Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - [elektryka]Pytanko odnośnie alarmu fabrycznego...

screwdriver - |26 Kwi 2005|, 2005 19:57
Temat postu: [elektryka]Pytanko odnośnie alarmu fabrycznego...
Witam.Po przekreceniu kluczyka w mojej skorupce słychać pikanie znaczy to ze mam alarm fabryczny jak sie domyslam.Teraz pytanie:gdzie znajduje sie moduł alarmu?I drugie pytanie:czy po odłaczeniu akumulatora i przyłaczeniu trzeba wykonac jakies zabiegi zeby alarm "odpuscił"??Trzecie pytanie:co blokuje alarm?nie mozna zakrecic rozrusznikiem?nie ma zapłonu?czy jeszcze cos?Liczę na waszą pomoc.
tomi503 - |26 Kwi 2005|, 2005 21:22

Ad.1 Tak znaczy że masz alarm fabryczny.
Ad.2 Moduł alarmu znajduje się nad pedałami czyli pod kierownicą tam gdzie moduł do świateł.
Ad.3 Po odłaczeniu akumulatora nie trzeba nic robić.
Ad.4 Alarm nic nie blokuje przynajmniej tak mi się wydaje po konsultacji z kolegami z forum jakiś czas temu. Z tego co mówili to taka z niego pociecha że wyje wtedy kiedy nie trzeba :D :D :D

Rafał A.(antek) - |26 Kwi 2005|, 2005 21:40

chyba jednak zapłon to on blokuje :) a nawet napewno :)
screwdriver - |26 Kwi 2005|, 2005 22:01

:lol: Dzieki.No teraz juz cos wiem.Moze jeszcze ktos cos wie?Jak alarm wlaczony to czy rozrusznik zakreci?To mnie ciekawi bo podejrzewam kopniety alarm ale nie moge zapalic bo nie kreci na zapych tez nie odpala.A to wlasnie po rozlaczeniu aku sie stalo i po czyszczeniu skrzynek bezpiecznikowych.Pozdrawiam.
Rafał A.(antek) - |26 Kwi 2005|, 2005 23:45

jak masz właczonny alarm to nic nie zrobi, przy probie uruchomienia bedzie wył.
Ale ty mozesz jeszcze miec przypadkiem immobilajzer w kluczyku, nie iwem od kiedy jemontowali, zapodaj na priv numer VIN nadwozia moze micropcat cos powie.

Jesli nie odpala i rozrusznik nie kreci, cos pomerdałes raczej w podłaczaniach skrzynek bezpieczników. odłaczenia aku nic nie szkodzi. Tak wiec szukaj niepodlaczonych przewodow, lub zle podlaczonych, moze pt przez ten masowy kabel, przekazniki nie startuja aq bez tego to nie pojdzie.

mmmk - |26 Kwi 2005|, 2005 23:58

chyba prawie nieaktualny temat. gadalem na gg z screwdriver i scorpio stoi u elektryka. powiedzial mu,ze go zrobi. ja proponowalem mu wywalenie alarmu jezeli to to odcina zaplon itp. co wy na to? u mojej mamy w ibizie alarm montowany w 1997 padl w zeszlym roku. nie naprawialne bylo zostal wymieniony. to podobno nie jest wieczne. czy to znowu moje herezje?? u mnie w zielonym tez to nie dziala. bedzie inny dokladany taki z pilotem za 290 zl.
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |27 Kwi 2005|, 2005 01:09

herezje, skoro dzialal to dziala, raczej nie padł w sposob odcinajacy zapłon, sugeruje bład w podpieciu skrzynki i tyle.
screwdriver - |27 Kwi 2005|, 2005 09:09

