| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Jak sprawdzić sprzęgło sprężarki?
mszwajnoch - |11 Lip 2010|, 2010 13:16 Temat postu: Jak sprawdzić sprzęgło sprężarki? Po wymianie kompresora (na używany) i napełnieniu układu kompresor nie ruszył. Delikwent z norauto uważa, że napięcie na kompresor dochodzi. f2f ma pomysł żeby dać testowo napięcie bezpośrednio z aku, powstaje pytanie na który pin dać +/-?
Boni - |11 Lip 2010|, 2010 13:25
Popatrz na kable przy sprężarce, mam wrażenie, że minus jest złapany krótkim kabelkiem do masy, a to drugie to jest plus, nieprawdaż
mszwajnoch - |11 Lip 2010|, 2010 23:06
Oba w peszlu wpadają do wiązki podłużnicy. A jak by co to wyjątkowo mowa o 2.0 16V.
Boni - |11 Lip 2010|, 2010 23:26
A to przepraszam. Ale można też odwrotnie zadziałać, podłączyć se zamiast sprzęgła byle żarówkę, najlepiej jak od kierunków, i ma się zapalać, jeśli ktoś twierdzi że "napięcie na kompresor dochodzi" to będzie jasne jak 21W żarówka ja się będzie świecić, a sprzęgło nie strzela, to jednak sprzęgło, jak będzie ciemnica, to niech ten z norauto zeżre żarówkę na początek.
Waski - |12 Lip 2010|, 2010 01:28
a wiesz jakie tam masz kolory ?
pewnie jakis czerwony jest jako plus
Rafał A.(antek) - |12 Lip 2010|, 2010 05:30
czarny pewnie bedzie masa, fiolet z zoltym paskiem + ( z glowy nie chce mi sie sprawdzac)
[ Dodano: |12 Lip 2010|, o 05:30 ]
aha i cewce biegunowosc nie robi roznicy
bingo - |12 Lip 2010|, 2010 15:37
| Boni napisał/a: | | Popatrz na kable przy sprężarce, mam wrażenie, że minus jest złapany krótkim kabelkiem do masy, a to drugie to jest plus, nieprawdaż | - chyba nie, bo z tego co se kojarze, to sterowanie jest z masy, a plus dochodzi stale.
[ Dodano: |12 Lip 2010|, o 15:38 ]
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | aha i cewce biegunowosc nie robi roznicy | - dokładnie tak, mozna dowolnie podpiąć.
magnus - |13 Lip 2010|, 2010 19:54
A ja się podepnę z pytaniem o wymianę sprężarki przy okazji.
Czy da się to w miarę prosto zrobić samodzielnie czy potrzeba jakiegoś speca żeby np. coś odpowiednio uszczelnić?
Przy wymianie wentylatora nawiewu pojechałem do klimiarzy, odessali cały czynnik, potem sobie rozłączyłem złączkę na podszybiu, zrobiłem co trzeba, skręciłem i pojechałem napełnić klimę - czy przy wymianie sprężarki też się coś w tym sensie sprawdzi?
ford2fast - |13 Lip 2010|, 2010 21:02
| magnus napisał/a: | | Czy da się to w miarę prosto zrobić samodzielnie czy potrzeba jakiegoś speca żeby np. coś odpowiednio uszczelnić? |
Da radę
Waski - |13 Lip 2010|, 2010 21:22
magnus, od spodu w jakąś godzinkę powinieneś dać radę
mszwajnoch - |14 Lip 2010|, 2010 12:41
Dzięki za info, kompresor już działa, sprzęgło zostało wymienione.
A co to wymiany kompresora to to tak jak koledzy pisali, godzinka roboty.
kulinek - |16 Lip 2010|, 2010 17:26
to i ja się podpinam. jestem po diagnozie. sprężarka podłączona na krótko kręci. długo jej tak nie trzymałem żeby szlag jej nie trafił. w klimie nie ma czynnika, bo przy próbie napełnienia wyszły nieszczelności na sprężarce właśnie. zresztą - na sprężarce jest żółty nalot w okolicy łączeń. teraz grzebię po internecie poszukując schematu w jaki sposób rozmontować to draństwo bo udało się nam znaleźć kpl uszczelniaczy. samodzielny demontaż na kanale nie powinien przysporzyć problemu.
Struna - |16 Lip 2010|, 2010 17:28
kevin rozebrał bez schematu żadnego, nawet fotkę zrobił.
Adam73 - |16 Lip 2010|, 2010 18:13
| Struna napisał/a: | | kevin rozebrał bez schematu żadnego, nawet fotkę zrobił. |
Bo Kevin to hardkor i nasz forumowyMcGiver , pamiętam że na pewnym zlocie to nawet ostatni tłumik zrobił z dwóch puszek po piwie
gufer-posepny - |16 Lip 2010|, 2010 18:46
| bingo napisał/a: | | Boni napisał/a: | | Popatrz na kable przy sprężarce, mam wrażenie, że minus jest złapany krótkim kabelkiem do masy, a to drugie to jest plus, nieprawdaż | - chyba nie, bo z tego co se kojarze, to sterowanie jest z masy, a plus dochodzi stale.
[ Dodano: |12 Lip 2010|, o 15:38 ]
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | aha i cewce biegunowosc nie robi roznicy | - dokładnie tak, mozna dowolnie podpiąć. |
szkoda że w starszych jest dioda antyprzepięciowa i ją odstrzeli . i spore różnice w prądzie cewki są .
Kevin Xy - |16 Lip 2010|, 2010 18:50
| kulinek napisał/a: | | samodzielny demontaż na kanale nie powinien przysporzyć problemu. |
zapewne masz inne mocowania niz u mnie ale ja wlasnie wywalilem sprezarke
napisz/pokaz gdzie znalazles uszczelniacze
rozebranie to prosta sprawa- trzeba sie pilnowac, robic ew fotki ale w godzine rozebralem
bingo - |17 Lip 2010|, 2010 11:32
najpierw rzobierasz sprzęgło - w większośc i mocowania typu Zeiger (w niektórych typach nie trzeba do końca), potem rozkręcasz 4, 5, 6 lub 8 śrób trzymających korpus. no i masz rozkręconą sprężarkę ...
kulinek - |17 Lip 2010|, 2010 19:09
Uszczelniacze znalazłem TUTAJ. Przy okazji zapytam praktyków - czy to właściwe uszczelniacze.
Teraz rozważam jeszcze ewentualność wymiany osuszacza, bo, jakby nie patrzeć, demontując sprężarkę wpuszczę rozszczelnię układ. A i z racji tego, że klima nie była dawno uruchamiana ze względu na nieszczelność pasuje go zmienić.
magnus - |19 Lip 2010|, 2010 09:33
O, to jeszcze jedno pytanie mam
Czy sprężarka zamontowana w aucie z normalnie nabitym i szczelnym układem powinna mieć duży opór przy kręceniu ręką? Bo druga, którą mam na wymianę kręci się lekko. Skoro w układzie jest ciśnienie, to podejrzewam, że opór będzie większy, ale jakiego rzędu mniej więcej?
Bo się tak zastanawiam, czy łożysko i sprzęgło rozsypały się same z siebie, czy też może uszkodzona sprężarka skosiła sprzęgło i łożysko.
Dodam tylko, że z dzwoniącym łożyskiem i zerwanymi tymi trzema gumkami na sprzęgle klima włączała się właściwie normalnie.
bingo - |19 Lip 2010|, 2010 09:56
| kulinek napisał/a: | | Przy okazji zapytam praktyków - czy to właściwe uszczelniacze | - generalnie wymieniasz oringi. Resztę tylko w wypadku wyrażnego uszkodzenia (pęknięcia). | magnus napisał/a: | | zy sprężarka zamontowana w aucie z normalnie nabitym i szczelnym układem powinna mieć duży opór przy kręceniu ręką | - nie, bo ty nie wytwarzasz takich obrotów, by sprężać gaz. a że układ nabity, to nie zmienia postaci rzeczy, bo ciśnienia się wzajemnie równoważą. Możesz jedynie odczuwać i słyszeć punkt sprężenia.
|
|