Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Scorpio bez przeglądu / OC

Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 08:12
Temat postu: Scorpio bez przeglądu / OC
Witam,

Piszę na tym forum, bo nie wiem gdzie zwrócić się po poradę.

Miałem ubezpieczone auto w "Reso Europa" firma ubezpieczeniowa zwinęła
się z polskiego rynku wiec zgodnie z prawem umowa OC z końcem traci
ważność. Jednak przez ponad rok nie było mnie w miejscu zamieszkania,
przez co auto nie ma przeglądu, ani OC bo nie wykupiłem innego.

Co w takim przypadku mogę zrobić i jakie konsekwencje mnie czekają
(finansowe).

Chciałem sprzedać teraz auto, ale nie wiem czy mogę i czy ktoś będzie zainteresowany rocznikiem `91 + LPG, auto ma wgniecione z lewej strony drzwi i nie jest na chodzie, "zastało się" w garażu.

Proszę o poradę i dziękuję za odpowiedź.

Boni - |21 Lip 2010|, 2010 08:23

Zezłomuj go.
Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 08:45

Czy to jedyne i najlepsze wyjście z sytuacji ?
Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 08:59

Aż się nie dopatrzy ... można to jakoś uregulować ? I czy za brak przeglądu w aucie ponosi się jakieś konsekwencje ? Może jakiś podatek drogowy jest w Polsce który też muszę uregulować za ten rok ?
bingo - |21 Lip 2010|, 2010 09:00

Hitch napisał/a:
I czy za brak przeglądu w aucie ponosi się jakieś konsekwencje
- jak nie jeźdzoisz, to nie.
ford2fast - |21 Lip 2010|, 2010 09:11

Hitch napisał/a:
Może jakiś podatek drogowy jest w Polsce który też muszę uregulować za ten rok ?

Nie ma podatku drogowego za samochody osobowe :)

Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 09:22

Podobno kara za brak tego OC wyniesie mnie 500 euro :/ Czy temat się przedawnia po jakimś okresie jak mnie nie wyłapią ?

[ Dodano: |21 Lip 2010|, o 09:30 ]
Cytat:
Roszczenie zakładu ubezpieczeń o zapłatę składki ulega przedawnieniu na zasadach określonych w k.c dla umów ubezpieczeniowych. Zgodnie z art. 819 k.c., roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. Tak więc roszczenie o zapłatę składki przedawni się z upływem lat 3.

Termin przedawnienia został określony w art. 92 ustawy o Ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, także dla przedawnienia opłaty za niedopełnienie obowiązku ubezpieczenia się. Roszczenia z tytułu opłaty ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia dokonania kontroli, nie później jednak niż z upływem 3 lat od ostatniego dnia roku kalendarzowego, w którym nie spełniono obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego.

Modyfikacja terminu przedawnienia przewidziana została także dla roszczeń Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, które ulegają przedawnieniu na zasadach określonych w kodeksie cywilnym, nie wcześniej jednak niż z upływem 3 lat od dnia spełnienia przez Fundusz świadczenia."

Cytat:
Kary za brak ważnego ubezpieczenia OC:

* samochody osobowe: 500 EUR
* samochody ciężarowe lub autobusy: 800 EUR
* pozostałe pojazdy: 100 EUR

Kary dla posiadaczy pojazdów mechanicznych są także zależne od okresu pozostawania bez ubezpieczenia:

* do 3 dni: 20% opłaty określonej powyżej
* do 14 dni: 50% opłaty określonej powyżej
* powyżej 14 dni: 100% opłaty określonej powyżej

Konsekwencje mogą być jednak znacznie większe. Jeśli spowodujesz wypadek, a Twoje OC nie będzie ważne, to będziesz musiał/a z własnej kieszeni oddać odszkodowanie wypłacone osobom poszkodowanym w wypadku.

Znalazłem coś takiego

Boni - |21 Lip 2010|, 2010 10:29

No dobrze znalazłeś, ale jak straciłeś ciągłość ponad 14 dni to już ją i tak straciłeś na amen. Przedawni się jak się przedawni i jak się popsują dane/komputery między byłym ubezpieczycielem, Funduszem itd itp, na to wpływu nie masz. Więc po co się przejmujesz, jak już nie masz na nic wpływu.

Co do fury, to zalecam złomowanie, bo za '91 2.0 obite, nie palące i bez OC przeglądu to ile zamierzasz wziąć? 500zł? Za 1000 chodzą jeżdżące i z OC. To oficjalnie złomuj go za te 300zł czy ile tam dają odbieracze złomu, i nie zawracaj sobie głowy. Moim zdaniem, włożenie w to co masz OC i odpalenie go będzie cię więcej kosztowało niż różnica między szrotem a ceną możliwą do uzyskania.

