Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Obroty i mulenie DOHC 2.0 mk1

kondzio508 - |3 Kwi 2010|, 2010 21:48
Temat postu: Obroty i mulenie DOHC 2.0 mk1
Witam

Mam problem ze swoim dohacykiem niby nic a drażni :(

Obroty na PB 1600 i nic nie drgną na jałowych , na LPG 1100 i czasem przyfalują , bywa ze jak ze 120 hamuję gwałtownie to potrafią zejść do 200 obrotów poczym wskakują na 1100 znów ale tak sie nie da jezdzić dla tego pytam o poradę :)

dodam ze EBJ mój czysciłem nie dało to rezultatu poczym zakupiłem sprawną używkę i to samo , po odpięciu wtyczki od EBJ obroty równe na PB i lpg 1000 i nie spadają przy hamowaniu .

I jeszcze mała zagadka , jadę sobie normalnie poczym chcę raptownie przyspieszyć i robi sie dzióra w pedale gazu jak by wogóle nie reagował tylko muli sie i trzeba zredukować na bardzo niski bieg zeby wszedł na obroty poczym dopiero płynie przyśpiesza .

wiecej grzechów nie pamietam ;)

z góry Dziękuję za poradę oraz Życzę Wesołych Świąt , i smacznego Jajka :D

Pozdrawiam.

Zysio - |3 Kwi 2010|, 2010 21:51

kondzio508 napisał/a:
I jeszcze mała zagadka , jadę sobie normalnie poczym chcę raptownie przyspieszyć i robi sie dzióra w pedale gazu jak by wogóle nie reagował tylko muli sie i trzeba zredukować na bardzo niski bieg zeby wszedł na obroty poczym dopiero płynie przyśpiesza .

Czujnik położenia przepustnicy sobie pomierz.

kondzio508 - |3 Kwi 2010|, 2010 21:53

TPSA ? hym , pamietam że u Ciebie Tomku podobnie było jak jechaliśmy ale czy to by była tez wina tych obrotów ?

A czym mierzyć ;) ? i gdzie przykładać , jaki ma być pomiar ?

Kevin Xy - |3 Kwi 2010|, 2010 23:03

kondzio508 napisał/a:
A czym mierzyć ;) ? i gdzie przykładać , jaki ma być pomiar ?

czytac, nie spac
nawet w swieta !!

Jankes - |4 Kwi 2010|, 2010 08:37

Miernikiem za 10 zl z Tesco, ustawiasz go na takie drzewko :P ( na fizyce uczyli tego jako om czyli znak oporu prądu elektrycznego), wpinasz sie w sygnałowe tepsa i kręcisz, ma sie płynnie zmieniać wartość.
Zysio - |4 Kwi 2010|, 2010 09:11

kondzio508 napisał/a:
jaki ma być pomiar ?

Pomiar ma wykazać płynną zmianę wartości napięcia, bez wyraźnych przeskoków w wartościach.

Coś tam w Warsztacie napomknięte na ten temat jest ;)

O np.: http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=1238

pablo19 - |6 Kwi 2010|, 2010 10:41
Temat postu: Re: Obroty i mulenie DOHC 2.0 mk1
kondzio508 napisał/a:
...
dodam ze EBJ mój czysciłem nie dało to rezultatu poczym zakupiłem sprawną używkę i to samo , po odpięciu wtyczki od EBJ obroty równe na PB i lpg 1000 i nie spadają przy hamowaniu .

...
Powtórzył bym za Raf7, "mamy dziurę" ;) sprawdź nieszczelność w układzie dolotowym. Przy odpiętym EBJ-ocie i szczelnym układzie silnior powinien zgasnąć.
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 12:35

pewnie wesoła rzeźba jest w dolocie zrobiona przez gaziarza i dlatego dolot jest tak szczelny.
kondzio508 - |6 Kwi 2010|, 2010 13:48

Jankes,

hym rzeźba to raczej nie jest bo widziałem u Zysia tak samo ;) wiec nie jeden przypadek , popatrzę lewizny , jakie bedą tego skutki sie okaże ;) napewno poinformuję co pomogło :)

Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 13:56

kup samostarta, popryskaj na łączeniach i sie dowiesz, bo tak sprawdzać na oko jest ciężko
Gwelezemba - |6 Kwi 2010|, 2010 14:28

ja tak miałem z obrotami jak rozwaliłem TPS
wtedy chodził jak w trybie awaryjnym (a może i to był tryb awaryjny).

Ale i przy brudnym EBJ też tak miałem
i to co ciekawe pierwszy raz, bo zawsze brudny EBJ robił że obroty spadały do ok 500
a raz zrobił tak że samochód zachowywał się jak "ziomek w golfiku na skrzyżowaniu" czyli gazował pulsacyjnie do 2tys obrotów.

Więc prawdopodobnie masz jak piszą walnięty czujnik przepustnicy,
bo EBJ to najczęściej faluje obrotami a TPS próbuje utrzymać obroty w granicach 2tys. raczej bez falowania.

kondzio508 - |6 Kwi 2010|, 2010 14:41

A jeszcze mi przyszło do głowy ze to potym swapie skrzyni być moze tak sie dzieje , wiec podmienie kompa na takiego od MSB bo takiego posiadam i zobaczę . bo na ASB dobrze jezdził caly czas . Może faktycznie przymulony w trybie awaryjnym , bo jakos tamten dohc niby skołatany ale lepiej chodził (przyspieszał) niż ten ;)
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 15:10

a króciec przepustnicy zatkałeś??
kondzio508 - |6 Kwi 2010|, 2010 15:13

tak , ale sprawdze go też jak by co . :)
Zysio - |6 Kwi 2010|, 2010 15:22

Potwierdzam, gaziarze w dolocie nie namieszali.