Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - [MK2] Zmiana foteli na elektryczne z pamięcią

Kżyho - |27 Lis 2010|, 2010 00:26
Temat postu: [MK2] Zmiana foteli na elektryczne z pamięcią
Przewertowałem forum pod kątem starych wątków. Coś już tam wiem, ale też dużo nie wiem, a że większość postów była sprzed kilku lat, to zapewne i wiedza użytkowników tego forum się mocno rozszerzyła od tego czasu.

Chciałbym, aby w tym wątku pojawił się prosty, taki dla nieobeznanego za bardzo w temacie człowieka, opis czy i jak jest możliwa do zrealizowania modyfikacja w postaci przerobienia foteli na w pełni sterowane elektrycznie Z PAMIĘCIĄ ustawień w Scorpio MK2.
W grę więc wchodzi przerzucenie mechanizmów, jakichś modułów itp. z wieloryba.

Prosiłbym, żebyście skupili się na dwóch wariantach:
1) przeróbka z w pełni manualnych foteli
2) przeróbka elektrycznie sterowanych foteli MK2 na takie z pamięcią

Chciałbym dokładnie poznać jakie elementy potrzebuję do tego kupić, co z połączeniami elektrycznymi, czy może są jakieś fragmenty wiązki, które można przełożyć itp.
Zależy mi na uzyskaniu min. efektu, że mam po prostu te 2 czy 3 guziczki, które jak nacisnę, to mi się fotel pod danego kierowcę ustawi.

Razem z moją dziewczyną się non stop zmieniamy za kierownicą i przestawianie fotela jest niezwykle uprzykrzające życie, zwłaszcza, że i jej i mi ustawienie fotela do wygodnej pozycji trochę czasu zajmuje :(

Struna - |27 Lis 2010|, 2010 00:37

jak masz wór kasiory to do zrobienia.
Kżyho - |27 Lis 2010|, 2010 00:41

Chciałbym najpierw poznać szczegóły techniczne tego, a potem będę patrzył ile w ogóle to kosztuje :)
A innym myślę też się przyda taki tutorial, bo nie znalazłem stricte takiego instruktażowego wątku...

ford2fast - |27 Lis 2010|, 2010 00:52

Chyba nikt nie zrealizował takiej robótki :)
Pracochłonne i kosztowne :roll:
Prościej kupić dziewczynie drugie Scorpio :)

Kżyho - |27 Lis 2010|, 2010 00:55

Właśnie w tym rzecz, że zamieniliśmy 2 auta na jedno i to jakby nie ulegnie zmianie. Czy w tym układzie nasi forumowi znawcy mogą się chociaż teoretycznie wypowiedzieć co trzeba kupić/zrobić?
Rafał A.(antek) - |27 Lis 2010|, 2010 02:54

Kżyho napisał/a:
1) przeróbka z w pełni manualnych foteli

od diabła roboty tapicerskiej i praktycznie nierealne, inna konstrukcja fotela manualnego
Kżyho napisał/a:
2) przeróbka elektrycznie sterowanych foteli MK2 na takie z pamięcią

to juz szybciej, jesli mechanizmy pasuja, trzeba by poprzekładac silniki z foteli wielorybowych. najgorzej z tym w oparciu, wiadomo znow robota tapicerska

Najprościej, wsadzic fotele z wieloryba.

Co do kosztow, to fotel wielorybowy z pamiecia, czyli jakies 150 - 200zł
Moduł w drzwi + włacznik + moduł pamieci jakies 150 - 200zł
Umiejetnośc samodzielnego podłaczenia tego lub znow jakies 300zł lub wiecej za podlaczenia lub podłaczenie z montazem. Niestety trzeba połozyc multiplex. A jak juz na bogato to lusterka tez walnac z pamiecia :)

W mk2 nie robiłem tego, ale w mk3 owszem.

ford2fast - |27 Lis 2010|, 2010 03:11

Rafał A.(antek) napisał/a:
ale w mk3 owszem

Jest duuużo łatwiej :)

Kżyho - |27 Lis 2010|, 2010 03:16

A ten multiplex cały, to możecie mi rozjaśnić co to za ustrojstwo i na czym w sumie jego trudność polega?
Rozumiem, że lusterek elektrycznych, które obecnie mam ot tak sobie po prostu pod moduł pamięci nie podłączę?
Ktoś rozpracował jak to wszystko ze sobą połączyć i pod co się podłączyć w istniejącej instalacji?

