Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - przekładka foteli

marco - |28 Gru 2010|, 2010 13:55
Temat postu: przekładka foteli
witam.mam pytanie odnośnie podmiany foteli mam zwykłe a chcę wszczepić takie w prądzie i w związku z tym me pytanie odnośnie instalacji czy bardzo skomplikowane jest podłączenie foteli,co mi potrzebne do zrobienia takiej instalacji i jak i gdzie się wpiąć?z góry dzięki za pomoc
irek - |28 Gru 2010|, 2010 14:02

przekładka jest banalnie prosta
jak masz chciać fotel tylko góra-dół to prąd masz i tylko wepniesz, jak nie to instalacja może być
a jak jej nie ma to możesz zanabyć od kogoś i wepniesz bo miejsca są

a zawsze możesz plusa i minusa se pociągnąć choćby z zapalniczki :)

marco - |28 Gru 2010|, 2010 14:18

fotele mam całkiem bez prądu a czy jest jakaś instalka pod dywanami to nie wiem ale wątpię.a czy można tak bezpośrednio podbierać prąd z instalacji zapalniczki,to nie musi iść przez jakiś przekaźnik?
irek - |28 Gru 2010|, 2010 14:24

instalka jest pod wykładziną i jest przygotowana, a czy we wszystkich - nie wiem,
jak wyciagniesz fotel to się dowiesz i wtedy wystarczy tylko samą końcową instalację orginalną wpiąć bez klejenia i cięcia itp

a co do zabrania prądu nic się nie stanie, ale zawsze możesz dać zabezpieczenie i przekaźnik

ale to lepiej niech elektrycy się wypowiedzą

marco - |28 Gru 2010|, 2010 14:41

irek dzięki za pomoc i sprawdzę czy mam tą instalke,i poczekam na wypowiedź jakiegoś elektryka w razie jak bym jej nie miał czy mogę na pewno podpiąć pod obwód zapalniczki
gufer-posepny - |28 Gru 2010|, 2010 14:47

pod fotel kierowcy prąd przeważnie będzie . chyba ze to jakiś ultra golas to nie będzie . rzadziej bywa prąd pod fotelem pasażera . ale to sobie przeciągniesz kable i już .
Kevin Xy - |28 Gru 2010|, 2010 17:39

toom pociagnal z zapalniczki i dziala jak trzeba
Pierre - |28 Gru 2010|, 2010 18:00

Cytat:
instalka jest pod wykładziną i jest przygotowana, a czy we wszystkich - nie wiem,

Nie we wszystkich :evil:
U mnie nie było... Nawet jak zakupiłem wiązki to i tak dupa - bo nie było do czego wpiąć - zawiozłem wsio elektrykowi i dałem mu auto na 2 dni - teraz jest ale nie wiem jak to zrobił :( W ogóle to moje auto to wynalazek jest...

p.s. sprawa u mnie dotyczyła "grzanych pupci" - czego z zapalniczki zrobić sie raczej nie da...

sp9wlc - |29 Gru 2010|, 2010 13:27

ja miałem "golasa", ale fotel kierowcy był podnoszony elektrycznie, kupiłem fotele w full prądzie i przełozyłem, czasem śrubu potrafia sie urwać, ale u mnie bylo ok, potrzebna była wiążka do zasialania foteli, kótrej w oryginale nie było, ale podciągnołem prą własnie z zapalniczki i działa dobrze, sądzę jednak że własciwym będzie dołożenie oryginalnej wiązki, która zasila fotele po stronie regulacji i podgrzewania, co do samego podgrzewania to juz napewno lepiej niech jest przekaźnik.
piotrsanandreas - |23 Sty 2011|, 2011 20:03

podepnę się pod temat, mam dwa fotele przednie z wieloryba, oba z pamięciami, i chcę je wszczepić do mk2 który miał welur w full prądzie, i jest problem bo są inne kostki w tych wielorybowskich, możliwe że przez to że mają pamięci, na razie odciołęm pamięci (tzn. ich wiązki) i odkręciłęm kompy, ponieważ chciałęm zastosować kostki z foteli mk2 do mk3 ale plan nie wypalił tzn. pomysł, więc rozebrałęm wszystkie cztery siedzenia, łącznie z tapicerkami i zmieniłęm silniki od regulacji które są w dolnej części oraz w opraciu, ten który jest od regulacji oparcia, od pompki zostawiłęm ponieważ ma odpowiednią kostkę, w sumie to nie wiem do końca czy dobrze robię, dlatego też proszę o wasze opinie na temat rozwiązania takiego szczepa ;p z góry thx za pomoc ;)
gufer-posepny - |23 Sty 2011|, 2011 20:05

trza było kompy zostawić i by jeździły . tylko zasilanie na te grube kable podać . ostatecznie ktoś opracował jak w te wtyczki powtykać mostki żeby fotele jeździły bez komputerów
piotrsanandreas - |23 Sty 2011|, 2011 21:29

gufer-posepny, może i opracował ale mi nic o tym nie wiadomo, a że i zbędnych kg w samochodzie nie lubię a na dodatek do wieloryba się jeszcze to przyda to wolałem szczepić kablownie z silnikami od wersji bez pamięci...
gufer-posepny - |23 Sty 2011|, 2011 21:42

silniki mogłeś zostawić .

