Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Zmiana centralki alarmu FREEWAY na MAGICAR lecz mała różnica

TomiGra - |11 Cze 2010|, 2010 19:18
Temat postu: Zmiana centralki alarmu FREEWAY na MAGICAR lecz mała różnica
Witać! (oryginalny alarm został odcięty i mam alarm FreeWay330)

Zmieniam centralkę alarmu w moim EmKaCZy lecz chcę podłączyć centralkę z większą ilością opcji ale z opisu podłączenia wynika że centralka MagiCar440 ma większą ilość przewodów odpowiedzialnych za sterowanie otwarciem centralnego niż centralka FreeWay330.

Proszę o wskazówki i pomoc w podłączeniu dodatkowych przewodów sterujących centralki MagiCar440 -różnica w centralkach została zaznaczona na schematach

Schemat FREEWAY - ta jest

Schemat MAGICAR - ta ma być

Darek_Police - |12 Cze 2010|, 2010 00:25

zrób tak:
- przewody oznaczone minusem zaizoluj i nie podłączaj nigdzie,
- przewody oznaczone plusem podłącz gdzieś na stałe do masy,
- przewody podłączone na rysunkudo siłownika podłącz tak, jak miałeś w starej centralce do instalacji centralnego zamka w aucie.

Będziesz musiał jedynie eksperymentalnie dojść czy ci się auto zamyka i otwiera dobrze, bo jak będzie odwrotnie, to tylko zamieniasz miejscami te dwa ostatnie przewody.

Darek_Police - |12 Cze 2010|, 2010 11:07

a no dlatego, że w scorpio jest sterowanie masą. To, co napisałem, to nie eksperyment, tylko konfiguracja sterownika magicar do sterowania centralką w aucie za pomocą minusów.

Wiedziałem, że ktoś się o to zapyta ;) Ale na tym schemacie od Magicara jest przedstawiona konfiguracja z wykorzystaniem wbudowanego sterownika do bezpośredniego sterowania siłownikami. Wówczas faktycznie jest potrzebny i plus, i minus. Ale tutaj kolega chce zastąpić starą centralkę, więc napisałem tak, żeby było plug`n`play.

Mysza - |12 Cze 2010|, 2010 15:10

a ja rzygam na takie rzeczy w wielorybie. zamiast dokupić pilota i doprogramować, to lepiej sychłać jakieś badziewie, tak? :/
TomiGra - |12 Cze 2010|, 2010 18:39

Mysza napisał/a:
a ja rzygam na takie rzeczy w wielorybie. zamiast dokupić pilota i doprogramować, to lepiej sychłać jakieś badziewie, tak?

..no to rzygaj ;) na zdrowie.
Kiedy nabyłem Emke alarm oryginalny był niesprawny więc na szybkiego założyłem ten pseudo autoalarm by nie drałować z kluczykiem do zamka ha :) ha :)

[ Dodano: |12 Cze 2010|, o 20:10 ]
..wiec trafiłem na taki schemat podłączenia centralki do auta gdzie sterowanie centralem jest z masy.

[ Dodano: |12 Cze 2010|, o 20:28 ]
..a tutaj schemat centrala sterowanego z plusa

[ Dodano: |12 Cze 2010|, o 20:35 ]
Czy możecie odnieść się do tych schematów?
W pierwszym sterowanym z masy (czyli powinien pasować do eMkAczY) nigdzie nie podłącza się plusa i dopiero w drugim gdzie central zamek sterowany jest plusami podłącza się +plus

gw21 - |12 Cze 2010|, 2010 22:16

Darek_Police napisał/a:
to nie eksperyment, tylko konfiguracja sterownika magicar do sterowania centralką w aucie za pomocą minusów.
Darek_Police napisał/a:
Ale na tym schemacie od Magicara jest przedstawiona konfiguracja z wykorzystaniem wbudowanego sterownika do bezpośredniego sterowania siłownikami.
No właśnie i stąd to zamieszanie. Zaciekawiony znalazłem "normalny" schemat (tego typu jak TomiGra zamieścił później) i tam już wyraźnie widać, że wyjścia to styki przekaźników, a nie wyjścia z centralki :)
TomiGra, tak jak opisał Darek_Police jest prawidłowo i w MKczy będzie chodzić. Nie masz tylko sterowania podwójnym ryglem, a do tego mógłbyś wykorzystać 2 lub 3 kanał (ale to już nie będzie p&p do starej centralki).