Darol - |27 Lis 2010|, 2010 08:29

musisz posiadac :

Fotel w wersji z pamiecia, (bo byly tez w pelnej elektryce ale bez pamieci) pod spodem bedzie taka skrzyneczka (Memory seat module) z Wtykiem czarnym owalnym 6 pin obsadzone 5 pinow - plus, masa, dane,dane,sygnal wstecznego.

modul multipleksu z drzwi kierowcy w wersji na fotel z pamiecia i wiazke drzwi od niego do kompletu, na wiazce bedzie taka plaska 6 pin wtyczka do przyciskow pamieci 1,2,3. Wiazka zakonczona z jeden strony bedzie wtykiem drzwi(sloniem) koncza sie tam sygnaly szyny dancyh ktora laczysz z pierwszym modulem.

No i moze byc psikus w sensie ze modul moze chciec kumpli miec bo samemu mu sie niebedzie chcialo i trzeba bedzie dsrugi modul multipleksu w drugie drzwi wsaadzic a i jeszcze oba moga plakac i chciec modul centralnego zamka do zabawy, ale przynajmniej pilota m3 bedziesz mogl uzywac do ustawiania fotela wtedy, przydalyby sie dwie wiazki drzwi i wiazka wnetrza z ktorej bys sobie wyekstraktowal zasilania modulow i szyne danych, ale to ja bym juz przelozyl calosc i wykorzystal wszystkie funkcje jakie daja te moduly z mk3 do mk2

Przerobka manualnych to pomylka, wogole przerobka foteli to pomylka, wsadz z mk3 od razu

ford2fast - |27 Lis 2010|, 2010 08:37

Kżyho napisał/a:
Rozumiem, że lusterek elektrycznych, które obecnie mam ot tak sobie po prostu pod moduł pamięci nie podłączę?

Do wersji z pamięcią są inne lusterka :)

bingo - |27 Lis 2010|, 2010 11:43

ale lusterka można wsadzić od mk3 z pamięcią - to proste, fotele tez radzę od razu od MK3 z pamięcia, bo to też prosta sprawa. co do modułów, to już spore rycie w instalacji, dwa moduły konieczne, a może okazać się, że kolejne dwa są wymagane. Pewnie łatwiej było by spróbować poprosić magika znajomego elektronika, do zrobienia takiego prostego układu pamięci tylko dla foteli.
Rafał A.(antek) - |27 Lis 2010|, 2010 23:37

niesadze. ale przerzezbienie multiplexu realne. ale drogie
gufer-posepny - |28 Lis 2010|, 2010 09:12

Do fotela to tylko 2 kable z magistrali potrzeba , ccm moduł drzwi i przyciski .w drzwiach w sumie dużo nie ma , przynajmniej w mk3 . wymiana wiązki , wsadzenie modułu doprowadzenie magistrali . Tyle że u mnie fotel z pamięcią jest po prawej stronie więc zabawa mija się z celem .
Jankes - |28 Lis 2010|, 2010 09:18

Moim zdaniem mija sie z celem, szczególnie w MKII, mega pracochłonne jeśli robisz sam, drogie jeśli komuś zlecisz, bo nikt Ci tego nie zrobi za stówę czy dwie.
Juz lepiej i taniej wsadzić dwa stołki w full prądzie z wieloryba, za drugim trzecim razem, ustawianie będzie Ci zajmowało chwile.

gufer-posepny - |28 Lis 2010|, 2010 09:39

No i tą pamięć jednej pozycji zawsze masz :) . Dłubania jest , fakt .
bingo - |28 Lis 2010|, 2010 11:23

Jankes napisał/a:
za drugim trzecim razem, ustawianie będzie Ci zajmowało chwile.
- z tym się nie zgodzę, łatwiej jest ustawić poprzednią pozycję w manualu niż w elektryce bez pamieci - wiem z doświadczenia
Jankes - |28 Lis 2010|, 2010 11:28

Czy ja wiem, korzystałem z ręcznego ustawiana elektryki przeszło ponad rok, prawie codziennie, jak sie opanuje ta umiejętność, to nie sprawia problemu.
pepi - |28 Lis 2010|, 2010 12:27

