| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - klima ,, czy cos z tego bedzie"
adi-kostrzyn - |9 Lip 2010|, 2010 18:43 Temat postu: klima ,, czy cos z tego bedzie" moze gdzies to bylo poruszane ale chyba slabo szukam, wiec z gory przepraszam.
jest u mnie klima, ktora w sumie od 1.5roku nie chodzila, nie wiem czy nawet jest dobra, pasek ze sprezarki zdjety tyle czasu. czujnik raz pokazuje a raz nie niski poziom czynnika chlodzacego. zastanawiam sie jaki koszt bylby przywrocenia tego do dzialania. szczelna jest a sprezarka nie wiem czy podola,moze, glownie jestem ciekaw jak to wyglada gdybym mial jeszcze stary czynnik chlodzacy, czy trzeba to przerabiac czy cus. jak ktos sie zna, lub przechodzil to, to prosze o info. pozdrawiam i zycze wszystkim milego lata
YGH - |9 Lip 2010|, 2010 19:31
jeżeli pasek z niej ściągnięty to raczej dobra nie będzie, a jeżeli nawet to i tak jak 1,5 roku nie chodziła to daruj ją sobie, po nabiciu czynnika i nabiciu nowego oleju pochodzi ze 2 tyg. i po niej - mi już 2 tak padły
Adam73 - |9 Lip 2010|, 2010 19:31
| adi-kostrzyn napisał/a: | | czujnik raz pokazuje a raz nie niski poziom czynnika chlodzacego. | a gdzie to widzisz ????
kat - |9 Lip 2010|, 2010 19:37
ryzykuj
wg mnie
-prawdopodobienstwo zatarcia sprezarki na dzien dobry,
-rozczelnionego ukladu,bo skad wiesz ,ze szczelny jak nie uzywasz?
no i gdzie widzisz poziom czynnika ?
ja bym sie przygotowal na kwote ok 1500 zl jak nie z 2 z przodu przy uruchamianiu takiej klimy
Adam73 - |9 Lip 2010|, 2010 19:40
| kat napisał/a: | | no i gdzie widzisz poziom czynnika ? | mnie tez to zastanawia
gufer-posepny - |9 Lip 2010|, 2010 19:57
na presostacie widzi .
najpierw pokręć ręką czy kompresor wogóle da się obrócić . dobij czynnik . tylko dobij . załóż pasek i poużywaj . albo będzie działać albo padnie . skoro presostat czasem pokazuje że czynnik jest to można przyjąć że jest to w miarę szczelne .
to tak relatywnie nie utopisz majątku a jest szansa że działa . jak się rozsypie to będzie trzeba głęboko do kieszeni sięgnąć .
bingo - |9 Lip 2010|, 2010 21:51
| adi-kostrzyn napisał/a: | | czujnik raz pokazuje a raz nie niski poziom czynnika chlodzacego | - to zacznij od dolania petrewgo do układu, bo któregoś pięknego dnia zagotujesz silnik - to nie kontrolka od klimy - tam nie ma czujnika poziomu, bo nawet nie ma zbiornika z prawdziwego zdarzenia ....
