Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Inne - Olchowa BMW

olcha20 - |16 Maj 2010|, 2010 21:31
Temat postu: Olchowa BMW
Witajcie...

Stała się rzecz straszna, odrażająca i wstytdliwa....

Po raz kolejny zdradziłem jedynie słuszną markę, sprzedając Forda Pumę mojej żony a zastępując ją nikczemnym pojazdem ze stajni BMW...

Zeby przelać czarę goryczy dodam... iż jest to model z serii 3 - czyli popularna wśród młodocianych adeptów siłowni "trójka"

Długo się biłem z myślami, nie spałem po nocach, chciałem zmienić dealera, no bo stwierdziłem, że skoro myślę o kupieniu 3-ki to zażywam jakieś niestandardowe świństwa...

Jednakże zakupiwszy dres (pod spód włożyłem 3 swetry dla efektu, gdyż raczej jestem nikczemnej postury) , ogoliwszy głowę, pojechaliśmy w Polskę z drugą połową (która na tą

okazję kupiła białe kozaczki, i różową gumę balonową) szukać wymarzonej (tfu) "Trójki"

Sklep sportowy coby zakupić kij sportowy, który dodaje uroku w bagażnika oraz doaje +4 do charyzmy właścielowi, zdecydowaliśmy, iż odwiedzimy w drodze powrotnej...

Jednocześnie kalając się, nie wyrzeknę sie miłości do Scorpio, chwalić jego zalety do końca swych dni będę, a pokutę klecząc na grochu wykonać zamierzam..... więc proszę o

łagodny wymiar kary, i nie podawniu pod głosowanie ważności mojego konta na tym zacnym forum...

Tyle tytułem wstępu....

Zanim pogarda wobec mojego czynu sięgnie zenitu.. obejrzyjcie zdjęcia tego co popełniłem z linku poniżej

http://picasaweb.google.com/MrOlcha20/BMWE46#
.
.
.
.
.
.
.
.

i jak? :D

Rocznik 1998
Przebieg - licznikowo 157.000 (jeden właściciel we włoszech - babka rocznik 1945 - mam papiury jest wpisana, itd itp) a ile ma naprawdę to tylko ona wie, i ten co cofał :D
Silnik 2,0 - sześć cylindrów w rzędzie, 150 Kuni mechanicznych - szału nie ma, ale wstydzić też się nie ma czego :)

Wyposażenie:

ABS
ASC
Klimatronic
4 razy elektryczne szyby
elektryczne lusterka, (fotochromatyczne środkowe, boczne nie wim)
Magnetofon kaseciak + zmieniarka na 6cd w bagażniku- oryginał
Jakaś niemiecka nawigacja GPS - wbudowana w to radio, oryginalna, ale to tylko na niemcy, nie wiem jeszcze jak działa...
Wyświetlacz pokazuj niski stan wszystkich płynów, przypomina o wymianie na nowe, pokazuje zasięg, średnie spalanie, temp, które drzwi otwarte, i spalone żarówki.
Tempomat
Parktronic (Tył)
Kierownica multifunkcyjna (na kierze sterowanie radiem i tempomatem)
Lakierowane klamki
Chromowane wstawki wokół drzwi
Skórzana tapicera
Podłokietnik z tyłu
Alufelgi 16`tki
Skrzynia manual
6 poduszek powietrznych (przód, w drzwiach, i przy szybach w bocznych słupkach)
Do pełni szczęścia brakuje tylko grzanych siedzeń, i podłokietnika z przodu.

Autko ma 4,5 metra długości (tyle co mondeo Mk2 w Liftbacku) i 174cm szerokości - wiec dramatu z miejscem w środku wcale nie ma. (owszem Scorpio bezdyskusyjnie większe)
Ale rozmiary, komfort jazdu zaskoczyły mnie baaaardzo na +
Sprawdziłem je na serwisie, (akurat FIAT był w pobliżu) Amory wszystkie ponad 70%, siła hamowania równa, most suchy, wszystko suche, luzów nie ma...

Prowadzi się genialnie, trzyma się drogi jak przyklejony, kultura silnika jest wręcz szokująca, przyspiesza równo w całym zakresie obrotów, nie wyje przy tym, ani nie ryczy, robi to z pełną kulturą i ciszą w środku... nie ma luzów na wale czy innych bolączek...
Fakt faktem, że przejrzałem chyba 6000 w Polsce, i ze 3000 w Niemczech, 99% było w ogóle nie do zaakceptowania.
Po długiej selekcji, miesięcznym siedzeniu na allegro, obejrzeniu kliku w okolicy, wybrałem się w Polskę obejrzeć 4 sztuki najbardziej się liczące, zrobiłem w jeden dzień 850km, ale warto było - kupiłem ją w Gnieźnie.

A na pytanie - czemu seria 3 a nie 5 czy 7 - to odpowiedź następująca - bardzo mały garaż, a autem i tak w 99% będzie jeździć żona, i manewry pod pracą, przedszkolem, ośrodkiem zdrowia, etc - będą dużo łatwiejsze, a naprawdę nazywanie tego autem "małym" jest sporym nadużyciem :) Z tyłu będą jeździć tylko dzieci w fotelikach, a nie 3-ka kumpli więc jest naprawdę bardzo OK :)

I co myślicie? :P

olcha20 - |17 Maj 2010|, 2010 09:12

PANOWIE _DRAMAT - AUTO SKRADZIONO DZIŚ W NOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Roześlijcie informacje, gdzie się da... PLEASE

Stałą koło KOMFORTU w Sosnowcu ul. Norwida

Zniknęłą między 20:00 a 6:30 dziś rano.

olcha20 - |17 Maj 2010|, 2010 10:01

Dzięks Speedo,

Na policji byłem, taksówkarzy obdzwoniłem, rejestruje się właśnie na wszystkich forach BMW i wrzucam info....