Zysio - |21 Lip 2010|, 2010 10:32

Za "dziurę" w OC mogą też ścignąć nabywcę :twisted: ;)
Robert - |21 Lip 2010|, 2010 10:34

przestań martwić się na zapas :P sprzedaj auto,kupujący go ubezpieczy- zrobi przegląd :)
firmy w której miałeś oc nie ma na naszym rynku przecież- tak piszesz :) więc śpij spokojnie ;)

Boni - |21 Lip 2010|, 2010 10:41

Zysio napisał/a:
Za "dziurę" w OC mogą też ścignąć nabywcę :twisted: ;)

I dlatego mam sprzedawanie go normalnie, jak Speedo napisał, żeby postawić w ogłoszeniu za symboliczną cenę, za dość ryzykowne. Dostanie ile więcej niż na szrocie? 200zł? Może 300. A w razie problemów z ciągłością czy nie daj boże wiarygodnością nowego właściciela (se naprawi, se pojeździ, ale se zapomni załatwić OC, a w ogóle to kupił na tatusia, no bo tatuś ma zniżki, no ale tatuś przypadkiem od dwu lat nie żyje, a tu nagle Scorpio wjedzie w merola za 200tys albo co gorsza w ludzi), to ew. za ile nerwów i zdrowia, a może i kasy, straci? Same dojazdy jako świadek do sądu na drugi koniec Polski przez parę lat co parę miesięcy mogą być nieciekawe ;)

Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 10:50

Złomowanie ... przy wyrejestrowaniu potem nie potrzeba pokazywać im aktualnej polisy ?

I czy ktoś poleca jakąś "Auto Kasacje" w okolicy Mińska Mazowieckiego ?

Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 11:35

Czyli będę musiał jeszcze wykupić OC, czy bym chciał czy nie ?

Ale do złomowania nie potrzebują polisy, więc raczej im jej nie przekazuje, a co ja miałbym z nią potem zrobić ?

Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 11:44

Tak tylko jak wyrejestrować potem auto bez OC ?

Ok mogę wykupić OC na raty zapłacę 100 zł i będę miał polisę na czas wyrejestrowania, a potem po wszystkim zerwać umowę z ubezpieczycielem ?

Jakie wszystko w tej Polsce jest skomplikowane

Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 11:48

Nasuwa mi się jeszcze pytanie czy przez to nie będę bardziej widoczny dla Funduszu Gwarancyjnego ...
Boni - |21 Lip 2010|, 2010 13:01

Ale przy wyrejestrowaniu pytają o OC w ogóle? Bo ostatnio nie miałem do czynienia.

(Tak naprawdę, to widziałem naocznie rok temu także rejestrację bez OC, "bo samochód kupiłem w remoncie bez OC i po co mi ono, jak on jeszcze w remoncie postoi, ja przerejestrować chciałem" i panienka z okienka przyjęła to ze wzruszeniem ramion, choć powinna nie tylko że gościa pognać, ale zabrać mu papiery i doniesienie złożyć, mam wrażenie. I mam wrażenie, że olała to nie dlatego że nie wiedziała co i jak, tylko że u nas jest ludzki urząd i ludzka pani, i dobrze wie, że jak się przychrzanią, to i tak tylko właściciel mocno beknie).

Hitch - |21 Lip 2010|, 2010 13:05

Ludzkie urzędy ? Nie spotkałem nic takiego :P
Boni - |21 Lip 2010|, 2010 13:14

Bywają, powiatówka u mnie, od budowlanki przez skarbówkę po komunikację jest całkiem wporzo. O PCC na Explo targowałem się w US jak na bazarku, przy Tbirdzie machnęli ręką że PCC zapomniałem (no dobra, żal czynny wyraziłem ;) ), przy wielu sprawach ogólne "panie, co pan sobie i nam głowę zawraca, luzik ma być". A w komunikacji właśnie ta kobieta o której wyżej pisałem dwa razy wynalazła mi tablice fajne jak poprosiłem, nawet na forum ktoś domniemywał że rodzina musi być jak się ma końcówki 44JJ i 22UU, a wystarczyło poprosić; zresztą, zawsze proszę, i każda osoba z frontdesku szukała, tylko nie zawsze coś ciekawego w komunikacji mają.
nk3 - |21 Lip 2010|, 2010 13:56

nie pytają o OC, przynajmniej w Kaliszu, ale co kraj to obyczaj ;) miałem malura, stał przez dwa lata bez ubezpieczenia i przeglądu.
Odwiązłem samochodzik na złom, zezłomowali dostałem dokument potwierdzający ten fakt.
Zapomniałem wyrejstrować, a raczej nie chciało mi się stać w urzędzie :) i poźniej dostałem pisemko z Urzędu Komunikacji ze samochód został zezłomowany, a ja nie dopełniłem obowiązku wyrejestrowania. Więc zabrałem tablice rejestracyjne, dowód rejestracyjny i udałem się do Urzędu.
Wypełniłem wniosek i po robocie samochód został wyrejestrowany. Nie prosili mnie o żadne OC.

