Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - problemy z odpalaniem

manias10 - |28 Paź 2010|, 2010 21:15
Temat postu: problemy z odpalaniem
Witam
Jako ze jestem nowy chcialem sie przywitac . Jestem posiadaczem (zona jezdzi) skorupy od trzech lat ( bez zadnej awari) 96r 2.3 asb lpg. moje klopoty zaczely sie po tym jak blacharz trzymal go 3 miesiace i nie jezdzil (byl caly lakierowany)jak go odpalilem po tym czasie to myslalem ze mam ropniaka strasznie dymil a stan silnika jest bardzo dobry .Ale dymienie okazalo sie niczym w stosunku do jego humorow. Zapalil pojezdzil pare kilometrow zgasl i do kolejnego poranka juz nie zapali. Po paru dniach dystanse sie zmniejszaly az do sytuacji odpalenia na kilka sekund na caly dzien. zaczeli sie elektycy oczywiacie miejscowi lecz to byla strata czasu ponad miesciac i w koncu zabralem sie sam za naprawe. Oczywiacie przeczytalem chyba cale forum na ten temat
Sprawdzilem bezpieczniki spalony byl od sondy lambda po wymianie od razu sie spalil
to chyba to kopcenie tak mysle,
Najpierw zregenerowalem skrzynki bezpiecznikow nic nie znalazlem wszystko blyszczace,
potem wyjelem wiazke silnika tam tez bylo wszystko ok sprawdzilem kable po cm i omomierzem,
teraz jestem na etapie wyciagania wiazki podluznicy jak rozumiem to ta od komputera do edisa wentylatorow i skrzynek bezpiecznikow .Chce ja wyciagnac w calosci jak sie da bo pojawil sie klopot przy przejsciu kabli od wtyczki c110 do lacza edisa a konkretnie przewody do czujnika polozenia walu .Mostkujac pin 5i6 w edisie nakostce c110 bylo dobre rzejscie ale jak usunelem mostek przejscie nadal bylo ale troche wiekszej rezystancji 1700 om wiec jak sadze jest zwarcie .
Moje pytanie jak wyciagnac ta cala wiazke chce to zrobic dobrze jestem elektrykiem i hydraulikiem wiec dam rade . Do tej pory zdemontowalem cala wiazke do edisa i abs , wymontowalem gorna pokrywe schowka mam dostep do wszystkich kostek i komputera lecz jedna wiazka kabli idzie bez kostki w kierunku bocznego slupka drzwi pasazera jeszcze nie rozebralem tylu nie wiem czy jest sens leciec do tylnych lamp . Czy jest gdzies po drodze kostka , kable wyciagac w strone kabiny czy komory silnika i prosze o jakis link na temat rezystancji wszystkich obwodow wychodzacych z wtyczki 401 komputera.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow Robert z Wolowa

WieSiu - |31 Paź 2010|, 2010 08:01

z tego co wszyscy piszą,to nie trzeba kabli w kabinie naprawiać,a jedynie te z komory silnika. Tylko u lakiernika był przez te 3 miesiące,czy u blacharza również ?
gufer-posepny - |31 Paź 2010|, 2010 09:30

zdejmujesz konsolę . po prawej stronie przy słupku rozpinasz wtyczki , parę kabli leci do małej skrzynki bezpieczników . To ta prosta cześć . rozkręcasz plastiki na progu do kanapy . odkręcasz fotel pasażera . w i wyciągasz kable . będą leciały do tyłu pod kanapę do 2 czujników ABS , pod fotelem lecą do podkłokcia i do wybieraka ASB .
ford2fast - |31 Paź 2010|, 2010 09:53

Cytat:
zdejmujesz konsolę

Fakt :)
Jak zdejmiesz dechę wszystko będzie prostsze :)