WieSiu - |17 Maj 2010|, 2010 10:07

olcha20, wspolczucia, jakis dresiaz pozazdroscil Ci auta, a scorpio to by prawdopodobnie nie ruszyl... Moze obce blachy kogos podkusily ?

popatrz czy w okolicy gdzi stalo Twoje auto sa jakies kamery przemyslowe, moze bedziesz mial szczescie

Boni - |17 Maj 2010|, 2010 10:28

Nie wierzę po prostu... napisałem w nocy żartem "kiepskie auto w pięknym stanie" i miałem coś dopisać że jedyny problem z takim, że moga je ukraść (trochę znajomych złe doświadczenia z 3 miało), ale stwierdziłem że nie będę głupio straszył i wiochy robił, a w tym czasie jakieś ciule ją brali... no po prostu przykre, szczere współczucie, chłopie.
maup - |17 Maj 2010|, 2010 12:07

Olcha, te blachy co na zdjęciach? Numer znaczy?
Zara puszczę jeszcze na vwpolo klub - tam sporo luda

kondzio508 - |17 Maj 2010|, 2010 12:09

hymmm koles miał kpl. kluczy dorobionych ... wzioł kaske i auto spowrotem :D
olcha20 - |17 Maj 2010|, 2010 15:30

No jak na razie lipa.....

Chyba zrobiłem większość logicznych rzeczy, które mogłem.....

No bo po słupach ogłoszeń chyba nie będę wieszał...

Ech normalnie, kredyt na auto wzięty, Puma sprzedana, wiek i tak nie pozwalał na AC, a tu taki cios.... :(

A chciałem zabezpieczenia zrobić, no ale ja ja w piątek w nocy dopiero przywiozłem.... pod domem stoją dziesiątki innych droższych aut..... nie mogli zabrać mojej służbówki o dwukrotnie większej wartości i z polisą AC?? ech normalnie szkoda słów,

Jeszcze paradoskalnie zanim ją kupiłem, to kupiłem garaż pod domem, tylko próg jest wycięty, i w tym tygodniu mieli mi bramę montować, bo stara praktycznie nie działa..... a że na zamówienie była (rozmiar niestandardowy) to od 4 tyg na nią już czekam....

Miałem kupić dopiero jak włożę bramę.... ale Puma poszła bardzo szybko... no i się wybrałem, bo żona nie miała czym do pracy śmigać...

No a teraz to klops po całości.... :(

P.s. Klucze do garażu do starej bramy pojechały razem z Bmk-ą.... bo je tam włożyłem, płyny uzupełniałem.....

Skrajny pech.....

Struna - |17 Maj 2010|, 2010 15:34

olcha20 napisał/a:
nie mogli zabrać mojej służbówki o dwukrotnie większej wartości i z polisą AC??
jakby było na obcych blachach to tak, a że krajowe to nie ma sensu. Takie na obcych blachach lub zjazdowych to trza na strzeżony bo takie szyją najbardziej niestety. Wyrazy współczucia stary.
olcha20 - |17 Maj 2010|, 2010 15:51

maup, Tak to są blachy na których stała, - zdjęcia robiłem w niedziele popołudniu... jakieś klika godzin przed kradzieżą.... :evil:
grand funk - |17 Maj 2010|, 2010 18:35

;( ehhh polska rzeczywistosc
masa300789 - |17 Maj 2010|, 2010 20:32

:/ przykro sie takie rzeczy czyta..
michopawel - |17 Maj 2010|, 2010 20:47

Współczucia.
Misio89 - |17 Maj 2010|, 2010 21:16

Ja powiem tak, nie potrzebnie chwaliłeś się nią na forum, to tak jak byś zrobił reklame złodziejom: patrzcie jaką mam bryke, jaki wypas itd. Współczuje Ci na prawde ale na przyszłość lepiej się tak nie chwalić.
pader - |17 Maj 2010|, 2010 21:29

olcha20, współczuje

Misio89 napisał/a:
Ja powiem tak, nie potrzebnie chwaliłeś się nią na forum, to tak jak byś zrobił reklame złodziejom: patrzcie jaką mam bryke, jaki wypas itd.

Czyli według ciebie złodziej jest zarejestrowany na forum bo bez rejestracji na forum nie widzisz działu pojazdy użytkowników.

olcha20 - |17 Maj 2010|, 2010 21:31

Misio89, To było jedyne forum na którym się pochwaliłem.... kilka godzin przed kradzieżą, więc wybacz, ale nie skomentuje nawet tego... :evil:
Misio89 - |17 Maj 2010|, 2010 21:36

Przecież tutaj nie ma selekcji że tylko użytkownicy fordów scorpio mogą się rejestrować, każdy może się rejestrować i to na chwile żeby przepatrzeć dział i ogólne forum. Dużo jest takich ludzi co tylko wskakują na chwile na forum zapytają o coś i znikają bez śladu.

