| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Problem z kick-down W A4LD
adi_k0 - |28 Kwi 2010|, 2010 09:30 Temat postu: Problem z kick-down W A4LD Witam.
Przede wszystkim, jako że jestem nowy na forum chciałem wszystkich powitać.
A co do mojego problemu to wygląda to tak: posiadam Scorpio 2.9 12V '92 rok ze skrzynią automatyczną (tą gdzie koło biegu 2 jest ta gwiazdka, nie wiem dokładnie jaki to model) i nagle podczas normalnej jazdy kick-down zaniknął. Skrzynia dalej ma wszystkie biegi, dosyć miękko chodzi, olej jest jasny i na pewno nie spalony, przełącznik od kick-downa pod maską działa. Proszę o pomoc w diagnozie, co to może być i ewentualnie jak to naprawić.
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 11:11
na zgaszonym silniku z kluczykiem w pozycji zapłon wdepnij gaz do podłogi i słuchaj czy będzie odgłos kliknięcia elektromagnesu przy skrzyni ( siłownik Kick-Down ). Jeśli będzie to trzeba wleźć pod auto i sprawdzić czy cięgno nei spadło lub się przestawiło. Jak nie będzie to też pod auto i oblukac czy kablownia cała do siłownika.
adi_k0 - |28 Kwi 2010|, 2010 11:21
| Struna napisał/a: | | na zgaszonym silniku z kluczykiem w pozycji zapłon wdepnij gaz do podłogi i słuchaj czy będzie odgłos kliknięcia elektromagnesu przy skrzyni ( siłownik Kick-Down ). Jeśli będzie to trzeba wleźć pod auto i sprawdzić czy cięgno nei spadło lub się przestawiło. Jak nie będzie to też pod auto i oblukac czy kablownia cała do siłownika. |
Odgłos kliknięcia jest, cięgło nie spadło, sprawdzałem, co może być jeszcze?
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 11:23
to może tylko trzeba wyregulować cięgno.
adi_k0 - |28 Kwi 2010|, 2010 11:26
| Struna napisał/a: | | to może tylko trzeba wyregulować cięgno. |
Być może, nie znam się aż tak na tym, może mógłbyś opisać, ewentualnie jakiś link jak to zrobić, jak powinno być wyregulowane?
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 11:27
zadam pytanie dodatkowe - po czym poznajesz że nie działa KD ?
adi_k0 - |28 Kwi 2010|, 2010 11:32
Jeszcze przedwczoraj, przy normalnej jeździe, powiedzmy 60 na godzinę, 2 tyś. obrotów i nagle gaz w podłogę ładnie zrzucała i samochód zaczynał jechać tak jak ma jechać. Potem przy takiej samej sytuacji nie redukuje w ogóle tylko przyspiesza z tego biegu na którym jest aktualnie, natomiast jak od zera się wciśnie do deski to idzie ładnie aż do końca na każdym biegu, jak się puści gaz i zwalnia to wtedy też zrzuca niżej, więc myślę że to kick-down.
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 13:09
podciśnienie do modulatora jest ok ? sam modulator też ok ?
adi_k0 - |28 Kwi 2010|, 2010 13:45
Szczerze mówiąc to nie wiem i nie za bardzo wiem jak to sprawdzić Jakieś wskazówki może?
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 13:47
zobacz czy oleju nie ma w węzyku podciśnienia idącym do modulatora - to tak na początek. Zobacz też czy oleju w silniku nagle nie jest dziwnie ponad stan.
adi_k0 - |28 Kwi 2010|, 2010 13:51
Co do oleju w silniku to jest ok, tak jak było, więcej nie ma, pozostaje olej w tej rurce od modulatora, tylko teraz takie może głupie pytanie: gdzie jest ten modulator
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 14:15
na skrzyni, a podciśnienie idzie gdzieś od kolektora ssącego.
adi_k0 - |29 Kwi 2010|, 2010 18:42
No i po problemie Okazało się, że ten wężyk od podciśnienia o którym mówiłeś to się zsunął pod maską Wystarczyło go założyć i już działa wszystko.
|
|