a zresztą ....

piotrsanandreas - |23 Sty 2011|, 2011 22:46

gufer-posepny, no mogłem, ale tak prawdę mówiąc nie mogłem znaleźć innego sposobu na szczepa żeby nie modować za bardzo instalacji w sposób taki żeby wszędzie nie było kilogramów taśmy izolacyjnej....
Darol - |24 Sty 2011|, 2011 03:41

termokurcz to swietny wynalazek, do duzej wtyczki 6 pinowej wielorybiej podpiac tylko plus i minus mozna bylo i wszystko gra i jezdzi, komputer moze wazy z 500g, ale mialbys caly fotel ktory plug&play mozna byloby wyjac i wstawic do wieloryba co mial moduly w drzwiach
Kevin Xy - |24 Sty 2011|, 2011 23:07

fotel pasazera chyba byl bez kompa ??
jak podpiales to winien caly dzialac

MarcinQ - |28 Sie 2011|, 2011 18:28

To i ja bym sie podpiol pod temat. Mam tak: zrobilem przekladke z fotela gora/dol, na pelna elektryke. Oprocz ogrzewania i napinacza, podpiolem plus i minus do grubej, 6 pinowej kostki w nowym fotelu. I jest tak ze kiedy wlacze wtyczke raz na 10 wlaczen pojawia sie czesc ruchow czyli przod/tyl, gora/dol tylniej czesci. Nie ma nigdy pochylania oparcia i podnoszenia przedniej czesci siedziska. Ale zawsze jest pompowanie fotela, czyli prad dochodzi. Ale nawet jak ta czesc ruchow sie pojawi i ustawie sobie fotel, to po minucie znowu znika i zostaje tylko pompowanie. I znowy trzeba kilka, kilkanascie razy wpinac i wypinac wtyczke i sterowanie wraca na pol minuty.
Pytanie jest takie: czy to moze byc uszkodzenie tego sterownika po fotelem? Czy moze ktos ma taki sterownik do sprzedania, pozyczenia?

pepi - |28 Sie 2011|, 2011 18:35

coś masz nie tak z modułem
bo wystarczy dać zasilanie i masę i już działa
a jak byś chciał memory to też można tylko wiązkę drzwi się zmienia
tylko auto musi mieć 4xszyby

gufer-posepny - |28 Sie 2011|, 2011 18:36

fotel z modułem takim pod siedziskiem ?
MarcinQ - |28 Sie 2011|, 2011 18:39

Czyli jak rozumiem cos jest nie tak z tym modulem pod siedzeniem kierowcy?
gorgo - |28 Sie 2011|, 2011 18:52

MarcinQ napisał/a:
Czyli jak rozumiem cos jest nie tak z tym modulem pod siedzeniem kierowcy?

Jeśli podałeś zasilanie i nie działa to pewnie moduł niesprawny...

MarcinQ - |28 Sie 2011|, 2011 19:37

Jak tego szukac na Allegro? Moze ktos podesle jakis link? Z gory dziekuje...
Kevin Xy - |28 Sie 2011|, 2011 20:06

MarcinQ, wpadnij do Piaseczna to podmienimy z moim
MarcinQ - |29 Sie 2011|, 2011 10:10

Kevin Xy napisał/a:
MarcinQ, wpadnij do Piaseczna to podmienimy z moim

Super, dzieki za gotowosc, nie wiem jednak kiedy bede w poblizu, bo tak naprawde teraz mieszkam z 80 km na polnoc od warszawy, wiec do Ciebie mam ze 120km... :-( Jak by co odezwe sie, jak bedziesz mial czas to sie zgadamy. Ale tak z ciekawosci, ponawiam pytanie - jak sie nazywa ten modol, i czy ciezko go ew. dostac na Allegro?