[ Dodano: |17 Maj 2010|, o 21:39 ]
Ile masz kilometrów do najbliższej giełdy samochodowej? Warto by było się przejechać i zobaczyć czy nie stoi tam jako okazja. Kiedyś był taki przypadek że kobieta znalazła swój samochód właśnie na giełdzie i co najlepsze z kompletem dokumentów, ale orginalne były w domu a nie w samochodzie.

sobolaqe - |18 Maj 2010|, 2010 00:16

ja mysle ze to glownie przez te blachy ich podkusilo.
nie zarejestrowany, nie ubezpieczony itd itp.
dosc latwy i pewny lup(mala szansa ze ktos go odzyska), niestety taka prawda.

tak jak Struna pisal, z takimi blachami sensowny samochod to do garazu albo na parking strzezony bo zniknie w pare godz jak widac.

a co do AC to nie moze nie chcieli Ci sprzedac pelnego AC, ale takie od kradziezy to chyba zaden problem kupic bez wzgledu na wiek.

ford2fast - |18 Maj 2010|, 2010 00:32

Współczuję , kiedyś ukradziono mi Scorpio na moich oczach , nie jest to miłe :(
olcha20 napisał/a:
wiek i tak nie pozwalał na AC

Bez problemu w przynajmniej kilku firmach , mam Scorpio z AC z 1993 roku :)

Mirolan - |18 Maj 2010|, 2010 00:51

A żeby ten co ukradł jakiegoś parcha dostał! :533:
Współczucia.

Wątpię też, że na jakiejkolwiek gieldzie się znajdzie. Chyba, ze w kawalkach za niezłe sumki :/

Adam73 - |18 Maj 2010|, 2010 09:49

Misio89 napisał/a:
nie potrzebnie chwaliłeś się nią na forum,

Czyżbyś sugerował że to ktoś od nas ???? :evil:
Misio89, pomyśl troche, pierwszy post "Wysłany: |16 Maj 2010|, o 21:31"
a kolejny już o kradzieży : "Wysłany: Wczoraj 9:12" czyli ktoś musiał by być naprwde szybki.
Ja obstawiam wersje kondzio508, oczywiście jak to taki cfaniak to beta nie bedzie stała u niego tylko gdzieś w "norze" .A możliwe nawet że juz zmieniła województwo na innych blachach. :/

Niestety teraz pozostaje tylko współczuć .

PS.olcha20, tylko czemu po zakupie takiego auta pozostawiłeś je na zwykłym parkingu a nie na strzeżonym ????

kondzio508 - |18 Maj 2010|, 2010 13:42

to szystko przez oszczedność ..... bo AC kosztuje , parking strzeżony tez kosztuje ...
janusz61 - |18 Maj 2010|, 2010 13:44

OLCHA 20 wspolczuje.Rozumiem ze papiery nie zostawiles w samochodzie.Nie wierze w przypadek.Ktos Cie namierzyl.Pozdrawiam
pepi - |18 Maj 2010|, 2010 16:50

a od kogo to kupiłeś ???bo może mieli dorobione to i tam i poszła na za granice już na zapasowych papierach :027:
ORION - |18 Maj 2010|, 2010 17:52

Olcha20 współczuje straty, wrzuciłem info na zaprzyjaźnione fora, podaj vin jak możesz bo tablice pewnie już zmienione.
Misio89 - |18 Maj 2010|, 2010 20:24

Adam73 napisał/a:
Czyżbyś sugerował że to ktoś od nas ???? :evil:
Misio89, pomyśl troche, pierwszy post "Wysłany: |16 Maj 2010|, o 21:31"
a kolejny już o kradzieży : "Wysłany: Wczoraj 9:12" czyli ktoś musiał by być naprwde szybki.

Hm wiesz ja nikogo nie oskarżam, pierwszy błąd że tablice rej. nie były zakryte i tło na zdjęciach nie zamazane. Bo na prawde samochód był podany jak na tacy ktoś miejscowy szybko może pokojarzyć gdzie się znajduje taki samochód, a po drugie na takich forach mi się wydaje że właśnie wyszukują samochodów bardziej niż na allegro.
Bo na allegro to wiadomo jakiś bity albo inne niespodzianki a tu kolega wyrwał takiego rodzynka można by powiedzieć. Piszesz godziny wysłania postów to jakby nie było złodziej miał 12 godzin na akcje czyli sporo.
Ale nie ma się co spierać i ta dyskusja w niczym nie pomoże. Dobrze by było po komisach się przejechać i popatrzeć, oraz wszystkie serwisy ogłoszeniowe i szukać może akurat się ktoś ogłasza, bo szczerze na policje to nie ma co liczyć w naszym kraju.

Adam73 - |19 Maj 2010|, 2010 08:30

Misio89 napisał/a:
Dobrze by było po komisach się przejechać i popatrzeć, oraz wszystkie serwisy ogłoszeniowe

Człowieku, ile ty masz lat że taki naiwy jesteś ???(pytanie retoryczne)
Jak poszła to na giełde i to w drugi koniec polski, ew. do naszych wschodnich sąsiadów.

Mirolan - |19 Maj 2010|, 2010 09:07

Albo zadzwonią, że się odnalazła i "znaleźne" się należy .....
Boni - |19 Maj 2010|, 2010 09:36

I namierzanie przez fora Fordów Scorpio to też bajki z mchu i paproci. Przecież na 99.99% namierzyli z ogłoszenia, albo wręcz przez właściciela; pewnie sobie obejrzeli igiełkę jako potencjalni klienci, a potem tylko czekali na okazję.
olcha20 - |19 Maj 2010|, 2010 10:53

Hejka, no więc tak:

ORION, tutaj VIN: WBAAM11050JM30563

Misio89, Nie męderkuj, i jak możesz to się nie wypowiadaj w tym temacie, bo nerwowym ostatnio, i korci mnie żeby Cię zrugać tu konkretnie, więc daj sobie na wstrzymanie, i patrz co piszesz....

kondzio508, Tobie też się oberwie, bo to nie przez oszczędność, auto kosztowało ponad 18.000 i stało 6m od mojego garażu, koleś co miał mi bramę montować zadzwonił w PONIEDZIAŁEK :evil: Na Pumę miałem AC, nawet nikt lusterka nie urwał.... BMW zniknęły 2 sztuki w tym roku w Sosnowcu (z moją włącznie) Auto (i marka) zamykają praktycznie tabele w rankingach (prowadzą GOlfy, Passaty, seaty, Audi itd itp) chętnie kradzionych aut (sprawdź w necie)
Strzeżony mam obok, ale miejsc nie ma. W okolicy 100m od mojego stoi ze 300 aut, i A6 i A8 i parę BMW 5-tek, 3, ka etc -

janusz61, Papiery oczywiście w aucie nie były, tylko w domu.

