Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Kleic czy nie kleic ?

masa300789 - |29 Paź 2010|, 2010 20:10
Temat postu: Kleic czy nie kleic ?
Witam, mam zagwozdke-- po odkreceniu dwoch srub trzymajacych jarzmo-- wkercac je na klej czy nie ma takiej potrzeby?fabrycznie widze niebieskie konce gwintu ,wiec swiadczyloby to ze byly klejone?
sobolaqe - |29 Paź 2010|, 2010 20:58
Temat postu: Re: Kleic czy nie kleic ?
masa300789 napisał/a:
Witam, mam zagwozdke-- po odkreceniu dwoch srub trzymajacych jarzmo-- wkercac je na klej czy nie ma takiej potrzeby?fabrycznie widze niebieskie konce gwintu ,wiec swiadczyloby to ze byly klejone?

tak byly klejone.
jak masz klej to na klej wkrecaj, ale ja juz wiele razy zarowno w mk1 jak i w mk3 nie wkrecalem na klej i nic zlego sie nei stalo.
porzadnie przykrec i bedzie OK.

ford2fast - |29 Paź 2010|, 2010 21:17

Bezwzględnie stosować klej do śrub :)
Kevin Xy - |30 Paź 2010|, 2010 03:22

nigdy nie stosowalem kleju
nigdy jarzmo sie nie odkrecilo

ford2fast - |31 Paź 2010|, 2010 13:17

Kevin Xy napisał/a:
nigdy nie stosowalem kleju
nigdy jarzmo sie nie odkrecilo

Nie ma się czym chwalić :)
Zbędne ryzyko :roll:

pepi - |31 Paź 2010|, 2010 14:18

ford2fast napisał/a:
Nie ma się czym chwalić
Zbędne ryzyko
-a wiesz po co ten niby klej jest ??
ford2fast - |31 Paź 2010|, 2010 14:39

pepicosi napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Nie ma się czym chwalić
Zbędne ryzyko
-a wiesz po co ten niby klej jest ??

Nie niby :)
Jest po to aby zapobiec odkręceniu się śruby lub nakrętki
Również po to aby jakiś partacz udający mechanika nie przeciągnął śruby/nakrętki
Zabezpiecza też gwint przed korozją :)
Nie stosowanie specjalnego kleju jest zbytnim skąpstwem lub brakiem wiedzy :shock:

masa300789 - |31 Paź 2010|, 2010 16:41

akurat mialem 4 kropelki kleju :)
Reader - |31 Paź 2010|, 2010 21:12

masa300789, a o którym jarzmie piszesz ? :roll:
sobolaqe - |31 Paź 2010|, 2010 22:08

Reader napisał/a:

tam chyba jedno bedzie :)
to przykrecone do piasty dwoma srubami(one sa wkrecane fabrycznie na klej)
mocowanie zacisku do jarzma nie jest chyba na klej skrecane z tego co pamietam

Reader - |31 Paź 2010|, 2010 22:30

Aha, jarzmo to takie dość uniwersalne słowo i nie skojarzyłem od razu. :)
masa300789 - |1 Lis 2010|, 2010 06:22

sobolaqe napisał/a:
Reader napisał/a:

tam chyba jedno bedzie :)
to przykrecone do piasty dwoma srubami(one sa wkrecane fabrycznie na klej)
mocowanie zacisku do jarzma nie jest chyba na klej skrecane z tego co pamietam
pamiec masz dobra :-d
pepi - |1 Lis 2010|, 2010 09:16

ford2fast napisał/a:
Jest po to aby zapobiec odkręceniu się śruby lub nakrętki
Również po to aby jakiś partacz udający mechanika nie przeciągnął śruby/nakrętki
Zabezpiecza też gwint przed korozją
Nie stosowanie specjalnego kleju jest zbytnim skąpstwem lub brakiem wiedzy
- wyczerpująca odpowiedz i odziwo prawdziwa :-d , tylko ja składałem bez kleju czyli jestem.... , tylko jak się to umie składać i ma się Nm w ręku :P dodam że nie które marki mają bez kleju tego i jest ok
bingo - |1 Lis 2010|, 2010 10:41

