Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - problem z wskaźnikiem paliwa

Jacek12 - |26 Cze 2010|, 2010 22:59
Temat postu: problem z wskaźnikiem paliwa
witam,
problem z wskaźnikiem paliwa mam od momentu kupna auta w Krakowie,chodzi o to że dosłownie w ciągu kilku minut zmienia mi się poziom paliwa na wskaźniku no i rezerwa analogicznie raz świeci raz nie,komputer pokazuje inne wartości i to pipczenie które mnie denerwuje co dłuższą chwilę.Raz pokazuje że mogę zrobić 40km a innym razem że 340km.Użyłem szukajki ale nie znalazłem odp.Wiem że problem tkwi albo w baku albo w desce rozdzielczej.Jaka przyczyna jest najczęstsza takiego zachowania? :566:

gufer-posepny - |26 Cze 2010|, 2010 23:16

albo złączka przy baku albo zużyte ścieżki przy pływaku w baku czyli wymiana całego tego ustrojstwa .
Darek_Police - |26 Cze 2010|, 2010 23:36
Temat postu: Re: problem z wskaźnikiem paliwa
Jacek12 napisał/a:
i to pipczenie które mnie w...ia

Chyba Cię denerwuje. Zmień szybko, bo Cię Zoomi albo inny modzik zwarnuje.

kamilm - |30 Sty 2011|, 2011 10:39

Witam ponownie.
Nie chce ponawiać podobnego tematu. Mam podobny problem to znaczy błędne wskazania poziomu paliwa. Zbiornik już wybebeszony i po podłączeniu kostki i włączeniu zapłonu (oczywiście przekaźnik pompki paliwa wyjęty) pokazuje dobry poziom ale już nie pokazuje zmian, nie wiem jak szybko wskaźnik reaguje na zmiany ale wydawało mi się ze nie reaguje.
No wiec moje pytanie jak można sprawdzić taki wskaźnik miernikiem.
Pozdrawiam Kamil

Reader - |30 Sty 2011|, 2011 21:00

Reakcja jest baaardzo powolna.
Jeśli chcesz sprawdzić obwód czujnika to musisz zdjąć zegary i tam na środkowej wtyczce możesz sobie pomierzyć ciągłość obwodu czujnika poziomu.
Kabel biały , styk nr 25.
Zmiany rezystancji 30 - 130 Ω. Wskazanie środkowe przy 90 Ω.

kamilm - |1 Lut 2011|, 2011 08:47

Wielkie dzięki Reader,
właśnie o to mi chodziło. Faktycznie zmienia się baaaardzo powoli, a wyłączenie i włączenie zapłonu daje odczyt od razu. W moim wypadku to była chyba zabrudzona ścieżka wskaźnika w zbiorniku lub już slaby docisk bo wskazywało dziwnie chwilami. Mam nadzieje ze juz nie będę zdejmował zbiornika, chociaż to już drugi raz. Zobaczymy...

Reader - |1 Lut 2011|, 2011 09:07

kamilm napisał/a:
Faktycznie zmienia się baaaardzo powoli, a wyłączenie i włączenie zapłonu daje odczyt od razu.

Dokładnie tak. :)
Błędne wskazania, jeśli się powtórzą mogą też świadczyć o problemie w zegarach.

Grześ - |11 Lut 2011|, 2011 19:44

gufer-posepny napisał/a:
albo złączka przy baku albo zużyte ścieżki przy pływaku w baku czyli wymiana całego tego ustrojstwa .

Da się tak wygiąć ślizgacz, że styk jeździ po mniej zużytych ścieżkach. Najlepiej przesunąć o jakieś pół mm, ale to wymaga klepania blaszki albo jej przedłużenia. Ale na jakiś czas pomaga - ćwiczone w starym V6-12V i w cossie.

A co do zabawy - najlepiej wyciąć dziurę w bagażniku i wtedy ta robota to sama przyjemność. Można kątówką, tylko trza wycelować ;-) ! Mnie się 3 razy przydała, raz wskaźnik raz pompa raz wężyk ...

pzdrw.

gufer-posepny - |11 Lut 2011|, 2011 19:48

można samą płytkę wymienić . albo cały kosz . cokolwiek byle by działało właściwie .
Grześ - |11 Lut 2011|, 2011 21:19

gufer-posepny napisał/a:
można samą płytkę wymienić . albo cały kosz . cokolwiek byle by działało właściwie .

Jest trochę używek w znośnym stanie ... Ale jak poprzecina zupełnie te ścieżki, to jest zabawa. Szczególnie w nowych czujnikach, dopasowanych do komputera - mają więcej ścieżek, niby dokładniejsze. Ale wystarczy lekko wygięty drut do pływaka i pokazuje o 5-7 litrów źle - miałem to jak autko kupiłem. Rezerwa przy 17 litrach :-(

pzdrw.

Struna - |14 Lut 2011|, 2011 16:19

Grześ napisał/a:
Rezerwa przy 17 litrach :-(
to i tak lepiej w tą stronę, niż jak w drugą. Ja raz w cytrynie c15 stanąłem dzięki właśnie takiemu wskazaniu na autobanie w nocy.
Grześ - |15 Lut 2011|, 2011 07:40

Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:
Rezerwa przy 17 litrach :-(
to i tak lepiej w tą stronę, niż jak w drugą. Ja raz w cytrynie c15 stanąłem dzięki właśnie takiemu wskazaniu na autobanie w nocy.

To niezbyt ciekawe ;-) ! A ja kiedyś jechałem na kompletnym zerze w Austrii .... i nie wiedziałem, czy dojadę :-D ! Ale wygięcie drutu do pływaka pomogło !

Pzdrw.

Adam73 - |16 Lut 2011|, 2011 11:15

No to ja z małym OT.
Czy komus przytrafiło sie że przymarzł wskaźnik paliwa ??? Miałem tak kilka dni temu. Zatankowałem na wieczór,a rano odpalam auto a tu świeci kontrolka rezerwy a wskaźnik lezy na samym dole.
Dopiero po przejechaniu ok. 8km zgasła rezerwa a potem wskaźnik zaczoł rosnąć.

Grześ - |16 Lut 2011|, 2011 11:34

Adam73 napisał/a:
No to ja z małym OT.
Czy komus przytrafiło sie że przymarzł wskaźnik paliwa ??? Miałem tak kilka dni temu. Zatankowałem na wieczór,a rano odpalam auto a tu świeci kontrolka rezerwy a wskaźnik lezy na samym dole.
Dopiero po przejechaniu ok. 8km zgasła rezerwa a potem wskaźnik zaczoł rosnąć.

A to raczej brak przejścia na przewodach .... sam z siebie pływak nie tonie i potem sam wypływa :-D !!!

Sprawdź wszystkie kabelki, albo może po prostu suwak zatrzymał się w wytartym miejscu.

Mnie się zdarzyło, że po zatankowaniu dopiero po chwili wskaźnik pokazał co trzeba.

Pzdrw.

Darek_Police - |16 Lut 2011|, 2011 12:26

ja tak mam do dziś, bo mi się nie chce zegarów wyciągać, ale to pewnie przez słaby styk w kostce. Jak przywale w deche, to wskaźniki (temp i fuel) wstają :P Potem zdarza im się znów opaść, ale ja je budzę znowu.
gunia - |22 Lut 2011|, 2011 12:55

A mi scorupa pokazuje że pali na sto 54l, ale tylko tyle że pokazuje, bo pali normalnie,
to chyba przez te mrozy coś mu się w teklu poprzestawiało :):

kondzio508 - |22 Lut 2011|, 2011 13:06

gunia, myśle ze mu sie poprzestawiało w teklu ze wzgledu na lpg, na Pb prawdopodobnie pokazuje normalne spalanie .
Struna - |22 Lut 2011|, 2011 13:07

albo się zegary resetują przy odpale, wtedy zaczyna liczyć od 55/100 więc zanim zjedzie do "normy" to trochę zajmuje.
gunia - |22 Lut 2011|, 2011 13:11

Ale ja nie jeżdżę na gazie, rzadko kiedy używam lpg, a jak odłączyłam klemy to bylo już ok, teraz po nocy ciężkich mrozów znowu pokazuje 54l czasem po jezdzie zejdzie na pb do 48l
Struna - |22 Lut 2011|, 2011 13:12

zresetuj podczas jazdy i zobacz ile pokaże.
gunia - |22 Lut 2011|, 2011 13:19

zobacze jak te mrozy minął, bo do nie dawna było ok, a jak teraz w nocy schodzi do -25 to komp coś świruje. Podczas jazdy też walnęłam restart i pokazał normalnie 13l
Struna - |22 Lut 2011|, 2011 13:21

gunia napisał/a:
Podczas jazdy też walnęłam restart i pokazał normalnie 13l
czyli jest ok.
gunia - |22 Lut 2011|, 2011 13:24

jest ok, bo tyle nie pali całe szczeście inaczej bym dawno bankruta sięgnęła, myślałam też o tych wiązkach czy czasem nie są przyczyną że kom tyle pokazuje.