Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - sprezarka klimatyzacji BOB, BOA?

Darol - |10 Sie 2010|, 2010 22:08
Temat postu: sprezarka klimatyzacji BOB, BOA?
Chcialem do BOB-a dolozyc klimatyzacje, mialem cala klime od rzedowki. Kupilem wiec kompresor z lapa i rolka napinacza i weze przykrecane do kompresora, uprzednio pytajac czy to jest do BOB-a na pewno i takie tez potwierdzenie uzyskalem. Po rozpakowaniu paczki okazalo sie ze kompresor wyglada jak od BOA, krocce skierowane do gory a nie do tylu, podlaczenie sprzegla na standardowa owalna dwupinowke. Weze ktore natomiast dostalem sa ewidentnie od kompresora z wyjsciem do tylu. Nie wiem co mam teraz zrobic, kolega od ktorego to kupilem twierdzi ze jest to z BOB-a i ze u Niego w wielorybie tez ma taki kompresor, znajac forda nic nie mozna wykluczyc, ale czy rzeczywiscie w jakichs pierwszych BOB-ach dawali kompresor od mk2 ?. Czy jest cos co moge zrobic, w sensie montowac i znalesc tylko weze ? Moze kolko przelozyc sie da, chociaz ktos mi mowil juz ze nie ma takiej opcji. Wiadomo ze moge to zwrocic, ale jak to jezdzilo w wielorybie to da sie zrobic zeby jezdzilo u mnie :)

Zrobilem zdjecia

Tak to wyglada

http://img831.imageshack.us/i/p1010006g.jpg/

Kolega od ktorego kupilem twierdzi, ze kompresor widoczny z lewej strony zostal wyjety z wieloryba. Po prawej kompresor od wieloryba 2.3

http://img576.imageshack.us/i/p1010008x.jpg/

Tutaj zdjecia wezy ktore dostalem z kompresorem, nie podchodza do dolaczonego kompresora.

Da sie zamienic kolka tym kompresorom ? Czy nie cudowac i odsylac kompre ?

Struna - |23 Sie 2010|, 2010 13:59

kółka są demontowalne, więc możesz próbować.
VIK - |23 Sie 2010|, 2010 15:59

2.3 a BOB to to samo, kółkiem się różnią. Z BOA też pasuje, tyle, ze musiałbyś trafić na BOA po czerwcu 1993, żeby był na R134a.
Darol - |23 Sie 2010|, 2010 16:05

A samo kolko tak jak Struna pisze, moge pomiedzy tymi kompresorami na zdjeciu zmienic i bedzie ok ?
VIK - |23 Sie 2010|, 2010 16:36

Czasami trzeba przełożyć cewkę i kółko, bo są inne średnice, ale kompresory są te same.