Reszcie, dzięki za słowa otuchy, w końcu to tylko auto, mam nadzieje, że ta łachy co auta biorą zdechną w męczarniach... a przedtem odsiedzą swoje, bo wcześniej czy później i tak wpadną.

Generalnie też uważam, że to nie przypadek, że zniknęła... nie ma śladów wybitej szyby, resztek zamka.. z kluczyka pewno otwarta... ustawione, zniknęła by pewno i trochę później , choćbym ją tydzień na strzeżonym przetrzymał.... Dowodów żadnych nie mam, więc mogę sobie pofantazjować, jak i każdy...

Stało się, dobrze że dzieci zdrowe, :)

No i przez to, znowu stałem się Fordziarzem

Zakupiłem, wczoraj na szybko, za $$ co miały iść na rejestracje Bumy, opony, olej, i etc,

Forda Mondeo z 1996 roku - czarny sedan wpadający jakby w fiolet, za 2800 pln, niby jakaś GHIA, ale się nie znam (jeszcze). Silnik 2,5 170KM w benzynce.

Z wypasu to prawie nic nie działa.

ABS świeci się po przejachaniu kliku kilometrów
ASR - podobnie
Czunik od klocków świeci się ciągle
Chłodnicy klimy uszkodzona

Eletryka szyb, fotela, i lusterek - działa.

jest wyświetlacz jakiś z autkiem, ale też permanentnie świeci się otwarcie drzwi kierowcy i lampka z tyłu....

Welur tapicera, nadkole jedno zgnite, zderzak lekko pęknięty.

OC i przegląd do końca roku, + 2 kompletu opon (elegancki stan) zimówki z 2009 roku Klebergi...

Nie sciąga, jakoś tam jedzie....

Soooooo Olcha20 is FORDZIARZ again....

Chyba jest mi to jednak pisane - Pozdro chłopaki :) nie ma tego złego... w końcu to tylko auto było. Wiadomo, że szkoda ale są ważniejsze sprawy w życiu

Waski - |19 Maj 2010|, 2010 12:05

współczuje
a na debilne posty nie odpowiem

sobolaqe - |19 Maj 2010|, 2010 12:09

Boni napisał/a:
I namierzanie przez fora Fordów Scorpio to też bajki z mchu i paproci. Przecież na 99.99% namierzyli z ogłoszenia, albo wręcz przez właściciela; pewnie sobie obejrzeli igiełkę jako potencjalni klienci, a potem tylko czekali na okazję.

u handlarza tez mogl jakis lewy koles pracowac, klucze dorobic jak mieli samochod w komisie, pozniej popatrzy do umowy gdzie sprzedali samochod, wyslac ekipe z kluczykami i niema samochodu.

WieSiu - |19 Maj 2010|, 2010 12:41

olcha20, dobrze że masz takie podejście i mam nadzieję że to co napisałeś pokrywa się z rzeczywistymi odczuciami. Szkoda kasy,ale ty tylko kasa,prędzej czy później ją odrobisz i w sumie dobrze że tylko tyle. Mam nadzieję że tak jak piszesz wpadną kiedyś ci złodzieje i dostaną za swoje. I nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło,bo znów ford i to z całkiem nienajgorszym silnikiem. Przyjemnej jazdy życzę i dużo uśmiechu co byś się lepiej poczuł :) na pocieszenie powiem,że lepiej tak zmarnować kasę niż przez własną głupotę jak ja straciłem na interesach z niewłaściwymi ludźmi (za łatwo wierzę niektórym ludziom). Przynajmniej wiesz że nie Twoja wina.
Misio89 - |19 Maj 2010|, 2010 14:15

Olcha Ty mnie już nie strasz, a naiwny nie jestem tylko wypowiadam swoje zdanie, ale Wy oczywiście pozjadaliście wszystkie rozumy świata i wiecie wszystko najlepiej. I możecie dać mi bana albo co tam chcecie mam to gdzieś.
Domyn0 - |19 Maj 2010|, 2010 15:41

Szkoda autka bo fajne jest co by nie mówić o BMW... dodam tylko, że nie wierzę w przypadek. Takie auto nie jest wysoko na liście top kradzionych... ktoś musiał mieć komplet kluczy żeby szybko i po cichu sobie tym odjechać, najwidoczniej padłeś ofiarą jakiegoś perfidnego kanta :/ Wyrazy współczucia ;(
Boni - |19 Maj 2010|, 2010 16:30

Misio89 napisał/a:
Olcha Ty mnie już nie strasz, a naiwny nie jestem tylko wypowiadam swoje zdanie, ale Wy oczywiście pozjadaliście wszystkie rozumy świata i wiecie wszystko najlepiej. I możecie dać mi bana albo co tam chcecie mam to gdzieś.

