| |
Ford Scorpio Team Forum miło¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Wlacznik przy pedale sprzegla
Kiszbe - |30 Sie 2010|, 2010 17:04 Temat postu: Wlacznik przy pedale sprzegla Do czego sluzy wlacznik przy pedale sprzegla?Podobny jest do wlacznika stopu.Podaje sygnal na kompa w jakims celu?Przerabialem swoje sprzeglo na linke i nie podlaczalem juz tego z powrotem ale zastanawia mnie to cos.
Darol - |30 Sie 2010|, 2010 17:11
Informuje komputer ze bedziesz zmieniac bieg aby mogl sie na to przygotowac. Ewentualnie jak masz tempomat w czujniku jest drugi obwod ktory rozlacza tempomat po wcisnieciu sprzegla,
Adam73 - |30 Sie 2010|, 2010 17:23
| Darol napisał/a: | | Informuje komputer ze bedziesz zmieniac bieg aby mogl sie na to przygotowac. | Darol, plizzz
pepi - |30 Sie 2010|, 2010 17:39
tylk tempomat jakby c o
Darol - |30 Sie 2010|, 2010 18:39
Sie zapedzilem z ta zmiana biegu Info leci do kompa o tym czy sprzeglo jest wcisniete czy nie. Jakos tam to wplywa na obroty. Drugi obwod czujnika (jak jest) jest do rozlaczania tempomatu.
Kiszbe - |1 Wrz 2010|, 2010 17:55
Czyli bez wiekszego znaczenia.Dzieki.
radarek - |1 Wrz 2010|, 2010 21:53
No nie do końca bez znaczenia skoro podaje jaki¶ sygnał do kompa to raczej powinien być
W zależno¶ci od tego jak pozostawiłe¶ ten czujnik czy podpięty ale niedziałaj±cy czy całkiem wypięty to komp będzie "my¶lał" albo że cały czas jest wci¶nięte sprzęgło albo że nigdy go nie wciskacs
Kiszbe - |2 Wrz 2010|, 2010 21:04
Odpialem go calkiem.Nie zauwazylem zadnej roznicy.
Vaux - |2 Wrz 2010|, 2010 21:51
A na wł±czonym tempomacie wciskałe¶ sprzęgło?
Kiszbe - |4 Wrz 2010|, 2010 21:28
Nie posiadam owego urzadzenia
Darol - |4 Wrz 2010|, 2010 22:35
Tak czy inaczej po cos to tam jest i cos komp z tym newsem robi, moze sie okaze co jak zatankujesz pod korek i przeliczysz km
Adam73 - |5 Wrz 2010|, 2010 19:33
| Darol napisał/a: | Tak czy inaczej po cos to tam jest i cos komp z tym newsem robi, moze sie okaze co jak zatankujesz pod korek i przeliczysz km |
Darol,nie siej wrogiej propagandy.Skoro kolega nie ma tempomatu to i "cycek" jest zbędny.
A komp nic z niego nie bierze.
grzechu913 - |5 Wrz 2010|, 2010 21:46
jest po to ze jak masz komp spalania to po tym bedziesz widzial idealnie do czego sluzy,poprostu jak hamujesz silnikiem to odcina na wtryskach wystarczy wcisnac sprzeglo i wtryski sie wlaczaja i widac to tez po chwilowym spalaniu jak ktos posiada komp spalania
Darol - |5 Wrz 2010|, 2010 23:04
Chyba czujnik szybko wroci na miejsce
Kiszbe - |6 Wrz 2010|, 2010 23:38
Odcina wtryski jak puszcze gaz w czasie jazdy i wlacza je przy okolo 1600 obrotow.Bez tego cycka tez dziala.Do tempomatu to jest potrzebne ale chyba nic poza tym.A spalanie mam takie samo jak przed wymiana skrzyni.Kompa spalania tez ni ma u mnie.