Adam_2000 - |12 Cze 2010|, 2010 22:25

A dlaczego chcecie masą sterować te zamki ?
gw21 - |12 Cze 2010|, 2010 22:34

Adam_2000 napisał/a:
A dlaczego chcecie masą sterować te zamki ?
No bo jak się podpinasz pod "czujkę" od zamka, to sterujesz masą.
Adam_2000 - |12 Cze 2010|, 2010 22:53

Pod jaką "czujkę od zamka", bo nie łapię :)
Przecież najprościej, to podłączyć się pod wyjścia sterujące na zamki, właśnie plusem.

gw21 - |12 Cze 2010|, 2010 23:10

Tą która jest na zamku (wkładce). Najprościej, to wrzucić centralkę nad oryginalną i zasilanie pociągnąć z oryginalnego sterownika. Sterowanie masz na pinach 19 i 16 lub 17 i 7 kostki "a" i jest ono właśnie masowe. Sterowanie plusem to jak się wbijasz bezpośrednio na siłownik.

[ Dodano: |12 Cze 2010|, o 23:13 ]
Jak wbijasz się pod "czujnik" to dość łatwo można zrobić domykanie szyb. Natomiast sterując plusem bezpośrednio, można łatwo zrobić podwójny rygiel.

Adam_2000 - |12 Cze 2010|, 2010 23:19

gw21 napisał/a:
Natomiast sterując plusem bezpośrednio, można łatwo zrobić podwójny rygiel.

Dokładnie.
A domykanie szyb zrobić na 2-g, albo 3-cim kanale sterownika.

gw21 - |12 Cze 2010|, 2010 23:42

Adam_2000 napisał/a:

Nie wiem na ile TomiGra jest "obeznany" z tematem, lub do czego chce wykorzystać pozostałe dwa kanały ale jak nie chce nic kombinować, albo nie za bardzo wie jak, to gdy podłączy nowy sterownik sposobem Darka_Police, to działać mu będzie prawidłowo.

TomiGra - |13 Cze 2010|, 2010 09:24

gw21 napisał/a:
Adam_2000 napisał/a:

Nie wiem na ile TomiGra jest "obeznany" z tematem, lub do czego chce wykorzystać pozostałe dwa kanały ale jak nie chce nic kombinować, albo nie za bardzo wie jak, to gdy podłączy nowy sterownik sposobem Darka_Police, to działać mu będzie prawidłowo.

..no właśnie kombinuje już nad wykorzystaniem funkcji komfort(domykanie szyb) no i otwieraniu klapy z pilota.
Co prawda można było by usprawnić oryginalny alarm no ale wtedy było by może za łatwo ;)

Darek_Police - |13 Cze 2010|, 2010 14:03

hm, w drugim schemacie masz zupełnie inne kolory. To jest schemat od tego alarmu?
TomiGra - |13 Cze 2010|, 2010 15:04

Darek_Police napisał/a:
hm, w drugim schemacie masz zupełnie inne kolory. To jest schemat od tego alarmu?

..te schematy nie są od tego alarmu. Jak szukałem sposoby podłączania pod centrala w Fordzie to trafiłem na te schematy.

[ Dodano: |13 Cze 2010|, o 15:07 ]
..no ale ideowo to przedstawia te dwa przekaźniki i kwestia jest jedna - czy CZ sterowany jest z plusa czy z minusa.

gw21 - |13 Cze 2010|, 2010 15:23

TomiGra napisał/a:
czy CZ sterowany jest z plusa czy z minusa
A to zależy... ;) Siłowniki sterowane są "+" i jak się pod nie podepniesz to sterujesz "+" ale sama centralka ma standardowe sterowanie masą.
Darek_Police - |13 Cze 2010|, 2010 15:42

ludki, sterowanie jest masą, a plusem jest wykonywane zamknięcie zamka.