Jeszcze się oflaguj.

pablo19 - |19 Maj 2010|, 2010 16:33

Łaa, smutna sprawa, życzę jak najszybszego doprowadzenia mondzia do porządku.
grand funk - |19 Maj 2010|, 2010 18:07

misio jest chyba 98 a nie 89 8)
Misio89 - |19 Maj 2010|, 2010 21:29

tak tak masz rację.
gufer-posepny - |19 Maj 2010|, 2010 21:52

bo w tym kraju nadal nie warto mieć coś fajnego . ;(
Boni - |19 Maj 2010|, 2010 22:14

A co ma kraj do tego. Wszędzie w oczy kole fajna bryka, chcesz linka? - parę dni temu facetowi igiełkę Thunderbirda obili cegłówką (w sensie - kilkadziesiąt strzałów w maskę itp.) na spokojnym na poły zamkniętym osiedlu w US. Koledze z pracy na spokojnym zadupiu w Danii przerysowali gwoździem czy kluczykami świeżo odrestaurowanego youngtimera. Itd itd. Ludzie wszędzie są jacy są.
wegus - |19 Maj 2010|, 2010 22:16

olcha20 napisał/a:
Wiadomo, że szkoda ale są ważniejsze sprawy w życiu

i to by było na tyle,
jak mówi mój kumpel: TRZEBA PRZEŁKNĄĆ TĘ ŻABE !

powodzenia

Misio89 - |19 Maj 2010|, 2010 22:24

Mam nadzieję że kolega Olcha nie obraził się na mnie, zrobię mały off top jak się spisuje ten silnik w mondeo? Kiedyś myślałem o kupnie forda z tym silnikiem jakie są osiągi i dynamika jazdy?
masa300789 - |20 Maj 2010|, 2010 21:25

kiiedys jak pracowalem prawie w Poznaniu(mana tam skladali)to zwineli nam autobus sprzed kamer monitoringu ...spod samej bramy :) a zawsze mowilem do kierowcy ze to niemozliwe :P pod auchanem auta zwijali hurtem...nawet gosc w ktorego wynajmowalismy domki doswiadczyl kradziezy opla frontiery ...z tym ze za dwa dni stala spowrotem pod brama osrodka zatankowana do pelna :690 nawet wiem dlaczego
kondzio508 - |20 Maj 2010|, 2010 21:29

gangstera ?:) źle trafili :rofl: :twisted:
sobolaqe - |20 Maj 2010|, 2010 21:29

dzisiaj mi sasiad powiedzial ze mu probowali zwinac motor sprzed bloku.
wlaczyl sie alarm i sie przestraszyli, widzial ich z okna jak rzucili motor i odjechali golfem z przyczepka.
zszedl na dol zobaczyc na motor a Ci jak gdyby nigdy nic przejechali obok, telefon do zony zeby zrzucila kluczyki i pojechal za nimi ale juz ich nie zauwazyl wiec zawrocil.
wraca, patrzy a tu w rowie cos lezy, podjechal a tam przyczepka w rowie a na niej inny motor.

zadzwonil po policje i okazalo sie ze ukradli ten motor 3 bloki dalej, hurtowo tez przyjechali ladowac motory na przyczepke i chodu.

blaz - |23 Maj 2010|, 2010 16:15

szczere wyrazy współczucia.. niestety co to takich aut watpie zeby były slady wiercenia zamka czy wybijania szyb, takie auta przewaznie sa namierzane zanim jeszcze dojada do polski i kradzione przez fachoowców którym nie potrzeba wybijac szyb i robic innych cyrków i pewnie maja wczesniej mniej wiecej obczajonego odbiorce.. jak ktos wspomniał najprawdopodobniej na wschodzie. pech i tyle, podobne auta znajomy handlarz stawia przy drodze ruchliwej na handel i czasem kilka dni go nie ma, wszystkie albo bez tablic albo na francuskich/szwabskich i jeszcze nic mu nigdy nikt nie zwinał.. trza miec pecha i tyle
Adam73 - |23 Maj 2010|, 2010 16:21

blaz napisał/a:
takie auta przewaznie sa namierzane zanim jeszcze dojada do polski i kradzione przez fachoowców którym nie potrzeba wybijac szyb i robic innych cyrków
przypominam sobie że kiedys był filmik jak to gostek otworzył takie auto w 5 sek. , potem tylko podmiana kompa z immem na swój i odjazd po niecałych 5 min.
blaz - |23 Maj 2010|, 2010 16:28

dokadnie to nie poldolot ze sie z okcia szybe traktuje wyrywa kable spod kieraty i odpala, musieli miec kompa do tego konkretnego silnika bo przeciez takie auto łatwo nie jest ukrasc napewno jakies immo miał a nie wiem jak tam stacyjka wyglada czy kluczyk czy jakis wynalazek wtykany na kształt kluczyka
Sikor22 - |23 Maj 2010|, 2010 17:53

olcha 20 moim zdaniem to wszystko było zaplanowane. Musiał to zrobić ktoś kto wiedział gdzie auto będzie, miał kluczyki podjechał wsiadł do twojej bryki i znikł a później będzie ktoś inny miał to samo... To tylko takie moje zdanie. WSPUŁCZUJE WIELCE 3MAJ SIE CHŁOPIE!!!
olcha20 - |23 Maj 2010|, 2010 18:03

No skrajny pech... szansa żeby takie auto trafić jest chyba równie wielka jak wygrana 100.000 na jakiejś loterii, albo w jakiegoś Totolotka... no i trafiłem, tylko w drugą stronę ;(
blaz - |23 Maj 2010|, 2010 18:48

wspólczucia Olcha za moim skromnym zdaniem , nie chcac zapszac, stracone ciezko zarobione pieniadze i do tego kredyt.. :(
olcha20 - |24 Maj 2010|, 2010 07:16

blaz napisał/a:
ciezko zarobione pieniadze i do tego kredyt.. :(

Trafiłeś w sedno.... Puma sprzedana, + dołożenie kasy z kredytu na 2 lata...
Raty będą lecieć za coś czego nie ma....
A po dwóch latach (oby mondek dociągnął) zamiast na coś innego, to trzeba będzie znowu brać kredyt na auto.... i to praktycznie bez wkładu własnego (wartość 16-to letniego mondeo będzie raczej marginalna...)

