| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - brak zaplonu na krutko pali ale
harkar - |24 Cze 2010|, 2010 22:23 Temat postu: brak zaplonu na krutko pali ale witam wczoraj moj kumpel zgasil auto i juz nie odpalil.po przekreceniu kluczyka nic nie wyswietla sie na desce z zegarami.nie dzialaja kierunkowskazy ani nawiew a takze zadne kontrolki oprucz awaryjnych (te dzialaja).wlacznik od klimy tez nie dziala.podciagnalem mu przewod od plusa akumulatora do bezpiecznika nr16 duzej skrzynki i niby wszystko dziala samochod pali i kontrolki dzialaja ale po zgaszeniu nadal wszystko swieci(kontrolki i wyswietlacz )gdy przewod ten co go podciagnalem jest odlaczony to po przekrenceniu kluczyka na zaplon rozrusznik tylko cyknie i nie pali.jego scorpio to kombi 2.3 automat 96r.prosze o jakies sugestie dziekuje
Struna - |24 Cze 2010|, 2010 22:25
bezpiecznik "silnika" sprawdź.
harkar - |24 Cze 2010|, 2010 22:27
a ktory to bo wydaje mi sie ze wszystkie sprawdzalem i niby ok
Struna - |24 Cze 2010|, 2010 22:30
nie pamiętam z głowy, ale pamiętam że jak mi walnął to nie było właśnie nic na desce i nie kręcił wcale. Po zmianie bezpiecznika wsio wróciło.
Darek_Police - |24 Cze 2010|, 2010 22:34
a jak nie bezpiecznik (jeden z tych grubych) to pewnie standardowo skrzyneczki i wiązeczki do regeneracji.
Właśnie wczoraj grzebałem u kolegi w hyundaiu H100, bo wywalało mu ciągle gruby bezpiecznik, przez co nie miał żadnych śwaiteł, konrolek, z elektryki nic nie działało prócz ładowania i silnika (rozrusznik i sterowanie)
Winny temu był kabelek z obwodu wzbudzenia alternatora, który się dostał miedzy alternator i filtr oleju. Przetarł się tak, że czasem zwierał do masy i wywalał ten bezpiecznik. Po czym reszta elektryki działała.
Takie historie.
levy - |24 Cze 2010|, 2010 22:34
chyba 34 w malej
gufer-posepny - |24 Cze 2010|, 2010 22:38
Jeśli zdechły zegary , klimatron , szyby to w dużej skrzynce bezpiecznik 7,5 A do obejrzenia . Są dwa obok siebie i jeden z nich . Wisi na nim także podświetlanie guziorów grzania szyb .
|
|