- tak ja mam ponad 180 moja połowa ma 160 zawsze jedzie człek i ustawia ze 15 kilometrów az trafi
Jankes napisał/a:
Czy ja wiem, korzystałem z ręcznego ustawiana elektryki przeszło ponad rok, prawie codziennie, jak sie opanuje ta umiejętność, to nie sprawia problemu

masa300789 - |28 Lis 2010|, 2010 12:29

a nie jest to tak ze fotele z mk2 sa troszke wygodniejsze niz z mk3??
pepi - |28 Lis 2010|, 2010 12:30

a tak najprościej to by było zapodać fotele które mają przyciski w fotelu a nie na drzwiach
Kżyho - |29 Lis 2010|, 2010 18:23

A czy fotele "w full prądzie" z MK2 i z MK3 się czymś różnią w kwestii funkcjonalności?
Bo ktoś tam proponował full prąd z MK3 i zapomnieć o pamięci. A to te z MK2 nie mają jakiegoś sterowania elektryką?

No i z tego co piszecie, to wychodzi, że najłatwiej to by chyba było kupić jakieś fotele typu zaawansowany model Recaro czy coś w ten deseń, które mają swoją pamięć już w fotel wbudowaną i tyle. Tam pewnie starczy tylko zasilanie doprowadzić...

Struna - |29 Lis 2010|, 2010 18:26

Kżyho napisał/a:
A czy fotele "w full prądzie" z MK2 i z MK3 się czymś różnią w kwestii funkcjonalności?
mk2 może nie mieć "odsysania" powietrza z poduszki lędźwia - chyba tyle różnic.
gufer-posepny - |29 Lis 2010|, 2010 18:36

mechaniczne napinacze pasów . to też różnica .
Struna - |29 Lis 2010|, 2010 18:37

napinacze można przekręcić w sumie
Kżyho - |29 Lis 2010|, 2010 18:44

Bo wrzucanie zupełnie innej tapicery z MK3 tylko po to, żeby mieć wszystko w prądzie to chyba bez sensu, skoro można to wszystko mieć przy normalnym MK2-jkowym wyglądzie i kształcie foteli...
pepi - |29 Lis 2010|, 2010 18:56

raczej tak
gufer-posepny - |29 Lis 2010|, 2010 18:58

wsadzasz fotele i masz . mk2 też miało przecież szyby i lustra w prądzie . na chama jak chcesz tą pamięć to central module i moduł drzwi obsługujący przyciski gdzieś pod deche wrzucasz a przyciski sobie gdzieś ładnie wkomponujesz .
Struna - |29 Lis 2010|, 2010 19:02

tylko silniki muszą być z potencjometrami.
pepi - |29 Lis 2010|, 2010 21:18

gufer-posepny napisał/a:
na chama jak chcesz tą pamięć to central module i moduł drzwi obsługujący przyciski gdzieś pod deche wrzucasz a przyciski sobie gdzieś ładnie wkomponujesz .
-nie jest tał łatwo
Kżyho - |5 Gru 2010|, 2010 04:40

Panowie, a ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie jakie i ile jest silniczków (krokowe? inne?) w takim fotelu elektrycznym od MK2?
gufer-posepny - |5 Gru 2010|, 2010 08:33

4 silniki
ford2fast - |5 Gru 2010|, 2010 12:10

Zwykłe , nie krokowe :)
gufer-posepny - |5 Gru 2010|, 2010 12:35

no można się uprzeć że jest piąty do poduszki oparcia . chyba że jest grucha do ściskania .
Kżyho - |5 Gru 2010|, 2010 12:49

Tak sobie liczę i... nijak mi pięć nie wychodzi ;)
1 - przód/tył
1 - góra/dół
1 - regulacja pochylenia oparcia
1 - pompowanie poduszki oparcia

Gdzie jest 5-ty? :)

Darol - |5 Gru 2010|, 2010 12:51

Nie me prostej regulacji gora dol, to jest kolyska ktora podnosisz niezaleznie z tylu lub z przodu
gufer-posepny - |5 Gru 2010|, 2010 13:02

osobno przód fotela góra dół i osobno tył fotela góra dół .
bingo - |5 Gru 2010|, 2010 13:09

gokładnie jak piszą:
1 - góra / dół przód fotela
2 - góra / dół tył fotela
3 - przód / tył fotela
4 - przechył oparcia fotela
5 - pompowanie poduszki fotela

