Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - ele fotele z pamiecia x2

Darol - |19 Sie 2010|, 2010 20:43
Temat postu: ele fotele z pamiecia x2
Czy bylo scorpio z taka opcja ? Pamiec dla kierowcy i pasazera
Julek - |19 Sie 2010|, 2010 21:52

Nie. Można założyć z angola fotel z modułem i resztą okablowania.
Darol - |19 Sie 2010|, 2010 22:45

I bedzie dzialc ? W sensie sprawdzone to ? Bo myslalem o takim czyms ale nie wiem czemu mysle ze beda oba fotele tak samo jezdzic bo kazdy modul bedzie przestawiac fotel kierowcy a oba memory seat module beda myslec ze sa fotelami kierowcy.
krzyhoo - |21 Sie 2010|, 2010 01:02

A jaki sens ma montaż pamięci dla pasażera? :roll:
Julek - |21 Sie 2010|, 2010 10:35

krzyhoo, po zmianie pasażerki nie narazisz się już nigdy na "kogo tu znowu wiozłeś, ja tak blisko się nigdy nie dosuwam"?!
krzyhoo - |21 Sie 2010|, 2010 10:51

eee tam :) po pierwsze primo jak często się TO zdarza, po drugie primo i tak nie pamiętasz żeby fotel przestawić (obojętnie czy el. czy ręcznie) :) , po trzecie primo nawet jak pamiętasz to jaka wielka to różnica czy wdusisz przycisk czy chwycisz wajchę i machniesz fotel w tył :)
Gdzieś jest granica rozsądku - nawet pamięć fotela dla kierowcy jest specyficzną opcją, mającą tylko sens kiedy naprawdę często zmienia się kierowca - bo jaki problem ręcznie zmienić to 2 razy w miesiącu?

YaKuZ - |21 Sie 2010|, 2010 11:27

a w ogóle to chyba (tak mi się wydaje) większość ludzi jeżdzących na ogół golfami tszy i innymi nie umie obsługiwać elektrycznych foteli...jak pytają jak ruszyć fotel i mówię że z boku na dole jest regulacja elektryczna to dziękują :P i mówią że jednak może być. Ale mam koleżankę która jak wsiadła to spytała tylko "elektryczny fotel?" yep ok i umiała....szacun :P
gufer-posepny - |21 Sie 2010|, 2010 11:46

Ja mam 1 pamięć ustawień fotela kierowcy i 3 pasażera ( pasażerki ) . mam niedaleko 3 stałe panie "serwisujące" mnie i każda ma swoje ulubione ustawienie i jest git . po prostu fotele z angola wsadziłem .
Darol - |21 Sie 2010|, 2010 19:39

A ja juz chyba wiem jak to zrobie, pod pasazera wsadze drugi memory seat module, do ktorego podepne trzeci modul multipleksu kierowcy, nie spiety z reszta modulow. jedyne co z angola bedzie mi trzeba to plastikowy boczek na guziory 1,2,3. A po co mi to, bardziej dla mnie abym jako pasazer mial zapisana pozycje do spania. Chociaz zastosowanie podane przez Julka jest rownie dobre :)
Waski - |21 Sie 2010|, 2010 21:07

krzyhoo, niekoniecznie - foteli u mnie w samochodzie nie mozna sobie ot tak przestawiac bez pozwolenia co prawda ale np przy odkurzaniu bardzo przydatna funkcja
przy skladaniu tylnej kanapy co sie u mnie zdarza dosyc czesto i takie tam
inna sprawa ze to gadzet jest (pasazera) wiec tak nalezy traktowac te rozwazania

pepi - |21 Sie 2010|, 2010 21:47

Darol napisał/a:
A ja juz chyba wiem jak to zrobie, pod pasazera wsadze drugi memory seat module, do ktorego podepne trzeci modul multipleksu kierowcy, nie spiety z reszta modulow. jedyne co z angola bedzie mi trzeba to plastikowy boczek na guziory 1,2,3. A po co mi to, bardziej dla mnie abym jako pasazer mial zapisana pozycje do spania. Chociaz zastosowanie podane przez Julka jest rownie dobre
- tk jakby było tak łatwo przecie to ford i multiplex :690:
krzyhoo - |22 Sie 2010|, 2010 09:44

Jeżdżę jako kierowca na przemian 3 autami, które użytkują również inni, sekund 5 i 0 wysiłku zabiera mi przestawienie fotela. Dla mnie to bzdurny gadżet jak spryski lamp czy ściemniane lusterko. Użyteczność taka jak wożonego w bagażniku trójkąta czy sygnalizatora niskiego poziomu płynu do spryskiwania szyb.

No ale po to są różne wersje wyposażenia żeby każdemu dogodzić :)

A full wypas ghia po żeby zabłysnąć wśród kolegów na forum ;)

Waski napisał/a:
ale np przy odkurzaniu bardzo przydatna funkcja

to już szczyt lenistwa :P

Julek - |22 Sie 2010|, 2010 10:58

krzyhoo, zazdroszczę. Jak mi ktoś poprzesuwa kierownicę, fotel i lusterka to potrzeba mi ze 20 kilometrów gmerania, ruszania, przestawiania, żeby to jako tako ustawić jak było, a i tak przez pół trasy czuję się jakoś nieswojo.
Darol - |22 Sie 2010|, 2010 11:20

Ja akurat takie gadzety jak jezdzone fotele czy fotochrom lubie. Taki pasywny len, nowosci z obecnych aut typu czujnik deszczu czy asystent parkowania/hamowania wywalilbym. Sens przydatnosci kazdego dodatku jest rozny w zaleznosci od uzytkownika, znajdzie sie pewno taki co powie ze szyby elektro i centralny zamek to tez bzdurny gadzet, moje auto nie ma teraz wnetrza wiec chce dolozyc co sie da - zeby nie bylo ze bede pruc bo mi sie fotel pasazera z memorka zamarzyl bo tak tez by mi sie nie chcialo.
ford2fast - |22 Sie 2010|, 2010 11:30

krzyhoo napisał/a:
Jeżdżę jako kierowca na przemian 3 autami, które użytkują również inni, sekund 5 i 0 wysiłku zabiera mi przestawienie fotela. Dla mnie to bzdurny gadżet jak spryski lamp czy ściemniane lusterko. Użyteczność taka jak wożonego w bagażniku trójkąta czy sygnalizatora niskiego poziomu płynu do spryskiwania szyb.

Są osoby które nigdy nie przestawiają fotela po poprzedniku , byle tylko dosięgli gejów i kierowniczki :)
Czy to oznacza , że regulacja fotela jest całkowicie zbędna :):

bingo - |22 Sie 2010|, 2010 12:06

wrócić do poprzednich ustrawień po np. zostawieniu auta w myjni - makabra. W tym wypadku ręcznie ustawiane fotele maja przewagę (nie wiem, czy akuraqt w scorpio), ponieważ nie mają płynnej regulacji tylko skokowa i dużo łatqiej wrócić do poprzednich nastaw.
co do gadżetów - automatyczne wycieraczki są bardzo przydatne, spryski na reflektory z wycieraczkami szczególnie również,
a centralny, klima i elektryczne szyby to już po prostu standard a nie bajery.

Darol - |22 Sie 2010|, 2010 13:43

reczne maja rzeczywiscie latwiej, ale w mk3 nie ma chyba 100% recznych tylko zawsze jest elektro gora-dol. Ale elektro full z pamiecia maja jeszcze wieksza przewage bo do ustawien wraca sie przycisnieciem jednego guzika
bingo - |22 Sie 2010|, 2010 14:02

Darol napisał/a:
Ale elektro full z pamiecia maja jeszcze wieksza
- dlatego tam to już nie jest zbyteczny bajer

z inej beczki - jest tu troche speców od elektroniki, wiec może warto sie zapytac, czy to jest bardzo skomplikowany układ, by zrobić sygnał z potencjometru sterujący dwoma przekaźnikami? do tego trzy pamięci połozenia potencjometru i w zależności od aktualnego ustawienia potencjometru i zapamiętanej nastawy potencjometru odpowiednie załączenie jednym lub drugim przekaźnikiem? potem tylko rozbudowanie tego do 4 modułów (lub 5 z sygnałem ciśnienia, choć tu będzie trudniej uchwycić odpowiedni sygnał, bo przecież mamy zmiennośćciśnienia w zależności od siły oparcia oraz brak nacisku w czasie wysiadania) i np. dodatkową pamięcią po wyłączeniu stacyjki dla jednej sekcji - odjazd fotela do tyłu ... przekaźniki pewno można będzie wykorzystać z obecnego modułu spod fotela.