Adam73 - |21 Lip 2010|, 2010 13:58

nk3 napisał/a:
nie pytają o OC, przynajmniej w Kaliszu
Zgierz to samo :)
Boni - |21 Lip 2010|, 2010 14:38

No właśnie tak mi się wydawało. To jest znacznie solidniejsze rozwiązanie niż sprzedać za fistaszki, nawet na części, i martwić się kiedy stanie u drzwi załoga Dżi z wezwaniem na świadka albo i grzywną/pozwem... A innych "egzotycznych" rozwiązań nie będę publicznie omawiał, prywatnie zresztą też ;)
pepi - |21 Lip 2010|, 2010 15:56

polska wolny kraj :-d tylko jakby oni tak na prawdę szukali ciągłości to raczej u nas to nie wyjdzie :) ostatnio jedna fajna firma przysłała mi wezwanie do za płaty za oc tylko dawno zapłaciłem już olałem temat tylko jak mnie już straszyli że mnie do rejestru długów wsmarują i słynna firma Kruk będzie mnie nachodziła to zadzwoniłem i troszkę nakrzyczałem i powiedziałem że u nich miałem już nic nie ubezpieczę a miałem 2 auta ,
teraz wchodzi następne myto dla naszego ukochanego państwa jak ktoś się nie wyrobi w 30 dni przerejestrować pojazd :-d
a co ja bym zrobił w twym wypadku pojechał na złom auto do huty .umowa na leszcza do wydziału że sprzedałem i to najlepiej że już rok temu :P i tyle

ford2fast - |21 Lip 2010|, 2010 16:36

Cytat:
teraz wchodzi następne myto dla naszego ukochanego państwa jak ktoś się nie wyrobi w 30 dni przerejestrować pojazd :-d

Przecież to już dawno jest karalne :)
Jakiś nowy przepis wchodzi ?

pepi - |21 Lip 2010|, 2010 17:37

e gdzie tam :-d
ma być tak że jak się człek nie wyrobi w terminie 30 dniowym to za dowód teraz jest prawie 200 a dodatkowo zapłaci człek 50 zł kary :-d
powtarzam kolejny raz w pl jest obowiązek zarejestrowania auta z zagranicy i teraz już jest to znaczy chyba ma to być od 1 września :-d a przed nie było ,była głośna sprawa jak cygan kupił auto i on akurat był bezdomny i se lpg zamontował i z wbiciem miał kłopot :-d

masa300789 - |21 Lip 2010|, 2010 19:10

I najwazniejsze ...kto kupi auto bez oc ???? :roll:
pepi - |21 Lip 2010|, 2010 21:51

ja :-d zawsze tak kupuje :P

[ Dodano: |21 Lip 2010|, o 21:52 ]
tylko musiało być v6 bo płotek nie kupuje :695:

Hitch - |23 Lip 2010|, 2010 08:44

Dowiadywałem się w Mińsku Maz. w WK iż można wyrejestrować auto bez OC, jednak sprawdzają czy jest czy nie i w przypadku braku inf. UFG.

Szła w uparte że to jest ich obowiązek itd. itd.

Boni - |23 Lip 2010|, 2010 09:14

No to kup za stówę OC i zezłomuj. Albo sprzedaj. Albo zniknij go. Tak czy owak luka w OC może wyjdzie kiedyś komuś na jakimś kompie, i nic na to nie poradzisz. Ale może się przedawnić ;)
marcys - |23 Lip 2010|, 2010 09:48

opcja zul :690: najlepiej taki ktoren mysli ze jest rok 2009 ;)
pepi - |23 Lip 2010|, 2010 12:41

albo nawet 2008 ;) ja na to mówię leszcz z książki telefonicznej :690: :690: :690: :690:
Hitch - |23 Lip 2010|, 2010 13:00

Czy ktoś wie w której firmie można rozłożyć płatność na polisę na więcej niż 2 raty.

