Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - klima działa na lewą stronę

Jacek12 - |28 Mar 2010|, 2010 19:05
Temat postu: klima działa na lewą stronę
witam,znów mam problem.
jakiś czas temu ściągałem maskownicę od klimy w kabinie oraz wymieniałem żarówki w podświetleniu na desce rozdzielczej,czyli był demontaż kompletny całej obudowy licznika,
dzisiaj zauważyłem że klima po prawej stronie nie działa tylko wali cały czas gorące powietrze,z strony kierowcy jest ok,co może być nie tak,jak sterowane są zasuwy od nawiewu?może zapomniałem podpiąć jakąś wtyczkę albo może poleciało sterowanie klimy?

Darol - |28 Mar 2010|, 2010 19:07

klimatronik ? Jak tak to moze ktoras z wtyczek do silniczkow krokowych sterujacych klapami wypadla
bingo - |28 Mar 2010|, 2010 20:24

sterowanie elektrycznie, jest oddzielna wiązka ze sterownika na siłowniki klapy. sprawdz małą wtyczkę w sterowniku (nie w panelu), oraz wytczki na siłownikach z boku nagrzewnicy (z jednej strony są dwie - jedna płytko, druga głębiej, z drugiej tylko jeden siłownik) oraz przy okazji czujnki temperatur przy nawiewach na nogi (ta sama wiązka).

[ Dodano: |28 Mar 2010|, o 20:25 ]
jeżeli na lewej stronie zrobisz LO, to na prawej musi zmniejszyć się temperatura nawiewu.

Jacek12 - |29 Mar 2010|, 2010 09:48

jak na lewej daje LO to na prawej wyświetla się też LO ale daje nadal gorące powietrze na prawą stronę,nie wiem o który sterownik chodzi oraz gdzie szukać/co zdemontować aby dostać się do siłowników?
bingo - |29 Mar 2010|, 2010 11:56

sterownik jest za panelem klimatronika, a do wtyczek od siłowników nic nie musisz demontować, ewentualnie maty górne odchylić.
Jacek12 - |29 Mar 2010|, 2010 20:18

ok,niedługo będę grzebał przy tym,tym bardziej że zima minęła i ciepłego powietrza mi nie trzeba w kabinie.

[ Dodano: |6 Maj 2010|, o 22:53 ]
z tą klimą to coraz większe cyrki się dzieją,zaczęła się załączać kiedy przesunę pokrętło od nawiewu,macie jakieś pomysły na to?

[ Dodano: |18 Lip 2010|, o 15:19 ]
dla zakończenia tego tematu napiszę że klima jest już obczajona,mianowicie nie mam jednego siłownika z prawej strony dołem,została po nim wtyczka,w miejscu silniczka była opaska która zacisnęła tryby przekładni w jedną pozycję ot cała zagadka.Poprzedni właściciel miał prostolinijny pomyślunek i umiał kłamać.
A jeżeli chodzi o to że klima raz działa a raz nie to odpowiada za to potencjometr który po prostu nie łączy czasem w moim przypadku.