| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Pompa wspomagania pracuje non stop podczas upału
martyman - |7 Cze 2010|, 2010 15:27 Temat postu: Pompa wspomagania pracuje non stop podczas upału Witam.
Zauważyłem, że gdy na dworze jest powyżej 30 stopni, to pompa wspomagania pompuje cały czas (świeci przy tym kontrolka hamulców i abs). Jak nie ma dużego upału, to wszystko jest super. Wieczorem, rano, w nocy jest ok, w południe jak jest najgoręcej, to już jest źle. Dodam też, że jak jest upał, to nie zawsze problem występuje, ale jednak bardzo często. Niedomaga pompa, czy może przekaźnik? Nie wiem gdzie i jak zacząć szukać.
Struna - |7 Cze 2010|, 2010 15:33
kiedy wymieniałeś płyn hamulcowy ( zakładam że nigdy )
martyman - |7 Cze 2010|, 2010 15:44
Ze 2 lub 3 miesiące temu podczas odpowietrzania wymieniłem płyn. Problem z non stop pracującą pompą zauważyłem (tylko kilka razy) już w tamtym roku, ale było to pod koniec lata (bo mam go od zeszłego roku) i kończyły się już upały, więc myślałem, że samo się naprawiło.
Struna - |7 Cze 2010|, 2010 15:52
mi jak przegrzało płyn to taki miałem objaw jak u Ciebie.
martyman - |7 Cze 2010|, 2010 15:55
Kurczę, no to może dla pewności wymienię płyn. Wtedy po wymianie miałem jeszcze przez jakiś czas zapowietrzający się układ. Może to doprowadziło do utraty właściwości płynu.
Struna - |7 Cze 2010|, 2010 15:58
fabrycznie na moduł z pompą była taka blacha osłaniająca termicznie od kolektora wydechowego. Jak jej nie ma to się potrafi zagrzać i fiksować.
martyman - |7 Cze 2010|, 2010 16:13
W moim modelu pompa jest po stronie kolektora wydechowego? Pompa jest po stronie pedałów, a kolektor po przeciwnej. Czy coś pierdzielę?
Struna - |7 Cze 2010|, 2010 16:16
nigdy ohc-a nie miałem to się nie wypowiem. V-ka ma z obu stron, dohc ma po stronie pompy.
martyman - |7 Cze 2010|, 2010 16:27
U mnie jest tak: http://marcinos.republika.pl/1.jpg Kolektor wydechowy z lewej, pompa hamulcowa z prawej. A czy opisany przeze mnie problem może mieć inną przyczynę niż płyn hamulcowy? Aha, zapomniałem dodać, że jak silnik jest całkowicie zimny, dawno nie odpalany, to mimo upału na początku jest dobrze, dopiero po pewnym czasie jak się wszystko rozgrzeje, to już pompa nie przestaje pompować. Odczekanie przez powiedzmy godzinę aż silnik ostygnie nie pomaga - albo trzeba dłużej odczekać, albo temperatura powietrza musi się zmniejszyć.
Struna - |7 Cze 2010|, 2010 16:45
może czujnik ciśnienia fiksuje termicznie. A hamulce wtedy działają dobrze ?
Aro - |7 Cze 2010|, 2010 17:03
Kiedyś w ohacu miałem taki przypadek. Wyjeżdżałem w upalny dzień z Lublina, koreczki, te sprawy a pompa cały czas chodzi, jest gorąca i boję się, że padnie. Gdzieś na wylocie zajechałem do jakiegoś mechsa, który poradził mi, aby odłączyć wtykę od zasilania pompy i jechać bez wspomy. Tak też zrobiłem, hamownia chodziła tak twardo, aż trzeszczał fotel i po kilkunastu kilometrach podkusiło mnie, żeby ją z powrotem włączyć. Wszystko wróciło do normy i podczas następnych upałów, do końca posiadania ohacka nie powtórzyło się.
martyman - |7 Cze 2010|, 2010 17:13
Struna, podczas gdy ten problem się pojawia hamulce działają super, nie wyczuwam żadnej różnicy. A czy czujnik ciśnienia jest wymienialny?
Aro, spróbuję twojej metody
Struna - |7 Cze 2010|, 2010 17:13
| martyman napisał/a: | | czy czujnik ciśnienia jest wymienialny? | tak.
|
|