| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - problem z obrotami
Pierre - |25 Mar 2010|, 2010 20:52 Temat postu: problem z obrotami Sprawa poruszana już wielokrotnie na forum-kiedyś także przeze mnie, ale wtedy problemem okazała sie sonda lambda. Auto potrafi mi się zaciąć na wysokich obrotach - najczęściej na około 2000-2200 rpm, ale czasami przy mocniejszym wciśnięciu gazu także na 4000-4500 rpm. Kopanie w pedał nic nie daje. Dzisiaj Wąski podpiął kompa i w zasadzie zero problemu, zero błędów. TPS pokazuje z zakresie 18,8 - 93,00 % i nic sie nie przycina. Ale... jest dziwny objaw ze strony EBJ a właściwie "zero" objawów. Zupełnie nie reaguje na odpiętą wtyczkę. normalnie wchodzi na obroty z odpiętym EBJ. Podmieniliśmy z innego auta na 100 % sprawny - tamten skorek od razu gaśnie po odłączeniu wtyki i znowu praktycznie zero reakcji - auto bez względu na to czy ma podpięty EBJ czy nie całkiem normalnie chodzi i wkręca się żwawo na obroty. Po całkowitym (fizycznie odkręcony) usunięciu EBJ z auta, silnik zachechła ale gaśnie od razu, po zatkaniu otworków po EBJ chodzi normalnie... Jakie powinny być napięcia na wtyczce do EBJ? Gdzie szukać problemu?
Auto nie ma tempomatu!!!
gufer-posepny - |25 Mar 2010|, 2010 21:06
lewizna w dolocie spora .
albo po prostu przepustnica nie domyka się . ale skoro wskazania TPS na poziomie 16% to zamknięta powinna być . gdzieś musi syczeć . zatkanie obu dziurek EBJ a w zasadzie tej co podaje powietrze do dolotu powino udusić silnik .
Pierre - |25 Mar 2010|, 2010 21:08
| Cytat: | | lewizna w dolocie spora . |
rozbierać? szukać po omacku? na co zwrócić uwagę?
| gufer-posepny napisał/a: | | wskazania TPS na poziomie 16% |
minimalne wskazania TPS to 18,8 - za dużo?
Struna - |25 Mar 2010|, 2010 21:16
Pierre, adaptację zrobiliście porządną po podmianie EBJ ? bo jak nie to lipton.
gufer-posepny - |25 Mar 2010|, 2010 21:16
obejrzyj może jakiś wężyk spadł albo coś . EGR sie rozszczelnił ?
z tymi 18 % to trudno powiedzieć . dla pewności to sobie znajdź tam taką śrubkę co robi za ogranicznik powrotu przepustnicy i wykręć ją nieco . jak będziesz wykręcał i tym samym przepustnica zamykać będzie sie dalej to wstępnie znaleziona przyczyna problemu .
a znajac pecha to pojawią sie inne . bo ktoś ją podparł . ale to później już .
Pierre - |25 Mar 2010|, 2010 21:22
| Struna napisał/a: | | Pierre, adaptację zrobiliście porządną po podmianie EBJ ? bo jak nie to lipton. |
Adaptacje powiadasz.... no to lipton
Dobra... do bani z tą szukajką, Dlaczego w Warsztacie nie ma napisane jak sie robi adaptację??? Nie podoba mi się ta piaskownica
Jak sie robi "porządną i prawidłową" adaptację?
Struna - |25 Mar 2010|, 2010 21:24
ja jak założyłem nowy EBJ bez reseta i adaptacji to silnik nie wiedział co z sobą zrobić. Dopiero reset i adaptacja ustaliły obroty.
Pierre - |25 Mar 2010|, 2010 21:32
Ok, jest
http://ford-scorpio.pl/fo...light=adaptacja
przepraszam autora że nie zauważyłem
Po odpięciu klemy odczekać?
Struna - |25 Mar 2010|, 2010 21:52
ze 5 minutek styka.
Inna sprawa, że adaptacja powinna przebiegać nieco inaczej.
Pierre - |26 Mar 2010|, 2010 07:55
| Struna napisał/a: | | adaptacja powinna przebiegać nieco inaczej |
tzn?
pablo19 - |26 Mar 2010|, 2010 10:22
Lewizna jak ta lala, po odpięciu EBJ-ota musi zgasnąć choćbyś nie wiem jak adaptował. Odpal auto, zdejmij wtyk z EBJ-ota i psikaj jakimś WD-40 po wszystkich miejscach gdzie może wystąpić lewizna. Jak motur przygaśnie to wiesz, że to tu
Struna - |26 Mar 2010|, 2010 11:08
http://www.fordscorpio.co.uk/drivecycle.htm
[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 ]
| pablo19 napisał/a: | | po odpięciu EBJ-ota musi zgasnąć choćbyś nie wiem jak adaptował. | w 16V niekoniecznie, tam jest inny EBJ i on wogóle jakoś się dziwnie zachowuje.
grzechu913 - |26 Mar 2010|, 2010 11:16
w 16V nie zgasnie jedynie co spadna obroty na powiedzmy 500 dokladnie nie sprawdzalem ale jedno pewne ze silnik bedzie pracowal ,a adaptowac EBJ tez nie trzeba obroty i tak powinien trzymac ladnie ponizej 1000 w granicach 850-900 i tyle ,jak sie wiesza na 2000 to albo sie zacina ,lub przepustnica brudna i sie nie domyka cudow w tym silniku nie ma,sprawdzalem osobicie na swoim i wiem ze adaptacja ,czy bez niej roznicy nie robi nie faluje i obr ma takie jak trzeba
Struna - |26 Mar 2010|, 2010 11:26
z adaptacja się nei zgadzam. Zależy jak bardzo różnie zużyte EBJ-ty podkładasz, jak podobnie to ok, łyknie. Ale jak mocno różnie to będzie świrował. To akurat ja sprawdzałem na swoim kosie i u mnie tak było. Bez adaptacji mogłem sobie do usranej śmierci czekać aż obroty zejdą do normalnych jałowych.
grzechu913 - |26 Mar 2010|, 2010 11:30
nie wiem ja zmienialem ebjty i jak byly sprawne to bylo dobrze ,nawet po zalozeniu calkiem nowego tez nie bylo problemu ,ale moze w 2.0 to nie robi roznicy wiec sie nie bede sprzeczal nie mowie bo w vw trzeba wczytywac nastawnik przepustnicy bo sa jaja ale w scorpio raczej nie powinno byc problemu,ale zawsze mozna zrobic adaptacje ,tylko jak nie pomoze tzn ze cos nie tak i tyle
|
|