Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Zdechlo otwieranie klapy bagaznika

pandy - |9 Lis 2010|, 2010 01:35
Temat postu: Zdechlo otwieranie klapy bagaznika
Witam,

Jak w temacie zdechlo otwieranie klapy bagaznika - dzialalo wczesniej tak z pilota jak i z wcisniecia palcem zamka a teraz tylko kluczyk - rygiel elektryczny nawet nie probuje halasowac - co sprawdzic na szybko by wiedziec czy to:
uszkodzony przekaznik, wiazka, bezpiecznik?

Nie wykluczam ze moglo mi sie cos uszkodzic bo wiazlem kilka gratow z kolkami po zmianie i niestety mialem wrazenie ze podczas zamykania klapy byl jakis dziwny gluchy odglos po ktorym to wlasnie zdechlo elektryczne sterowanie ryglem...

Z gory dzieki za pomysly

PS
tak wiem ze gdzies jest opis skrzynek ale widac szukam po zlych slowach kluczowych nie mogac natrafic na skany z podrecznika uzytkownika, swojego podrecznika nigdy nie mialem a ksiazke sam naprawiam scorpio wlozylem gdzies i nie moge zlokalizowac - sprawa pilna bo mnie ciezka nedza zjada jak nie moga straszyc ludzi otwierajac z odleglosci klape... ;)

PS1
moze taki maly apel by te skany z opisem zawartosci skrzynek sie pojawily na stale i to tak by nie trzeba kombinowac z szukaniem no i moze w lepszej jakosci niz te ktore krazyly...

PS2
tak wiem ze na warsztacie sa opisy regeneracji skrzynek, jednak po szybkim przjerzeniu nie trafilem na to czego szukam - moze bylem niezbyt uwazny... z gory przepraszam

Gwelezemba - |9 Lis 2010|, 2010 02:01

A nie utytrales kabla w bagazniku? Tam idzie taka wiazka od zamka przy prawym zawiasie od klapy
Jak go otworzysz to wlacza ci sie swiatlo w nim?
Tam kabel idzie w takim pieknym miejscu ze nie trudno go naderwac.

pandy - |9 Lis 2010|, 2010 09:33

Jest oswietlenie wnetrza, wszystkie swiatla z tylu, szukalem w opisie skrzynek przekaznika i bezpiecznika do sterowania ryglem ale nie znalazlem nic... wlasnie podejrzewam ze moglo sie cos stac z kablem, nic, bedzie trzeba z miernikiem albo zarowka posprawdzac.

Moze ktos wie jak jest sterowany rygiel - to jest sygnal ktory idzie z przekaznika czy bezposrednio z komputera (czy uzywa sie przekaznika do zalaczenia tego obwodu czy sterowanie idzie od razu z kompa wiec uwalony moze byc uklad mocy w kompie np gdyby bylo zwarcia w kablu/ryglu?)

Adam_2000 - |9 Lis 2010|, 2010 09:46

Szukaj VN05N.
radekgora - |9 Lis 2010|, 2010 09:54

podaj meila to wyśle ci fotki z bezpiecznikami może coś pomoże
Reader - |9 Lis 2010|, 2010 10:57
Temat postu: Re: Zdechlo otwieranie klapy bagaznika
pandy napisał/a:

PS
tak wiem ze gdzies jest opis skrzynek ale widac szukam po zlych slowach kluczowych nie mogac natrafic na skany z podrecznika uzytkownika, swojego podrecznika nigdy nie mialem a ksiazke sam naprawiam scorpio wlozylem gdzies i nie moge zlokalizowac - sprawa pilna bo mnie ciezka nedza zjada jak nie moga straszyc ludzi otwierajac z odleglosci klape... ;)

No nie żartuj.
Wpisujesz w google "instrukcja scorpio" i w czasie 0,20 s otrzymujesz Około 32,800 wyników .
Z czego dwa pierwsze w pełni wystarczają. :D

pandy - |9 Lis 2010|, 2010 22:18

Adam_2000 napisał/a:
Szukaj VN05N.

dzieki Adam, nie bedzie lekko, pruc PCM i podmienic uwalony gdyby okazalo sie ze to wlasnie ten...

[ Dodano: |9 Lis 2010|, o 22:20 ]
radekgora napisał/a:
podaj meila to wyśle ci fotki z bezpiecznikami może coś pomoże

wielkie dzieki, na razie sprobuje zlokalizowac problem od strony klapy - jakbym mial klopot to poprosze o fotki

[ Dodano: |9 Lis 2010|, o 22:22 ]
Reader napisał/a:

No nie żartuj.
Wpisujesz w google "instrukcja scorpio" i w czasie 0,20 s otrzymujesz Około 32,800 wyników .
Z czego dwa pierwsze w pełni wystarczają. :D

szukaj tu na FST (to w koncu dosc podstawowa informacja),a co do google to pewnie wiesz ale google zwraca rozne wyniki w zaleznosci od kraju i konfiguracji komputera - w moim wypadku cos interesujacego bylo pod koniec pierwszej strony...ale jak juz napisalem, raczej mialem na mysli ze to powinno byc gdzies w dziale warsztat i to na jednej z pierwszych pozycji

Reader - |9 Lis 2010|, 2010 22:58

pandy napisał/a:
szukaj tu na FST (to w koncu dosc podstawowa informacja),a co do google to pewnie wiesz ale google zwraca rozne wyniki w zaleznosci od kraju i konfiguracji komputera - w moim wypadku cos interesujacego bylo pod koniec pierwszej strony...ale jak juz napisalem, raczej mialem na mysli ze to powinno byc gdzies w dziale warsztat i to na jednej z pierwszych pozycji

No tu na FST tak samo po wpisaniu w szukajkę tego co powyżej w google. Przynajmniej u mnie.
Faktycznie nie skojarzyłem że, Ty klikasz spoza kraju.

Nie mniej masz rację że, to mogło by być we warsztacie tylko wiesz ... może prawa autorskie ?

pandy - |10 Lis 2010|, 2010 09:43

eee, minelo juz sporo latek a zawsze mozna to interpretowac w ten prosty sposob ze angielski fst ma dokumentacje techniczna, tak czy siak linki do tych fotek juz sie pojawialy nieraz tylko zawsze sa czescia jakiegos innego tematu i trudno to wykopac...

PS

szukajac wg tego co mi podales czyli "instrukcja scorpio" otrzymuje 6 wynikow... ktore wygladaja malo zachecajaco...

sam sprawdz https://encrypted.google.com/search?sourceid=mozclient&ie=utf-8&oe=utf-8&q=%22instrukcja+scorpio%22

Adam_2000 - |10 Lis 2010|, 2010 20:49

Wszystkie silniki zamków w serii H, są sterowane z modułu CCM (Central Control Module).
Elementami wykonawczymi są tzw. przekaźniki elektroniczne z serii VN.

Uploaded with ImageShack.us

Z danych katalogowych wynika, że VN03 maja obciążalność prądową 4A, a VN06 - 9A.
Jak widać na załączonym obrazku, do sterowania DBL-LOCK i bagażnikiem zastosowano te 4A.
Jak się okazuje w praktyce, dosyć często padają.
Dlatego zaproponowałem VN05N, o obciążalności 13A. Tego to już trudno upalić ;)

pandy - |11 Lis 2010|, 2010 13:32

Wielkie dzieki Adam - w sobote moze and tym posiedze jak czas pozwoli - na poczatek sprawdze ciaglosc wiazki - jesli bedzie ok to bede kombinowal.