ford2fast napisał/a:
- a to ciekawostka, tego nie słyszałem
ford2fast napisał/a:
- to też niezła teoria
ford2fast napisał/a:
Nie stosowanie specjalnego kleju jest zbytnim skąpstwem lub brakiem wiedzy
- tu się zgodze, a w razie czego, to chociaż na farbę wkręcić śrubę
pepicosi napisał/a:
tylko jak się to umie składać i ma się Nm w ręku
- jak się umie składać, to się stosuje klej tam, gdzie był on przewidziany. podobnie, jak stosuje się klucz dynanometryczne zamiast czucia w ręku ....
każde połączenie pracuje i należy to odpowiednio zabezpiczyć i skompensować. w większości wypadków odpowiednia siła dokręcenia wystarcza, ale w niektórych miejscachnależy dodatkowo zastosować klej, podkładki, zawleczki i inne elementy zabezpieczające.

ford2fast - |1 Lis 2010|, 2010 12:48

bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
- a to ciekawostka, tego nie słyszałem

Przynajmniej czegoś się znowu nauczyłeś :)
bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
- to też niezła teoria

Poczytaj trochę , przyda się :)
Możesz również porozmawiać z technologami firmy np. Loctite - efekt ten sam :roll:
bingo napisał/a:
pepicosi napisał/a:
tylko jak się to umie składać i ma się Nm w ręku
- jak się umie składać, to się stosuje klej tam, gdzie był on przewidziany. podobnie, jak stosuje się klucz dynanometryczne zamiast czucia w ręku ....
każde połączenie pracuje i należy to odpowiednio zabezpiczyć i skompensować. w większości wypadków odpowiednia siła dokręcenia wystarcza, ale w niektórych miejscachnależy dodatkowo zastosować klej, podkładki, zawleczki i inne elementy zabezpieczające.

Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243 :)
Jeżeli da się klej tam gdzie nie musi być stosowany , nie się nie stanie
Nie zabezpieczenie klejem tam gdzie powinno to mieć miejsce może źle się skończyć :roll:
Nie zawsze dostępna jest literatura , które śruby należy według producenta samochodu zabezpieczać i nie zawsze jest to oznaczane , jak również nie zawsze można zauważyć resztki kleju
Jedna kropla kleju kosztuje kilka groszy , czy warto oszczędzać na bezpieczeństwie ? :shock: :):

Waski - |1 Lis 2010|, 2010 13:20

ford2fast napisał/a:

Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243

no i tutaj się mylisz po pierwsze nie Locttite tylko bo są inne firmy produkujące zabezpieczenia do gwintów
akurat 243 jest zabezpieczeniem sredniowytrzymałym :)
istnieją również zabezpieczenia o wysokiej wytrzymałośći na zerwanie a do tego jest jeszcze ważny moment odkrecania po zerwaniu - ważny choćby przy śrubach montowanych pionowo w górę
"klej" 243 ma moment odkrecania po zerwaniu dosyć mały i śruby wchodzą stosunkowo łatwo
akurat w samochodach ważne jest żeby po zerwawniu śruba nie wykrecała się zbyt łatwo więc nie do końca 243 jest środkiem odpowiednim
swego czasu pracując w frmie sprzedających loctitte dostarczałem je do fabryk VW i kilka innych związanych z branżą samochodową i 243 to jest jedynie jednym z wielu zabezpieczeń anaerobowych stosowanych w samochodówce

z tym że cena tych środków z tej właśnie firmy jest tak nierealana i nieżyciowa że proponuje stosować materiały innej firmy :)

ford2fast - |1 Lis 2010|, 2010 13:33

Waski napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243

no i tutaj się mylisz po pierwsze nie Locttite tylko bo są inne firmy produkujące zabezpieczenia do gwintów