Tutaj jest taki dinks, ze jak faktycznie dacie plus na sam siłownik, to on się owszem zamknie i tym samym da sygnał minusem do centralki i reszta zamków tez się zamknie. Tak, jak to się dzieje, gdy mechanicznie zamykamy z kluczyka. W zamku jest czujnik który wykrywa położenie zamka MASTER: zamknięty/otwarty.

A samo sterowanie jest MINUSEM.

Adam_2000 - |13 Cze 2010|, 2010 16:21

Darek, bzdury gadasz.
TomiGra - |13 Cze 2010|, 2010 16:31

..z tego co pamiętam FREEWAY steruje CZ będąc podłączonym do bodajże biało-fioletowego i żółto czarnego przewodu wychodzącego z drzwi kierowcy.
Darek_Police - |13 Cze 2010|, 2010 16:32

Adam_2000 napisał/a:
Darek, bzdury gadasz.

Przyjmuję uwagę z pokorą.

TomiGra - |13 Cze 2010|, 2010 16:39

gw21 napisał/a:
ale sama centralka ma standardowe sterowanie masą.

..więc jak cofnąłem się do schematu FREEWAY wychodzi na to że jest on w tej chwili podłączony centralnie do sterownika bo ma na wyjściu dwie masy - czy się mylę?

Adam_2000 - |13 Cze 2010|, 2010 16:46

W Fordach centralny działa bez jakiejkolwiek centralki. Jeżeli takowa jest, to tylko po to żeby sterować nim z pilota, + ew. opcje dodatkowe.
Zamki w przednich drzwiach pracują jako tzw. "mastery" i sterują resztą siłowników.

Zamki są na stałe umasione, a podanie im plusa na odpowiednie wejście sterujące, blokuje, albo odblokowuje dźwignię otwierającą.

[ Dodano: |13 Cze 2010|, o 16:47 ]
TomiGra napisał/a:
..z tego co pamiętam FREEWAY steruje CZ będąc podłączonym do bodajże biało-fioletowego i żółto czarnego przewodu wychodzącego z drzwi kierowcy.

I to jest prawidłowe podłączenie.

TomiGra - |13 Cze 2010|, 2010 17:01

Adam_2000 napisał/a:
[ Dodano: |13 Cze 2010|, o 16:47 ] TomiGra napisał/a:

I to jest prawidłowe podłączenie.

..Adam_2000,to co zrobić z resztą kabli które zostaną po zmianie centralki FREEWAY na MAGICAR?
freeway

magicar

http://www.megaupload.com/?d=EH260AQI
..tak poza konkursem to który z tych schematów podłączenia do CZ odnosi się do emkaczy?

Darek_Police - |13 Cze 2010|, 2010 17:06

Adam_2000, napisałeś, że bzdury gadam, a następnie zamieściłeś schemat, który potwierdza, że mam rację. Przecież jasno tam widać, że jest GROUND DISTRIBUTION na kablach YELLOW/BLACK i WHITE/VIOLET.

To nie silniki są umasowione (bo silnik musi mieć zmieniane bieguny, żeby otwierać i zamykać) a jest właśnie sterowanie masą na tych kablach.

TomiGra, zrobisz, jak napisałem w pierwszym poście i będzie działać. Zresztą freeway Ci działał na minusach, tak? Minus na żółto/czarny otwiera, a minus na biało/fioletowy zamyka.

TomiGra - |13 Cze 2010|, 2010 17:16

Darek_Police napisał/a:
Zresztą freeway Ci działał na minusach, tak? Minus na żółto/czarny otwiera, a minus na biało/fioletowy zamyka.

..działa :) mnie wytłumaczone jak krowie na rowie ;)

Adam_2000 - |13 Cze 2010|, 2010 17:18

Darek, GROUND DISTRIBUTION, to masa pojazdu.
Poniżej masz resztę schematu.

TomiGra napisał/a:
... co zrobić z resztą kabli które zostaną po zmianie centralki FREEWAY na MAGICAR?

Nic. Wykorzystać tylko te, które sterują zamkiem, a resztę zostawić w powietrzu.

[ Dodano: |13 Cze 2010|, o 17:21 ]
Darek_Police napisał/a:
Zresztą freeway Ci działał na minusach, tak? Minus na żółto/czarny otwiera, a minus na biało/fioletowy zamyka.

Ludzie, zmiłujcie się... przecież podanie masy na te kable spowoduje upalenie bezpiecznika :)

Tomi, to że na oryginalnym schemacie tego sterownika jest oznaczone, że zamki są sterowane minusem, to wcale nie oznacza, że jest tak w rzeczywistości. Podejrzewam, ze jak zdejmiesz obudowę, to w środku znajdziesz 2 małe przekaźniczki, które zmieniają ten minus na plus, albo na samej płytce jest zrobiona przeróbka.

gw21 - |13 Cze 2010|, 2010 17:32

Darek_Police napisał/a:
. Zresztą freeway Ci działał na minusach, tak?
Jeśli działa na tych przewodach to nie może sterować masą albo ma gdzieś przekaźniki odwracające sygnał. Masa na wyjściu z drzwi kierowcy może pojawić się tylko na żółtym z czerwonym paskiem (zamknięcie) i biały z czerwonym paskiem (otwarcie) ale tak jak pisałem łatwiej wpinać się przy centralce (łatwiejszy dostęp i wszystkie kable w jednym miejscu).
Jest tak jak pisze Adam_2000 w Scorpio "centralka" to gadżet.

[ Dodano: |13 Cze 2010|, o 17:34 ]
Adam_2000 napisał/a:
Ludzie, zmiłujcie się... przecież podanie masy na te kable spowoduje upalenie bezpiecznika :)
Adam_2000 nie złość się Julek, Wąski i inni będą mieli zbyt na zalegające sterowniki ;)
Darek_Police - |13 Cze 2010|, 2010 17:37

czyli wychodzi na to, że freeway był skonfigurowany do pracy na PLUSACH?
gw21 - |13 Cze 2010|, 2010 17:39

Darek_Police napisał/a:
czyli wychodzi na to, że freeway był skonfigurowany do pracy na PLUSACH?
Albo został do tego przystosowany.
Darek_Police - |13 Cze 2010|, 2010 17:44

to by zmieniało postać rzeczy, sugerowałem się tym od samego początku. Wychodziło by też na to, że w mk1 jest onaczej, bo jak u siebie montowałem alarm, to nie miałem żadnych schematów do mk1 i wszystkiego dochodziłem próbówką 12V. Zrobiłem sobie tabelkę i zanotowałem wszystkie stany na kablach od zamka w drzwiach kierowcy. I u mnie alarm steruje zamkiem za pomocą minusa.
TomiGra - |23 Cze 2010|, 2010 15:14

..po wymianie alarmu na MagiCar 440 sterownik centralnego zamka zagrał w takiej konfiguracji kabelkowni :)

Darek_Police - |23 Cze 2010|, 2010 16:11

I działa? Czyli jednak sterowanie masą. Bezpieczników nie wywala?
TomiGra - |23 Cze 2010|, 2010 17:59

Darek_Police napisał/a:
I działa? Czyli jednak sterowanie masą. Bezpieczników nie wywala?

..wszystko w jak najlepszym porządku :) Masa steruje i bezpieczniki całe.
Na przewodach sterujących zamkiem master (na jednym i na drugim) jest plus(+)

Adam_2000 - |23 Cze 2010|, 2010 19:03

Normalne herezje :)
TomiGra - |23 Cze 2010|, 2010 19:08

Adam_2000 napisał/a:
Normalne herezje

..w tej konfiguracji działa :-d