Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB problem z przełożeniem z 1biegu na 2

marco - |19 Wrz 2010|, 2010 19:10
Temat postu: ASB problem z przełożeniem z 1biegu na 2
witam.mam pytanie odnośnie ASB,mianowicie drugi bieg załancza po puszczeniu gazu i zejściu obrotów do ok 2800 i często przy redukcji z wyższego biegu zapina 1bieg jak by nie widział 2. jak już załączy rzadko 2 bieg to zaraz mryga O/D i auto strasznie mułowate na 2 biegu i przy mrugającym O/D prawie zawsze załączy 2bieg fakt że z szarpnięciem więc zgłupiałem całkiem,czy ktoś może udzielić mi jakiś wskazówek gdzie szukać przyczyny?
1Bodzio - |19 Wrz 2010|, 2010 23:32

Myślę że należałoby zacząć szukać innej, sprawnej skrzyni , gdyż przyczyna braku 2 biegu będzie w środku twojej obecnej , remont zaś czy też naprawa jej wyjdzie drożej niż sprawna skrzynka używana. Bardzo możliwe, że takie zachowanie powoduje ślizgająca się taśma hamulcowa 2biegu. Jest ona na tyle głęboko w skrzyni że trzeba skrzynię rozebrać prawie całą. A jak się to już zrobi to z pewnością wyjdą dodatkowe kwiatki, które uczynią tą operację finansowo nieopłacalną.
marco - |20 Wrz 2010|, 2010 20:07

dzięki 1bodzio też już powoli jestem tego zdania że czas rozejrzeć się za ASB tej mam już dość już brak mi pomysłów gdzie szukać co ją boli,w sumie to tylko i aż ten 2bieg szwankuje reszta biegów wchodzi gładziutko.a czy może się orientujesz jak i którym kablem od kompa sterowany jest ten bieg,może gdzieś w nim jest przyczyna?choć wiąchy nie dawno robione ale jak by się dało to warto spróbować jakieś podmianki kabelka o ile się da?.z góry dzięki za pomoc
1Bodzio - |20 Wrz 2010|, 2010 21:52

W sumie to możnaby spróbować wyregulować taśmy hamulcowe (obie) oraz sprawdzić tłok załączający taśmę 2 biegu. Można to zrobić bez wyciągania skrzynki z auta. W cossim dostęp nie jest za ciekawy, ale powinno się dać to zrobić. Jak to zrobić - było na forum opisane, tak że jak troszkę poszperasz to znajdziesz. Silnik ma duży moment obrotowy i częste nadużywanie kick-down ( nie koniecznie przez Ciebie, lecz przez poprzedników jeszcze ) mogło spowodować zużycie taśmy 2 biegu, lub też wytarcie bębna na którym ona pracuje. Jeśli regulacja taśmy hamulcowej 2 biegu nic nie zmieni, to już tylko wymiana skrzyni Ci pozostanie
gufer-posepny - |20 Wrz 2010|, 2010 22:03

Mi to wygląda na problemy z kablami . Można przeczyścić jeszcze przepływomierz . Spróbuj pojezdzić na 2 biegu tylko ( wybierak na 2 ) . Albo olej taki brudny ze blokuje się EZ .
marco - |20 Wrz 2010|, 2010 22:37

olej wymieniony miesiąc temu na TOTAL klasy dextron 3(chyba odpowiedni co?) wraz z filtrem,MAF czyszczony,wiącha też przeglądana i wymienione kabelki uszkodzone od asb i silnika, jest ok sam widziałem bo była wytargana cała,nie mam tylko 100% pewności co do wiązki na podłużnicy w sumie robiona jakis czas temu i po odwinięciu izolacji kable ok.czy wie ktoś ze specy od ASB które kable na drodze komp a ta wtyka na podłużnicy sterują ASB a konkretnie 2biegiem?może ktoś ma jakiś schemacik?bo zapewne to łatwiej sprawdzić niż regulować taśmy tym bardziej że potrzebny jest ponoć jakiś nietypowy klucz wiec raczej warsztacik się kłania a w kielcach nie znam pewnego co by to zrobił jak trzeba no chyba że ktoś ma namiary na jakiś blisko kielc?
1Bodzio - |20 Wrz 2010|, 2010 22:46