pepi - |7 Wrz 2010|, 2010 08:38
ale ja miałem kiedy¶ 2300 i nie miałem tempomatu i tego czujnika napewno nie było a comp spalania był -a co będzie jak kto¶ hamuje bez sprzegła -bo je¶li jest tak jak mówicie to prawdopodobnie to jest zmostkowany czujnik stopu i tyle bo ten sygnał jest podawany do compa
grzechu913 - |7 Wrz 2010|, 2010 08:46
a ja w swoim nie mailem tempomatu ,brat w bylym kombiku tez nie mial tempomatu a czujnik na pedale byl i jak to wytlumaczycie ? jest do odcinki wtryskow i tyle ,jak np powyzej 2 tys wcisniesz sprzeglo to wlacza i tyle,a jak nie potrzebne to faktycznie musicie wywalic to i po problemie
Ja w swoim to mam tylko teraz ma 4 piny bo dolozylem tempomat
Adam73 - |7 Wrz 2010|, 2010 08:54
| grzechu913 napisał/a: | | a ja w swoim nie mailem tempomatu ,brat w bylym kombiku tez nie mial tempomatu a czujnik na pedale byl i jak to wytlumaczycie ? |
Znalazłem na pewnym "mundrym" forum chyba najprawdopodobniejsze wytłumaczenie:
"czujnik pedału sprzęgła daje znać do ECU że sprzęgło jest wci¶nięte a on chwilowo zmienia parametry pracy silnika. Np. przy wci¶nięciu sprzęgła podczas zmiany biegów silnik będzie podtrzymywał lekko zwiększone obroty żeby nie kręcić silnika od "zera".
grzechu913 - |7 Wrz 2010|, 2010 09:14
no to jest potrzebny i tyle
Adam73 - |7 Wrz 2010|, 2010 09:20
| grzechu913 napisał/a: | | no to jest potrzebny i tyle |
tyle że ten czujnik to jest chyba tylko w emkaczy bo ja nie mam
grzechu913 - |7 Wrz 2010|, 2010 09:28
Pojazdy z silnikami sterowanymi układem sterowania Motronic 3.8 wyposażone w tempomat – kontrolę prędkości jazdy posiadają dwa przełączniki położenia pedału hamulca zintegrowane w pojedynczej obudowie i umieszczone w mechanizmie pedału hamulca. W pozycji spoczynkowej, złącza jednego przełącznika są zwarte, natomiast złącza drugiego przełącznika są otwarte.
Przełącznik jest połączony szeregowo z przełącznikiem położenia pedału sprzęgła i rozłącza sygnał dodatni prowadzony do jednostki sterującej gdy zostaje naciśnięty pedał sprzęgła lub hamulca – rysunek powyżej.
Jednostka sterująca wykorzystuje oba sygnały do odłączania tempomatu – kontroli prędkości jazdy i odcięcia dawki paliwa w czasie hamowania. Gdy sygnał nie dociera lub gdy stosunek sygnałów nie jest wiarygodny, tempomat nie działa i odcięcie dawki paliwa w czasie hamowania silnikiem.
Przełącznik położenia sprzęgła znajduje się na podpórce pedałów powyżej pedału sprzęgła. W pozycji spoczynkowej styki przełącznika są zwarte. Przełącznik położenia sprzęgła rozłącza sygnał dodatni prowadzony do jednostki sterującej gdy zostaje naciśnięty pedał sprzęgła.
Sterownik wykorzystuje sygnał do odcięcia dawki paliwa w czasie hamowania silnikiem oraz do odłączania programu kontroli prędkości jazdy. Gdy sygnał nie dociera, nie będzie działał tempomat i nie nastąpi odcięcie dawki w czasie hamowania silnikiem.
Tak jak tu napisane i jeszcze w jednym artykule ktorego nie bede kopiowal bo jeszcze wiecej tego jest sluzy do tempomatu i do odcinki paliwa przy hamowaniu silnikiem wiec tak jak pisalem wczesniej
Kiszbe - |7 Wrz 2010|, 2010 11:37
No wtryski to odcina i bez tego wlacznika.Raczej do tempomatu i tak jak Adam73 pisal tylko sie przydaje.Wciskajac sprzeglo w czasie jazdy to wtryskow nie odetnie tylko obroty skocza do gory jak nie pusci sie gazu.