Szanowny Pan nie zauważył w mojej wypowiedzi dwóch literek i kropeczki ? :)
Podałem przykładowy klej gdyż jest on również dość uniwersalny i zalecany do średnic gwintów stosowanych w Scorpio :roll:
Może napisz jako lepiej obeznany z tematem czy lepiej nie stosować wcale kleju do śrub wzorem niektórych wesołków , czy stosować we wskazanych przeze mnie miejscach klej np. Loctite 243 ? :)

bingo - |1 Lis 2010|, 2010 13:41

ford2fast napisał/a:
specjalnym klejem do śrub
- kleje nie służą do uszczelniania
ford2fast napisał/a:
Loctite 243
- a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej
jest bardzo wiele punktów, gdzie trzeba stosować klej, a nie wolno uszczelniacza i odwrotnie. może nie ma takich punktów w samochodach, ale w innym sprzęcie często tak bywa. Dla uzupełnienia masz jeszcze miejsca, gdzie stosujesz uszczelniacze elastyczne (pasty lub taśmy), środki smarne i zapobiegające scalaniu się materiałów.

gufer-posepny - |1 Lis 2010|, 2010 13:59

Tylne klocki bywają z nowymi śrubami już są czymś posmarowane . Przednie to czymś tam pomazać i już .
pepi - |1 Lis 2010|, 2010 15:27

jak ktoś lubi to niech se smaruje te śruby klejem tylko nie każde marki zabezpieczają tak to dlaczego tam jest ok ??? i jeszcze jedno ja tylko klucza dynanometrycznego do głowic i piasty i może jescze akieś prace silnikowe stopy wału korby , i tylko 1 raz się popisałem to znaczy nie dokreciłem zacisku :-d tylko przyłapałem ale to wina była też kolegi bo razem dłubaliśmy i nie sprawdziłem , a z kluczem to mało kumaci pracują i tyle w temacie niech się wypowiedzą zawodowi bo ja byłem w paru warsztatach i widziałem co i jak

[ Dodano: |1 Lis 2010|, o 15:28 ]
bingo napisał/a:
a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej
jest bardzo wiele punktów, gdzie trzeba stosować klej, a nie wolno uszczelniacza i odwrotnie. może nie ma takich punktów w samochodach, ale w innym sprzęcie często tak bywa. Dla uzupełnienia masz jeszcze
-jak zwykle mi się wydaje że masz tylko teorie zero praktyki przynajmniej ja tak to odbieram

[ Dodano: |1 Lis 2010|, o 15:32 ]
to może napisz jak klej działa ?? i czy jak już zadziała wyschnie to nie uszczelni ??? bo raczej inaczej się nie da

Waski - |1 Lis 2010|, 2010 15:54

bingo, jeśli już to jest to zabezpieczenie a nie uszczelniacz - klejem jest nazywane z powodu takiego ze skleja gwint do kupy i nie puszcza zbyt szybko jednak klejenie ma na celu trwałe połączenie natomiast zabezpieczenie anaerobowe jakim jest np 243 tylko do pewnego przyłożonego momentu ma trzymać a następnie puścić :) jest to też określenie potoczne jak np "chłodnica klimy" a nie kłóćmy się o detale

pepicosi napisał/a:
Szanowny Pan nie zauważył w mojej wypowiedzi dwóch literek i kropeczki ?

fakt źle przeczytałem - przyznaję się bez bicia

natomiast co do
ford2fast napisał/a:
Może napisz jako lepiej obeznany z tematem czy lepiej nie stosować wcale kleju do śrub wzorem niektórych wesołków , czy stosować we wskazanych przeze mnie miejscach klej np. Loctite 243 ? :)

to mogę tylko powiedzieć, że mam swoje przemyślenia, które zostawię dla siebie ponieważ nie mam zamiaru udowadniać, że nie jestem wielbłądem
z pewnością nie należy stosować uszczelnienia w miejscach gdzie nie jest to robione fabrycznie a jest tych śrub troszkę w zawieszeniu i hamulcach :)

ford2fast - |1 Lis 2010|, 2010 17:10

bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
specjalnym klejem do śrub
- kleje nie służą do uszczelniania
ford2fast napisał/a:
Loctite 243
- a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej

Pewnie wiesz o tym produkcie coś więcej niż producent :):
http://www.loctite.pl/cps...UID=10000013MPS

Zawsze możesz podyskutować na ten temat z kimś w firmie Loctite i wyperswadować im niewłaściwe zastosowania :)

bingo - |2 Lis 2010|, 2010 09:14

Waski napisał/a:
a nie kłóćmy się o detale
- w sumie fakt, mozna to też tak potraktować
ford2fast - |2 Lis 2010|, 2010 10:18

Ano racja :)