Nie ma błędu!!!!!!!!!!Dziesiec razy sprawdzałem te cholerne skrzynki!!!Pracuje w serwisie rtv wiec sie na tym troche znam a juz w ogole na połączeniach zwykłych kabli!!!Temat aktualny bo wydaje mi sie ze co niektorzy tutaj moga byc madrzejsi od tego elektryka.... :P
mmmk - |27 Kwi 2005|, 2005 10:10

no i nie wiadomo czy ten alarm dziala. tam niewiele z elektyki dzialalo i temu byl remont skrzynki. Juz nawet podejrzewalem,ze wlasnie dlatego facet zamienil sie na honde. w koncu dla kogos kto nie wie,ze scorpio czasami tak ma i trzeba remoncik skrzynki zrobic to to byl grat najgorszy z mozliwych. raz nic nie dziala,raz wlacza sie samo, raz jest ok a czasami dziala ale nie pelna moca/np jak swiatla u screwdriver'a/. juz sobie wyobrazam co dzialoby sie z tym samochodem gdyby np. byl mojej mamy :lol: :lol: :lol: a poprzedniego wlasciciela na forum nie znamy.
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |27 Kwi 2005|, 2005 10:20

Czekajcie pokolei, powoli ,itd. Rozbieraliscie obie skrzynki bezpieczników? pospisywaliscie ktore kostki w ktore miejsce? pospisywaliscie ktory przekaznik gdzie itp? po podlaczeniu co nie działa tylk zapłon czy cos jeszcze? rozrusznik kręci cokolwiek czy milczy jak zaklety? Z tego co pamietam wąski miał problem z rozrusznikiem po czyszczeniu skrzynki, cos zle poskladał. KOstki w skrzynxce da sie pomylic.
Struna - |27 Kwi 2005|, 2005 11:22

ale może on ma ten alarm z immobiliser-em wtedy jak pilotem nie klikniesz to rozruch wogóle nie zakręci. kontrolki świecą ale nie da się odpalić.
mmmk - |27 Kwi 2005|, 2005 11:57

on nie ma zadnego pilota. ja tez. no i pytanie asa(czyli moje :mrgreen: ) czy fabryczny alarm ma wogole pilot? piszemy caly czas o rocznikach 92-94. bo ja tez nie mialem.
pozdrawiam
maciek

Struna - |27 Kwi 2005|, 2005 11:59

no u Hryniaka w jego nabytku ( sedan 2.0 dohc ) jest pilot do immobiliser-a bez tego nie odpali.
Rafał A.(antek) - |28 Kwi 2005|, 2005 01:18

podaj win to sprawdze w microcacie, były takie z immobilajzerem i takie bez. zam alarm odpalany jest tylko z kluczyka.
screwdriver - |29 Kwi 2005|, 2005 00:03

Ok temat zamkniety auto juz chodzi.....Sam musialem wziac sprawy w swoje rece bo elektryk to cienias i nie mogl sobie poradzic.Dziek wszystkim ktorzy starali sie mi pomoc.Pozdrowionka.
Struna - |29 Kwi 2005|, 2005 14:03

to powiedz co było ?
screwdriver - |1 Maj 2005|, 2005 21:12

Ha jedna wtyczka mi wypadla podczas odkrecania skrzynki i nawet jej nie wpisalem na rysunek :lol: zaplatala sie miedzy kable i dopiero po zdjeciu rury od nawiewu to zauwazylem :) ,ach,coz zdarza sie.A co do alarmu to co ta dioda na srodku powinna robic??Jak pika to dioda sie nie swieci ani nie miga ale jak wlacze zaplon to wtedy zaswieci sie przez piec sekund i zgasnie.O co chodzi?Jak powinien dzialac alarm fabryczny?
Struna - |4 Maj 2005|, 2005 00:39

Speedo - wrzruć od razu swój pościk do FAQ dla potomnych bo takich pytań sporo było i będzie.
screwdriver - |5 Maj 2005|, 2005 22:14

Cholera...To znaczy ze cos mi nie dziala.....U mnie dioda swieci tylko swiatlem ciaglym podczas wlaczenia zaplonu przez 5 sek potem gasnie i nic juz sie nie dzieje,nawet jak zamykam drzwi....ki diabeł???
KOREK - |5 Maj 2005|, 2005 23:23

hmmm - u mnie jest taki sam objaw.
Zapala się światłem ciagłym tylko po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Poza tym "zima".
Myślałem że brak fabrycznego radia moze mieć wpływ na alarm. Radio załatwiłem, wmontowałem i kicha. Nic sie nie zmieniło... poza tym że mam "fabryczne" radio

screwdriver - |6 Maj 2005|, 2005 15:13

Ale podwojne ryglowanie dziala i to wlasnie tylko od strony pasazera takze czujnik w zamku odpada.Cos innego tam musi siedziec.....
artin - |30 Maj 2005|, 2005 15:26