Hm. Jeśli OD mruga to znaczy że temperatura oleju pewnie za wysoka, a olej najlepiej się podgrzewa podczas poslizgu taśmy lub też sprzęgła jakiegoś. Czyszczenie przepływomierza pomaga przeważnie przy problemach z biegiem 4 a nie 2.
gufer-posepny - |20 Wrz 2010|, 2010 23:00

No ale jemu OD mruga zaraz po zapięciu 2 . To tak szybko nie usmażysz oleju . Poczytałbym błędy szczególnie jak OD zaczyna mrugać .
Adam_2000 - |20 Wrz 2010|, 2010 23:07

Cytat:
No ale jemu OD mruga zaraz po zapięciu 2

To przecież logiczne - jeżeli ECU załącza 2-kę, to oczekuje odpowiedniej reakcji.
Jeżeli to nie następuje, to sygnalizuje błąd.

1Bodzio - |20 Wrz 2010|, 2010 23:10

No ale poczytanie błędów to tylko serwis. Mało który warsztat ma skaner czytający błędy skrzyni. :/ Kablowni wykluczyć nie mozna oczywiście. Ciekawe jak wyglądał olej przed wymianą
gufer-posepny - |20 Wrz 2010|, 2010 23:15

1Bodzio napisał/a:
No ale poczytanie błędów to tylko serwis. Mało który warsztat ma skaner czytający błędy skrzyni. :/ Kablowni wykluczyć nie mozna oczywiście. Ciekawe jak wyglądał olej przed wymianą

Zwykły interfejs + laptop i będzie wiadomo .

Struna - |20 Wrz 2010|, 2010 23:16

gufer-posepny napisał/a:
a jaki to zwykły interfejs czyta skrzynię ?
1Bodzio - |20 Wrz 2010|, 2010 23:24

gufer-posepny napisał/a:
1Bodzio napisał/a:

Zdradź co to za cudo. Chętnie zanabyłbym takowy.

Struna - |20 Wrz 2010|, 2010 23:26

mnie się zdarzyło ze dwa razy ELM-em znaleźć jakiś błąd związany ze skrzynią, jeden u siebie po swapie skrzyni, jakiś totalnie idiotyczny - po skasowaniu nigdy się nie pojawił, drugi zaś w totalnie zwalonej wiązce u kogoś ( nie pamiętam już o kogo to było )
A tak to pozostaje FDS/WDS

Adam_2000 - |20 Wrz 2010|, 2010 23:33

Struna napisał/a:
pozostaje FDS/WDS

Jest jeszcze interfejs Alexa C. Pepera, który w duecie z VE potrafi prawie wszystko, łącznie ze skrzynią i ABS-em.

Struna - |20 Wrz 2010|, 2010 23:39

Adam_2000, używałeś tego VE kiedykolwiek ? mnie po kilku screenach nieco zniechęcił ;) siermiężny z deka jakiś taki :) No i z tego co doczytałem to czyściutki DOS z pełnymi portami tylko. To poniekąd też może być problem.
Adam_2000 - |20 Wrz 2010|, 2010 23:46

