Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Przeciągnięcie kabla od wnętrza do akumulatora. Scorpio MK3

Dmoch - |30 Gru 2010|, 2010 16:05
Temat postu: Przeciągnięcie kabla od wnętrza do akumulatora. Scorpio MK3
Witam.
Czy mógłby mi ktoś doradzić, którędy będzie najprościej i najszybciej przeciągnąć kabel + z wnętrza scorpio do akumulatora? Potrzebne mi jest to do zasilenia wzmacniacza.

YGH - |30 Gru 2010|, 2010 16:13

Jak otworzysz maskę to poniżej akumulatora w ścianie grodziowej jest taka gumowa zaślepka z wypustami, odcinasz jeden wypust pasujący do kabla i przeciągasz. W środku kabel wyjdzie za schowkiem, za komputerem w nogach u pasażera.
Dmoch - |30 Gru 2010|, 2010 16:14

Dzięki wielkie! :)

a jeszcze taki mały offtopic: jakim to bezpiecznikiem zabezpieczyć? 60A?

gufer-posepny - |30 Gru 2010|, 2010 16:28

może być tyle samo co wzmacniacz .
Rafał A.(antek) - |30 Gru 2010|, 2010 17:23

obok/za akumulatorem masz przelotke, mniej wiecej za silownikiem wewnetrznego obiegu, tam mozna przejsc tez.
Dmoch - |30 Gru 2010|, 2010 18:04

Rafał A.(antek) napisał/a:
obok/za akumulatorem masz przelotke, mniej wiecej za silownikiem wewnetrznego obiegu, tam mozna przejsc tez.

I gdzie to wewnątrz jest mniej więcej? Którędy ten kabel wejdzie?

gw21 - |30 Gru 2010|, 2010 18:09

Lekko po skosie nad schowkiem, jak wyjmiesz aku, to myślę że łatwiejsze przejście niż dołem zwłaszcza jeśli nigdy nie miałeś odkręcanej półki z kompem i masz komplet śrub.
Dmoch - |30 Gru 2010|, 2010 19:48

Miałem odkręcanego kompa, sam odkręcałem. Jest komplet śrub ;)
radarek - |31 Gru 2010|, 2010 11:33

w małej skrzynce jest wolne miejsce na bezpiecznik od grzania świec żarowych w dizlu można je wykorzystać a kable bezpośrednio z małej skrzynki wchodzą takim gumowym rękawem do środka.
Musiał byś tylko w TIS-je sprawdzić jak to jest z zasilaniem tego bezpiecznika

gufer-posepny - |31 Gru 2010|, 2010 11:39

w sumie niezły pomysł :D
YGH - |31 Gru 2010|, 2010 11:40

gw21 napisał/a:
jak wyjmiesz aku, to myślę że łatwiejsze przejście niż dołem zwłaszcza jeśli nigdy nie miałeś odkręcanej półki z kompem i masz komplet śrub.

ja ciągnąłem dołem i zajęło mi to 3min., a nic nie musiałem odkręcać. wsadziłem kabel w ten wypust, w środku pod schowkiem odciągnąłem wykładzinę, znalazłem kabel, pociągnąłem i już. potem w próg i gitara.

radarek - |31 Gru 2010|, 2010 11:42

Sprawdzone

Bezpiecznik FIV nominalnie 50 A mała skrzynka zasilany bezpośrednio z aku

gufer-posepny - |31 Gru 2010|, 2010 11:51

no i nawet fuse właściwy .
radarek - |31 Gru 2010|, 2010 11:54

Do wzmacniacza spokojnie wystarczy i nie będzie się walać niepotrzebny bezpiecznik pod deską albo koło aku
gufer-posepny - |31 Gru 2010|, 2010 11:56

i wygląd całkiem profesjonalny
Dmoch - |31 Gru 2010|, 2010 16:44

Może estetycznie na +, ale do mocnego wzmacniacza warto pociągnąć gruby kabel. Więc zrobię tak, jak YGH zaleca ;) I potem progiem poleci do bagażnika.
radarek - |31 Gru 2010|, 2010 17:58

Ten bezpiecznik oryginalnie zasila świece żarowe średnio po 10 A każda w sumie 40 A więc dlaczego uważasz że sobie nie poradzi z twoim wzmacniaczem
Zasilany jest tym grubym kabelkiem który wchodzi do małej skrzynki i wystarczy na jego wyjście podpiąć ten "gruby" kabel a lepiej linke i lecieć dalej do wzmacniacza