Darol - |7 Wrz 2010|, 2010 13:08
Wciskajac nie odcina, przeciez grzechu913 wyraznie napisal, ze odcina w trakcie hamowania silnikiem bo wtedy jest "engine being driven" czyli silnik jest napedzany kolami. Jak wcisniesz sprzeglo to bedzie walil paliwo bo musi utrzymac wolne obroty. Jak pozbedziesz sie czujnika to komp moze:
Myslec ze uklad caly czas rozsprzeglony i nie mozesz hamowac silnikiem i nie bedzie odcinac wtryskow
Myslec ze uklad non stop zasprzeglony i niewiem wtedy jaki bedzie efekt
grzechu913 - |7 Wrz 2010|, 2010 16:50
wedlug mnie bez czujnika moze najwyzej byc gorszy efekt hamowania silnikiem bo bedzie jakies tam paliwko podawac ,bodony efekt do jazdy na LPG i hamowaniu silnikiem (mowa o instalce 1 i 2 gen)
Adam_2000 - |7 Wrz 2010|, 2010 19:05
Ten czujnik przy pedale sprzęgła ma bardzo niewiele wspólnego z odcięciem paliwa podczas hamowania silnikiem (CUT-OFF). Tutaj komp po prostu odcina sterowanie wtryskami w przypadku zamkniętej przepustnicy (TPS=<20%) i obrotów silnika powyżej 2000rpm (w 16V).
Wł±cznik wykorzystywany jest przez PCM do korekcji zapłonu podczas zmiany biegów ( jak w automacie), żeby zminimalizować szarpnięcia. To wszystko.
Chyba
grzechu913 - |7 Wrz 2010|, 2010 19:31
tyle ze ja sprawdzalem dzis u siebie dzialanie tego wylacznika i jadac na 3 biegu majac ok 2500 obr hamowalem silnikiem ,spalanie na komnpie 0,0 nastepnie lekko nacisnalem sprzegla tak aby tylko wyalcznik zadzialal ,bez wysprzeglania skrzyni i komp pokazal spalanie 2-3 Lwiec jednak cos z tym tez musi miec wspolnego
gufer-posepny - |7 Wrz 2010|, 2010 19:36
Skoro był to ma być . A potem polec± posty że jejku nagle pali mi 10/100 a wcze¶niej nie palił tyle .
Reader - |24 PaĽ 2010|, 2010 20:03
| grzechu913 napisał/a: | | tyle ze ja sprawdzalem dzis u siebie dzialanie tego wylacznika i jadac na 3 biegu majac ok 2500 obr hamowalem silnikiem ,spalanie na komnpie 0,0 nastepnie lekko nacisnalem sprzegla tak aby tylko wyalcznik zadzialal ,bez wysprzeglania skrzyni i komp pokazal spalanie 2-3 Lwiec jednak cos z tym tez musi miec wspolnego |
No, to może mieć wiele wspólnego z tym że, nie ma u mnie CUT-OFF .
Czujnik na sprzęgle jest , ale może niesprawny i dlatego ECU nie pozwala sobie na CUT-OFF.
Ten czujnik jest normal open czy normal closed ?
gufer-posepny - |24 PaĽ 2010|, 2010 20:08
Eee to i bez niego cut off działa . Bo musi . Istotny element hamowania silnikiem i oszczędzania paliwa .
Reader - |24 PaĽ 2010|, 2010 20:19
No ale u mnie ECU może my¶li że, cały czas jest wci¶nięte sprzęgło ?
W każdym razie nie mam CUT-OFF.
Struna - |25 PaĽ 2010|, 2010 16:01
przecież czujka na sprzęgle to do tempomatu jest.