Najlepiej 10-12 rat :P

Struna - |23 Lip 2010|, 2010 13:59

w M-Banku
Hitch - |23 Lip 2010|, 2010 14:04

Trzeba być ich klientem, a wystawienie polisy trwa tydzień
pepi - |23 Lip 2010|, 2010 14:47

liberty np też i można to bez net zrobić :P a to w tym wypadku jest zaletą :-D

[ Dodano: |23 Lip 2010|, o 14:49 ]
ale i tak jak sprzedasz lub zezłomujesz to kasę zwracają -jak kupujący napisze ci oświadczenie :P a napisze

nk3 - |23 Lip 2010|, 2010 20:02

Hitch napisał/a:
Trzeba być ich klientem, a wystawienie polisy trwa tydzień

chyba żartujesz idzie od ręki, po wypełnieniu wniosku dostajesz polise i potwierdzenie zawarcia oc na maila do wydrukowania, po jakimś tygodniu przysyłają pod wskazany adres podpisane potwierdzenie zawarcia oc.
A to, że trzeba być klientem to już inna para kaloszy.
Raty można nawet rozłożyć na miesięczne wychodzą grosze, a wogóle nie odczuwa się płacenia oc.
Mam tak ubezpieczone trzy pojazdy i nigdy nie miałem z tym problemów.

bingo - |24 Lip 2010|, 2010 14:19

możesz kupić auto bez OC, bardzo często nawet tak jest, że dobre komisy, jak im oddajesz auto, to odrazu ci dają papier o rezygnacji z twojego OC.
Mozesz kupić auto bez OC, od razu ubezpieczasz po przerejstrowaniu (zanim nim pojedziesz) i zawiadamiasz poprzedniego (ostatniego) ubezpieczyciela, że z tym i tym dniem kupiłeś auto i ubezpieczyłeś i równocześnie rezygnujesz z ciągłości ubezpieczenia OC.

Boni - |24 Lip 2010|, 2010 23:25

bingo napisał/a:

Mozesz kupić auto bez OC, od razu ubezpieczasz po przerejstrowaniu (zanim nim pojedziesz) i zawiadamiasz poprzedniego (ostatniego) ubezpieczyciela, że z tym i tym dniem kupiłeś auto i ubezpieczyłeś i równocześnie rezygnujesz z ciągłości ubezpieczenia OC.

Coś chyba pomieszałeś - jak auto nie ma OC, to o czym chcesz i kogo zawiadamiać i z czego rezygnować? Albo pojazd ma aktualne OC i jeśli chcesz, wypowiadasz umowę do 30 dni od zakupu, i ulega ona rozwiązaniu po 30 dniach, albo nie ma OC i nie ma co i komu wypowiadać, tylko trzeba zawrzeć ubezpieczenie OC z dniem zakupu.

pepi - |25 Lip 2010|, 2010 22:08

Boni napisał/a:
albo nie ma OC i nie ma co i komu wypowiadać,
-ale jak nikt nie wypowiedział to i tak ty zapłacisz :-d nawet jak nowe kupiłeś
bingo - |26 Lip 2010|, 2010 10:07

Boni napisał/a:
jak auto nie ma OC, to o czym chcesz i kogo zawiadamiać i z czego rezygnować?
- to jest troche parodia naszych przepisów ... z jednej strony, jak nie wypowiesz OC, to z automatu musisz zapłacić, ale nie jest to równoznaczne z posiadaniem OC ... Kupując auto nie musisz go kupić z OC - możesz zrzec się OC poprzedniego właściciela (np. oddzielnym oświadczeniem) w dniu zakupu i nie interesuje ciebie, czy auto ma, czy nie ma OC. Oczywiście nie bierzesz też samego OC od poprzedniego właściciela (jeżeli takowe jest). Jest to o tyle bezpieczne, że w takim przypadku nie odpowiadasz za ciągłość OC i nie ryzykujesz, że kiedyś tam ktoś się doczepi, że auto nie miało ciągłości OC. Dla bezpieczeństwa powiadamiasz o tym fakcie ubezpieczalnie, w którym ostatnio było wykupione OC.
Boni - |26 Lip 2010|, 2010 10:55

Po pierwsze, wypowiadasz do 30 dni, i wypowie się tak czy owak z 30 dniem od zakupu, o ile wiem. Po drugie, prewencyjnie to można wymówić, jak się wie gdzie i jakie było poprzednie OC, bo przecież nie zawsze da się to ustalić, i o to mi chodziło - że bywa tak, że nie wiadomo co i komu wymówić, albo czy i jakie były opłacone raty OC.
bingo - |26 Lip 2010|, 2010 12:38

OC obowiązuje 30 dni od zbycia pojazdu - to fakt
Ale masz prawo zrezygnować z tego i dajesz rezygnację wraz z dokumentami OC zbywcy i, jeżeli jest taka możliwość , kopię z poświadczeniem zbywcy, również odpowiedniej ubezpieczalni.

Zysio - |27 Lip 2010|, 2010 09:01

bingo napisał/a:
Oczywiście nie bierzesz też samego OC od poprzedniego właściciela (jeżeli takowe jest). Jest to o tyle bezpieczne, że w takim przypadku nie odpowiadasz za ciągłość OC i nie ryzykujesz, że kiedyś tam ktoś się doczepi, że auto nie miało ciągłości OC

Możesz rzucić na to odpowiednim paragrafem? Bom ciekaw.

bingo - |27 Lip 2010|, 2010 09:31

Zysio napisał/a:
Możesz rzucić na to odpowiednim paragrafem? Bom ciekaw
- jak znajdę , to tak, większość dużych komisów tak robi, by nie mieć problemów. Tym bardziej, że oni często mają jakieś z biorowe OC , czy cuś takiego (swego czasu były to tablice z zeszytem, w który wpisywałeś, do jakiego auta tablice zakładasz z dokładną datą i godziną założenia i zdjęcia, ale to było z 15 lat temu, nie wiem, jak dzisiaj to jest).
Boni - |27 Lip 2010|, 2010 10:24

Są jakieś spec-OC jak piszesz, ale to dla podmiotów gospodarczych handlujących pojazdami, dla komisów, dealerów, itp. jest w ustawie pare punktów o tym, ale nie wnikałem nigdy.
pablo19 - |30 Lip 2010|, 2010 11:40

Boni napisał/a:
Po pierwsze, wypowiadasz do 30 dni, i wypowie się tak czy owak z 30 dniem od zakupu, ...

Coś chyba Panowie mieszacie. Kupuję auto z OC, jadę do poprzedniego ubezpieczyciela, składam mu wymówienie, on mi daje stempel "Wpłynęło", jadę do nowego i pokazuję mu owe oświadczenie i od następnego dnia mam ubezpieczenie u nowego ubezp.

ford2fast - |30 Lip 2010|, 2010 12:17

pablo19 napisał/a:
Boni napisał/a:
Po pierwsze, wypowiadasz do 30 dni, i wypowie się tak czy owak z 30 dniem od zakupu, ...

Coś chyba Panowie mieszacie. Kupuję auto z OC, jadę do poprzedniego ubezpieczyciela, składam mu wymówienie, on mi daje stempel "Wpłynęło", jadę do nowego i pokazuję mu owe oświadczenie i od następnego dnia mam ubezpieczenie u nowego ubezp.

Nigdzie nie trzeba jeździć ani pokazywać :)
Chyba , że lubisz :roll:
Można wypowiedzenie wysłać pocztą , faksem , emilem :-D
Zawrzeć nową umowę ubezpieczenia można nawet telefonicznie , można mieć nawet w kilku firmach jednocześnie , nigdzie nie trzeba dokumentować poprzedniego ubezpieczenia :):

krzyhoo - |30 Lip 2010|, 2010 12:36

pablo19 płacisz niepotrzebnie za nowe OC w okresie czasu w którym i tak obowiązuje na auto poprzednie OC

a tu cytat z Ustawy

Cytat:
Art. 31.
1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia
OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą
prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega
rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie
ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku
wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po
dniu nabycia pojazdu mechanicznego
.
2. W razie nie wypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust.1, zakład ubezpieczeń
dokonuje ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony
ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek
przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej
taryfy składek.
3. W razie nabycia pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego zbywca wbrew
obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych,
nabywca jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych w dniu nabycia pojazdu mechanicznego.
...

Reader - |13 Sie 2010|, 2010 11:48

krzyhoo, z Twojego cytatu , konkretnie p.3 wynika że, kupujący ma czystą sytuację , pod warunkiem że, poprzedni właściciel wypowiedział umowę OC.
Czy ktoś to może potwierdzić z praktyki jak to jest z kupnem auta bez OC ?

krzyhoo - |13 Sie 2010|, 2010 13:18

Moim zdaniem kupowanie auta bez wykupionego OC nie jest problemem dla kupującego. Postępujesz wtedy zgodnie z pt. 3.
Problem jest wtedy kiedy auto ma wykupione OC ale nie opłaconą składkę - wtedy zaległa składka ciągnie się za kupującym

Reader - |13 Sie 2010|, 2010 13:38

Na to by wyglądało, a w przypadku z nieopłaconym OC działa p.1 .
kat - |13 Sie 2010|, 2010 14:01

nie placisz wstecz za poprzednika !!!
krzyhoo - |13 Sie 2010|, 2010 14:48

kat napisał/a:
nie placisz wstecz za poprzednika !!!

