| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Wymiania oleju w 2,5 TD VM
wojas3 - |23 Lis 2010|, 2010 23:43 Temat postu: Wymiania oleju w 2,5 TD VM Planuję a raczej muszę już wymienić olej w Scorpio, zawsze ojciec jeździł i wymieniał olej w serwisie, ja jednak zastanawiam się nad tym : http://moto.allegro.pl/ol...1332948415.html - kusząca cena a ponoć też bardzo dobry olej, będzie on dobry do tego silnika ?
Jeśli nie, to jaki polecacie inny dobry olej, dość dobrej cenie ?
I od razu drugie pytanie, ile trzeba wlać tego oleju, w książce jest napisane 6,6l - to jest ilość jaką trzeba wlać czy ile się mieści ?
Gaiger - |24 Lis 2010|, 2010 12:14
| wojas3 napisał/a: | | w książce jest napisane 6,6l | tyle wchodzi do maxa przy wymianie.
Na zalanie suchego silnika, np po remoncie potrzeba koło 8 litrów.
Darol - |24 Lis 2010|, 2010 12:49
Ja jak zmieniam olej, choc fakt, trwa to dlugo, po spuszczeniu starego, zalozeniu nowego filtra wlewam podana ilosc dla ukladu bez filtra, sciagam sterowanie WN i krece zeby filtr mi sie napelnik i olej ladnie rozprowadzil coby pierwsze uruchomienie nie tarlo metal o metal. Czekam sobie pol godzinki, dolewam reszte sugerujac sie wskazaniem bagnetu.
wojas3 - |24 Lis 2010|, 2010 12:58
Czyli wystarczy kupić 6l ? czy lepiej 7 i mieć te 0,4l na dolewkę w razie czego
gufer-posepny - |24 Lis 2010|, 2010 17:43
| Darol napisał/a: | | Ja jak zmieniam olej, choc fakt, trwa to dlugo, po spuszczeniu starego, zalozeniu nowego filtra wlewam podana ilosc dla ukladu bez filtra, sciagam sterowanie WN i krece zeby filtr mi sie napelnik i olej ladnie rozprowadzil coby pierwsze uruchomienie nie tarlo metal o metal. Czekam sobie pol godzinki, dolewam reszte sugerujac sie wskazaniem bagnetu. |
Strata czasu .
Darol - |24 Lis 2010|, 2010 18:03
noo jezeli przez te pol godzinki siedze wpatrzony jak sroka w bagnet to tak .... Oczywiscie siedze wpatrzony w bagnet
|
|