Złodziejom się powinno łapy ucinać, i na czole "złodziej" tatuować... może by to zniechęciło kolejnych amatorów cudzej własności.
Człowiek ciężko haruje, kredyty bierze, liczy, przelicza, czy starczy, stara się... a przyjdzie palant i zrujnuje finansowo kilka lat.... :evil:

sobolaqe - |24 Maj 2010|, 2010 09:18

olcha20 napisał/a:

Raty będą lecieć za coś czego nie ma....

dlatego tutaj AC bylo by zbawieniem, szczegolnie jak samochod podatny na kradziez.
samo AC od kradziezy przy nienowym samochodzie to jakies pare stowek na rok

olcha20 - |24 Maj 2010|, 2010 14:16

sobolaqe napisał/a:
jak samochod podatny na kradziez.

AC na włoskich blachach nie mogłem zrobić (i nie ukrywam, że nie planowałem, ponieważ:

Lista najczęściej kradzionych aut:

2007
Najczęściej kradzione w Polsce:

1. Volkswagen Passat (2 337)
2. Volkswagen Golf (1 883)
3. Fiat Seicento (1 165)
4. Fiat 126p (1 132)
5. Audi 80 (821)
6. Fiat Cinquecento (644)
7. Audi A6 (640)
8. Opel Astra (514)
9. Skoda Octavia (458)
10. Audi A4 (448)
11. Opel Vectra (435)
12. Skoda Fabia (414)
13. Volkswagen Polo (385)
14. Seat Ibiza (376)
15. Fiat Uno (374)
16. Peugeot 206 (356)

2010

Przygotowano zatem listę modeli według najwyższego współczynnika skali kradzieży (w odniesieniu na każde 1000 zarejestrowanych egzemplarzy):

1. Fiat Cinquecento: 64,72
2. Fiat 126p: 26,23
3. SEAT Leon: 10,43
4. Audi A6: 6,64
5. Fiat Uno: 5,1
6. VW Passat: 4,44
7. Peugeot 307: 3,89
8. Audi A3: 3,8
9. Audi A4: 3,54
10. Toyota Corolla: 3,11
11. Fiat Panda: 2,96
12. SEAT Toledo: 2,89
13. SEAT Ibiza: 2,5
14. Skoda Octavia: 2,45
15. VW Golf: 2,06
16. Toyota Avensis: 2,05
17. Honda Civic: 1,98
18. Toyota Yaris: 1,97
19. Audi 80: 1,77
20. Fiat Seicento: 1,74
21. VW Polo: 1,28
22. Renault Megane: 1,18
23. Skoda Fabia: 0,9
24. Ford Focus: 0,84
25. Opel Vectra: 0,81
26. Ford Escort: 0,78
27. Ford Mondeo: 0,75
28. Opel Astra: 0,43

Wg innych zestawień, w stosunku do ilości, etc - nigdzie przenigdzie nawet marka BMW się nie przewija, a co dopiero seria 3 z 1998 roku.... Daje to trochę do myślenia....

maup - |24 Maj 2010|, 2010 14:36

ja to mawiał pewien baca, cytowany przez naszego wykładowcę:

są kłamstwa...

...wierutne kłamstwa...

...pieruńskie kłamstwa...

...i statystyki :/

A shit happens niezależnie od nich :/

sobolaqe - |24 Maj 2010|, 2010 15:22

olcha20 napisał/a:

Najczęściej kradzione w Polsce:
Wg innych zestawień, w stosunku do ilości, etc - nigdzie przenigdzie nawet marka BMW się nie przewija, a co dopiero seria 3 z 1998 roku.... Daje to trochę do myślenia....

no daje do myslenia tyle ze takei statystyki sobie mozna wsadzic....
statystyki statystykami ale jak chodzi o moje pieniadze to nie sugerowal bym sie tym wogole. podobnie jak i tym ze obok stoi 20 drozszych samochodow.

po pierwsze nie na kazdy drogi samochod znajdzie sie latwo kupca, a taki ze sredniej polki latwiej sprzedac albo pociac na czesci(akurat rynek czesci uzywanych do takiego segmentu samochodow jest wiekszy niz do jakis drogich nowych samochodow).

po drugie co tu nie mowic ale wsrod milosnikow BMW jest spora grupa ludzi ktorzy maja troche nieczyste sumienie i napewno beda spac spokojniej jesli kupia samochod z niepewna przeszloscia niz dziadek co by chcial kupic kradzona felicje :)
to tez zwieksza szanse na to ze samochod moze zniknac.

po trzecie kupiony w komisie.
nie mowie ze kazdy komis to zlo, ale zawsze jest szansa ze ktos z komisu dorobi kluczyk poki ma mozliwosc, pozniej ma dane kupujacego i za pare godz po sprzedaniu mozna zwinac samochod nawet nie meczac sie w lamanie zabezpieczen.
na to akurat latwego sposobu niema, bo ciezko zmienic immo czy wymienic wszystkie zamki ale jest to kolejny powod zeby tak luzno do tematu zabezpieczenia samochodu nie podchodzic.

po czwarte i tutaj najwazniejsze chyba, obce blachy to dosc jasny sygnal ze samochod dopiero co zmienil wlasciciela wiec jest wieksza szansa na to ze bedzie mniejszy problem z papierami.
niezarejestrowany, nie ubezpieczony - patrzac od strony "systemu" samochod pewniejszy do zwiniecia bo raczej tak latwo gdzies nie wyplynie ze jest kradziony.

ja tutaj bynajmniej nie chce Cie bardziej dolowac czy krytykowac, ale z mojej perspektywy to az sie prosilo o to zeby jakos ten samochod zabezpieczyc, juz nie mowie o tym ze masz na niego kredyt na 2 lata wiec tutaj nad AC bym sie nawet 5 min nie zastanawial.
ale ogolnie na czas zarejestrowania w polandi i kupienia AC to bym go gdzies zamknal(parking strzezony czy jak pisales garaz - pech ze nie miales bramy)

takie jest moje zdanie.

