| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Komputer pokładowy spalania ???
Piof - |12 Lip 2004|, 2004 12:08 Temat postu: Komputer pokładowy spalania ??? Mam następujący dylemat, czy do scorupy, która nie miała fabrycznie założonego kompa od spalania, można bez większych problemów dorzucić takowy i z czym się to wiąże - czy wystarczy wsadzić w deskę i podpiąć jakąś wolną wtyczkę czy wiecej grzebania ?? Dodam że chodzi mi o scorpiaka w I budzie a dokładniej z 89 w wyposażeniu ghia, a i czy ma znaczenie jaki jest sinik, czy np do 2,4 może być od 2,0 lub 2,9?
Pozdrawiam
Piof - |12 Lip 2004|, 2004 12:10
Zapomniałem --- może ktoś z Was ma takowy sprzęt na stanie i chciałby się z nim rozstać.
Jeszcze raz Pozdrowionka dla wszystkich
Martin Vícha - |12 Lip 2004|, 2004 21:30
To jest troche skomplikowane jednak pewnie dasz rady.Nawet jeżeli nigdy go nie miałeś u siebie fabrycznie założonego.
Struna - |12 Lip 2004|, 2004 22:07
eee tam - prawie wszystko można zrobić - kwestia nakładu pracy, czasu i finansów.
sierars1 - |12 Lip 2004|, 2004 23:52
Witam
W swoim te nie mniaem wiec kupilem taki y kompem pojechalem do elektronika i podlaczyl bez zadnych problemow i jak na razie hula bez zarzotow tylko kabelki musial jakies podokladac
Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH
Piof - |13 Lip 2004|, 2004 10:24
Dzięki serdeczne zarówno za ostrzeżenia jak i za dobre słowo, o ile uda mi się dostać kompa to na pewno będzie próba założenia a jak się uda to wszystko ładnie opiszę, coby kolejni mieli łatwiej.
Pozdrawiam
A i ponawiam pytanie czy któryś z Panów / któraś z Pań posiada taki komp na zbyciu??
Piof - |27 Wrz 2004|, 2004 15:00
Hip hip hura - dostałem kompa.
Zaraz po robocie sprawdzę czy uda się to ustrojstwo zamontować - i czy będzie to "odkręcił wsadził zakręcił i już" czy troszkę bardziej "pod górę". Jak coś wylukam to dam znać bo widzę że były podobne pytania aczkolwiek dotyczyły innych wersji.
Piof - |28 Wrz 2004|, 2004 08:17
Więc tak odkręciłem deskę podpiołem wtyczkę i wszystko działa tzn pokazuje spalanie chwilowe, średnie itd. - wygląda na to że ghia jest standartowo przygotowana to montażu pod względem instalki.
Powiedzcie mi natomiast jak jest w waszych komputerkach bo nie jestem pewien czy wszystko jest OK z tym który udało mi się zdobyć, mianowicie kiedy włącza sie podświetlenie i kiedy są widoczne wskazania (u mnie od razu po podłączeniu wtyczki podświetlenie zapalało się dopiero po włączeniu świateł a po przekręceniu kluczyka w pozycję I nie świeciło i wyświetlało 0, natomiast dzisiaj rano po przekręceniu kluczyka (bez uruchamiania silnika) działa zarówno podświetlenie jak i wszystkie wskazania są widoczne tzn wyświetla mi 99l/100km.
Czy jest to normalne - jak jest u was???
Marcin - |28 Wrz 2004|, 2004 09:31
o tych 99l/100km była mowa w jednym z postów, z resztą sam o tym tam pisałeś...
http://www.forum.ford-sco...php?p=7026#7026 posty od 5 do 10
no chyba, że ja zamuliłem
Piof - |28 Wrz 2004|, 2004 09:36
99 jako wartość jest jak najbardziej OK, ale zastanawiam się czy powinno mi wyświetlać te 99 bez uruchomienia silnika a tylko po przekręceniu kluczyka i tak samo czy powinno działać podświetlenie samego kompa bez włączenia świateł zewnętrznych
Piof - |28 Wrz 2004|, 2004 10:20
Speedo jak będziesz wsiadał do swojego to proszę Cię sprawdź to, u mnie wyświetla wszystko nie tylko spalanie chwilowe ale i pozostałe wszystkie wartości.
Szuler - |28 Wrz 2004|, 2004 10:28
U mnie po przekręceniu kluczyka w pozycji zapłon bez zapalania pokazuje wszystkie wartości. I tak samo jak u Speedo podświetla wszystko bez zapalonych świateł..
Pozdrawiam
Szuler
Piof - |28 Wrz 2004|, 2004 10:55
Dzięki panowie za info - pewnie ten typ tak ma i tak powinno być.
Sądziłem że po zapaleniu zapłonu będzie właśnie zapalało się podświetlenie tak jak w termometrze ale nie śądziłem że spalanie chwilowe też pokaże. Dodatkowo zmylił mnie fakt że bezpośrednio po wsadzeniu podświetlenie zapaliło się dopiero po włączeniu świateł - może dlatego że komp nie miał napiecia to takie dziwne były jego początki .
Pozdrawiam
Pershing - |28 Wrz 2004|, 2004 12:59
Ze sie tak spytam.... za ile kupiles tego kompa ???
Piof - |28 Wrz 2004|, 2004 13:15
50 pln + 5 na szanowna Pocztę,
Nie wiem czy ma jeszcze coś takiego mój "dostawca" ale jak coś to mam namiary na gościa, który na allegro wystawiał rozbitą scorupę z takim kompem. O ile nie udałoby mu się sprzedać - a na aukcji nie poszedł to miał wyprzedawać części - no i obiecał mi że się będzie kontaktował jak zdecyduje sie na rozbiórkę (mniej więcej przez miesiąc chciał jeszcze popróbować sprzedawać jako cały więc chyba za jakiś tydzień - dwa można będzie do niego uderzyć z zapytaniem).
Pershing - |28 Wrz 2004|, 2004 14:05
Ok dzieki 50 PLN to jeszcze nie tak drogo. Ja tez mam wersje Ghia i fajnie byloby zamontowac sobie takie ustrojstwo.
Jakbys spotkal cos takiego za rozsadna cene daj znac
Pozdrowka
Akowiec - |28 Wrz 2004|, 2004 19:52
Co do wskazań to są one prawidłowe ponieważ na samym początku jak się włączy stacyjkę to pompa paliwa podnosi ciśnienie w układzie i w tym momencie wyskakuje to wskazanie i potem znika. Najlepiej to widać jak zabraknie paliwa w zbiorniku bo pompa walczy z ciśnieniem trochę dłużej niz zwykle ale potem to już tylko karnisterek i chodu na stację a to już mniej przyjemne
Piof - |29 Wrz 2004|, 2004 09:28
Zaobserwowałem jeszcze jedną "ciekawostkę" dotyczacą funkcjonowania kompa - po włączeniu tylko świateł podświetla się ale również wszystko pokazuje - a jak jest u Was. To z kolei jest już trudno podcągnoć pod pompę paliwa
Piof - |29 Wrz 2004|, 2004 11:40
przekopałem katalogi forda na www.granni.de i znalazłem zdjęcie w merkurze właśnie miał włączone podświetlenie ale cyferek nie było widać - może tak powinno być.
Szuler - |29 Wrz 2004|, 2004 11:57
U mnie jak u Speedo. Zapale światła bez zapalania samochodu to tylko twarzowa zieleń się pojawia ale bez cyferek..
Pozdrawiam
Szuler
zbyszek - |29 Wrz 2004|, 2004 12:43
U mnie jak zapalę światła cyferki się pojawiają.
Piof - |29 Wrz 2004|, 2004 13:38
Ciekawe która wersja jest poprawna może obydwie.
Chyba poprzestanę na tej myśli - a już chciałem wydłubać kompa na wierzch, sprawdzić jak dostaje zasilanie (w zależności od tego czy ze świateł czy ze stacyjki) i ew. rozbebeszyć w celu sprawdzenia czy nikt nie wsadził tam swoich łapek i nie popieprzył czegoś . Ale skoro Zbyszek też tak ma więc chyba sobie odpuszczę
Martin Vícha - |29 Wrz 2004|, 2004 14:00
... poprawna wersja jest jak u Szuler i Speedo.
Piof - |29 Wrz 2004|, 2004 14:18
Ma ktoś może schemat podłączenia a i ewentualnie samego kompa? Może coś z tego wywnioskować będzie można
Martin Vícha - |29 Wrz 2004|, 2004 14:35
Tu jest link na schemat podlaczenia komputera typ II http://martin.vicha.cz/fuelcomp.zip (po prawej strone od kierownicy)
link na schemat podlaczenia komputera typ I http://www.xrweb.co.uk/code/fuel.htm
Piof - |29 Wrz 2004|, 2004 14:55
Martin sprawdź proszę czy podany link jest poprawny (chodzi o schemat do I wersji z lewej strony) - nie chce mi otworzyć strony.
Martin Vícha - |29 Wrz 2004|, 2004 15:12
Link dziala...tu jest mirror : http://martin.vicha.cz/Fc.htm
i tutaj next link : http://www.fordfans.cz/board_comp.htm
Piof - |30 Wrz 2004|, 2004 11:59
No i znowu pojawiły sie inne ciekawostki.
jeszcze wczoraj po południu były wskazania ale w tylko gdy włączyłem i wyłączyłem zapłon bez uruchamiania silnika - natomiast po uruchomieniu i zgaszeniu - włączałem światła i nie było cyfr tylko podświetlenie ???
natomiast dzisiaj przy podświetlaniu już nie mam cyfr niezależnie czy przed włączaniem świteł silnik pracował czy był tylko włączony zapłon???
BARDZO CIEKAWE - uczy się na własnych błędach czy jak?
Piof - |30 Wrz 2004|, 2004 12:33
ale ja mu nawet słowem nie mówiłem jak ma być, może mój skorpiak sam przeględa te forum jak go nie pilnuję , albo dostał pietra jak wsiadłem z lutownicą
Pershing - |30 Wrz 2004|, 2004 23:18
Zawsze mowilem ze te samochody sa wyjatkowe
Piof - |8 Paź 2004|, 2004 14:31
Martin, na stronie http://www.fordfans.cz/board_comp.htm jest opisany test poprawności działania - czy mógłbyś nam to przetłumaczyć - ogólne znaczenie można się domyślać ale fajnie byłoby wiedzieć na 100% co jest do czego. Jeszcze lepiej byłoby cały tekst stonki przetłumaczyć i wrzucić do FAQ - albo z autorem uzgodnić i zrobić u niego tłumaczenia?
Martin Vícha - |11 Paź 2004|, 2004 09:11
Zporobuje to przetlumaczyc,no cala moje znajomosc polszcyzny pochodzic ze znajomosci z bardzo ladna dziewczyna z Katowic.No i kiedy ja byl s niej razem,temat samochodowy niebyl az tak wazny...
...zajme mi to troche czasu...
Piof - |6 Mar 2005|, 2005 15:46
Martin - jeżeli możesz to w dwuch zdaniach opisz te punkty testu, szczegónlie pkt 3:
Mam wrażenie że wartość dystansu do przejechania mam do bani. A może ktoś wie czy to się gdzieś kasuje ustawia np dla pełnego zbiornika?
1.žádná dioda nesvítí – testování senzoru rychlosti a na displeji se zobrazují postupně čísla od 0 – 255. POZOR, TESTUJTE POUZE ZA JÍZDY
2. svítí dioda INSTANT. ECON. (okamžitá spotřeba) – test průtoku paliva a displej musí počítat postupně od 0 - 7
3. svítí dioda AVERAGE ECON (průměrná spotřeba) – test množství paliva v nádrži. 40 je průměrně pro prázdnou nádrž a 220 je průměrně pro plnou. Pokud je na displeji číslo 255, není informace o množství paliva dostupná (někde je něco špatně). Pozn. Já měl číslo 254, po doplnění plné nádrže to chvíli ukazovalo reálné hodboty, ale jen chvíli. Vyžaduje zkoumání.
4. svítí dioda FUEL USED (využité palivo) – tónový test. Na displeji svítí číslo 3 a palubní počítač musí pípat
5. svítí dioda RANGE (dojezd) : test typu motoru – 255 pro EFI a 0 pro MFI. Pro motory Zetec hodnota kolísá mezi 250 – 255.
6. všechny diody vypnuté (nesvítí) a ani displeji nic není
7. všechny diody svítí a na displeji svítí vše co může
Martin Vícha - |6 Mar 2005|, 2005 18:54
Tlumaczie sie, calkowicie zapomialem ... moja A4LD pasc trupem i mialem klopot zdobyc nastepnej.
1.zaden diod niepalic sie - test czujnika predkosci i na LCD obrazowac kolejno numer od 0 - 255.UWAGA,BADAC TYLKO PODCZAS JAZDY.
2.palic sie diod INSTANT.ECON (natychmiastowe zuzycie paliwa) - test przeplywa paliwa i LCD musiec liczyc kolejno od 0 - 7
3.palic sie diod AVERAGE ECON ( srednie zuzycie paliwa) - sprawdzian ilosc paliva w zbiorniku. 40 jest przecietnie dla pusty zbiornik a 220 jest przecietnie dla pelny. O ile jest na LCD numer 255, nie jest informacja o ilosci paliwa dostepna (gdzies jest cos niedobrze). Adnotacja:Ja mial numer 254,po dopelnienie zbiornika to chwila wskazywac wartosc realna,ale tylko chwila ...wymagaje badanie
4.palic sie diod FUEL USED (paliwo wyczerpane (?) ) - test sygnala dzwiekowego,na LCD palic sie numer 3 i komputer pokladowy musiec gwizdac.
5.palic sie diod RANGE (dojazd) - sprawdzian typa silnika – 255 dla EFI a 0 dla MFI.Dla silnika Zetec wartosc wachac sie miedzy 250 -255.
6.zaden diod niepalic sie i LCD jest puste.
7.palic sie wszystko - wszelkie diody i na LCD palic sie wszystko.
chyba jest to przejrzystoscie... mam nadzieje
pozdrawiam Martin
Piof - |7 Mar 2005|, 2005 10:41
Dzieki serdeczne Martin - wszystko jest do zrozumienia - no więc nie mam sygnału o ilości paliwa przynajmniej na to wygląda cały czas mam na wyświetlaczu 254. Panowie i Panie sprawdźcie proszę co macie u siebie i dajcie znać.
Rafał A.(antek) - |8 Mar 2005|, 2005 02:40
Martin, twoja znajomosc musiala byc dluga - bo polski masz calkiem sprawnie opanowany.
Struna - |8 Mar 2005|, 2005 12:32
i owocna - skoro długa
Krasuski - |8 Mar 2005|, 2005 14:08
Witam. A nie wiecie czy wersja GGE 2.0 "90r ( bo tam mam wpisane w dowodzie) ma gotową instalacje pod ten komputerek. Żeby tam zaglądnąc trzeba chyba sciągnąc taki schoweczek na drobne lub gumy . Z może ktoś uprzejmy zrobi fotkę tyłu tego kompa lub bardziej wskazane tej wtyczki.
Pozdrawiam
Rafał
IBOL - |9 Mar 2005|, 2005 18:54
Nie chce tworzyc nowego watku a pytanie mam wlasnie odnosnie komputera pokladowego - czy moze ktos napisac ile jego skorupa (najlepiej 2.0 DOHC 8V) pali benzynki na postoju? Tej wartosci nie da sie wyrazic w litrach / km, a nie wiem jak to komp pokazuje o ile pokazuje.
Marcin - |9 Mar 2005|, 2005 21:18
pokazuje w litrach na godzinę, ale dopiero taki bajer zrobili w przejściówce.
w starej budzie na postoju pokazywał 99l/100km
a na jałowych obrotach powinien palić koło 1-1.5 litra/h mój komp pokazuje od 1.2 do 1.7, ale ja mam 2.3 16v
Damian_Lisu - |3 Lip 2005|, 2005 10:21
No to ciagnac dalej ten watek zapytam, co oprocz licznika, samego kompa pokladowego i przelacznika pod kierownica oraz przeplywomierza paliwa trzeba aby takie cudo zamontowac do skorpiaka bez komputra ??
mmmk - |3 Lip 2005|, 2005 14:05
moja przejsciowka 2.0 dohc na postoju pali od 0.8 do 1.1 czasami ale to bardzo rzadko pojawia sie 1.4 l/h
pozdrawiam
maciek
Tritan - |21 Lis 2005|, 2005 00:40 Temat postu: Co dziennnie inne wskazania. Witam. Mam pytanie mój komp pokładowy (92, 2.0DOHC LPG) ostatnio zaczoł mnie straszyć. A mianowicie od kupna sprawiał się znakomicie wskazania chwilowego nie mogem sobie potw ale średnie na gazie mi się zgadzało z dokładnością +0,4l/100km ale.. poszedł mi tłumik niestety musiałem z dziurawym tłumikiem jeździć 2 dni i w między czasie komp zaczoł pokazywać podczas przyśpieszania takiego jak zawsze zamiast 10-23l/100km pokazuje 50,60l/100km średnie mi podskoczyło do 16 a miałem 9.6 zastanawiam się czy może to być spowodowane uszkodzonym wydechem. ??? miał ktos już takie "skaczące spalania"??
fiebik - |23 Lis 2005|, 2005 08:56
| Tritan napisał/a: | | czy może to być spowodowane uszkodzonym wydechem. ??? |
jestem lamerem ale zbyt logicznie to nie wygląda.
JORZO - |22 Mar 2012|, 2012 19:29
Wiem,wiem temat stary jak świat ale odkopuję bo znowu mi wpadł w łapy komputer spalania przy okazji grzebactwa piwnicznego. Pytanie brzmi: czy zamiast wpinać kabel do kompa głównego ten od vss można go podpiąć bezpośrednio do impulsatora? A drugie to: czy analogicznie można podpiąć ten od wtrysków no i oczywiście gdzie najlepiej to zrobić i który to przy wtrysku jest? Strona Martina Vichy zdechła, opisy wg.Vika jakoś u mnie nie działają, a te co są w necie nijak nie pasują do mojej bajki-inne kolory kabli pomijam ale są bardzo różne rozmieszczenia pinów. Muszę więc się pobawić doświadczalnie ale potrzebuję podpowiedzi.
Reader - |22 Mar 2012|, 2012 22:02
VSS możesz skądkolwiek.
Ten drugi to chyba chodzi Ci o sygnał Fuel flow DOL , sygnał zużycia paliwa - to z pinu 34 ECU.
JORZO - |22 Mar 2012|, 2012 22:48
aha,ten drugi masz rację o ten chodzi ale wyczytałem że z 34 to od v-ki a dohac bodajże z pinu 4 lub 17. Czy nie lepiej bezp.od któregos wtrysku (jak to możliwe oczywiście) czy jak będę próbował brać sygnał z tych pinów to nie uszkodzę kompcia głównego?
Reader - |23 Mar 2012|, 2012 07:10
| JORZO napisał/a: | | Czy nie lepiej bezp.od któregos wtrysku |
To nie jest sygnał wtrysku, to jest specjalny sygnał Data Output Link służący do komunikacji ECU z tripkomputerami.
Zużycie paliwa , skalkulowane wewnętrznie przez ECU jest udostępniane na zewnątrz ,wyłącznie na potrzeby komputerów spalania , itp. , właśnie tym wyprowadzeniem.
Musisz ze 100% pewnością zlokalizować który to konkretnie pin w Twoim ECU.
I gotowe.
JORZO - |23 Mar 2012|, 2012 09:07
Teraz rozumiem.Dziękuję bardzo.
[ Dodano: |31 Mar 2012|, 2012 16:59 ]
No i życie dopisuje dalszy ciąg.... Ma ktoś rozkminioną tzn. na wierzchu tą wiązeczkę od komputera spalania? Chodni o to, że nijak nie pokazuje mi temperatury. Oczywiście to poprzednie "coś" czyli zegar+data pokazywał. Rozpiskę pinów mam. Od strony auta zostały mi 3kable i nie wiem jak to spasować. Został mi: brązowy,brązowo-niebiesko-żółty i brązowo-żółty. Na tym drugim jest prądzik ok.5V. Od strony tripa zostało we wtyczce dwa kable brązowo-żółty i brązowo-niebiesko-żółty ale po "sparowaniu" nie hula. Zostaje mi jeszcze dociągnąć vss i ecu ale toto wiem jak. A i jeszcze jedno-zasięg wzrasta ale czemu?
[ Dodano: |31 Mar 2012|, 2012 21:28 ]
Ciąg dalszy opowieści-zasięg się "uspokoił" ale pokazuje 502 km a paliwa mam 1/4zbiornika.
ford2fast - |1 Kwi 2012|, 2012 13:24
| JORZO napisał/a: | | A i jeszcze jedno-zasięg wzrasta ale czemu? |
Bo jeździsz na LPG i poziom benzyny nie zmienia się ?
| JORZO napisał/a: | | Chodni o to, że nijak nie pokazuje mi temperatury |
A czujnik temperatury masz podpięty ?
JORZO - |1 Kwi 2012|, 2012 14:26
Nie jeździłem na gazie bo chciałem zobaczyć co pokazuje trip.Myślę że taki zasięg jest spowodowany tym że jest już uszkodzony ten waryjot w baku bo np.rezerwa też mi nie świeci dopiero jak zdejmę kabel i wskaźnik paliwa poleci w dół niżej poziomu pusto.Wtedy się zapala.Kupiłem już inny pompotrzymacz,zmienię i może wtedy będzie ok.Jeśli chodzi o temperature to nie połączyłem kabli bo nie wiem jak:z tripowej kostki wyłazi dwa kable a od strony auta trzy no i bida.
ford2fast - |1 Kwi 2012|, 2012 14:35
| JORZO napisał/a: | | Jeśli chodzi o temperature to nie połączyłem kabli |
Nie odpowiedziałeś czy podpiąłeś czujnik i oczekujesz na jasnowidza ?
rabbit1 - |1 Kwi 2012|, 2012 14:41
| JORZO napisał/a: | | wskaźnik paliwa poleci w dół niżej poziomu pusto.Wtedy się zapala |
mk II tak ma że jak wskazówka osiądzie kompletnie poza czerwone pole czyli pusto to zapala się dopiero kontrolka na zegarach na której jeszcze 50 km zrobisz.
JORZO - |1 Kwi 2012|, 2012 14:42
nie kumam. Czujnik ten pod zderzakiem? On tam był i jest. A wcześniejszy,jednowyświetlaczowy pokazywał temp.zewnętrzną.
ford2fast - |1 Kwi 2012|, 2012 16:26
| JORZO napisał/a: | | :-) nie kumam. Czujnik ten pod zderzakiem? On tam był i jest. A wcześniejszy,jednowyświetlaczowy pokazywał temp.zewnętrzną. |
To sprawdź jakiego koloru kabelki do niego dochodzą
Stoper - |1 Kwi 2012|, 2012 18:57
Że się tak podłączę pod temat. Mam u siebie w GLXie ubogą wersję kompa (zegarek, data, stoper, termometr). Gdybym chciał go zamienić na takiego ze wskazaniami spalania, itp to byłoby to na zasadzie plug&play, czy musiałbym coś rzeźbić w elektryce?
pablo19 - |1 Kwi 2012|, 2012 19:01
| Stoper napisał/a: | | Że się tak podłączę pod temat. Mam u siebie w GLXie ubogą wersję kompa (zegarek, data, stoper, termometr). Gdybym chciał go zamienić na takiego ze wskazaniami spalania, itp to byłoby to na zasadzie plug&play, czy musiałbym coś rzeźbić w elektryce? | Wyjmij go i spójrz czy masz tam komplet kabelków we wtyczce. Niech Ci jakiś Zysio czy inny MKdwójkowiec prześle fotkę jak takie kabelki wyglądają.
Stoper - |1 Kwi 2012|, 2012 19:17
A więc prośba do wszystkich posiadaczy MKII z "dużym" kompem pokładowym o fotkę w celach porównawczych.
ford2fast - |1 Kwi 2012|, 2012 21:02
| Cytat: | | Wyjmij go i spójrz czy masz tam komplet kabelków we wtyczce |
Wtyczka nie jest nigdy w pełni obsadzona
| Stoper napisał/a: | | A więc prośba do wszystkich posiadaczy MKII z "dużym" kompem pokładowym o fotkę w celach porównawczych. |
Zamiast zawracać innym głowę robieniem fotek wyjmij swoją wtyczkę i policz ile kabelków do niej dochodzi
Zysio - |1 Kwi 2012|, 2012 21:35
6 drutów w przypadku zwykłego zegarka z termometrem, a 9 lub 10 (nie pamiętam, wybaczcie) przy trip kompie.
Stoper, wydłub zegarynkę i obejrzyj wtyczkę, u mnie np. wiązka była gotowa.
Stoper - |1 Kwi 2012|, 2012 22:00
F2F pamiętaj że nie każdy jest tak oblatany jak część osób z tego forum jeśli chodzi o sprawy konstrukcyjne, okablowanie itp. naszych bolidów i ja się bez bicia przyznaję, że do tej pory się w to nie zagłębiałem i troszkę zielony w temacie jestem. Np. nie wiedziałem ile powinno być tych kabelków więc wyjęcie i policzenie nic by mi szczerze mówiąc nie dało. Dopiero info od Zysia mi troszkę rozjaśniło temat, za co serdecznie dziękuję.
Adam_2000 - |1 Kwi 2012|, 2012 22:16
| Stoper napisał/a: | F2F pamiętaj że nie każdy jest tak oblatany...
... Dopiero info od Zysia mi troszkę rozjaśniło temat, za co serdecznie dziękuję. |
No i o to właśnie chodzi !
Nie sztuka napisać konkretną informację w jednym zdaniu (jak Zysio).
Napięcie trzeba budować, podając jakieś strzępy informacji.
Jakieś konkrety dopiero gdzieś w 15-25 poście, wtedy wiadomo, że mamy do czynienia z fachowcem z najwyższej półki.
ford2fast - |1 Kwi 2012|, 2012 22:21
| Adam_2000 napisał/a: | | Stoper napisał/a: | F2F pamiętaj że nie każdy jest tak oblatany...
... Dopiero info od Zysia mi troszkę rozjaśniło temat, za co serdecznie dziękuję. |
No i o to właśnie chodzi !
Nie sztuka napisać konkretną informację w jednym zdaniu (jak Zysio).
Napięcie trzeba budować, podając jakieś strzępy informacji.
Jakieś konkrety dopiero gdzieś w 15-25 poście, wtedy wiadomo, że mamy do czynienia z fachowcem z najwyższej półki. |
Odezwała się alfa i omega w znajomości Scorpio
| Stoper napisał/a: | | Np. nie wiedziałem ile powinno być tych kabelków więc wyjęcie i policzenie nic by mi szczerze mówiąc nie dało |
Ponieważ nie chciało Ci się policzyć
Swoje lenistwo zrzucasz na cudze barki bo tak Ci wygodniej
ford2fast - |2 Kwi 2012|, 2012 00:01
| pablo19 napisał/a: | | poprzednia wypowiedź trafnie scharakteryzowana przez Adama |
Zwykły beznadziejny OT
Zamiast pomóc koledze w problemie szuka dziury gdzie jej nie ma
| pablo19 napisał/a: | | Czy "komplet" oznacza wszystkie kable we wtyczce? |
Tak i dlatego Twoja wypowiedź wyraźnie wprowadzała w błąd
| pablo19 napisał/a: | | Czy może to być komplet kabli potrzebny do działania komputerka spalania? |
Trzeba było to wyraźnie napisać | pablo19 napisał/a: | | Stara śpiewka wlepiana wszędzie, gdzie się da |
Znaczy się lenistwo pochwalasz ?
Jedyna cenna rada to
| Cytat: | | Wyjmij go i spójrz |
Poradziłem dokładnie to samo , dopiero znając ilość kabelków we wtyczce można odpowiedzieć na zadane pytanie
Zamiast użyć wyszukiwarki i przejrzeć przynajmniej kilka tematów o tym samym problemie , leje to
Swoje lenistwo w wyciągnięciu zegarka zrzuca między innymi za Twoją radą na kolegów z forum
Bo po jakiego diabła ma rozbierać w swoim samochodzie jak koledzy rozbiorą w swoich aby porobić fotki
Po czym dalej jest w czarnej dziurze bo i tak nie wie co ma w swoim Scorpio
Czyli innymi słowy daremna robota kolegów z forum , ponieważ nadal nie uzyskuje odpowiedzi na postawione pytanie
Miszczostfo śfiata
Stoper - |2 Kwi 2012|, 2012 00:48
Ależ odpowiedź uzyskałem i to dość precyzyjną. Bez informacji, którą rzucił Zyś mógłbym co najwyżej policzyć sobie ilość kabelków, a tak jak już je sobie policzę to przynajmniej będę wiedział czy kablownia jest przystosowana do podłączenia "dużego" kompa i czy musiałbym coś rzeźbić chcąc go podłączyć, czy wystarczy że wywalę ten co mam i wstawię drugi.
I przecież nie prosiłem o to żeby się wszyscy nagle rzucili do swoich Scorup, rozkręcali i robili fotki. Takie fotki niektórzy mogą mieć w swoich zbiorach, albo po prostu zrobić je przy okazji innych zabaw w okolicy konsoli środkowej. Nie napisałem przecież nigdzie, że potrzebne mi to "na wczoraj".
Szczerze mówiąc nie jest mi w smak dyskutować teraz o tym czy najpierw powinienem policzyć kabelki, a później pytać, czy też może na odwrót bo chyba nie jest to głównym wątkiem tego tematu i nie wnosi tu żadnych przydatnych informacji.
F2F, widać działamy w inny sposób jeśli chodzi o rozwiązywanie problemów i swoich wątpliwości (pomijam fakt iż Twój poziom wiedzy w temacie zapewne bije na głowę ten prezentowany przeze mnie). Ja wolę najpierw dopytać żeby mieć już jakieś konkrety jak zabiorę się za rozkręcanie swojego żeby przypadkiem nie okazało się w pół drogi podjęte działania były bezsensowne i tylko utopiłem kasę inwestując w cokolwiek co przewyższy moje zdolności związane z jakąkolwiek rzeźbą, zwłaszcza jeśli chodzi o rzeźbę w elektryce.
ford2fast - |2 Kwi 2012|, 2012 00:56
| Stoper napisał/a: | | Ależ odpowiedź uzyskałem i to dość precyzyjną |
Skoro uzyskałeś , to napisz teraz czy w Twoim Scorpio
| Stoper napisał/a: | | byłoby to na zasadzie plug&play, czy musiałbym coś rzeźbić w elektryce? |
Stoper - |2 Kwi 2012|, 2012 08:19
Napiszę jak sprawdzę, czyli zapewne dziś popołudniu jak tylko będę miał chwilkę żeby się do tego dobrać i te kabelki policzyć.
Teraz przynajmniej wiem ile ich powinno być żeby zadziłało jako p&p. A siedzenie w środku nocy i rozkręcanie konsoli (co można powiedzieć, że mi zasugerowałeś) uważam za dość chory pomysł, zwłaszcza że wcześniej nawet nie miałem pojęcia za bardzo co obadać żeby taką wiedzę posiąść.
Nie martw się F2F, dziś napewno przeczytasz tu odpowiedź czy mój Scor jest przystosowany do kompa spalania.
bingo - |2 Kwi 2012|, 2012 08:44
fajna dyskusja.
co do zasięgu - aktualizuje się na podstawie aktualnego zużycia, z chyba 1 lub 2 km, bo bardzo szybko reaguje na zmiane trybu jazdy. U mnie w MK2 przy zasiegu ~20 km moge wysiadać i zaczynać pchać auto. w między czasie wymieniony bak, pompa i potencjometry - bez zmian.
Co do spalania - w MK1 w czasie jazdy na gazie komp pokazywał spalanie gazu (pokrywało się), teraz w MK3 też się niby pokrywa, w MK2 nie mam gazu.
ford2fast - |2 Kwi 2012|, 2012 09:13
| Stoper napisał/a: | | A siedzenie w środku nocy i rozkręcanie konsoli (co można powiedzieć, że mi zasugerowałeś) |
Nigdy takich bzdur nie sugerowałem
Napisałeś przecież wyraźnie , że
| Stoper napisał/a: | | Ależ odpowiedź uzyskałem i to dość precyzyjną |
Skoro uzyskałeś precyzyjną odpowiedź to nie uchylaj się od odpowiedzi
Typowe odwracanie kota ogonem
Ta
I jeszcze te dygresje osób nie mających pojęcia w temacie
Odnoszę dziwne wrażenie , że byli moderatorzy mają chyba monopol na beznadziejne OT połączone z osobistymi wycieczkami
| bingo napisał/a: | | U mnie w MK2 przy zasiegu ~20 km moge wysiadać i zaczynać pchać auto |
Wiara w skuteczność technologii czasami męczy
Stoper - |2 Kwi 2012|, 2012 15:28
F2F jeśli chodzi o ścisłość to uzyskałem dość precyzyjną odpowiedź ile kabelków być powinno żeby zadziałało p&p, dziś przeliczyłem ile jest ich u mnie no i niestety się okazało, że bez rzeźby podpiąć ni dy rydy.
lukas2 - |2 Kwi 2012|, 2012 15:44
Rzeźba nie jest aż tak straszna - da radę.
JORZO - |2 Kwi 2012|, 2012 16:48
Pewno,że dasz radę.Wysłałem Ci na pw Zysiową ściągawkę. Podpięcie trzech kabli to nie jest jakaś wielka rzeźba. Działaj. A co do mojego zasięgu to Zysio słusznie zauważył,że jak jeszcze nie podciągnąłem vss - pin 4 z głównego kompa i pin 17 fss czy jak mu tam to niby jak ma kompik policzyć zasięg. Słuszna uwaga i jeszcze raz mu dziękuję. Zobaczymy jak będzie komplet kabli. Tylko jak Stoper ma znaleźć ten brązowo-czerwony idący w prawym progu,jest ich chyba 3szt. U mnie prosto bo wyciąłem gustowną dziurę w bagażniku i opuszczanie zbiornika mnie nie dotyczy. Ale może metodą prób i błędów?
Ciąg dalszy bajki: pojawiła się temperatura na wyświetlaczu,trzeba brązowy kabel z wiązki auta poprostu podłączyć do masy. Po drugie ,podłączyłem kabel z pin 17 z głównego kompa i pojawiło się spalanie w litrach na godzinę. Zysiowa rozpiska kolorów kabli i pinów jest the best. cdn...
No i dziś następuje koniec historii z komputrem spalania. Po naprawieniu wiązki z vss-em i zapodaniu tego sygnału pod pin 4 komp wyświetla wszystko co przewidział w tym ustrojstwie producent. Niniejszym dziękuję jeszcze raz Zysiowi za pomoc.
|
|