Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Miarowe stukanie proporcjonalne do prędkości

Kżyho - |10 Gru 2010|, 2010 15:37
Temat postu: Miarowe stukanie proporcjonalne do prędkości
Jakbym miał w ostatnim czasie mało problemów z moją Scorupą, to jeszcze od jakichś dwóch dni mam dziwne stuki gdzieś spod auta.
Pojawiają się w momencie gdy auto jest w ruchu (na postoju cisza, nawet jak przegazuję) podczas przyspieszania lub hamowania silnikiem. Jak jadę równomiernie to znikają.
Stuki są miarowe proporcjonalne mniej więcej do prędkości. Czyli jak przyspieszam to zwiększa się proporcjonalnie ich częstotliwość, jak hamuję silnikiem to zmniejsza, przy czym dźwięk tego stuku jest ciut inny. Poza stukami nie odczuwam żądnych wibracji czy czegokolwiek innego.
Podpora wału? Coś innego?

masa300789 - |10 Gru 2010|, 2010 15:48

Jesli masz msb to mozesz sprawdzic tlumik drgan ...metalowo-gumowe kolo zaraz za skrzynia
Kżyho - |10 Gru 2010|, 2010 15:58

Tak, skrzynia manual.
jaroz - |10 Gru 2010|, 2010 16:30

Jak bardziej z tyłu, to może być to co u mnie czyli zatarty przegub półosi. Identyczne objawy.
grand funk - |10 Gru 2010|, 2010 17:11

miałem to samo. przegub. stukanie ustąpiło na pól roku i wróciło z potrojona silą. wymieniłem przeguby i wszystko ok.... zobaczy w jakim stanie masz osłony przegubów. jeśli są rozwalone to dostał się brud syf piach i na 99% stuka przegub.
Waski - |10 Gru 2010|, 2010 17:35

umyć, dać nowy smar i "gumę" jeśli jeszcze nie wytłukło porządnie to będzie żyć
Kżyho - |10 Gru 2010|, 2010 17:55

No zaczął stukać teraz ostatnio, więc myślę, że taka kuracja powinna mu pomóc. Po zasugerowaniu przez Was przegubu dzisiaj intensywniej się przysłuchiwałem temu. W ogóle ciut inaczej zaczęło to hałasować jak wracałem z pracy niż wcześniej i możecie mieć rację, że to przegub. Prawdopodobnie przy lewym tylnym kole.
W poniedziałek auto i tak na warsztacie będzie, to przy okazji będzie można obejrzeć i to.
Dzięki naprowadzenie na dobry tor. Zdam relację czy to było to :)

jaroz - |11 Gru 2010|, 2010 10:09

grand funk napisał/a:
stukanie ustąpiło na pól roku i wróciło z potrojona silą
Tak jak u mnie.
Kżyho napisał/a:
Dzięki naprowadzenie na dobry tor
Nie ma za co :)
Kżyho - |19 Gru 2010|, 2010 23:32

No więc ostatecznie się okazało, że jeden przegub stukał, przy lewym kole, ale tak naprawdę i przy lewym i przy prawym kole gumy były uszkodzone i całość aż lekko podrdzewiała.
Ale póki co przemyte, nasmarowane i jest cichutko.
Temat zatem zamknięty :)