Darol - |22 Sie 2010|, 2010 14:53

Ale cos takiego jest juz, gotowe made by ford z wieloryba, latwiej chyba zaadaptowac bedzie niz od zera tworzyc
bingo - |22 Sie 2010|, 2010 14:58

Darol napisał/a:
gotowe made by ford z wieloryba
- no, tylko że musisz dać co najmniej dwa moduły - spod fotela i z drzwi kierowcy.
Darol - |22 Sie 2010|, 2010 15:02

dokladnie tak jak mowisz i dokladnie taki set chce dolozyc u siebie do sterowania samym fotelem pasazera. Moduly trzebaby zdobyc, ale chyba lezy ich troche u roznych rozkrecaczy forumowych.
pepi - |22 Sie 2010|, 2010 21:53

Darol napisał/a:
dokladnie tak jak mowisz i dokladnie taki set chce dolozyc u siebie do sterowania samym fotelem pasazera. Moduly trzebaby zdobyc, ale chyba lezy ich troche u roznych rozkrecaczy forumowych.
-tylko że to jest puszczone bez moduły od szyb w dzwiach ;) a tak naprawde fotel z resztą auta komunikuje się 2 kabelkami :) bo nie wliczam sygnału cofania :P
Darol - |22 Sie 2010|, 2010 22:19

nierozumiem co jest puszczone bez modulu od szyb w drzwiach. modul pamieci fotela komunikuje sie z reszta modulow 2 przewodami zgadza sie, skretka taka, to jest wspolna szyna dancych CCM, MM kierowcy, MM pasazera i modul pamieci fotela. Aby system nie zglupial od drugiego takiego samego modulu spod fotela i aby mi oba fotele nie jezdzily doloze zestaw dwoch modulow spietych tylko ze soba obslugujacych tylko fotel pasazera i wsio.
Struna - |23 Sie 2010|, 2010 12:48

Julek napisał/a:
krzyhoo, zazdroszczę. Jak mi ktoś poprzesuwa kierownicę, fotel i lusterka to potrzeba mi ze 20 kilometrów gmerania, ruszania, przestawiania, żeby to jako tako ustawić jak było, a i tak przez pół trasy czuję się jakoś nieswojo.
mam podobnie, dlatego w aucie bez pamięci ( swoim bądź często użytkowanym ) zapamietuję ilość "zębów" od skrajnej pozycji :)
pepi - |23 Sie 2010|, 2010 16:01

bo to jest ford :-d to co tu rozumieć :P ja to kiedyś tak muślałem aby te guziki dać od razu przy fotelu a nie drzwiach :)
Darol - |23 Sie 2010|, 2010 17:07

mozesz dac, ale to trzeba bedzie przewody od lewego modulu z drzwi troche przedluzyc. Ja wlasnie nie wiem gdzie wcisne ten dodatkowy modul, myslalem zeby w drzwi pasazera drugi, ale klopot bo wszystkie piny w sloniu mam juz zajete. A guziki chcialbym oryginalnie w schowku drzwi miec
bingo - |23 Sie 2010|, 2010 18:12

Darol napisał/a:
ale klopot bo wszystkie piny w sloniu mam juz zajete
- zmień słonia
pepicosi napisał/a:
bo to jest ford to co tu rozumieć ja to kiedyś tak muślałem aby te guziki dać od razu przy fotelu a nie drzwiach
- wygodniej w drzwiach w użyciu, i tak sterowanie lusterek idzie no i po to jest multiplex, by właśnie tak ułatwić sobie życie (i utrudnbić nza 15 lat "poprawoiaczą" i "tuningowcą" , zreszztą jeszcze i tak masz w to pięty moduł alarmu i rozpoznawanie pilota.
pepi - |24 Sie 2010|, 2010 08:56

bingo napisał/a:
wygodniej w drzwiach w użyciu, i tak sterowanie lusterek idzie no i po to jest multiplex, by właśnie tak ułatwić sobie życie (i utrudnbić nza 15 lat "poprawoiaczą" i "tuningowcą" , zreszztą jeszcze i tak masz w to pięty moduł alarmu i rozpoznawanie pilota
-ja to wiem bo przerabiałem to u siebie :) tylko nie każdy to wie ;)