VE jest może siermiężny, ale działa :) Angole na nim działają.
Port COM nie musi być fizyczny, interfejsy USB-COM też działają.
Kiedyś się mocno do tego fajsika przymierzałem... ale dawać 240$ + przesyłka, tylko dla zabawy, to dla mnie trochę za dużo ;)

marco - |20 Wrz 2010|, 2010 23:52

raczej rozgrzać się olej by była za wysoka temperatura w większości przypadków by nie zdążył w tak krótkim czasie. po podpiłowaniu na 1 gdy puszcze pedał gazu i obr zejdą do ok 2800 zapina2 jak mocniej szarpnie zaraz sie zapala O/D jak zapnie łagodnie to jest ok i dalej przerzuca wyższe biegi super,no i z redukcją problem przeważnie jak pisałem wyżej żadko redukuje na 2bieg tylko na 1.stary olej był barwy raczej brązowej a nie czerwonej,jakiś opiłków czy mazi w misce nie było.czyli zostaje sczytanie błędów w servisie,ciekawe czy oni dysponują oprogramowaniem do tych ASB.a idzie jakoś samemu sprawdzić na własną ręke np.elektrozawór czy coś co jeszcze może być podejrzane?
Struna - |21 Wrz 2010|, 2010 00:00

tak Ci powiem, że diagnostyka i potencjalna naprawa tej skrzyni to Cię może wyjść spoooro więcej niż zakup sprawnej używki i swap.
marco - |21 Wrz 2010|, 2010 00:12

o naprawie raczej nie myślę bo koszta spore a skutki różne i fakt jak skończą sie wszelakie pomysły z zdiagnozowaniem tej usterki i jej usunięciu z małą ingerencją w ASB, to za ok miesiąca będe musiał poszukać sprawnej używki bo jeżdżę sporo a z takim zapinaniem 2biegu to udręka szczególnie przy wyprzedzaniu,no i jak zacznie mrygać O/D to muszę gasić i zapalać auto od nowa bo szarpie przy zmianie biegów jak diabli
1Bodzio - |21 Wrz 2010|, 2010 00:14

Coraz mocniej stawiałbym na taśmę 2 biegu LUB tłok siłownika tej tasmy. Gdyby to było moje auto, to w pierwszej kolejności wyregulowałbym tasmy ( bez względu na to że nieciekawy dostęp). W drugiej kolejności sprawdziłbym tłok siłownika taśmy (drugi od strony konwertora patrząc). W trzeciej kolejności sprawdziłbym działanie wszystkich EZ w skrzyni, a w szczególności EZ regulacji ciśnienia EPC ( po odpięciu wtyczki przy skrzyni podać +12V na przewód wspólny a potem masę kolejno do poszczególnych EZ . Powinno być słyszalne stukanie EZ). To samo można zrobić we wtyczce na podłużnicy, ale wtedy mogą się dodatkowo nałożyć uszkodzenia wiązki silnika .
Struna - |21 Wrz 2010|, 2010 00:15

marco, nie żebym straszył, ale w praktyce kończy się to wysypaniem się tego w najmniej oczekiwanym i pożądanym momencie.
1Bodzio - |21 Wrz 2010|, 2010 00:37

Struna napisał/a:
marco, nie żebym straszył, ale w praktyce kończy się to wysypaniem się tego w najmniej oczekiwanym i pożądanym momencie.

I to są Święte Słowa.

robkom - |21 Wrz 2010|, 2010 07:50

a jak bedzie się skrzynia zachowywała w przypadku źle wyregulowanych taśm? 1) zbyt ciasno skręcone, 2)zbyt luźno skręcone
ford2fast - |21 Wrz 2010|, 2010 08:23

robkom napisał/a:
1) zbyt ciasno skręcon

Troszkę się flaki popalą :)
robkom napisał/a:
2)zbyt luźno skręcone
Może szarpać przy zmianie biegów :)
robkom - |21 Wrz 2010|, 2010 10:34

hmmm... ale żeś mnie zaskoczył, bo myślałem że dokładnie odwrotnie się będzie działo
marco - |21 Wrz 2010|, 2010 14:40

no to jeszcze mam prośbę czy ktoś ma patent na ten klucz do regulacji taśm,bo zapewne to dynamometryczny musi być i pewnie dziwny w swym kształcie?lub gdzie kupić taki klucz?a co do sprawdzenia EZ to bym prosił podpowiedz na który pin na kostce na podłużnicy dać +12v a na które piny mase bo schematu nie posiadam,wiązki silnikowej jestem pewny wiec łatwiej będzie to zrobić na kostce na podłużnicy niż na asb.no i jak sprawdzić czy tłok taśmy jest sprawny?z góry dzięki za pomoc