| adi-kostrzyn napisał/a: | | szczelna jest | - jak sprawdzane? choć jak masz jeszcze ciśnienie, to powinno być ok
| adi-kostrzyn napisał/a: | | sprezarka nie wiem czy podola | - zacznij od okręcenia ręką wału sprężarki (czyli tego, co jest wewnąttrz koła pasowego, nie może być żadnego wyczuwalnego miejscowego oporu, a przekręcić musisz w miarę lekko za pomocą ręki
| adi-kostrzyn napisał/a: | | to wyglada gdybym mial jeszcze stary czynnik chlodzacy | - jezeli układ jest szczelny, to czynnik masz, więc nic nie ruszasz. jak go nie masz lub go brakuje, trzeba się z nim porzegnać i wpuścić zamiennik bezpośredni ( tanio, ale tracimy na pracy, i w żadnym wypadku nie z autoamtu - nie trwai się z barwnikami UV, oraz nie za bardzo lubią oleje estrowe) lub wymiana oleju, płukanie, wymiana osuszacza (zalecane), zaworu rozprężnego i nowy czynnik R134a. Mogą też być potrzebne nowe oringi
| YGH napisał/a: | | jeżeli pasek z niej ściągnięty to raczej dobra nie będzie | - jezeli układ jest z czynnikiem, to jej nic nie powinno się stać - może staćnawet latami. Zdjęty pasek mógł też uchronić dławnice. Jeżeli jest ciśnienie, to najgorzej będzie z uszczelneniem dławnicy - po ruszeniu może puścić, bo jest już zniekształcona. samej spręzarce nic nie będzie. Inaczej, jezeli nie ma ciśnienia - jak nie ma jeszcze oleju, to marnie to widzę.
| YGH napisał/a: | | po nabiciu czynnika i nabiciu nowego oleju pochodzi | - jak jest ciśnienie, to zadnego nowego oleju, chyba, że wymiana na 134a, ale przy szczelnej kimie nie robił bym tego. | kat napisał/a: | | prawdopodobienstwo zatarcia sprezarki na dzien dobry | - jeżeli jest ciśnienie, i idzie sprężarkę ruszy ręką i nie czyć punktowego oporu w czasie całego obrotu wału - ryzyko zatarcia 1%
| kat napisał/a: | | rozczelnionego ukladu | - bardzo duże na dławnicy spężarki | kat napisał/a: | | bo skad wiesz ,ze szczelny jak nie uzywasz | - idzie sprawdzić na zaworku, czy jest ciśnienie (NIE PATRZEĆ W TĄ STRONĘ!!! CIENKI ŚRUBOKRĘCIK I RĄCZKA W RĘKAWICY !!! MOŻNA SIĘ POPARZYĆ !!! POPARZYĆ OD ZIMNA !!! TEMPERATURA SILNIKA NIE MA ZNACZENIA !!! wYSOKA TEMPERATURA ZEWNĘTRZNA MOŻE ZWIĘKSZYĆ CIŚNIENIE I EFEKT POPARZENIA !!! NIE WOLNO TAK ROBIĆ !!! - musiałem ostrzec), po odkręceniu nakrętki zabezpieczającej, jak nam syknie coś, już w czasie odkręcania, to znaczy że jest ciśnienie w ukladize (99%) i zaworek do wymiany (100%), po odkręceniu widać główkę zaworka jak od koła - lekko wciskając powinien być syk (uwaga - ciśnienie wyższe niż w kole i niebezpieczny środek w środku). jak coś jest, to po tak długim nie używaniu można się spodziewać, że będzie tego tyle, że powinna klima zaskoczyć
| gufer-posepny napisał/a: | na presostacie widzi . - też prawda - po stykach można sprawdzić
|
| gufer-posepny napisał/a: | | dobij czynnik . tylko dobij | - w żadnym wypadku - masz w układzie prawdopodobnie R12, nie wolno go mieszać z zamiennikami nawet tymi bezpośrednimi (czyli tymi, które nie wymagają wymiany oleju). a r12 jest nie dostępny (oficjalnie) i bardzo trudno dostępny i drogi (nie oficjaleni), im dalej na zachód, tym gorzej. Jeżeli jednak ktoś ma R12 to można dobić
| gufer-posepny napisał/a: | | załóż pasek i poużywaj | - dokładnie tak - albo dławnica wytrzyma, albo nie.
| gufer-posepny napisał/a: | | skoro presostat czasem pokazuje że czynnik jest to można przyjąć że jest to w miarę szczelne . | - presostat pewnie nie pokazuje nic (nie był sprawdzany) a pokazuje kontrolka ... a jeżeli jest ciśnienie, to układ nie w miarę szczelny, ale dosyć dobrze szczelny (do momentu ruszenia dławnicy ...)
jak zdjęty pasek, to pewnie walnięte łożysko elektroagnesu lub coś podobnego - też sprawdz na początek - koło pasowe musi lekko się kręcić bez hałasu.
adi-kostrzyn - |9 Lip 2010|, 2010 22:06
oj, nie spodziewalem sie takiego odzewu serdeczne dzieki. co do mojej opini o szczelnosci to wydawalo mi sie ze zolta kontrolka w ksztalcie kosza z wentylatorkiem w srodku, jest od poziomu czynnika i na podstawie tego ze zapalala sie i gasla moje stwierdzenia ze trzyma caly czas stan. ostatnio w te cieplote tylko swieci caly czas.
Zysio - |9 Lip 2010|, 2010 22:08
Co do kontrolki są 2 opcje:
- albo płynu mało,
- albo czujnik zdycha, bo i tak się zdarza.
adi-kostrzyn - |9 Lip 2010|, 2010 22:12
ogolnie kontrolka nie swieci dopuki troche nie poszaleje wiec wydaje mi sie ze to plyn.
kat - |9 Lip 2010|, 2010 22:14
| Zysio napisał/a: | Co do kontrolki są 2 opcje:
- albo płynu mało,
- albo czujnik zdycha, bo i tak się zdarza. |
jak plyn nie ubywa to czujnik walniety
dokladnie mam to samo,plyn w normie,a od czasu do czasu zapala sie kontrolka
nowy czuj juz czeka na wymiane
adi-kostrzyn - |9 Lip 2010|, 2010 22:14
ogolnie chcialem sie dowiedziec czy oplaca sie jechac do serwisu klimy ale chyba lepiej sie nie pchac, moze warto ja zastartowac najpierw.
kat - |9 Lip 2010|, 2010 22:16
| adi-kostrzyn napisał/a: | ogolnie chcialem sie dowiedziec czy oplaca sie jechac do serwisu klimy ale chyba lepiej sie nie pchac, moze warto ja zastartowac najpierw. |
w serwisie szykuj od razu odpowiednia kwote
sprobuj najpierw jak wyzej masz opisane
gufer-posepny - |9 Lip 2010|, 2010 22:28
aa fakt nie doczytałem że mu zaświeca się kontrolka na zegarach .
jeśli ma R12 to nie ucieknie tak łatwo . z tego co znalazłem to już używał instalacji i działało . czyli kwestia taka że komuś nie chciało się szukać paska do klimy albo był 10 zł droższy .
adi-kostrzyn - |9 Lip 2010|, 2010 22:29
bylem wlasnie zerknac czy na sprezarce wsio sie obraca i tak: tam gdzie przychodzi pasek leciutko chodzi, cos tam dzwoni ale raczej to brud lekko obciera w jednym momencie bo oporu zadnego,
kolo zapinane elektro magnesem chodzi z lekim oporem ale bez zadnych wyczuwalnych luzow czy tez oporow, jednostajny minimalny opor.
chyba warto sprobowac odpalic klime bo jak siadzie to nic nie strace, a jak bedzie dzialac to bede zeby szczerzyl z radosci
[ Dodano: Pią 09 Lip, 2010 ]
| gufer-posepny napisał/a: | aa fakt nie doczytałem że mu zaświeca się kontrolka na zegarach .
jeśli ma R12 to nie ucieknie tak łatwo . z tego co znalazłem to już używał instalacji i działało . czyli kwestia taka że komuś nie chciało się szukać paska do klimy albo był 10 zł droższy . | kupilem go od goscia ktory stwierdzil ze zdjal pasek zeby spalanie miejsze bylo, twierdzil ze dziala,- balem sie pozniej sprawdzic ale przy tych upalach
Gaiger - |9 Lip 2010|, 2010 22:36
| adi-kostrzyn napisał/a: | | kupilem go od goscia ktory stwierdzil ze zdjal pasek zeby spalanie miejsze bylo, |
że jak
A nie mógł po prostu wyłączyć klimy włącznikiem
Edit W nowszym nabytku klima nie chodziła przez jakieś 8 miesięcy. Sprężarka kręciła się z dużym oporem. Po odpaleniu klimy na ryzyk fizyk rozchodziła się.
Być może zdechnie sprężarka ale mam nadzieję że skoro nie zrobiła tego przez ostatnie 2 miesiące to już tego nie zrobi.
Adi ja bym założył pasek i zobaczył co się stanie.
adi-kostrzyn - |9 Lip 2010|, 2010 22:38
moze myslal ze caly czas sie wszystko kreci, albo cos jest nie tak z klima. pasek mi nawet dal.
Gaiger - |9 Lip 2010|, 2010 22:40
Założysz, zobaczysz.
Teraz i tak nie chodzi więc nic sobie nie pogorszysz.
adi-kostrzyn - |9 Lip 2010|, 2010 22:41
i tak nie mam nic do stracenia bo jak siadzie i bede chcial za wszelka cene miec ja to i tak trzeba bedzie zabulic nizla sumke.
Kevin Xy - |9 Lip 2010|, 2010 23:21
no i zalozyles ??
Vaux - |10 Lip 2010|, 2010 00:13
Adi - próbuj, jak nie będzie czynnika to sprężarka i tak nie odpali.
A ja zapytam przy okazji czy cieżko się wymienia zawór na podszybiu? (rozprężny? Czy jakoś inaczej on się nazywa?)
kat - |10 Lip 2010|, 2010 05:47
no jak masz pusta klime to latwo
torxy w dlon i w sumie dwie sruby,jedna od przewodow druga od zaworu
adi-kostrzyn - |10 Lip 2010|, 2010 07:55
| Kevin Xy napisał/a: | | no i zalozyles ?? | musze sprawdzic najpierw czy mam pasek przy sobie czy zostawilem z czesciami u brata a do niego mam 110km czesci u niego trzymam bo walcze o piwnice w bloku(smieszna sprawa).jak bedzie na miejscu pasek to jeszcze dzis zaloze
[ Dodano: Sob 10 Lip, 2010 ]
plyn jest na pewno w klimie tylko nie wiem ile. ksiazka mowi ze trzeba wlaczyc i obserwowac przez okienko czy sa babelki i tak:
sa i po chwili znikaja- sprezarka dziala plyn jest,
sa i nie znikaja, malo plynu,
nie ma babli natychmiast wylaczyc klime, sprezarka nie chalo.
jak krecilem reka kolo to babelki byly, wiec cos tam jest, jeszcze paska nie mam wiec nie mam jak odpalic jej.
bingo - |11 Lip 2010|, 2010 18:26
| Vaux napisał/a: | | A ja zapytam przy okazji czy cieżko się wymienia zawór na podszybiu? (rozprężny? Czy jakoś inaczej on się nazywa?) | - rozprężny, łątwo i przyjemnie, na korepetycje zapraszam do Kevina | kat napisał/a: | | i w sumie dwie sruby | - trzy | adi-kostrzyn napisał/a: | | jak krecilem reka kolo to babelki byly | - jeżeli mówisz prawdę, to nic z tego nie będzie - teraz nie masz cieczy tylko gaz ... a jeżeli jest ciecz, to nie jest to czynnika chłodniczy ....
adi-kostrzyn - |11 Lip 2010|, 2010 19:15
| bingo napisał/a: | | adi-kostrzyn napisał/a: | | jak krecilem reka kolo to babelki byly | - jeżeli mówisz prawdę, to nic z tego nie będzie - teraz nie masz cieczy tylko gaz ... a jeżeli jest ciecz, to nie jest to czynnika chłodniczy .... | nie wiem o co ci kaman... w ksiazce to jest opisane ze jak sa po wlaczeniu i znikaja po chwili to znaczy ze jest git.?
w sobote nie zdazylem paska kupic i musze czekac do jutra az sklep otworza. szybkie pytanie jaki pasek brac 10x 1000? kupilem na stacji 10x 975 i za maly, tzn. wlazl ale sprezarka wadzila o skrzydlo visco tak napiete bylo(dobrze ze zuwazylem przed uruchomieniem)
Kevin Xy - |12 Lip 2010|, 2010 03:50
| bingo napisał/a: | Vaux napisał/a:
A ja zapytam przy okazji czy cieżko się wymienia zawór na podszybiu? (rozprężny? Czy jakoś inaczej on się nazywa?)