Kżyho - |5 Gru 2010|, 2010 13:25

OK. Dzięki za wyjaśnienie :)
Narodził się szatański plan skonstruowania jednak modułu pamięci do MK2, jak coś z tego wyjdzie to dam znać ;)

gufer-posepny - |5 Gru 2010|, 2010 13:47

sanki przerzuć tam są już 3 silniki ( w dodatku możesz mieć gotowca z pamięcią . oparcie to już nie wiem . ale upierdliwie się to rozbiera .
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 01:40

Nie no, założenie jest dorwać fotele elektryczne do MK2 i dorobić do tego moduł pamięci na min. 2 ustawienia. Podpuściłem kolegę, który trochę umie grzebać takie rzeczy, podszedł do tego ambicjonalnie i może coś się z tego wykluje. Ale na to potrzeba czasu sporo i najpierw muszę chociaż jeden fotel w pełni elektryczny znaleźć.
Bo jak już z tego wątku wynika, przekładka z MK3 jest dość problematyczna i mnie osobiście ten temat przerasta, bo nie jestem elektrykiem/elektronikiem żadnym, więc sobie tego do kupy sam nie poskładam raczej.
Jakby była jakaś gotowa "instrukcja" poskładania tych klocków to może, a jak sam mam grzebać w jakichś modułach, dziwnych wiązkach itp. to już trochę za dużo :(

pepi - |6 Gru 2010|, 2010 06:53

Kżyho napisał/a:
krokowe? inne
-jakie krokowe ?????? 3 plus pompka do pompowania ale to też silnik

[ Dodano: |6 Gru 2010|, o 06:56 ]
ale jakbyś chciał tylko elektrykę z mk3 bez memory to tylko dajesz 2 kable plus i masę ;)

bingo - |6 Gru 2010|, 2010 09:57

Kżyho napisał/a:
założenie jest dorwać fotele elektryczne do MK2
- a nie lepiej od razu z MK3? masz przynajmniej już czujniki połozenia do pamięci (potencjometry).
Darol - |6 Gru 2010|, 2010 10:06

Prosciej zdecydowanie bedzie uzyc moduly z mk3. Grzebanie w nich sprowadza sie do przykrecenia go zeby nie latal i wpiecia wtyczki. Nie wiem co dziwnego jest w wiazce, wtyczki-przewody-wtyczki. Schematy sa, pare osob z forum dokladalo sobie pamiec foteli, wiec jest tez kogo pytac.
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 14:31

gufer-posepny napisał/a:
oparcie to już nie wiem . ale upierdliwie się to rozbiera .
trochę tak, ale do zrobienia. Przekładałem.
Kżyho napisał/a:
przekładka z MK3 jest dość problematyczna
akurat najprostsza kwestia - pasuje plug'n'play
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 21:09

Panowie, to zdecydujecie się w takim razie. Bo najpierw mówicie, że nikt nie próbował i nie wiadomo czy te moduły z jeszcze czegoś nie korzystają i że trzeba jakieś skomplikowane wiązki dorabiać itd. A teraz nagle wypowiedzi, że prościej od MK3 wziąć całość i że to niby żaden wielki problem i nagle też, że ileś ludzi sobie coś takiego zrobiło. No to jak to w końcu jest?
Właśnie po to ten wątek założyłem, żeby poznać kolejne kroki co i jak poskładać do kupy, a tu jak na razie mocno sprzeczne ze sobą wersje się pojawiły...

Struna - |6 Gru 2010|, 2010 21:25

sam fotel z jego elektryką/elektroniką pasuje. W fotelu masz już moduł multipleksu oraz silniki z "potencjometrami" koniecznymi do pamięci. Pozostaje podpiąć resztę. W mk2 nie masz nic ( oprócz silników ). Więc z mk3 jakby łatwiej bo już masz potężną bazę z głowy.
ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 21:35

Struna napisał/a:
Kżyho napisał/a:
przekładka z MK3 jest dość problematyczna
akurat najprostsza kwestia - pasuje plug'n'play

Troszkę się zagalopowałeś :)

Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 21:37

Kumpel coś tam obmyślał po swojemu w kwestii badania położenia, więc chyba te potencjometry nie są niezbędne.
No i niby pozostaje "podpiąć resztę", ale nikt nie umie dokładnie powiedzieć, co to oznacza ta reszta, a niekoniecznie znamy zamysły twórców z fabryki.
Zaletą więc tworzenia czegoś własnego jest to, że tam potrzebuje od fabryki jedynie zasilanie, a resztę przynajmniej już ktoś zna. Przynajmniej teoretycznie ;)

ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 21:42

Cytat:

Kumpel coś tam obmyślał po swojemu w kwestii badania położenia, więc chyba te potencjometry nie są niezbędne.

