| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Obroty i mulenie DOHC 2.0 mk1
kondzio508 - |3 Kwi 2010|, 2010 21:48 Temat postu: Obroty i mulenie DOHC 2.0 mk1 Witam
Mam problem ze swoim dohacykiem niby nic a drażni
Obroty na PB 1600 i nic nie drgną na jałowych , na LPG 1100 i czasem przyfalują , bywa ze jak ze 120 hamuję gwałtownie to potrafią zejść do 200 obrotów poczym wskakują na 1100 znów ale tak sie nie da jezdzić dla tego pytam o poradę
dodam ze EBJ mój czysciłem nie dało to rezultatu poczym zakupiłem sprawną używkę i to samo , po odpięciu wtyczki od EBJ obroty równe na PB i lpg 1000 i nie spadają przy hamowaniu .
I jeszcze mała zagadka , jadę sobie normalnie poczym chcę raptownie przyspieszyć i robi sie dzióra w pedale gazu jak by wogóle nie reagował tylko muli sie i trzeba zredukować na bardzo niski bieg zeby wszedł na obroty poczym dopiero płynie przyśpiesza .
wiecej grzechów nie pamietam
z góry Dziękuję za poradę oraz Życzę Wesołych Świąt , i smacznego Jajka
Pozdrawiam.
Zysio - |3 Kwi 2010|, 2010 21:51
| kondzio508 napisał/a: | | I jeszcze mała zagadka , jadę sobie normalnie poczym chcę raptownie przyspieszyć i robi sie dzióra w pedale gazu jak by wogóle nie reagował tylko muli sie i trzeba zredukować na bardzo niski bieg zeby wszedł na obroty poczym dopiero płynie przyśpiesza . |
Czujnik położenia przepustnicy sobie pomierz.
kondzio508 - |3 Kwi 2010|, 2010 21:53
TPSA ? hym , pamietam że u Ciebie Tomku podobnie było jak jechaliśmy ale czy to by była tez wina tych obrotów ?
A czym mierzyć ? i gdzie przykładać , jaki ma być pomiar ?
Kevin Xy - |3 Kwi 2010|, 2010 23:03
| kondzio508 napisał/a: | A czym mierzyć ? i gdzie przykładać , jaki ma być pomiar ? |
czytac, nie spac
nawet w swieta !!
Jankes - |4 Kwi 2010|, 2010 08:37
Miernikiem za 10 zl z Tesco, ustawiasz go na takie drzewko ( na fizyce uczyli tego jako om czyli znak oporu prądu elektrycznego), wpinasz sie w sygnałowe tepsa i kręcisz, ma sie płynnie zmieniać wartość.
Zysio - |4 Kwi 2010|, 2010 09:11
| kondzio508 napisał/a: | | jaki ma być pomiar ? |
Pomiar ma wykazać płynną zmianę wartości napięcia, bez wyraźnych przeskoków w wartościach.
Coś tam w Warsztacie napomknięte na ten temat jest
O np.: http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=1238
pablo19 - |6 Kwi 2010|, 2010 10:41 Temat postu: Re: Obroty i mulenie DOHC 2.0 mk1
| kondzio508 napisał/a: | ...
dodam ze EBJ mój czysciłem nie dało to rezultatu poczym zakupiłem sprawną używkę i to samo , po odpięciu wtyczki od EBJ obroty równe na PB i lpg 1000 i nie spadają przy hamowaniu .
I jeszcze mała zagadka , jadę sobie normalnie poczym chcę raptownie przyspieszyć i robi sie dzióra w pedale gazu jak by wogóle nie reagował tylko muli sie i trzeba zredukować na bardzo niski bieg zeby wszedł na obroty poczym dopiero płynie przyśpiesza .
... | Powtórzył bym za Raf7, "mamy dziurę" sprawdź nieszczelność w układzie dolotowym. Przy odpiętym EBJ-ocie i szczelnym układzie silnior powinien zgasnąć.
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 12:35
pewnie wesoła rzeźba jest w dolocie zrobiona przez gaziarza i dlatego dolot jest tak szczelny.
kondzio508 - |6 Kwi 2010|, 2010 13:48
Jankes,
hym rzeźba to raczej nie jest bo widziałem u Zysia tak samo wiec nie jeden przypadek , popatrzę lewizny , jakie bedą tego skutki sie okaże napewno poinformuję co pomogło
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 13:56
kup samostarta, popryskaj na łączeniach i sie dowiesz, bo tak sprawdzać na oko jest ciężko
Gwelezemba - |6 Kwi 2010|, 2010 14:28
ja tak miałem z obrotami jak rozwaliłem TPS
wtedy chodził jak w trybie awaryjnym (a może i to był tryb awaryjny).
Ale i przy brudnym EBJ też tak miałem
i to co ciekawe pierwszy raz, bo zawsze brudny EBJ robił że obroty spadały do ok 500
a raz zrobił tak że samochód zachowywał się jak "ziomek w golfiku na skrzyżowaniu" czyli gazował pulsacyjnie do 2tys obrotów.
Więc prawdopodobnie masz jak piszą walnięty czujnik przepustnicy,
bo EBJ to najczęściej faluje obrotami a TPS próbuje utrzymać obroty w granicach 2tys. raczej bez falowania.
kondzio508 - |6 Kwi 2010|, 2010 14:41
A jeszcze mi przyszło do głowy ze to potym swapie skrzyni być moze tak sie dzieje , wiec podmienie kompa na takiego od MSB bo takiego posiadam i zobaczę . bo na ASB dobrze jezdził caly czas . Może faktycznie przymulony w trybie awaryjnym , bo jakos tamten dohc niby skołatany ale lepiej chodził (przyspieszał) niż ten
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 15:10
a króciec przepustnicy zatkałeś??
kondzio508 - |6 Kwi 2010|, 2010 15:13
tak , ale sprawdze go też jak by co .
Zysio - |6 Kwi 2010|, 2010 15:22
Potwierdzam, gaziarze w dolocie nie namieszali.
|
|