jak nie, jak tak :) patrz pkt. 1

kat - |13 Sie 2010|, 2010 14:54

jeszcze raz powtarzam
nie interesuje cie oplata wstecz,placisz tylko od momentu kupna pojazdu
nawet jak jest nieplacona rata przez poprzednika to dalej placisz ta rate do konca lub ja wypowiedasz jak w pkt 1,
ale wszystko od momentu kupna pojazdu

to sa slowa pani z PZU do ktorego wykonalem telefon 30 minut temu
sam zainteresowany powinien to tez zrobic

krzyhoo - |13 Sie 2010|, 2010 15:06

sorry kat ale opierasz się na opinii jednej pani z pzu.
Ja przeżywam to na własnej skórze bo Alianz ściga mnie za całą wartość nieopłaconej składki przez poprzedniego właściciela.
Moje propozycje zapłaty części składki (za okres od dnia kupna) były ignorowane. Sprawę przekazali do firmy windykacyjnej, która straszy sądem.

kat - |13 Sie 2010|, 2010 15:10

opieram sie na wg mnie wiarygodnym zrodle jakim jest ubezpieczyciel
dlatego tez pozwolilem sobie do niego zadzwonic i niech zainteresowany tez to zrobi,bo to najprostrze wyjscie

masa300789 - |13 Sie 2010|, 2010 15:16

Moj znajomy ...musial zaplacic...za poprzednika...nie pamietam jaka firma ,ale sprawe w sadzie wygrala i komornik wyegzekwowal naleznosc...fakt ze to bylo troszke wstecz-moze przepisy sie zmienily
kat - |13 Sie 2010|, 2010 15:23

zadzwonilem do nastepnego ubezpieczyciela

nikt was nie zmusi do zaplaty zaleglej skladki poprzednika!!!!!!! nie ma takiej mozliwosci i nie dajcie sie w to wmanewrowac

a jak nie wiadomo gdzie poprzednik byl ubezpieczony to macie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny czy jak to sie tam zowie i oni odszukuja danego ubezpieczyciela

bingo - |13 Sie 2010|, 2010 15:39

sorki kat, ale nie masz racji. Tylko w wypadku rezygnacji z OC w dniu zakupu nie ponosisz odpowiedzialnosci - jak składkę przeniesiesz, to ponosisz. a co do Pań, co tak mówią - są tak szkolone, by zachęcić do ubezpieczenia w ich towarzystwie.
Co do samej ciągłości OC, to sprawa nie jest prosta, bo z jednej strony nie wypowiedzianie umowy ją przedłuża w zakresie płatności, a z drugiej nie przedłuża odpowiedzialności. jezeli nie zapłacisz pierwsej raty w terminie przy automatycznym przedłużeniu, ubezpieczalnia ma prawo odmówić ubezpieczenia i najczęściej sprawa idzie przez fundusz gwarancyjny. Ale jak nie zapłacisz drugiej raty, to ubezpieczalnia nie może wstrzymać lub odmówić wypłaty.
no i najważniejsza sprawa - u nas sądy nie działają na zasadzie precedensu - każdy wyrok jest niezależny i to, że ktoś w identycznej sprawie wygrał nie daje żadnej gwarancji. Nawet oficjalna interpretacja prawa może się różnić w zależności od regionu (np. Urząd Skarbowy z X może inaczej rozumieć zapis niż US z sąsiedniej dzielnicy Y).

krzyhoo - |13 Sie 2010|, 2010 15:42

zmusić Cię nie musi, sam Ci z konta ściągnie ;)

Wszystko zależy od tego jak duża jest kwota składki i jak bardzo TU zależy na jej odzyskaniu :)

kat - |13 Sie 2010|, 2010 15:45

Bingo nie zgodze sie z toba
co zreszta potwierdzilem sobie dwa razy w dwoch roznych towarzystwach

w tej chwili juz w trzech

prosze was,zadzwoncie sobie do roznych towarzystw i popytajcie
przeciez to najprostrze wyjscie

bingo - |13 Sie 2010|, 2010 17:00

kat, pani w informacji w TU to nie sąd ... a że u nas prawo jest bardzo dziurawe i nie sójne, to nie ma tak prosto. OC jest ubezpieczeniem wozu (co dla mnie osobiście jest idotyzmem) i należy do samochodu, anie jego właściciela lub uzytkownika.
pablo19 - |18 Sie 2010|, 2010 21:51

Jeden taki kolega zapłacił ponad 400 PLN za zaległe niezapłacone ubezpieczenie, więc kat nie upieraj się tak przy tym.
pepi - |18 Sie 2010|, 2010 22:06

ja też się upieram że się nie płaci :P
tylko pod warunkiem że ty w terminie 30 dniowym zrobisz z tym ład , a jak się oleje to wtedy podliczą od kupna do jakiegoś tam okresu , powiedzmy że kupuje auto bez oc pisze wypowiedzenie z dniem którym nabyłem pojazd i ubezpieczam go co wtedy ????????? i tak mam 30 dni na dostarczenie tego :-d

[ Dodano: |18 Sie 2010|, o 22:08 ]
Speedo napisał/a:
jakiez bylo zdziwienie jak kazali mu wyplacic 800pln zaleglej ubezpieczki, malo zawalu dziadko nie dostal, po pogotowie juz zwonili itp...
-na jakiej podstawie ;) jeśli można no chyba że dziadek nie wypowiedział lub poszedł po roku to mu dopakowali

[ Dodano: |18 Sie 2010|, o 22:26 ]
Jeśli poprzedni właściciel nie miał wykupionej polisy OC, nabywca powinien wykupić taką polisę najpóźniej w dniu zakupu pojazdu. Niedopełnienie tego obowiązku grozi grzywną.
i tyle w temacie :695:

Mysza - |19 Sie 2010|, 2010 07:30

bingo ma rację. Jeśli polisa nie była wypowiedziana, oraz nieopłacona, a nabywca nie wypowiedział w dniu zakupu, odpowiedzialność finansowa spada na kupującego. Przynajmniej w solidarnej części. Jeśli kupuje się auto i ma starą polisę OC, to trzeba skontaktować się z ubezpieczycielem i sprawdzić stan opłacenia składki. Jeśli nieopłacone jakoś długo, to wypowiedzieć w dniu zakupu i ubezpieczyć pojazd w innej firmie, oczywiście z datą jak na umowie K. Wtedy jest się czystym. Jeśli polisa była wypowiedziana przez poprzedniego właściciela i sprzedal auto po terminie jej ważności, należy bezwzględnie ubezpieczyć w dniu zakupu. Niestety, poprzednikowi grozi wtedy kara z UFG.
Julek - |19 Sie 2010|, 2010 08:50

No a co zrobić w przypadku, jeśli kupując auto nie dostaniesz polisy i nie wiesz w jakim TU było ubezpieczone auto?
Julek - |19 Sie 2010|, 2010 09:00

e tam, ale rada :P
kat - |19 Sie 2010|, 2010 10:06

pepicosi napisał/a:
ja też się upieram że się nie płaci :P

i tak jest

pepicosi napisał/a:
Jeśli poprzedni właściciel nie miał wykupionej polisy OC, nabywca powinien wykupić taką polisę najpóźniej w dniu zakupu pojazdu. Niedopełnienie tego obowiązku grozi grzywną.
i tyle w temacie :695:

100% racji i to tez mam potwierdzone w TU

[ Dodano: |19 Sie 2010|, o 10:08 ]
Julek napisał/a:
No a co zrobić w przypadku, jeśli kupując auto nie dostaniesz polisy i nie wiesz w jakim TU było ubezpieczone auto?

masz od tego Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny i oni za ciebie znajduja ubezpieczyciela,wystarczy tam zadzwonic lub wyslac pismo( bardziej pismo,lub meil bo to urzad)

bingo - |19 Sie 2010|, 2010 10:17

Julek napisał/a:
- najlepiej dorawać jakiekolwiek ubezpiecznie , nawet z przed 2-3 lat. jak takie masz, to w momencie kupna informujesz tamte towarzystwo, że nie otrzymałeć OC, że go nie wykorzystujesz i że masz nowe ubezieczenie. możesz wpisać też gdzie i jakie, ale nie koniecznie. Oni wtedy przez UFG sprawdzą, czy i gdzie była kontynuacja (każde auto jest tam zgłaszane, na razie oprogramowanie i możliwości UFG nie pozwalają na sprawdzenie ciągłości, tzn. nie sa wstanie wyłapać przerw z automatu, ale jak sprawdzają konkretne auto, to robią to bez problemów. Jak kupowałem mojego, też tak miałem - kupno było miesiąc po zakończeniu poprzedniego. zrobiłem pismo, ubezpieczyłem w dniu umowy i zdałem stary blankiet (skończony). za zaległą składkę zapłacił poprzedni właściciel (co mu się i tak opłacało, bo płacił dokładnie za okres od końca polisy do daty umowy).
Pamiętajcie , że OC jest na auto, a nie właściciela - póki tak będzie ku[pujący przejmuje obowiązki i zobowiązania sprzedającego, chyba że odpowiednio się zabezpieczy.

kat - |19 Sie 2010|, 2010 10:36

bingo napisał/a:

póki tak będzie ku[pujący przejmuje obowiązki i zobowiązania sprzedającego, chyba że odpowiednio się zabezpieczy.

