to schowek na rękawiczki, ja mam tam sporo różnego badziewia ale rękawiczek to tam nie worze
Darol - |7 Sty 2011|, 2011 21:29
sie z amerykanskiego glove box wzielo, a kiedys kiedys, bo mialem okazje podlubac przy starych autach i poogladac, to te co widzialem z lat 30 mialy taki schowek ze tylko rekawiczki tam sie dalo wlozyc, no i praktycznie byly one standardowym wyposazeniem auta - czesto brak ogrzewania a buda z drewna z dziurami
radarek - |7 Sty 2011|, 2011 21:32
Powodzenia w wyciąganiu aku
U mnie jakiś magik poczepiał do tej plastikowej ścianki całą wiązkę od gazu wraz z rurkami i teraz muszę odkręcać podszybie coby sobie aku wytargać
ford2fast - |7 Sty 2011|, 2011 21:54
| radarek napisał/a: | | U mnie jakiś magik poczepiał do tej plastikowej ścianki całą wiązkę od gazu |
Większość gazowników to partacze , podobnie jak pacjenci dokładający klimatyzacje w samochodach
Mają głęboko gdzieś , że ktoś inny będzie miał problemy z ich twórczością
Podłącz ten kabel tak jak pisałem do małej skrzynki bezpiecznikowej
radarek - |7 Sty 2011|, 2011 21:58
Zdaje się ze kolega ma bezpiecznik w takiej fajnej przezroczystej obudowie i bardzo chce go wyeksponować koło aku
Więc poszuka tej zaślepki za aku w okolicy trąbika od alarmu i tamtędy będzie mu najwygodniej
Darol - |7 Sty 2011|, 2011 22:16
mozna uzyc pustych miejsc w malej skrzynce, pompowanego zawiasu chyba kolega nie ma, albo dac duzy 60A od pre glow z diesla, jak zrobilem u siebie, wzmacniacz i tak ma najczesciej swoj bezpiecznik
Dmoch - |7 Sty 2011|, 2011 23:12
Nie zależy mi na eksponowaniu tego, ale skoro jest gotowiec, to nie widzę potrzeby, by to puszczać przez skrzynkę. Kabel jest naprawdę gruby i ma na końcu takie mocowanie, że łatwo podpiąć go pod aku. Z wyjęciem aku był mały problem, bo mam 74Ah i jest wysoki. Ale troszkę nim pomerdałem i wyszedł w końcu Jutro przy świetle dziennym będę szukał tych przelotek.
EDIT: też mam gaz, ale nie przeszkadzało to w wyjęciu aku.
EDIT2: To może żeby nie tworzyć kolejnego tematu, ktoś mi powie, jak się dostać do kabli głośnikowych, które wychodzą ze wzmacniacza nad schowkiem?
gufer-posepny - |8 Sty 2011|, 2011 10:45
nad schowkiem otwierasz klapkę i może będzie z tej strony wtyczka do wzmaka . jak odwrotnie będzie to drugie miejsce to za radiem po lewej stronie będą dwa takie duże jajowate złącza . jedno to zasilania radia oświetlenie schowka a drugie to wzmacniacz i głośniki .
na tym polega właśnie upierdliwość osobnego wzmacniacza .
YGH - |8 Sty 2011|, 2011 14:20
ja przepchałem tym otworem (zdjęcie powyżej tylko na foto akurat nie ma tej gumy), w środku odciągnąłem kąsek wykładziny, znalazłem kabel i pociągnąłem, żadnego schowka nie ściągałem, nic nie odkręcałem. 5 min. roboty
Dmoch - |8 Sty 2011|, 2011 14:41
No i o to mi chodziło YGH Wielkie dzięki. Nie chce się mi bawić w skrzynki bezpieczników. Mam wszystko gotowe, chodziło jedynie o przeciągnięcie kabla. Jak najszybsze i jak najprostsze
[ Dodano: |8 Sty 2011|, o 16:54 ]
No więc kabel już przeciągnięty. Było trochę zabawy, ponieważ przelotka polecona przez YGH jest u mnie zgrabnie zasłonięta komputerem gazu... Więc siłowałem się przeciągając kabel przez przelotkę za akumulatorem. Wreszcie udało mi się znaleźć miejsce, którędy wyszło za schowkiem i poszło, jak YGH mówił, progami do bagażnika.
Teraz mam OLBRZYMIĄ prośbę! Czy ma ktoś może zdjęcie obszaru za schowkiem i mógłby pokazać, która dokładnie puszka to wzmacniacz? A może jest na nim coś charakterystycznego. Mam tam komputer, a nad nim znalazłem skrzynkę, w której jest miejsce na trzy szerokie, dwupoziomowe kostki. Wpięte są dwie. Może to to?
radarek - |8 Sty 2011|, 2011 23:27
Skrzynka o której piszesz to sterownik centralnego a wtyczka której brakuje to wtyczka od czujek ruchu o ile dobrze pamiętam
Co do wzmacniacza to nie pomoge bo u mnie takowego niema
gufer-posepny - |9 Sty 2011|, 2011 14:37
jest sporo wyżej wzmacniacz . na wysokości kratki nawiewu prawej .
takiego czegoś się spodziewaj :
http://allegro.pl/ford-ga...1387460221.html
w mk2 jest łatwy dostęp bo jest za tą drewnianą listwą z kratką nawiewu . tak to obrazuje .
Dmoch - |10 Sty 2011|, 2011 22:29
Już zrobione. W MK2 jest łatwy, ale w MK3 trzeba się nagimnastykować. A wykręcić bez wykręcania deski rozdzielczej się chyba nie da
|
|