Boni - |24 Maj 2010|, 2010 16:03

Powiem tak, jak przytargali mi obcy ludzie Scorpio na niemieckich, to jednak zapakowałem do garażu na czas clenia itp. kosztem zamrażarki (poszła na szrot, bo się sedan nie zmieścił razem z nią w garażu). A jakbym nie miał garażu, to chyba jednak bym mu wyjął kompa i parę świec, co najmniej...
blaz - |24 Maj 2010|, 2010 16:59

ja to nawet stare clio zaczałem zamykac na podwórku.. bo coraz czesciej na forum ktos pisze ze ukradli wiec statystykom nie ma co wierzyc, róznie to mogło byc auto nawet mogło na lawecie odjechac jesli była w tym miejscu taka mozliwosc, albo gośc który ma ten komis we włoszech mogł np miec wczesniej nakrecone ze jak auto sie sprzeda to ma dac znac pod jaki adres pojedzie.. gdybac mozna i miec nadzieje ze policja cos jednak zdziała jesli auto jest ciagle w calosci w naszym kraju
kondzio508 - |25 Maj 2010|, 2010 22:44

patrze ze jednak powinna sie znalezc w tych statystykach kradzieży i to chyba na podium .... http://moto.allegro.pl/it...030ch51488.html
Vaux - |2 Cze 2010|, 2010 18:11

Z dzisiaj http://moto.wp.pl/kat,121...,wiadomosc.html
gufer-posepny - |2 Cze 2010|, 2010 20:12

przykre ale tak jest .
Domyn0 - |2 Cze 2010|, 2010 23:53

Vaux napisał/a:
Z dzisiaj http://moto.wp.pl/kat,121...,wiadomosc.html

To samo własnie dziś widziałem i kto wie czy kolegi auto taki los nie spotkał, same beemowe graty tam są prawie. Za jaja takich wieszać tylko :evil:

olcha20 - |3 Cze 2010|, 2010 17:47

M A S A K R A normalnie..... jak coś takiego ukryć w ogóle? przecież to przemysł większy nić ubojnia, czy też skład opału... ludzi przy tym "zatrudnionych" przecież więcej niż w jakiejś fabryce mebli, lub sporej firmie drogowej..czy innych...

Z filmiku widać, że brali co najmniej od modelu E60...

Pocieszające jest to, że wpadają, i oby jak najmniej się następców się pojawiało....

To teraz wracając do tego, iż BMW ginie w Polsce poniżej pierwszej 20-tki to pomylście co się dzieje z tymi tysiącami VW czy też Audi.... MASAKRA

I dziwić się, że w świecie mamy opnie złodzieji.. przecież w tym "przemyśle" tysiące ludzi zatrudnieni...złodzieje, paserzy, mechanicy, sprzedawcy, czujki, informatorzy...etc więcej niż przy budowie autostrad....

Powinno się ucinać jedną rękę, tatuaż na czole "złodziej" i niech resztę życia spędzają odwożąc koszyki pod Realem.... na łasce i niełasce tych którym wyrządzili krzywdę.... :evil:

bigos - |12 Cze 2010|, 2010 14:35

Czytając ten temat (nie do końca i nie dokładnie) rozumiem że się nie znalazła, tak?

Dać ogłoszenie na forum BMW?

P.S
Współczuje.

olcha20 - |12 Cze 2010|, 2010 22:14

Cytat:
Dać ogłoszenie na forum BMW?

Chyba wrzuciłem na większość....

Oczywiście się nie znalazła... :/

[ Dodano: |6 Lip 2010|, o 11:33 ]
Ciężko w to uwierzyć....

Dziś rano podchodzę do mojego Puga ... a tu obu lusterek brakuje... kable powyrywane, podobcinane, takie cięgna tam są, powyrywane tak, że łącznie z mechanizmami od elektryki szyb wyrwane....

Co za kraj.... :evil:

Na allegro chodzą za poniżej 200pln... a tu szkód pewno na 2000 pln policzą.. (rozbiórka obu drzwi, kostki, montaż demontaż, lusterka nowe, etc)

Gdzie tu kurde rozum.... ręce łamać normalnie..

lukscorpio - |24 Lip 2010|, 2010 20:59

ten filmik o tych 4 halach z bmw mnie przeraza:? zauważcie jak tam jest czysto i pookładane w nie jednym magazynie części bądź sklepie tak nie jest pookładane kartony podpisane wszystko tematycznie zrobione aż mi się wierzyć nie chce jak takie coś może być na taka skale??

współczuje mieszkam niedaleko i mam nadzieje że mnie takie nieszczęście nie dopadnie.....

ford2fast - |24 Lip 2010|, 2010 21:21

lukscorpio napisał/a:
mieszkam niedaleko i mam nadzieje że mnie takie nieszczęście nie dopadnie.....