Darol - |25 PaĽ 2010|, 2010 16:25
Owszem jest, ale w opcji. Czujnik na sprzeglo jest zawsze w kazym mk3 manualnym, nie grzebanym przez mehanikuf. Jak jest tempomat to czujnik jest dwuobwodowy jeden NO drugi NC i ma wtyczke z 4 pinami a nie dwoma jak zawsze w kazdym fabryczbym manualu co juz grzechu913 pisal wczesniej
Struna - |25 PaĽ 2010|, 2010 16:30
ciekawe na co mu to.
grzechu913 - |25 PaĽ 2010|, 2010 18:49
do kompa jest otwarty i zwierany po wcisnieciu pedalu sprzegla ale nie jestem teraz w 100% tego pewny bo musialbym sprawdzic ,tyle wiem ze do sprzegla jest caly czas zwarty a po wcisnieciu sie rozwiera wiec tam moze byc na odwrot,ogolnie kiedys to sprawdzalem bez niego i komp spalania przy hamowaniu silnikiem caly czas pokazywal jakas wartosc ,a z tym wylacznikiem do ok 1700pbr pokazuje 0,0 ,ponizej tych obr pokazuje jakiej tam spalanie ok 2 litrow
radarek - |26 PaĽ 2010|, 2010 00:22
| Struna napisał/a: | | ciekawe na co mu to. |
Pewnie tak jak czujnik położenia neutral w manualnej skrzyni biegów
Jak się zepsuje i komp go nie widzi to nie da się hamować silnikiem -- znaczy hamować się da tylko spalanie nie spada do zera
Struna - |26 PaĽ 2010|, 2010 00:23
| radarek napisał/a: | | Pewnie tak jak czujnik położenia neutral w manualnej skrzyni biegów | pokaż mi takie w n9
Reader - |26 PaĽ 2010|, 2010 00:38
| Kiszbe napisał/a: | | No wtryski to odcina i bez tego wlacznika. |
No ale sk±d wiesz że, odcina jak nie masz kompa spalania ?
Ja to chyba skoczę zaraz zobaczyć czy ten wł±cznik rabotajet...
[ Dodano: |26 PaĽ 2010|, o 01:06 ]
No u mnie niestety chyba nie to bo wł±cznik zdaje się pracować prawidłowo.
Po naci¶nięciu sprzęgła obwód jest zwierany.
Do wtyczki dochodz± dwa przewody: br±zowy i czarny z żółtym paskiem.
Po przekręceniu stacyjki na zapłon nie stwierdziłem tam napięcia.
Rafał A.(antek) - |26 PaĽ 2010|, 2010 08:36
| Struna napisał/a: | | przecież czujka na sprzęgle to do tempomatu jest. |
jak juz ci koledzy napisali, nie tylko
Czujnik sprzegla, to czujnik informacyjny dla PCM, w wielorybie-aucie o rozbudowanej elektronice, jeden z czujnikow ktorych by moglo nie byc ale s± i cos tam robia, czyli informuja o parametrach pracy. Po czesci napisal to Adam, po czesci ktos inny, czyli płynna zmiana biegow (podtrzymanie obrotow), hamowanie silnikiem, oraz DIAGNOSTYKA bo jak diagnoskop kaze wcisnac sprzeglo, to... no W normalnym uzytkowaniu jego braku pewnie sie nie zauwazy, to tak jak by odpiac czujnik cisnienia na wspomie.
Druga funkcja, ale to wtedy włacznik jest podwojny, to rozłaczanie tempomatu.
Struna - |26 PaĽ 2010|, 2010 10:17
nie miałem za wiele kontaktu z manualem w mk3
Reader - |29 PaĽ 2010|, 2010 08:33
To raczej zwi±zane jest z EEC V niż z autem o rozbudowanej elektronice.
W fie¶cie z 95r. też taki wł±cznik na sprzęgle widziałem.
Obydwa przewody z tego wł±cznika biegn± do ECU ?
[ Dodano: |29 PaĽ 2010|, o 10:48 ]
O, z tego co widzę to wł±cznik zwiera do masy wyj¶cie 64 PCM i jest równoległy do przeł±cznika skrzyni który informuje że, jest wrzucony luz.
Więc sprawa może się wyja¶nić po sprawdzeniu przeł±cznika skrzyni , b±dĽ kabli biegn±cych do niego.
|
|