nie,nie ,nie i jeszcze raz nie
nie przejmujesz jego zobowiazan,nie ma czegos takiego,nie odpowiadasz za niezaplacone zobowiazania poprzednika

bingo - |19 Sie 2010|, 2010 10:49

kat napisał/a:
nie odpowiadasz za niezaplacone zobowiazania poprzednika
- zgadza się, ale w tym przypadku zobowiązania nie należą do sprzedającego, tylko do samochodu ... to tak, jak kupujesz dom - jeżeli kupujesz z zadłużoną hipoteka, to bierzesz to na siebie ...
kat - |19 Sie 2010|, 2010 10:54

kontynuujesz jego ubezpieczenie jezeli nie wypowiesz umowy,ale od momentu kupna auta
jezeli ja wypowiadasz ,placisz swoje oc
nie interesuja cie niezaplacone poprzednie skladki

pepi - |19 Sie 2010|, 2010 14:57

a czy prawo może działać w stecz ??? wiadomo że zwsze mogą naliczyć ale tylko od daty kupna jeśli człek nie wypowie i tyle w tenmacie :-d
bingo - |19 Sie 2010|, 2010 17:14

czemu wy cały czas upieracie się, że OC jest ubezpieczeniem właściciela ... Ubezpieczenie OC należy do auta, a nie właściciela i tu jest cały problem. Oczywiście, jest coś takiego, jak wada prawna - czyli kupujesz coś i nie zostałeś poinformowany, że zakupiony towar ma obciążenia (w przypadku auta to włąśnie m.in. OC), ale w przypadku OC to ciężko będzie wygrać, chyba, że dostajesz podrobioną polisę albo też nie bierzesz polisy od obecnego włąściciela i nie będziesz z niej korzystał.

[ Dodano: |19 Sie 2010|, o 17:16 ]
pepicosi napisał/a:
a czy prawo może działać w stecz ??? wiadomo że zwsze mogą naliczyć ale tylko od daty kupna jeśli człek nie wypowie i tyle w tenmacie
- zmaiana włąściciela nie powoduje natychmiastowego i automatycznego rozwiązania umowy OC (w przeciwieństwie do AC) i masz ciągłość, zarówno na twoją korzyść , jak i nie korzyść.
kat - |19 Sie 2010|, 2010 23:01

a czemu usilnie twierdzisz ze prawo dziala wstecz?
oc jest na auto,ale nie zaplacil skladki poprzednik,a ty za to nie odpowiadasz
odpowiadasz tylko za to, co dzieje sie po kupnie przez ciebie pojazdu i albo kontynuujesz ubezpieczenie poprzednika i placisz od momentu kupna roznice lub wypowiadasz i oplacasz nowe.
NIE INTERESUJE cie nie oplacona skladka oc przez poprzednika,nie ma takiej opcji zeby ci kazali za to zaplacic,bo to poprzednik tego nie zrobil.Jego beda scigac.Ty kupiles pojazd i od tego momentu za to wtedy odpowiadasz

a to ze ludzie daja sie robic w balona to tylko i wylacznie z powodu braku checi i odwagi w walce o swoje prawa

pepi - |19 Sie 2010|, 2010 23:03

po piersze jak ja kupuje auto to jak nie ma oc albo ma ale mi się nie podoba cena jego to wypowiadam qw terminie 30 dniowym -lub jak jej nie ma to w ten sam dzień ,
wtedy to mogą mi :-d
przypomina mi się fakt jak kupiłem auto po wypadku wiadomo jakie , pan stwierdził że on zapłacił na rok i abym mu wypowiedzenie podpisał uczyniłem to , a on się dowiedział że kasy nie dostanie bo był sprawcą i olał temat ,po około 2 latach dostaje kare do zapłaty ja jak głupi wykupiłem swoje oc było 2 jak się okazało na to samo auto .
pani mnie zdenerwowała w pzu to im odwaliłem taki numer że mogli mi też na szkoczyć :690: :690:
teraz wiem jedno jak kupuje to po piersze płace skarbówkę w terminie 12 dni ,-robie lad z polisą i nie długo nawet na siebie w terminie 30 dniowym zarejestruje bo teraz to zazwyczaj to jest od roku -do paru

bingo - |20 Sie 2010|, 2010 10:21

z polisą OC jest tak samo, jak z hipoteką na nieruchomości - jest związana z przedmiotem, a nie z osoba. jak kupisz chatę z hipoteką, to bank może ci zająć chatę za nie zapłacone zobowiązania poprzednich właścicieli. dopiero ty możesz ewentualnie dochodzić od nich zwrotu pieniędzy. i nie ma to nic wspólnego z działaniem wstecz. Zresztą jak pojazd został zajęty przez komornika , to podobna sytuacja - kupujesz samochód i przejmujesz zobowiązania. jeżli nie było w DR żadnego wpisu, to możesz ewentualnie oskarżyć komornika o nie dopełnienine formalności, no i sprzedającego o wady prawne.
a i tak ostatnie zdanie ma sąd i jego interpretacja przepisów.