Nie martw się , Scorpio Ci nie ukradną :)

gufer-posepny - |24 Lip 2010|, 2010 22:10

tylko zniszczą . jak niedawno sierre chcieli ukraść .
lukscorpio - |25 Lip 2010|, 2010 10:25

scorpio wieloryb nie drogie auto mozna kupic fajnie wypasione z skora wentylowana i z bajerkami za ciekawą kase. ludzie widzą i wow jakie auto jaki wypas sporo musiało kosztowac a jak ktoś się niezna to myśłi że drogie i nietypowe bo po naszych drogach nie jeździ tego tyle co golf'ów albo bawarek nie wspominając o oplach. JAk już coś zrobią to zdewastują z zazdrości albo że się pilnowało i odezwało na parkingu....

na ludzi niema sposobu.

olcha20 - |24 Sie 2010|, 2010 20:51

Odgrzewając temat....

1) E46 się nie znalazła, i jakoś się nie zapowiada na jej powrót...
2) Trzeba szukać następcy... zrobiwszy pewne ruchy finansowe, przesuwając pewne plany, etc bla bla bla w październiku kupuje następce... i tak pytanko, bo w grę wchodzą:

a) Chrysler 300m
b) BMW e39
c) Opel Omega z końca produkcji
Ewentualnie jak będzie jakaś okazja to Mondek MK3, Lancia Lybra, albo C-klasse około 1998..

Budżet, (powiedzmy że 12-13 tyś) to trzeba będzie szukać bardziej okazji niż full wypasu, ale w w/w standard jest przyzwoity więc nie bedzie źle...

No i pytanko - ktoś ma doświadczenia z Chryslerem 300m? bo o reszcie coś tam wim... a o chryslerze to niewiele..

3) Będzie mondek za grosze... nie chce kto? 1996 sedan Mk2 2,5 V6 170.000, pali, jeździ, nic nie rzegota, oleju nie bierze, nie kopci, gazu nie widział, skrzynia chodzi elegancko etc.. blacharka na "dobry-" klima nie działa, nawiew tylko w jednej pozycji, i przerywa ABS czasami... będę się go pozbywał na początku października... cena powiedzmy 2500 pln... ?

Waski - |24 Sie 2010|, 2010 21:50

olcha20 napisał/a:
c) Opel Omega z końca produkcji

ja bym sobie podarował

Cytat:
b) BMW e39

troche dresowóz ale jest ok - tylko odpusc sobie tds - mało udany motór

olcha20 napisał/a:
Będzie mondek za grosze... nie chce kto? 1996 sedan Mk2 2,5 V6 170.000

wyślij mi foty jak zaczniesz sprzedawać :)

Rincewind - |25 Sie 2010|, 2010 01:40

Ogólnie 300m nie mam i nie miałem :) ale trochę szukałem opinii na ten temat i wniosek jest taki, że jak już kupować to 3.5, bo 2.7 często ma jakiś problem z panewkami. Wiele osób miało silnik do remontu przy stosunkowo małym przebiegu, tj. około 200 tysi km.
Struna - |25 Sie 2010|, 2010 12:32

jeden kolega z forum ujeżdża 300m, możesz zagadać.
Reader - |25 Sie 2010|, 2010 12:40

Struna napisał/a:
jeden kolega z forum ...

On to chyba jest już "outforumer" .

OTEN ?

Struna - |25 Sie 2010|, 2010 12:42

hmm, raczej nie - nie tak dawno jeszcze coś pisał.
Reader - |31 Sty 2011|, 2011 10:11

olcha20, przypadkiem tej bmw nie miałeś z GNIEZNA ?

http://motoryzacja.interi...ie,1587846,5905

olcha20 - |2 Lut 2011|, 2011 14:53

Dokładnie - czytałem już o tym....

Ale wystarczy wpisać w googlach - "Auta z Gniezna"... itp Tam zagłębie oszustw, wałków, złodziei, szrotów, etc... teraz to już też wiem..... Gniezno i okolice - omijać z daleka...

[ Dodano: |2 Lut 2011|, o 14:55 ]
np: http://www.v10.pl/Ponad,1...eznie,2043.html

[ Dodano: |9 Mar 2011|, 2011 13:54 ]
Tak jeszcze w tym temacie...

http://lublin.com.pl/arty...hodem,w,polsce/

Coś czuje, że jakby dysponować pełnymi danymi, to w 2010 roku zginęło w PL pewno kilka sztuk BMW E46.... tom miał "szczęście"

ford2fast - |5 Paź 2012|, 2012 10:37

Ano minęła :)
Kżyho - |26 Lis 2012|, 2012 23:32

Tak akurat trafiłem na ten wątek - masakra Olcha :/
Przyznam szczerze mocno bym się załamał gdyby mnie coś takiego spotkało. Fajnie, że masz względnie pozytywne podejście do tego.

Natomiast aż dziwne, że o Gnieźnie nie słyszałeś. Wiem, że to jednak bardziej moje rejony niż Twoje, ale jak tylko przeczytałem pierwszy post, w którym napisałeś, że auto kupiłeś w Gnieźnie, to już mi się żaróweczka "niepokoju" włączyła. Bo każdy Poznaniak wie, że aut z Gniezna się raczej nie kupuje... Tam to trzeba mieć niebywałe szczęście, żeby coś sensownego i uczciwego kupić. Niestety nie na odwrót :/
Drugim takim zagłębiem kombinatorów jest rejon Pleszew, Ostrów Wielkopolski i okolice. Nawet nie wiesz, jak mi się przykro zrobiło, że ta moja żaróweczka nie bez powodu się zaświeciła :(

Policja rozumiem oczywiście umorzyła śledztwo? Nie zgłaszałeś się ze swoją sprawą na policję w ramach tego artykułu wyżej? Może Twoje auto też było fałszowane przez tą parkę oszustów?