Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - Odzysk danych z HDD

robkom - |26 Paź 2010|, 2010 18:44
Temat postu: Odzysk danych z HDD
Mam poważny problem, bo mój syn niechcący zrzucił mi kieszeń z dyskiem no i dysk po włączeniu słychać jak puka.. czy jest szansa na odzysk danych z niego? ma ktoś namiary na dobrą i tanią firmę? może samemu spróbować przeżucić talerze do innego sprawnego takiego samego modelu hdd?
Struna - |26 Paź 2010|, 2010 20:18

jest spora szansa na odzysk - pytanie ile te dane są dla Ciebie warte, bo odzyskiwanie to droga zabawa, trzy zera że tak powiem ma prawie na samym starcie, a może mieć i więcej.
ford2fast - |27 Paź 2010|, 2010 09:41

O ile talerze nie pękły , da się odzyskać , kwestia tylko i wyłącznie kasy :)
Próbować zawsze możesz , najwyżej nieodwracalnie utracisz dane :roll:

robkom napisał/a:
ma ktoś namiary na dobrą i tanią firmę?

Obydwa użyte przez Ciebie przymiotniki kłócą się ze sobą :)
Jeżeli firma jest naprawdę dobra nigdy nie będzie najtańsza 8)

irek - |27 Paź 2010|, 2010 09:49

FIrma Ontrack

http://www.krollontrack.pl/

Zawsze możesz dać i z jakieś kilkaset złotych ocenią czy się opłaca :)
Ja kiedyś w poprzedniej firmie korzystałem z ich usług skasowali za odzysk dancyh ponad 5 tysi

Struna - |27 Paź 2010|, 2010 13:00

jak tylko "puka" to można próbować metodami "tanimi"
pandy - |28 Paź 2010|, 2010 19:07

Ontrack cie zje - poszukaj kogos kto potrafi cos wiecej niz przejchanie softem do odzyskiwania danych.

jesli chcesz sobie popatrzec na ludzi ktorzy to robia "w domu" to polecam http://hddguru.com/ - na forum mase ciekawych rzeczy, zalecana znajomosc rosyjskiego.

Chłodny Ar - |28 Paź 2010|, 2010 21:34

Struna napisał/a:
jak tylko "puka" to można próbować metodami "tanimi"

a co masz na mysli.....?

ford2fast - |28 Paź 2010|, 2010 21:50

pandy napisał/a:
Ontrack cie zje - poszukaj kogos kto potrafi cos wiecej niz przejchanie softem do odzyskiwania danych.

Wszystko zależy od tego jak bardzo zależy Ci na danych :)
Jeżeli średnio to można dać kombinatorom , jeśli nieodwracalnie stracą dane nie będzie problemu

irek - |28 Paź 2010|, 2010 21:56

Chłodny Ar napisał/a:
a co masz na mysli.....?

wsadz go do lodówki zmroź i spróbuj odpalić

pandy - |28 Paź 2010|, 2010 23:36

tylko zawin w cos izolacyjnego termicznie (duzo pianki z opakowan, foli babelkowej itp) bo woda zacznie sie szybko skraplac i bedzie klopot
Chłodny Ar - |29 Paź 2010|, 2010 07:56

irek napisał/a:
Chłodny Ar napisał/a:
a co masz na mysli.....?

wsadz go do lodówki zmroź i spróbuj odpalić

hmmmm... no tak klawiature od laptopa juz wygrzewalem w piekarniku... :) chyba czas pojsc w druga strone :)

Vikinger - |29 Paź 2010|, 2010 12:03

Tak, ja wygrzewałem już xboxa w piekarniku, pomogło na 3 miechy.
robkom - |30 Paź 2010|, 2010 21:22

dysk wysłałem do jednej firmy na diagnozę i może odzyskanie danych jak się da. Jak będę znał szczegóły to napiszę co i jak i za ile. Dzięki Wszystkim za podpowidzi. Pozdro.
sobolaqe - |30 Paź 2010|, 2010 23:56

generalnie po zrzuceniu to wiele mu sie nie stalo.
takie malo grozne uszkodzenie mechaniczne, sensowne firmy to w takich przypadkach rozbieraja dysk i przekaldaja talerze do sprawnej obudowy i dane bez problemu sie da odzyskac.
ja mysle ze tam cos sie z glowicami moglo stac po takim wstrzasie, zaparkowane byly napewno ale mimo wszystko wstrzasl mogl cos naruszyc przy ich mechanizmie.
talerze to przezyly zapewne bez najmniejszego problemu, to kawal blaszki jest :-d

juz mialem kiedys dysk z notebooka w ksztalcie banana :)
tez pykaly glowice nie byly w stanie wyjsc do pozycji roboczej, wtedy kant biurka i troche sily przylozonej do dysku pomoglo :)
ale nie polecam takiej metody jak nam zalezy na danych :-d

[ Dodano: |31 Paź 2010|, o 00:01 ]
pandy napisał/a:

no wlasnie ontrack potrafi troche wiecej niz wiele domoroslych fachowcow co maja ze 3 softy do odzyskiwania danych i mysla ze juz niewiadomo co potrafia.
ale niestety ontrack tani nie bedzie.

a inna sprawa ze tutaj wyglada na typowo mechaniczne uszkodzenie wiec soft niewiele da.
a rozebrac dysk tak zeby pozniej cos z niego odzyskac to juz nie taka prosta sprawa, nie mowie o podmianie podzespolow(pomijajac elektronike)

pandy - |1 Lis 2010|, 2010 09:54

sobolaqe napisał/a:

talerze to przezyly zapewne bez najmniejszego problemu, to kawal blaszki jest :-d

Talerze to moga byc tez ze szkla, ceramiki wiec niekoniecznie kawal blaszki...

sobolaqe napisał/a:

juz mialem kiedys dysk z notebooka w ksztalcie banana :)
tez pykaly glowice nie byly w stanie wyjsc do pozycji roboczej, wtedy kant biurka i troche sily przylozonej do dysku pomoglo :)
ale nie polecam takiej metody jak nam zalezy na danych :-d

dlatego ja nie proponowalem ani uderzania ani szokow termicznych ale wszystko zalezy od...

sobolaqe napisał/a:

[ Dodano: |31 Paź 2010|, o 00:01 ]
pandy napisał/a:

no wlasnie ontrack potrafi troche wiecej niz wiele domoroslych fachowcow co maja ze 3 softy do odzyskiwania danych i mysla ze juz niewiadomo co potrafia.
ale niestety ontrack tani nie bedzie.

Ano nie bedzie - odzyskanie 1 MiB danych moze kosztowac i kilka tysiecy euro - jesli przeliczysz teraz pojemnosc dysku...
Ontrack to firma ktora zyje z tego ze zajmuje sie wlasnie tego typu problemami no i to ma cene - gdyby dysk byl np prawie "zweglony", po pozarze, a zalezaloby nam na danych bo np jest na dysku wszystko i albo firma padnie albo uratuje ja odzyskanie tych danych i ma to wartosc ilusset milionow euro to pewnie tak , Ontrack bylby najwlasciwsza firma.
tyle ze technologia sie troche zmienila wiec do prostych rzeczy niekoneiczne trzeba sie zaraz rzucac na Ontracka.

sobolaqe napisał/a:

a inna sprawa ze tutaj wyglada na typowo mechaniczne uszkodzenie wiec soft niewiele da.
a rozebrac dysk tak zeby pozniej cos z niego odzyskac to juz nie taka prosta sprawa, nie mowie o podmianie podzespolow(pomijajac elektronike)