Speedo napisał/a:
wkladasz kluczyk do zamka, przekrecasz w lewo, trzymasz 3 sek - dioda zaczyna migac najpierw szybko potem wolniej - alarm uzbrojony

wkladasz kluczyk, przekrecasz w prawo i w lewo, trzymasz 3 sek - dioda miga 5x piszczy piszczyk - uzbrojony alarm, podwojny rygiel i czujniki ruchu

A moim zdaniem to tak nie do końca w ten sposób. Raczej tak:
W te 3 sekundy to musimy "zdążyć" przekręcić najpierw w prawo a później w lewo (drzwi kierowcy). A nie że trzeba trzymać w pozycji zamknięte przez 3 sek.

agnieszka - |30 Maj 2005|, 2005 19:32

polecam strone poswiecona forda scorpio tam jest dokladnie opisane jak dziala alarm
Adam_2000 - |30 Maj 2005|, 2005 19:47

Tak jest w instrukcji Aga, sprawdzałem - w Mondeo tak samo :)
Natomiast ja zauważyłem, że u mnie nic nie mryga (dioda pośrodku deski jest martwa) i nie działa podwójne ryglowanie.
Podejrzewam, że nie ma modułu "antykradzieżowego" (ukradli ???), który steruje tym ustrojstwem. Dla pewności, gdyby któryś z kolegów wielorybników, mógł sprawdzić, czy po odpięciu kabla od np. tylnych drzwi (ta duża łączówka od drzwi do słupka), można "podwójnie zaryglować", to byłbym dźwięczny :mrgreen:

agnieszka - |31 Maj 2005|, 2005 13:52

przepraszam.......
kuba - |31 Maj 2005|, 2005 13:55

agnieszka - nie obrażaj się - tylkoCAPS LOCKA wyłącz. Pisząc dużymi literami - KRZYCZYSZ
agnieszka - |31 Maj 2005|, 2005 14:26

kuba napisał/a:
agnieszka - nie obrażaj się - tylkoCAPS LOCKA wyłącz. Pisząc dużymi literami - KRZYCZYSZ
nie wiedzialam i za moja niewiedze przepraszam
will - |18 Cze 2005|, 2005 09:20

mam pytanko czy w scorupce 89 rok wersja GL byl fabryczny alarm?
jak przekrece kluczyk to slychac 5 cio krotne pikanie ale dioda nie swieci???

Struna - |20 Cze 2005|, 2005 17:21

u brata tak samo tylko że auto z 87 roku - diody nie ma a pika sobie - a nawet od czasu do czasu ma chęć działać i ryczy niemiłosiernie :)
will - |20 Cze 2005|, 2005 21:04

wlasnie ale najlepsze jest to ze mam diode ponoc od alarmu ale nie swieci i nawet czujniki mam ruchowe i dlatego mnie to ciekawi.
Rafał A.(antek) - |21 Cze 2005|, 2005 00:25

jakas wypasiona wersja kurde :)
will - |21 Cze 2005|, 2005 12:16

Rafał A.(antek) napisał/a:
jakas wypasiona wersja kurde :)

hmmm chyba tak hehehehe.

Struna - |21 Cze 2005|, 2005 12:20

ja jak kiedyś nagrzewnice wymienaiłem to też się natknąłem na alarm u siebie i miał nawet wyjścia na czujki ruchowe - wyglądał na fabryczny :)
artin - |21 Cze 2005|, 2005 14:23

A umnie właśnie przestał działać. Czyli po przekręceniu kluczyka:
1. Przestał pikać
2. Dioda świeci z krótkimi przerwami około 20 sek.
Jestem ciekawy czy padł moduł, czy to będzie coś innego??? (mam ten z czujnikami ruchu)

COSSY - |21 Cze 2005|, 2005 16:26

Ja własnie raz już moduł wymieniałem bo się totalna cisza zrobiła. wymiana modułu pomogła.