Jakie zabezpieczenie jest zalecane do twojego wzmacniacza

Warto też dać kondensator jak najbliżej samego wzmacniacza

ford2fast - |1 Sty 2011|, 2010 15:33

radarek napisał/a:
w małej skrzynce jest wolne miejsce na bezpiecznik od grzania świec żarowych w dizlu można je wykorzystać a kable bezpośrednio z małej skrzynki wchodzą takim gumowym rękawem do środka.
Musiał byś tylko w TIS-je sprawdzić jak to jest z zasilaniem tego bezpiecznika

Bezpieczniki tego typu są nawet 60A :)
Zasilanie jest , od spodu skrzynki jest wolne gniazdo z bardzo szeroką pojedynczą złączką :)

Dmoch - |7 Sty 2011|, 2011 19:03

YGH, w którym dokładnie miejscu jest ta gumowa zaślepka w wypustami? Na jakiej wysokości? Pod podstawą na aku, czy żeby się dostać trzeba wyjąć aku?
gufer-posepny - |7 Sty 2011|, 2011 19:13

YGH pewnie tam gdzie wiązka podłużnicy idzie przepchał . jest sporo miejsca .
Dmoch - |7 Sty 2011|, 2011 20:09

Ale jak się tam dostać?
Darol - |7 Sty 2011|, 2011 20:42

Zdjac schowek pasazera, dwa zatrzaski na zawiasach, zdjac wygliuszenie, odkrecic stelaz na ktorym jest zamontowany komputer - garstka subek 10 i za stelazem widac juz uszczelke przez ktora przechodzi wiazka podluznicy

Aa, ja napisze jeszcze jak sam pociagnalem sobie zasilanie, majac klika kilka wiazek, wyciagnalem z jednej na straty te grube przewodu co sa do malej skrzynki - kto rozbieral ten wie, spilowalem zabek i moglem podlaczyc do niewykorzystanego zlacza co jest uzyte w dizlu do swiez zarowych i obsadzilem 3 bezpiecznik 60A

radarek - |7 Sty 2011|, 2011 20:47

Aby dostać się do przepustu wiązki podłużnicy trzeba wymontować schowek i kompa następnie odgiąć lekko wygłuszenie i tam znajdziesz gumową uszczelkę/przepust od wiązki
Natomiast aby dostać się do małej skrzynki trzeba tylko odkręcić dwie śruby odczepić zaczepy i lekko rozchylić skrzynkę wetknąć kabel w coś w rodzaju gumowej rury która wchodzi do środka kabiny i ten kabelek powinien wyjść gdzieś w okolicy prawego przedniego słupka obok kompa jak zdejmiesz osłonkę nad nogami pasażera to go zobaczysz następnie zacisnąć szeroką wsuwkę i zainstalować bezpiecznik FIV i masz zasilanie do swojego wymarzonego wzmacniacza

Dmoch - |7 Sty 2011|, 2011 21:04

Mam już specjalny kabel do wzmacniacza z puszką z bezpiecznikiem, więc chcę przeciągnąć bezpośrednio do akumulatora. Muszę wiedzieć w którym miejscu w ścianie grodziowej to jest, patrząc pod maską.
Darol - |7 Sty 2011|, 2011 21:24

zdejmiesz schowek i stelaz kompa, i zaczniesz przewod wpychac to zobaczysz ktoredy zacznie wychodzic po drugiej stronie, a nawt jak nie zaczniesz, a tylko zdemontujesz to sam wyczujesz gdzie jest to miejsce po drugiej stronie
radarek - |7 Sty 2011|, 2011 21:25

jakieś dziesięć centymetrów nad prawą podłużnicą
Na środku fotki w jakichś 3/4 wysokości to szare kółko to dziura po wyjętej wiązce

O ile dobrze pamiętam to jest chyba jeszcze jakaś gumowa zaślepka w ścianie grodziowej za aku jak go wyjmiesz to powinieneś ją zobaczyć
kabelek przez nią powinien wyjść w okolicy przekaźników nad schowkiem na rękawiczki

Swoją drogą to ciekawe dlaczego mówi sie że to schowek na rękawiczki, ja mam tam sporo różnego badziewia ale rękawiczek to tam nie worze :)

Darol - |7 Sty 2011|, 2011 21:29

sie z amerykanskiego glove box wzielo, a kiedys kiedys, bo mialem okazje podlubac przy starych autach i poogladac, to te co widzialem z lat 30 mialy taki schowek ze tylko rekawiczki tam sie dalo wlozyc, no i praktycznie byly one standardowym wyposazeniem auta - czesto brak ogrzewania a buda z drewna z dziurami
radarek - |7 Sty 2011|, 2011 21:32

Powodzenia w wyciąganiu aku
U mnie jakiś magik poczepiał do tej plastikowej ścianki całą wiązkę od gazu wraz z rurkami i teraz muszę odkręcać podszybie coby sobie aku wytargać :)

ford2fast - |7 Sty 2011|, 2011 21:54

radarek napisał/a:
U mnie jakiś magik poczepiał do tej plastikowej ścianki całą wiązkę od gazu

