Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Przekładnia kierownicza

Księgowy - |10 Maj 2005|, 2005 11:09
Temat postu: Przekładnia kierownicza
Nawet nie chce mie się pisać :cry:

Od pewnego czasu walczę z przekładnią kierowniczą.

Stara miała takie luzy, że pozostała tylko wymiana.

Kupiłem w intercarsie regenerowaną, cena 1.400 po rabacie, 2 lata gwarancji!!

mechanicy założyli, minął miesiąc - półtora - cieknie, no to do reklamacji (ale mechanicy muszą ją wyjąć - to kosztuje i auto na 2 tygodnie unieruchomione)

Przychodzi werdykt reklamacja nieuznana (ale przejkładnia czyściutka, a że brak nr seryjnych to ciężko sprawdzić czy to ta sama) mechanicy ją zakładają i cieknie , więc znowu zdjęta auto znowy unieruchomoione i ponowna reklamacja (dodatkowo załączyłem pismo co o tym wszystkim sądzę) werdykt: raklamacja uznana, mam nową regeneropwaną przekładnie. Mechanicy założyli ją w piątek, w poniedziałem pojechałem, zeby sprawdzili czy cieknie przekładania, czy może przewody, pompa. Jednak przekładnia, więc znowu mnie czeka rekalmacja.

Dzwoniłem dzisiaj do Intercarsu i gościu do mnie, że lepiej było po reklamacji brać pieniądze niż przekładnie bo prawdopodobnie coś źle robią przy regeneracji. Noż qrwa mac!! to po cholerę takie gówno sprzedają i dają 2 lata gwarancji. Co z tego że mają 1000kM Suprę, jeżeli nei potrafią sprzedawać dobrych części i jeszcze się do tego przyznają.

Tylko qrwa kto mi odda za te wszystki wizytu u mechaników (wymiana przekładni nie jest za darmo)

Po tych doświadczeniach to chyba tylko zakup nowej pozostaje, ale jest to bolesna prawie 4.000 zł

Pozdrawiam

i życzę wiecej szczęścia ze Scorpionami niż ja mam :mrgreen:

Struna - |10 Maj 2005|, 2005 11:11

a weź sobie kup od kogoś na forum dobrą używkę i będziesz miał spokój.
Księgowy - |10 Maj 2005|, 2005 11:16

A jaką mam gwarancję, że używana zacznie cieknąć po np pół roku. Żadnej.

W Szczecinie są 2 firmy specjalizujące się w używkach do fordów. Jedna z nich już nie sprzedaje przekadni do wielorybów bo same z tym problemy (ciekną itd). W drugiej używane kosztują koło 1500 zł i też jakiejś specjalnej gwaracji nie ma że będzie dobra. Przez pewien krótki czas od kupna można wymienić (oddać) jeżeli będzie ciekła. ale co po paru miesiącach.

Struna - |10 Maj 2005|, 2005 11:37

jedzie jakiś forumowicz teraz po części do niemiec - może Ci sprowadzi za grosze i nawet jak za rok pocieknie to i tak kwota będzie zdecydowanie mniejsza.
grzegorz - |11 Maj 2005|, 2005 00:52

Mam przekładnie od 2,4 jak bedzie Ci pasować to oddam za pare groszy.Poniewiera się a mi się chyba nie przyda.
Pershing - |11 Maj 2005|, 2005 00:58

Do wieloryba raczej nie bedzie pasowac
kuba - |11 Maj 2005|, 2005 09:38

Jednak polecam ci używkę, regeneracja jest dobra (pod pomidory).
Aneta - |11 Maj 2005|, 2005 09:43

Jak jest dobrze zregenerowana, to nie cieknie. W Poznaniu jest firma, która umie to zrobić.
Księgowy - |11 Maj 2005|, 2005 12:05

Chyba jednak zapadnie decyzja o zakupie nowej przekładni, trochę siana pójdzie ale przynajmniej nerwów powinno być mniej. A z Intercarsa zabirę kasę za przekładnie i będę walczył o zwrot kosztów kilkukrotnej wymiany.

Pozdrawiam
(dziś w trochę lepszy humorze)

Księgowy - |20 Maj 2005|, 2005 07:27

Po niemałych problemach ze znaleźieniem przekładni, dzisiaj w moim aucie będzie zamontowana używana, z jakość której mechanicy ręczą głową.

Co do Intercarsu, to po intwrwencjach w centrali w Warszawie, sami się zaofrowali, że zwrócą koszty wymian przekładni, tak więc w jakiś tam sposób wyszli z tego całego bajzlu z twarzą.

Pozdrawiam

VIK - |20 Maj 2005|, 2005 19:59

sprawa jest prosta, za 1400zł takiej przekładni nie da sie dobrze zregenerować
lepiej kupić używaną, taniej na pewno, nawet, jeśli takie samo ryzyko czasu, jaki wytrzyma

fordzik3 - |23 Maj 2005|, 2005 09:49

Tak a propo przekładni kierowniczej, prawdopodobnie mam luzy na łożyskowaniu, czy tego również nie opłaca się robić ? Dodam że przekładnia jest sucha :?
Piotr Bydgoszcz - |17 Cze 2005|, 2005 19:05

Już pisałem na temat regeneracji przekładni dobrze regenerują i dają półroczną gwarancje w Lubiczu koło Torunia koszt 350 - 450 zł moja działa ok jestem zadowolony. Naprawa trwa niecały dzień , możliwe jest także zajechanie autkiem i zrobienie na miejscu w Lubiczu u meczanika który współpracuje z firmą która regeneruje, wymontowanie i zamontowanie przekładni około 150 zł , albo można samą przekładnie przesłac do nich pocztą czy firmą kurierską .
stuff - |18 Lip 2005|, 2005 10:47

Witam,
Księgowy a gdzie w Szczecinie dostałeś taką używkę ?? Na naszej "wsi" to raczej trudne ;)
Nie wiem czy mnie to niedługo nie czeka.......
W ogóle jakbys miał chwilke czasu w weekend chetnie bym sie spotkał i wymienił doświadczeniami z wielorybem.....

Księgowy - |18 Lip 2005|, 2005 11:04

Używkę załatwili mi mechanicy z warsztatu na gryfińskiej (Fordcar) - adres w dziale 'Sklepy, warsztaty', zreztą tylko tam oddaje moje "maleństwo" :D

A poza tym jest XEDOS części używane, i w Dąbiu (namiary jw)

Co do spotu, to faktycznie może w jakiś weekend dało by się spotkać.

W której części miasta mieszkasz?
(odp. na PRIV coby tematu nie zaśmiecać)

Pozdrawiam