| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - asb tryb awaryjny
marco - |2 Maj 2010|, 2010 21:06 Temat postu: asb tryb awaryjny mam pytanie odnośnie pracy asb w trybie awaryjnym mianowicie miga kontrolka O/D OFF i pomijając że to wina wiązki na forum elektrycznym dowiedziałem się że to może być uszkodzenie tłoczków taśm hamulca,czujnika obrotów skrzyni lub czujnika temp.oleju w asb.wiec proszę o pomoc w tej sprawie a mianowicie czy we własnym zakresie no i jak można sprawdzić te elementy?.dodam ze auto na D zapina jak by tylko 3bieg a przy zapięciu R jest mocne szarpnięcie,wszystko co dziwne zaczęło się dziać po wyjęciu i włożeniu silnika,wcześniej było ok.z góry dzięki za pomoc
Adam_2000 - |2 Maj 2010|, 2010 21:14
Jeżeli O/D miga zaraz po włączeniu zapłonu/uruchomieniu silnika, to odczep się od skrzyni.
Zanim niepotrzebnie rozbebeszysz i coś popsujesz, to sprawdź wszystkie druty w wiązce skrzyni.
marco - |2 Maj 2010|, 2010 21:31
na włączonym zapłonie jest ok po włączeniu zielonego przycisku zapala i gaśnie kontrolka normalnie,dopiero po odpaleniu zaczyna migać.odnośnie tej wiązki mam pytanie czy by ją wypiąć ze skrzyni to muszę asb odkręcać lub luzować czy jest tam jakieś dojście bez luzowania lub odkręcania?no i dzięki Adam 2000 trochę mnie pocieszyłeś tym że to raczej wiązka,zawsze to jest od czego zacząć
Adam_2000 - |2 Maj 2010|, 2010 21:44
W kosłorcie masz trochę przerąbane, ale skądinąd wiem, że da się zdjąć wiązkę bez demolki.
Zacznij jednak od wypięcia złączki [C113] na prawej podłużnicy, i po prostu posprawdzaj wszystkie połączenia zgodnie z TIS-em.
marco - |2 Maj 2010|, 2010 21:59
jak się domyślam chodzi o jedną z tych dwóch największych złączek na podłużnicy jedna czarna,druga brązowa?czy to któraś z nich?a jak tak to która?sorki za banalne pytania ale to auto a charakterkiem mam od niedawna i zaczynam dopiero je poznawać.no i drugie ważne pytanie,gdzie moge tego owego TIS-a podpatrzeć bo jak się domyślam nie wiem czy słusznie to program?
[ Dodano: |9 Maj 2010|, o 20:26 ]
witam wszystkich.uporałem sie z migająca kontrolką O/D OFF i trybem awaryjnym skrzyni wina leżała po stronie elektryki skrzyni tak jak sugerował Adam 2000,a konkretnie we wtyczce z boku skrzyni która nie łączyła.troche gimnastyki ale udało się do niej dostać.Ale pojawił się problem,a konkretnie ASB z 1 na 2 bieg przerzuca po wkręceniu silnika do ok 3500 obr.i przy puszczeniu gazu jak zejdą do ok 2000 obr wtedy przerzuca i nie redukuje po wciśnięciu max gazu.reszta biegów wchodzi gładziutko.bardzo proszę o wskazówki jak się z tym uporać
|
|