[ Dodano: |21 Wrz 2010|, o 16:54 ]
dodam jeszcze jedno dzisiaj próbowałem załączyć 2bieg poprzez ustawienie lewarka w pozycje 2 a tu dupa czy jest w pozycji 2 czy 1 jest tylko 1bieg.coś mi mówi że to już raczej agonia tej ASB

robkom - |21 Wrz 2010|, 2010 19:39

marco napisał/a:
no to jeszcze mam prośbę czy ktoś ma patent na ten klucz do regulacji taśm,bo zapewne to dynamometryczny musi być i pewnie dziwny w swym kształcie
normalny dynamometryczny ale z małym zakresem (ja mam coś podobnego bardzo http://moto.allegro.pl/kl...1240020187.html )

marco napisał/a:
dodam jeszcze jedno dzisiaj próbowałem załączyć 2bieg poprzez ustawienie lewarka w pozycje 2 a tu dupa czy jest w pozycji 2 czy 1 jest tylko 1bieg
a to nie jest tak że na tej pozycji masz tylko dwa biegi: jeden i dwa... a nie tylko dwójka. Tylko dwójka bedzie jak właczysz tryb zimowy ... wtedy auto rusza z dwójki i dalej kolejne biegi. próbój z zimowego ruszyć.

[ Dodano: |21 Wrz 2010|, o 19:42 ]
do tego klucza musisz zrobić sobie taką redukcję np ja mam z jednej strony kwadrat 1/4 a druga strona kwadrat 3/4 mocno zbity bo trochę za luźny był... warunek że to wszystko musi mieć chyba z 1,5 cm wysokości bo w połączeniu z kluczem może nie wejść jak będzie wyższe.

Adam_2000 - |21 Wrz 2010|, 2010 21:16

Cytat:
a to nie jest tak że na tej pozycji masz tylko dwa biegi: jeden i dwa... a nie tylko dwójka

Nie.
Na 2 jest tylko 2-ka.

Struna - |21 Wrz 2010|, 2010 21:29

dokładnie, na 1 tylko jedynka, na 2 tylko dwójka.
marco - |21 Wrz 2010|, 2010 21:45

więc panowie fachowcy czy jest tak jak myślę ASB już trup czy jest jakaś nadzieja na mało kosztowne naprawienie jej,czy ktoś miał podobny przypadek?bo mnie dziwi że w trybie ręcznym nie ma 2 biegu a w D zapina fakt że kiepsko ale jednak
Adam_2000 - |21 Wrz 2010|, 2010 21:50

Jak ręcznie już nie zapina tej dwójki, to raczej szukaj skrzyni.
Takie moje zdanie, ale ja się nie znam.

xytras - |9 Sty 2011|, 2011 10:38

witam
mam podobny problem po zalaczeniu D rusza plynnie na drugi bieg przezuci ale jest takie szarpniecie ze mam wrazenie ze cos mi urwie i na tym sie biegi koncza dalej juz nie chce przezucac dodam ze auto nie bylo jezdzone przez 3 miesiace w te mrozy i sniegi tylko byl silnik uruchamiany doradzcie co moze byc przyczyna czy to zamarzlo czy cos powazniejszego

[ Dodano: |20 Sty 2011|, o 18:19 ]
juz znalazłem przyczyne
wymieniłem potencjometr przepustnicy i skrzynia zaczęła elegancko pracowac zero szarpnięc płynne przeżucanie biegów :rofl: