Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - dziwne działanie wentylacji

radarek - |10 Lip 2010|, 2010 18:35
Temat postu: dziwne działanie wentylacji
Witam
Sprawa dotyczy wieloryba z klima-tronikiem
Zauważyłem ostatnio że dość dziwnie w moim aucie zachowuje sie wentylacja a w zasadzie siłownik zamkniętego obiegu powietrza
Sprawa wygląda tak:
Włączam zapłon przy wyłączonym wentylatorze (lewe pokrętło max w lewo)
Następnie załączam wentylator w opcje manual i ustawiam powiedzmy tak w połowie prędkości (prędkość niema znaczenia)
Przy podniesionej masce widać ze w tym samym momencie siłownik włącza zamknięty obieg powietrza mimo ze kontrolka od zamkniętego obiegu nie świeci, oczywiście jak to w klima-troniku w automacie załącza sie klima ale do tego sie przyzwyczaiłem i już pamiętam aby ją wyłączyć
Ciekawostką jest ten zamknięty obieg
Następnie wciskam guzior od zamkniętego obiegu i zapala sie kontrolka siłownik nadal trzyma
Dopiero po wyłączeniu zamkniętego obiegu siłowniku puszcza
Później wszystko działa tak jak powinno

Prosił bym kolegów o sprawdzenie jak to jest w waszych wielorybach z klima-tronikiem.
Czy to normalne czy nie, moim zdaniem coś jest nie tak bo skoro nie pali się kontrolka to czemu siłownik trzyma.
Po włączeniu i wyłączeniu zamkniętego obiegu siłownik puszcza i potem już działa wszystko tak jak trzeba
Dziwne troszkę
Co wy na to u was jest podobnie czy tylko w moim przypadku tak sie dziwacznie zachowuje klima-tronik

gufer-posepny - |10 Lip 2010|, 2010 22:55

Prawidłowo . Jeśli jest bardzo ciepło załączany jest zamknięty obieg aby szybciej schłodzić kabinę .

Dla odmiany zimą na początku nie zamkniesz obiegu .

radarek - |10 Lip 2010|, 2010 23:36

A to ciekawe
Ciągle dowiaduje się nowych rzeczy o swoim wielorybku
Ciekawe kiedy przestanie mnie zaskakiwać nowinkami
Szkoda że niema tego w instrukcji obsługi

Struna - |12 Lip 2010|, 2010 11:26

hmm, samoczynnego obiegu zamkniętego to nie zauważyłem nigdy.
Boni - |12 Lip 2010|, 2010 12:14

Mam wrażenie, że zawsze, zimą i latem, nie powinien sam zamykać od razu, tylko po 15s, po przewietrzeniu.

A tak trochę obok, nie było przypadkiem wielorybów z czujnikiem czystości nawiewanego powietrza?

Struna - |12 Lip 2010|, 2010 12:28

nie
Reader - |12 Lip 2010|, 2010 12:37

Gdzieś u angoli czytałem że, była opcja wyposażenia taki czujnik "czystości" który zamykał na obieg zamknięty jak coś kopciło na drodze przed Scorpio.
Szuler - |12 Lip 2010|, 2010 14:41

Jak mnie pamięć nie myli to był na zlocie kiedyś gość z Anglii co twierdził nawet, że miał ten czujnik w swoim wielorybie..

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |12 Lip 2010|, 2010 21:26

ktoś z anglii był na zlocie ? kiedy ?
Struna - |12 Lip 2010|, 2010 21:48

no dooobra, ale on tubylec ogólnie.
radarek - |13 Lip 2010|, 2010 16:34

To jak sprawdził ktoś czy jak jest gorąco to sie samoczynnie zamyka obieg jak sie klimę włączy
Znaczy czy przy włączeniu wentylacji z zera na manual zasysa sie siłownik czy nie
U mnie jest tak ze sie zasysa i dopiero jak sie włączy i wyłączy obieg zamknięty to siłownik puszcza

gufer-posepny - |13 Lip 2010|, 2010 16:38

u mnie się to samo włącza i po jakimś czasie wyłącza .
WieSiu - |13 Lip 2010|, 2010 18:26

u mnie tak samo,sprawdziłem dziś,ciekawy patent :) nie spodziewałem się takiej funkcji.
radarek - |13 Lip 2010|, 2010 23:07

ok to mnie uspokoiliście a już myślałem ze sie coś z klima-tronikiem pokopało