- rozprężny, łątwo i przyjemnie, na korepetycje zapraszam do Kevina |
dzisiaj wymienialem oringi tego zaworu- jesli uklad otwarty to jeden torx 30 do odpalczenia od strony silnika, i 2 ampule od wykrecenia z uchwytu- no i oczywiscie do przeczyszczenia przed zalozeniem- zalecam rowniez nowe oringi- 4 pcs
Reader - |12 Lip 2010|, 2010 08:13
Kevin Xy, gdzie się zaopatrujesz w te specjalystyczne o-ringi ?
Kevin Xy - |12 Lip 2010|, 2010 10:51
wczoraj mialem bezposrednio od bingo, ale teraz bede bral w Kobyłce- mam tam taki sklep
Vaux - |12 Lip 2010|, 2010 11:26
| Kevin Xy napisał/a: | | jesli uklad otwarty to jeden torx 30 do odpalczenia od strony silnika, i 2 ampule od wykrecenia z uchwytu |
Hmm, mam tam trochę gazu obecnie - nie lepiej pojechać do klimiarza żeby to zciągnął? Nie chcę powiększać dziury ozonowej
adi-kostrzyn - |12 Lip 2010|, 2010 12:28
pasek zalozony ale sprezarki nie zapina. chyba malo czynnika i zabezpieczenie jej nie spina. kontrolka teraz caly czas swieci w te upaly. jak dam rady gdzies nabic w ok. zielonej gory to bede wiedzial co jest. Speedo masz jakies namiary moze?
Adam73 - |12 Lip 2010|, 2010 12:44
| adi-kostrzyn napisał/a: | | kontrolka teraz caly czas swieci w te upaly. |
tyle że ta kontrolka to nie jest od czynnika chłodząceco a od płynu chłodniczego .
bingo - |12 Lip 2010|, 2010 15:08
| adi-kostrzyn napisał/a: | | kontrolka teraz caly czas swieci w te upaly. jak dam rady gdzies nabic w ok. zielonej gory to bede wiedzial co jest. Speedo masz jakies namiary moze? | - czy ty czytrasz, to co inni piszą? kontrolka jest od układu chłodniczego, a nie klimy, i należy dolać płynu do zbiornika, np. petrego, a nie jeschać do nabicia klimatyzacji ...
adi-kostrzyn - |12 Lip 2010|, 2010 19:33
Witam po długiej nieobecności. Byłem ostatnio zobaczyć czy coś będzie z tej klimy i jak już nabito ją to w ogóle nie startowała. Po min. 2 latach było jeszcze trochę ciśnienia w klimie więc chyba szczelna, koło sprężarki obraca się swobodnie, ale zero reakcji na włączenie. Coś można po kombinować czy dać sobie spokój z tym? Pozdro.
[ Dodano: |12 Lip 2011|, 2011 22:08 ]
Witam. Dziś starałem się po walczyć z czujnikami na klimie, de-ice i presostatu. Pytanie, czy po zmostkowaniu jednego i grugiego powinno zastartować sprężarkę mimo braku czynnika w układzie? elektro magnes na krótko działa ale w obwodzie nie.
PiotrekGran - |13 Sie 2013|, 2013 15:20
Wymontowałem dzisiaj klimę z dawcy. Podobno była przerobiona na r134a, sprężarka się załączała ale, chłodne powietrze jednak nie leciało.