Mocne :)

Struna - |6 Gru 2010|, 2010 21:51

ford2fast napisał/a:
Troszkę się zagalopowałeś :)
dwa różne konteksty - manipulatorze :)
Kżyho napisał/a:
chyba te potencjometry nie są niezbędne.
to jak kolo planuje "zapamiętać" położenie ?
Adam_2000 - |6 Gru 2010|, 2010 21:53

Kżyho napisał/a:
... więc chyba te potencjometry nie są niezbędne.

Taa... ciekawe jak "się dowiesz" w jakiej pozycji jest dany element (oparcie, siedzisko), bez tej informacji ?

Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 21:59

Nie wiem czy nie kombinował z np. ilością obrotów silnika. Ale to były czysto teoretyczne dywagacje na razie, bez chociażby oglądania fotela, bo takowym nie dysponuję ;)
Więc proszę się aż tak słówek nie czepiać, zwłaszcza, że ja się na tym nie znam, więc też mogę przeinaczyć ;P

Struna - |6 Gru 2010|, 2010 22:00

Kżyho napisał/a:
Nie wiem czy nie kombinował z np. ilością obrotów silnika.
przy krokowych to ma sens, przy "zwykłych" - średnio.
ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 22:02

Kżyho napisał/a:
Nie wiem czy nie kombinował z np. ilością obrotów silnika

Pewnie posadzi tak świstaka , który będzie je liczył :)

Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 22:05

Może i świstaka, ale przynajmniej Was zmobilizowało to wypowiedzenia się w tym wątku :P
ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 22:08

Już na pierwszej stronie wątku są zawarte najważniejsze wnioski :)
Kżyho - |6 Gru 2010|, 2010 22:19

No właśnie m.in. tymi wnioskami się pokierowałem:

bingo napisał/a:
ale lusterka można wsadzić od mk3 z pamięcią - to proste, fotele tez radzę od razu od MK3 z pamięcia, bo to też prosta sprawa. co do modułów, to już spore rycie w instalacji, dwa moduły konieczne, a może okazać się, że kolejne dwa są wymagane. Pewnie łatwiej było by spróbować poprosić magika znajomego elektronika, do zrobienia takiego prostego układu pamięci tylko dla foteli.

pisząc o koledze i pomyśle zrobienia jakiegoś modułu do elektryki z MK2.

ford2fast - |6 Gru 2010|, 2010 22:22

Kżyho napisał/a:
No właśnie m.in. tymi wnioskami się pokierowałem:

bingo napisał/a:

pisząc o koledze i pomyśle zrobienia jakiegoś modułu do elektryki z MK2.

Więc przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM wpis kolegi bingo :)

gufer-posepny - |6 Gru 2010|, 2010 22:24

Powodzenia ... hihi :P .

Może by sobie ktoś rozebrał moduł pamięci z fotela i uzmysłowił że wyrzeźbienie tego nie jest proste . A tym bardziej opłacalne .

A wszelkie opcje gotowców były podane . Raczej prostsze jest położenie magistrali 2 przewodowej niż robienie elektroniki całej .

kondzio508 - |6 Gru 2010|, 2010 22:30

gufer-posepny napisał/a:
Może by sobie ktoś rozebrał moduł pamięci z fotela i uzmysłowił że wyrzeźbienie tego nie jest proste . A tym bardziej opłacalne .

ja rozebrałem :)

o ile pamietam to sagem :)

co do modułu to miałem niezłą zabawe zeby go wywalić i fotel chodził normalnie.... ale jakos dałem rade .

Struna - |6 Gru 2010|, 2010 22:31

kondzio508 napisał/a:
co do modułu to miałem niezłą zabawe zeby go wywalić
hehe - 10 minut roboty :D