[ Dodano: |29 Sie 2011|, 2011 20:12 ]
moze sie jednak ktos zlituje i poda jakis link do aukcji...

pepi - |29 Sie 2011|, 2011 22:09

albo podeślij komuś ten moduł niech sprawdzi na ucie
nie którzy mają po 3 takie auta :P

Julek - |30 Sie 2011|, 2011 08:41

MarcinQ, nikt raczej nie poda żadnego linka do aukcji, bo rzadko kto sprzedaje moduły osobno - ja na ten przykład sprzedaję je tylko z fotelami, bo kto mi potem kupi fotel bez modułu?:)
MarcinQ - |30 Sie 2011|, 2011 22:13

A to nie jest przypadkiem cos takiego? http://allegro.pl/ford-sc...1783482434.html
Julek - |1 Wrz 2011|, 2011 08:21

MarcinQ, nie, to nic nie warty moduł komfortu - odpowiedzialny za centralny zamek, elektryczne szyby, czy zdalne sterowanie pilotem
Masterboy75 - |8 Paź 2011|, 2011 14:48

Podepnę sę pod temat.
Czy jeśli mam w wersji ghia 4 x el. szyby i fotel kierowcy z elektryką góra-dół (pod fotelem są dwie luźne wtyczki - biała i czarna) to jest szansa, że fotele z full el. i pamięcią wstawię na zasadzie plug'n play ?

Julek - |8 Paź 2011|, 2011 15:38

nie ma takiej opcji
czarna i biała wtyczka jest od podgrzewania foteli

MarcinQ - |8 Paź 2011|, 2011 16:26

... ale jesli masz sterowanie gora dol, to jest to prawie plug'n'play. Po prostu laczysz dwa przewody doprowadzajace prad do starego fotela (grube, czarny i pomaranczowy) z takimi samymi przewodami ktore sa na spodzie fotela z full elektryką w znajdujacej sie tam wtyczce. Pozostale cienkie kabelki olewasz. I powinno wszyzstko dzialac tzn, wszystkie ruchy nowego fotela.
Zysio - |8 Paź 2011|, 2011 17:00

...a fotel pasażera?
MarcinQ - |8 Paź 2011|, 2011 19:32

tak samo.
Masterboy75 - |8 Paź 2011|, 2011 20:52

Niestety, fotel pasażera jest bez regulacji góra-dół, jest tam tylko jeden kabel z żółtą wtyczką, chyba od napinaczy pasów. Proszę o podpowiedź czy w takim razie muszę razem z fotelami dokupić jakieś wiązki drzwiowe lub idące pod dywanikami żeby było to podłączone tak jak należy i najlepiej żeby pamięć jeszcze działała.
gufer-posepny - |8 Paź 2011|, 2011 20:57

jeśli pasażer góra dół to tylko napinacz i grzanie podpinasz . do pamięci to przyciski na drzwiach , moduł do drzwi zresztą do obu , sterownik nad kompem i o ile masz 4 szyby w prądzie kable powinny być już .
pepi - |8 Paź 2011|, 2011 22:01

nie jest łatwo
potrzeba jest
instalki w drzwi x2
lusterka x2 pod memory czyli 2 wtyczki mają a nie jedną
fotel z memory
i można robić
ja u siebie zrobiłem fajne to jest
niech Żałuje ten kto nie ma tego :-d

[ Dodano: |8 Paź 2011|, 2011 22:02 ]
moduły są takie same

Julek - |9 Paź 2011|, 2011 00:45

MarcinQ, no ale o czym Ty piszesz, kolega pytał czy założy fotele i pamięć plug and play, a Ty mu radzisz skąd wziąć plus i minus
Masterboy75 - |9 Paź 2011|, 2011 02:38

pepicosi, lusterka tzn. okablowanie do nich czy to mają być lusterka z przewodami w komplecie bo to nierozłączalne jest ?
MarcinQ - |9 Paź 2011|, 2011 16:12

Julek napisał/a:
MarcinQ, no ale o czym Ty piszesz, kolega pytał czy założy fotele i pamięć plug and play, a Ty mu radzisz skąd wziąć plus i minus

fakt, niedoczytalem, przepraszam... myslalem ze chodzi o podlaczenie foteli full elektrycznych w miejsce zwyklego. jesli chodzi o sterownie z pamiecia w drzwiach to rzecywiscie wieksza robota...

pepi - |9 Paź 2011|, 2011 17:46

tak inna ;) ;)

[ Dodano: |9 Paź 2011|, 2011 17:48 ]
minimum to guzior i istalka drzwi kierowcy i wtedy masz tylko fotel

Masterboy75 - |11 Paź 2011|, 2011 00:02

Czyli reasumując:
Jeśli chcę mieć fotel kierowcy z pamięcią + fotel pasażera full electric + lusterka z pamięcią to potrzebuję:
1. Fotele :-D
2. Sterownik, który się znajduje nad kompem (czy to się nazywa moduł komfortu ?)
3. Dżinks z przyciskami do pamięci na drzwi kierowcy i ewentualnie wiązka idąca do niego
4. Wkłady lusterek z okablowaniem z dwoma wtyczkami
5. 2 moduły do przednich drzwi (myślałem, że one są w fotelach)
Czy to wszystko czy coś pominąłem ?