Większość gazowników to partacze , podobnie jak pacjenci dokładający klimatyzacje w samochodach :)
Mają głęboko gdzieś , że ktoś inny będzie miał problemy z ich twórczością :shock:

Podłącz ten kabel tak jak pisałem do małej skrzynki bezpiecznikowej :)

radarek - |7 Sty 2011|, 2011 21:58

Zdaje się ze kolega ma bezpiecznik w takiej fajnej przezroczystej obudowie i bardzo chce go wyeksponować koło aku :)
Więc poszuka tej zaślepki za aku w okolicy trąbika od alarmu i tamtędy będzie mu najwygodniej

Darol - |7 Sty 2011|, 2011 22:16

mozna uzyc pustych miejsc w malej skrzynce, pompowanego zawiasu chyba kolega nie ma, albo dac duzy 60A od pre glow z diesla, jak zrobilem u siebie, wzmacniacz i tak ma najczesciej swoj bezpiecznik
Dmoch - |7 Sty 2011|, 2011 23:12

Nie zależy mi na eksponowaniu tego, ale skoro jest gotowiec, to nie widzę potrzeby, by to puszczać przez skrzynkę. Kabel jest naprawdę gruby i ma na końcu takie mocowanie, że łatwo podpiąć go pod aku. Z wyjęciem aku był mały problem, bo mam 74Ah i jest wysoki. Ale troszkę nim pomerdałem i wyszedł w końcu ;) Jutro przy świetle dziennym będę szukał tych przelotek.

EDIT: też mam gaz, ale nie przeszkadzało to w wyjęciu aku.

EDIT2: To może żeby nie tworzyć kolejnego tematu, ktoś mi powie, jak się dostać do kabli głośnikowych, które wychodzą ze wzmacniacza nad schowkiem?

gufer-posepny - |8 Sty 2011|, 2011 10:45

nad schowkiem otwierasz klapkę i może będzie z tej strony wtyczka do wzmaka . jak odwrotnie będzie to drugie miejsce to za radiem po lewej stronie będą dwa takie duże jajowate złącza . jedno to zasilania radia oświetlenie schowka a drugie to wzmacniacz i głośniki .

na tym polega właśnie upierdliwość osobnego wzmacniacza .

YGH - |8 Sty 2011|, 2011 14:20

ja przepchałem tym otworem (zdjęcie powyżej tylko na foto akurat nie ma tej gumy), w środku odciągnąłem kąsek wykładziny, znalazłem kabel i pociągnąłem, żadnego schowka nie ściągałem, nic nie odkręcałem. 5 min. roboty
Dmoch - |8 Sty 2011|, 2011 14:41

No i o to mi chodziło YGH :) Wielkie dzięki. Nie chce się mi bawić w skrzynki bezpieczników. Mam wszystko gotowe, chodziło jedynie o przeciągnięcie kabla. Jak najszybsze i jak najprostsze :)

[ Dodano: |8 Sty 2011|, o 16:54 ]
No więc kabel już przeciągnięty. Było trochę zabawy, ponieważ przelotka polecona przez YGH jest u mnie zgrabnie zasłonięta komputerem gazu... Więc siłowałem się przeciągając kabel przez przelotkę za akumulatorem. Wreszcie udało mi się znaleźć miejsce, którędy wyszło za schowkiem i poszło, jak YGH mówił, progami do bagażnika.
Teraz mam OLBRZYMIĄ prośbę! Czy ma ktoś może zdjęcie obszaru za schowkiem i mógłby pokazać, która dokładnie puszka to wzmacniacz? A może jest na nim coś charakterystycznego. Mam tam komputer, a nad nim znalazłem skrzynkę, w której jest miejsce na trzy szerokie, dwupoziomowe kostki. Wpięte są dwie. Może to to?

radarek - |8 Sty 2011|, 2011 23:27

Skrzynka o której piszesz to sterownik centralnego a wtyczka której brakuje to wtyczka od czujek ruchu o ile dobrze pamiętam
Co do wzmacniacza to nie pomoge bo u mnie takowego niema

gufer-posepny - |9 Sty 2011|, 2011 14:37

jest sporo wyżej wzmacniacz . na wysokości kratki nawiewu prawej .

takiego czegoś się spodziewaj :

http://allegro.pl/ford-ga...1387460221.html

w mk2 jest łatwy dostęp bo jest za tą drewnianą listwą z kratką nawiewu . tak to obrazuje .

Dmoch - |10 Sty 2011|, 2011 22:29

Już zrobione. W MK2 jest łatwy, ale w MK3 trzeba się nagimnastykować. A wykręcić bez wykręcania deski rozdzielczej się chyba nie da :573: