Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i uk³ad jezdny, hamulce - Urwa³o szpile od ko³a

bolus1 - |25 Wrz 2010|, 2010 18:18
Temat postu: Urwa³o szpile od ko³a
Witam

wczoraj kupi³em od Oliego Coss'a wszystko by³o "dobrze" do czasu kiedy nie zaczê³o szarpaæ kierownic± i gigantyczne stuki z lewego przedniego ko³a, postawi³em na ³o¿ysko. Po dojechaniu do domu (300km) zauwa¿y³em ¿e urwa³o jedn± szpile od ko³a na innej nie ma nakrêtki :| ko³o lata niemi³osiernie na boki. Jak i co z tym zrobiæ ? do czego s± te szpile mocowane i czy mo¿liwe ¿eby samo ³o¿ysko powodowa³o takie zniszczenia ?

_________
szkoda ¿e na trasie nie sprawdzi³em czy ko³o dobrze by³o przykrêcone :| jak siê oka¿e ¿e to nie ³o¿ysko tylko Oli ¼le dokrêci³ :> ahhh :(

gufer-posepny - |25 Wrz 2010|, 2010 18:23

Mo¿e by³o niedokrêcone . Szpile siê wymienia . To seryjne ko³a ?
pepi - |25 Wrz 2010|, 2010 18:24

po piersze ko³o by³o se >>>>>>>>> :-d a teraz m³otek i t± urwan± m³otkiem i wyjdzie ta stara i now± odwrotnie

[ Dodano: |25 Wrz 2010|, o 18:26 ]
bolus1 napisa³/a:
szkoda ¿e na trasie nie sprawdzi³em czy ko³o dobrze by³o przykrêcone jak siê oka¿e ¿e to nie ³o¿ysko tylko Oli ¼le dokrêci³ ahhh
-bez obrazy ale jak co¶wali to siê sprawdza a nie jedzie
kat - |25 Wrz 2010|, 2010 18:45

ale tego uczymy sie z czasem i wiekiem
wymiana szpilki to kilka minut zabawy,a wiec do dziela

gufer-posepny - |25 Wrz 2010|, 2010 18:58

Trzeba by obejrzeæ czy otwór w feldze nie jest wyrobiony teraz .
bolus1 - |25 Wrz 2010|, 2010 20:30

O jak mi³o odzew z ka¿dej strony polski :) wiêc tak pozdejmowa³em wszystko.. tam gdzie wchodz± szpilki jest luz.. maj± delikatny luz mogê nimi lekko poruszaæ lewo prawo nie ruszaj±c tarcz :> jutro jak bêdzie jasno to zobaczê z drugiej strony czy te¿ s± takie luzy. A jaka¶ fast instrukcje ¿ebym to nie musia³ za bardzo my¶leæ jak montuje siê te szpilki :>
kat - |25 Wrz 2010|, 2010 21:35

zdejmujsze zacisk,tarcze i ladujesz w szpilke mlotem przez nakretke lub cos podobnego( zeby gwintu nie uszkodzic)
sama wyskoczy

w druga strone nabijesz na piaste od tylu bez problemu ,bo szpilka ma kolnierz
lub zakladasz po prostu w otwor piasty i sciagasz ja nakretka,a sama sie wcisnie

to tak najprosciej

radarek - |25 Wrz 2010|, 2010 22:00

Da siê zrobiæ nawet bez zdejmowania ko³a
Powodzenia

kat - |25 Wrz 2010|, 2010 22:06

radarek napisa³/a:
Da siê zrobiæ nawet bez zdejmowania ko³a
Powodzenia

wszystko sie da,tylko dlaczego sobie tak utrudniac?

radarek - |25 Wrz 2010|, 2010 22:08

jestem z natury leniwy i ostatnio jak wymienia³em to nie chcia³o mi siê zdejmowaæ ko³a posz³o bez problemu nawet bez kana³u tylko podno¶nik
bolus1 - |26 Wrz 2010|, 2010 10:20

Da radê je¼dziæ przez chwilê na 4 szpilach ?:> ¿eby dojechaæ po zakup szpili itp ?
pepi - |26 Wrz 2010|, 2010 10:33

tak

[ Dodano: |26 Wrz 2010|, o 10:34 ]
tylko z nakrêtkami do tych 4 szpileki i wiadomo 90 Nm ma byæ na ka¿dej

bolus1 - |26 Wrz 2010|, 2010 11:24

120 Nm ponoæ na alufelgach :P 90 na stalowych :D hmm i tak zawsze dokrêcam ile si³ w ³apach.
znajd¼ siê kto¶ z Gdañska kto ma nakrêtki od sprzedaæ :> niedziela wszystko pozamykane.. s±siedzi nie maj± ah

bingo - |26 Wrz 2010|, 2010 16:39

bolus1 napisa³/a:
hmm i tak zawsze dokrêcam ile si³ w ³apach.
- to na ka¿dej ¶rubie albo ukrêcona ¶ruba, albo klucz ....
bolus1 - |26 Wrz 2010|, 2010 17:34

a¿ tak silny nie jestem :>
VIK - |26 Wrz 2010|, 2010 19:31

Oj tam, wystarczy, ze jedna szpilka by³± przeci±gniêta, w b±d¼ co b±d¼, wiekowym aucie, jak ulecia³a, to potem mamy ko³o dociskane nierównomiernie i po d³u¿szej lub krótszej je¼dzie (zw³aszcza po naszych drogach) siê pozosta³a reszta "obkiwa".
Oli - |27 Wrz 2010|, 2010 00:30
Temat postu: Re: Urwa³o szpile od ko³a
bolus1 napisa³/a:
Witam

wczoraj kupi³em od Oliego Coss'a wszystko by³o "dobrze" do czasu kiedy nie zaczê³o szarpaæ kierownic± i gigantyczne stuki z lewego przedniego ko³a, postawi³em na ³o¿ysko. Po dojechaniu do domu (300km) zauwa¿y³em ¿e urwa³o jedn± szpile od ko³a na innej nie ma nakrêtki :| ko³o lata niemi³osiernie na boki. Jak i co z tym zrobiæ ? do czego s± te szpile mocowane i czy mo¿liwe ¿eby samo ³o¿ysko powodowa³o takie zniszczenia ?

_________
szkoda ¿e na trasie nie sprawdzi³em czy ko³o dobrze by³o przykrêcone :| jak siê oka¿e ¿e to nie ³o¿ysko tylko Oli ¼le dokrêci³ :> ahhh :(

eeee... najpierw to postawi³e¶ na gumê stabilizatora - bo nawet widzia³e¶ jak twierdzi³e¶, ¿e jest wyrobiona no ale mniejsza o to...

Jak pisa³em w innym Twoim po¶cie... je¼dzili¶my przed kupnem... ja, Ty Twój brat... no i jako¶ kierownic± nie telepa³o...ani ko³em...

Nie dokrêciæ nie mog³em...tego jestem pewien - mia³em kilka lat temu przygodê, ¿e nie dokrêci³em i w czasie jazdy mi ko³o odpad³o ... posypa³y siê iskry od szkifowania tarcz± hamulcow± po asfalcie... Fakt, ¿e to by³o przy ma³ej prêdko¶ci, bo gdy poczu³em telepanie kier±, to zatrzymywa³em siê w³a¶nie do sprawdzenia co to jest... no i zatrzyma³em siê na tarczy...
Ale jak mo¿na jechaæ tak kilkaseet km???

¦rubê mog³em któr±¶ naci±gn±æ przekrêcaj±c... chocia¿ te¿ w±tpiê...ale takiej opcji siê nie wypieram.
Po zmianie sprê¿yn.. i dokrêceniu kó³ by³em na szarpakach i na przegl±dzie... pan stwierdzi³ ¿e jest zero jakichkolwiek luzów w tym i na gumach z przodu - dlatego przez telefon by³em zdziwiony wogóle, ¿e jest wyrobiona guma na stabilizatorze, któr± zdiagnozowa³e¶.
No i kwestia ¶ciêcia tej szpilki mi nie daje spokoju. Skoro czê¶æ ¶rub siedzia³a mocno...jak j± ¶ciê³o? Gdyby mo¿e urwa³o od przeci±gniêcia..ale te¿ nie...bo szybciej gwint bym zerwa³...nie wiem...

Waski - |27 Wrz 2010|, 2010 00:35

bingo napisa³/a:
- to na ka¿dej ¶rubie albo ukrêcona ¶ruba, albo klucz ....

ja dokrecam 140 w swoich autach :)

tak jak koledzy mówi± - sprawdz otwory w feldze - zeby siê nie okaza³o, ¿e felga wypadnie sobie i pojedzie swoj± drog± a auto juz nie pojedzie :)

bolus1 - |27 Wrz 2010|, 2010 16:20

Oli ja nie mam urazów do Ciebie :> bardziej chodzi mi o to ¿e nie wiem co to mo¿e byæ :> a na forum szukam pomocy :-) ³±cznik stabilizatora jest wywalony, byæ mo¿e wywali³o go od samych wstrz±sów, felga jest ok mierzy³em otwory w porównaniu z inn± felg±. Oli wiem ¿e dokrêca³e¶ mocno bo drugiego przedniego ko³a nie mog³em odkrêciæ -,0 za ma³e mam ramie na kluczu. Byæ mo¿e przekrêci³e¶ nie wiem jaki mo¿e byæ powód. Moja g³upota i brak do¶wiadczenia da³y to ¿e nie sprawdzi³em tego odrazu. Kupi³em szpile bêdê teraz to wymienia³
Oli - |27 Wrz 2010|, 2010 23:15

bolus1 napisa³/a:
Oli wiem ¿e dokrêca³e¶ mocno bo drugiego przedniego ko³a nie mog³em odkrêciæ -,0 za ma³e mam ramie na kluczu.

No..dokrêcam mocno ale z wyczuciem.. nie zapieram siê nogami i na chama nie krece... :) a tu... te¿ nie wiem.. byæ mo¿e, jak pisa³em..gdzie¶ jak±¶ s³absz± mog³em w koñcu przeci±gn±æ... ale nie to, ¿e nie dokrêciæ ko³a... No szkoda, ¿e akurat tak wysz³o... wymieñ szpile i bêdzie git.... roboty na piwo i 3 szlugi.... a chyba i koszt szpilki nie zabija....

ford2fast - |27 Wrz 2010|, 2010 23:29

bolus1 napisa³/a:
³±cznik stabilizatora jest wywalony

A có¿ to za element w tym poje¼dzie ? :shock:

gufer-posepny - |28 Wrz 2010|, 2010 17:03

pewnie ta guma w wahaczu . ale to z ³±cznikiem takim jaki znamy ma niewiele wspólnego .
Adam73 - |28 Wrz 2010|, 2010 18:04

ford2fast napisa³/a:
bolus1 napisa³/a:
³±cznik stabilizatora jest wywalony

A có¿ to za element w tym poje¼dzie ? :shock:

mo¿e Oli zaadaptowa³ przedni± zawieche od mk3 ;)

bolus1 - |28 Wrz 2010|, 2010 18:25

ymm no stabilizator ³±czy siê z wahaczem i tam mamy gumê :> i by³a "jest" ³adnie wyklepana (pewnie od wstrz±sów, gdy jecha³em z lu¼nym ko³em)
szpila jest bêdzie zak³adana, jak tylko pomy¶lê jak to zrobiæ i bóg obdaruje mnie ³adn± pogod± ;)

Struna - |29 Wrz 2010|, 2010 13:51

bolus1 napisa³/a:
stabilizator ³±czy siê z wahaczem i tam mamy gumê
no to tuleja raczej a nie ³±cznik stabilizatora :)
bolus1 - |29 Wrz 2010|, 2010 19:51

no :) tak czy siak wiemy o co chodzi :) wybite jest ju¿ nowe czeba za³o¿yæ.. ale pierw to muszê udobruchaæ tego ca³ego PRINCA :D bo teraz nawet nie daje oznak ¿ycia :>
Struna - |30 Wrz 2010|, 2010 11:05

bolus1 napisa³/a:
PRINCA
PRINS-a
Darek_Police - |30 Wrz 2010|, 2010 12:23
bolus1 napisa³/a:
wczoraj kupi³em od Oliego Coss'a wszystko by³o "dobrze" do czasu...

bolu¶, ¿enuj±ce jest rozpisywanie po ca³ym forum wszem i wobec, od kogo kupi³e¶ auto i ¿e w nim co¶ jest nie tak. Masz problemy z autem, ok, pomo¿emy. Ale na cholerê wszêdzie zaznaczaæ, od kogo kupi³e¶ i ¯enuj±cymi ¯artami Prowadz±cego sugerowaæ, ¿e poprzednik co¶ spapra³.

Oli wspó³czujê takiego klienta.

pepi - |30 Wrz 2010|, 2010 14:34

no kupi³ i siê popsu³ co w tym dziwnego przecie to kos :-d -nie widzia³y ga³y co bra³y i tyle w temacie
bolus1 - |1 Pa¼ 2010|, 2010 17:58
Darek_Police napisa³/a:
bolus1 napisa³/a:
wczoraj kupi³em od Oliego Coss'a wszystko by³o "dobrze" do czasu...

bolu¶, ¿enuj±ce jest rozpisywanie po ca³ym forum wszem i wobec, od kogo kupi³e¶ auto i ¿e w nim co¶ jest nie tak. Masz problemy z autem, ok, pomo¿emy. Ale na cholerê wszêdzie zaznaczaæ, od kogo kupi³e¶ i ¯enuj±cymi ¯artami Prowadz±cego sugerowaæ, ¿e poprzednik co¶ spapra³.

Oli wspó³czujê takiego klienta.

Misiek, no wydaje mi siê ¿e masz problem z nadinterpretacj±.. Piszê od kogo kupi³em samochód ¿ebym nie musia³ pisaæ JAKI to samochód itp. bo wiem i widzê ¿e ów pojazd jest tutaj znany. ¯enuj±ce ¿arty ? no mówiê znowu jaka¶ nadinterpretacja jak mogê mówiæ ¿e "POPRZEDNI W£A¦CICIEL" co¶ spapra³ gdy¿ ja siê nie znam na tyle by tak stwierdziæ. A z tego co widzê to wszystko jest raczej "okej". Naprawdê nie rozumiem o co Tobie chodzi :) nie bierz wszystkiego tak do siebie.

ps. Napisa³em w dwóch tematach o moim nowym nabytku i nie wydaje mi siê ¿eby to by³a odpowiednia ilo¶æ aby okre¶liæ to mianem "wszem i wobec" :>

Struna dziêki za poprawkê.

A teraz wracaj±c do tematu, moje zdolno¶ci manualne nie pozwalaj± mi na wybicie tej szpili :| nie wiem czy siê zapiek³a czy co.. ale jedynie zd±¿y³em j± ³adnie sp³aszczyæ a i tak ani drgnê³a :/ oczywi¶cie wd-40 psikane kilka razy.. jakie¶ patenty na to? (próbowa³em z ko³em na ko³ach.. z ko³em na podno¶niku.. bez ko³a na podno¶niku) i ani drgnie.. próbowa³em delikatnie wypukaæ.. nawala³em mocno.. i bardzo mocno, po³ama³em m³otek :( ale fordzik siê nie poddaje :/

Jankes - |1 Pa¼ 2010|, 2010 18:23

a z odpowiedniej strony walisz :P
Julek - |1 Pa¼ 2010|, 2010 18:30

Ja bym to na Twoim miejscu odda³ mechanikowi. Zrobi to pewnie w 5 minut.
Ale je¶li naprawdê chce Ci siê nad tym mêczyæ to nale¿a³o zacz±æ od nakrêcenia czego¶, choæby starej nakrêtki kó³, na t± szpilkê bo bicie prosto w ni± spowodowa³o jej rozbicie tak, ¿e nawet jak w koñcu odbijesz j± od piasty to bêdziesz musia³ jeszcze odci±æ rozbity kawa³ek. Rada jest prosta - palnik gazowy, albo inna lutlampa w d³oñ i rozgrzaæ dobrze piastê dooko³a szpilki. Wyjdzie.

Struna - |1 Pa¼ 2010|, 2010 18:32

Julek napisa³/a:
rozgrzaæ dobrze piastê dooko³a szpilki
z tym to ostro¿nie, bo wytopi smar z ³o¿yska albo uszkodzi uszczelnienie i bêdzie niebawem zonk.

Nakrêciæ star± nakrêtkê, m³ot wiêkszy, przywaliæ raz a dobrze i musi pój¶æ.

bolus1 - |1 Pa¼ 2010|, 2010 18:47

ju¿ s³ysza³em propozycje z podgrzaniem ale pomy¶la³em o ³o¿yskach tak jak mówi Struna :P

Julek & Struna, nie ma na co nakrêciæ gdy¿ szpicel jest po³amany i schowany w pia¶cie

Struna - |1 Pa¼ 2010|, 2010 18:48

to rozwiercaj.
gufer-posepny - |1 Pa¼ 2010|, 2010 20:45

No to jak siê tak pacan urwa³ ¿e kawa³ek tylko razem z ³epkiem zosta³ to bierzesz grub± ¶rubê albo inn± szpilê przyk³adasz do tej i za jej pomoc± wybijasz . Oczywi¶cie klepiesz m³otem od zewn±trz a nie od wewn±trz . A wogóle to zrób temu fotkê to bêdzie ³atwiej co¶ doradziæ .
bolus1 - |1 Pa¼ 2010|, 2010 21:05

Tak to wygl±da, robi³em zdjêcie robi³em telefon wiêc przepraszam za jako¶æ :> Wybija³em w³a¶nie za pomoc± innej ¶ruby przy³o¿onej do tej urwanej i nic :/ m³otek pêk³.. rêk± boli od drgañ ¶ruby, a ten kikut ani rusz :( Pojadê samochodem do pracy i rozwiercê kikuta i bêdzie git :)

pepi - |1 Pa¼ 2010|, 2010 21:57

wiesz co jak ty w utwardzonej ¶rubie co¶ wywiercisz to szaczun :-d
Kevin Xy - |2 Pa¼ 2010|, 2010 00:34

Ty to robisz na aucie ??
skoro nie idzie to wywalaj zwrotnice i na stol operacyjny
po drodze do wywalenia zacisk, tarcza, wahacz, koncowka drazka i czujka absu
zalecam zanim cos rospiepszysz walac mlotkiem az peknie

ford2fast - |2 Pa¼ 2010|, 2010 09:42

Cytat:
po drodze do wywalenia zacisk, tarcza, wahacz, koncowka drazka i czujka absu

Ja bym czujnika ABS nie rusza³ w MkII :)

bolus1 - |2 Pa¼ 2010|, 2010 14:18

a mia³o byæ tak piêknie.. w przerwie miêdzy prac± a szko³± nie dam rady tego rozebraæ hm :/ a co z czujnikiem w mk2 jest nie tak ?
sobolaqe - |2 Pa¼ 2010|, 2010 14:23

bolus1 napisa³/a:
a mia³o byæ tak piêknie.. w przerwie miêdzy prac± a szko³± nie dam rady tego rozebraæ hm :/ a co z czujnikiem w mk2 jest nie tak ?

moze wyjsc w dwoch kawalkach :)
lepiej go odlaczyc na wtyczce i nie wyciagac z piasty :)

poki co ja bym sciagnal zacisk i tarcze.
moze si eokazaz ze wtedy kawalek ukreconej sruby bedzie wystawac.
wtedy mlotkiem raz konkretnie przywalic i powinno wyjsc

bolus1 - |2 Pa¼ 2010|, 2010 15:52

tak te¿ zrobiê za chwilê :> tylko boje siê ¿e go sp³aszcze tak ¿e ko³a nie za³o¿ê
VIK - |2 Pa¼ 2010|, 2010 19:34

Ale se ludzie lubi± robotê utrudniaæ. Bierzesz wybijak, 2 uderzenia i szpilka sama z ty³u wypadnie. A raczej jej ogryzek. A gdyby¶ zdj±³ tarczê, to ju¿ w ogóle bajka, bo widaæ, ¿e jeszcze jest w co uderzyæ, bezpo¶rednio.
bolus1 - |2 Pa¼ 2010|, 2010 20:48

wybijakiem bra³em i nic nie sz³o.. zdj±³em tarczê osadzi³em solidnie samochód. Wzi±³em m³otek 7kg :) drugi m³otek kobieta trzyma³a przytkniêty do wybijanej ¶ruby.. zasadzi³em mocno.. nawet bardzo i co? i nic :) 4kg wd-40 i jakie¶ 20 uderzeñ pó¼niej szpila wyskoczy³a! :)

dziêki wszystkim za pomoc. Da³o radê bez prasy i grzania czy mro¿enia czegokolwiek po prostu FORD nie lubi³ jak by³em delikatny

gufer-posepny - |2 Pa¼ 2010|, 2010 20:52

mog³e¶ zaznaczyæ dok³adnie jak tarcza siedzia³a na pia¶cie . bo dobrze by³o by zasadziæ j± tak jak by³a .
bolus1 - |2 Pa¼ 2010|, 2010 21:08

korzystam z ksi±¿ki "Sam naprawiam" i tam by³o opisane ¿eby w³a¶nie zaznaczyæ sobie i tak te¿ zrobi³em, aczkolwiek totalnie nie rozumiem PO CO :D
pepi - |2 Pa¼ 2010|, 2010 22:34

gufer-posepny napisa³/a:
mog³e¶ zaznaczyæ dok³adnie jak tarcza siedzia³a na pia¶cie . bo dobrze by³o by zasadziæ j± tak jak by³a
-a po co przecie piasta ma byæ prosta chyba :-d
radarek - |3 Pa¼ 2010|, 2010 21:39

Witam tak sobie lukno³em na te fotke i niewiem czy ta szpila po prawej obok zacisku jest krzywa czy tylko tak mi siê widzi co wy na to ??
bolus1 - |4 Pa¼ 2010|, 2010 07:44

3 szpile by³y krzywe :) mia³em problem zdj±æ tarcze bo siê blokowa³y na gwincie :) na zdjêciu trochê perspektywa powiêksza to skrzywienie.. by³y minimalnie skrzywione, ale s± ju¿ nowe