Wymontowałem w całości, zaraz po tym jak odłożyłem na podłogę usłyszałem, że coś syczy. Puściła rurka która wychodzi z chłodnicy do osuszacza, chciałem ją dokręcić ale poległa i pękła prawie cała. Syczało jakieś 5 sekund dość mocno i wcześniej z minutę delikatnie, czyli resztka czynnika poszła w powietrze.
Teraz pytanie, czy przez kilka dni układ może być otwarty i bez czynnika ?
Kilka dni do póki nie wsadzę tego do mojego Scorpio, nowy osuszacz jest więc go założę, bo stary jest stary i teraz jeszcze dostał w kość.
Coś sprawdzić, zrobić, wymienić, zabezpieczyć oprócz tego ?
Czy po włożeniu do auta, wystarczy złożenie układu z nowym osuszaczem i nabicie czynnika ?
kat - |13 Sie 2013|, 2013 15:32
zaslepic przewody,ktore beda otwarte i po kłopocie+suche pomieszczenie
PiotrekGran - |13 Sie 2013|, 2013 15:45
OK, zaraz idę zaślepić.
Pan klimiarz poradzi sobie z dorobieniem końcówki pod nakrętkę ?
kat - |13 Sie 2013|, 2013 15:46
rozumiem,ze koncówka rurki od skraplacza jest ułamana?
jezeli tak,to jednak lepiej zalozyc nowy skraplacz,ze wzgledu na to,ze łatanie starego aluminiowego moze skonczyc sie nie za dobrze
poza tym nie jestes go jednak pewny
PiotrekGran - |13 Sie 2013|, 2013 15:49
Yyy rurka która wychodzi z chłodnicy i wchodzi do osuszacza w połowie jego wysokości.
Ułamana jest końcówka.
kat - |13 Sie 2013|, 2013 15:52
Zysio ma nowy skraplacz dedykowany pod scorpio w doskonalej cenie,ja ci moge zalatwic tez nowke ,wszystko juz miedziane
zaden klimiarz nie bedzie mial problemu z przerobieniem jednej rurki ( chodzi o odgiecie w odpowiednia strone) na tych skraplaczach i bedzie wszystko grało
w starym spawanie alu to loteria,zrobi z jednej strony ,a strzeli z drugiej
czas zrobil swoje
poza tym,czy masz pewnosc,ze on byl szczelny i wytrzyma cisnienie robocze?
PiotrekGran - |13 Sie 2013|, 2013 15:57
| kat napisał/a: | | poza tym,czy masz pewnosc,ze on byl szczelny i wytrzyma cisnienie robocze? |
Nic w Scorpio nie jest pewne Jak nie będzie działać to będę dalej kombinował i pewnie przy tym zawracał Ci głowę
Dzięki ! Na tę chwilę nie mam więcej pytań.
kat - |13 Sie 2013|, 2013 15:59
to zanim go zaczniesz spawac to sprawdz go na szczelnosc i pod odpowiednim cisnieniem
YaKuZ - |13 Sie 2013|, 2013 16:00
| kat napisał/a: | | Zysio ma nowy skraplacz dedykowany pod scorpio w doskonalej cenie |
hm hmmm już nie ma
kat - |13 Sie 2013|, 2013 17:06
jak on nie ma ,to ja mam
Zysio - |13 Sie 2013|, 2013 17:48
| kat napisał/a: | | Zysio ma nowy skraplacz dedykowany pod scorpio w doskonalej cenie |
ee, już nie ma
bingo - |13 Sie 2013|, 2013 18:29
w sumie KAT wszystko opisał, wspomnę tylko, że przy lutowaniu skraplacza (chłodnicę masz na podszybiu i rurka z osuszacza idzie na zawór rozprężny) ważna jest nie tylko szczelność, ale i przekrój. jak go zwęży, to od tego momentu będzie ci chłodził układ. generalnie nowy skraplacz i porrządna próżnia.
|
|