Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - konwerter

bingo - |24 Paź 2010|, 2010 14:37
Temat postu: konwerter
Czy jest możliwość i jak to ewentualnie zrobić: mam konwerter na spole i chce sprawdzić, czy jest dobry, czy nadaje się do regeneracji?
kat - |24 Paź 2010|, 2010 14:45

chyba QaQ proponowal kiedys regeneracje i opisywal to -zapytaj jego
bingo - |25 Paź 2010|, 2010 19:45

właśnie nic nie znalazłem, QaQ to tylko trzy posty miał i to zupełnie nie na temat.
1Bodzio - |25 Paź 2010|, 2010 20:07

Samemu nie zrobisz. Trzeba rozcinać i rozpoławiać konwerter, żeby w nim cokolwiek zrobić. a potem trzeba go ponownie zespawać. Bez specjalnych przyrządów, raczej nie do zrobienia. Możesz jedynie sprawdzić czy działa sprzęgło jednokierunkowe w konwertorze.
Shogun - |25 Paź 2010|, 2010 22:51

bingo napisał/a:
właśnie nic nie znalazłem, QaQ to tylko trzy posty miał i to zupełnie nie na temat.

Ale możesz uwierzyć na słowo, że jego przyjaciel zajmuje się tym zawodowo (tj regeneracją konwerterów). Z tego co pamiętam kosztuje to 400, jeśli konwerter przywieziesz w łapkach. Sam będę do niego z tym niebawem uderzał.

A pisał to pewnie na SF i dlatego tutaj nie możesz nic znaleźć.

Boni - |25 Paź 2010|, 2010 23:33

A po co sprawdzać czy się nadaje do regeneracji? Większość firm po prostu wymienia to co im przyniesiesz na regenerowany za te 500-600, przynajmniej jak ostatnio pytałem, np. Samko.
Struna - |25 Paź 2010|, 2010 23:37

Sentyrz w kraku to samo
Kevin Xy - |25 Paź 2010|, 2010 23:54

dokladnie- trzeba zmienic w ciemno
jesli mi sie zdarzy sciagac jeszcze raz skrzynie, na pewno zaloze zregenerowany konwerter

bingo - |26 Paź 2010|, 2010 08:50

w sumie się zastanawiam, czy mój nadaje się wymiany, czy jest dobry. Żadnych hałasów nie wydziela, nie cieknie i zastanawiam się, czy go robić z automatu, czy jednak jest możliwość jego sprawdzenia.
Boni - |26 Paź 2010|, 2010 09:17

No to juz zależy, jak ci leży. Jak ryzyko że za miesiąc ci siądzie to dla ciebie zylion złotych strat a wyciąganie skrzyni to dla ciebie armageddon, to zainwestuj jak Kev pisze. A jak ci kolejne wyciąganie czy ryzyko awarii wali, to nie inwestuj ;) Rzetelne testy tego co masz, są nieopłacalne, bo mniej więcej tyle samo kosztuje regenerowany. BTW trzeba mu było przed rozbiórką stalltest zrobić o ile to było możliwe, to jedyne co można po taniości i prostocie sprawdzić, plus jednokierunowe jak Bodzio pisał, więcej w domu nie zrobisz.
bingo - |26 Paź 2010|, 2010 09:33

no włąsnie problem polegał, że auto ciągu nie miało, Kevin wie o które chodzi , bo też nim próbował jechać (w sobotę dopiero zwaliłem skrzynię ;-)) , i nei było możliwości sprawdzić konwertera na chodzie. a wszystko wskazuje na to, że konwerter był suchy ...
pewno go dam do regeneracji, bo nie chce mi się kolejny raz zwalać skrzyni.

QaQ - |8 Lis 2010|, 2010 21:39

jestem nadal tylko nie zagladam za czesto a moj temat o sprzeglach poszedl do kosza.

sprzeglo zazwyczaj nie hałasuje ani nie cieknie. zużywają się tylko tarczki cierne na lockupie. jesli sprzeglo zacznie wydawac jakies niesamowite dzwieki albo bedzie takie chrup i przestanie jechac to to juz jest koniec i takiego juz sie raczej nie oplaca regenerowac (w takim wypadko bardziej pasuje slowo "naprawiac" :) )

zywotnosc sprzegla nie jest jakas wielka a nawet jak sie wyeksploatuje w nim prawie do zera wszystko to i tak samochod jakos bedzie jechal.

zazwyczaj w nastoletnim aucie z 200-300 tysiacami na karku sprzegielko mozna w ciemno zregenerowac i nagle sie okazuje ze fajnie biegi zmienia i nie szarpie

ale ja sie nie znam