Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - dziwne domykanie szyby kierowcy

GIBCIO - |22 Mar 2010|, 2010 19:12
Temat postu: dziwne domykanie szyby kierowcy
otóż po odpięciu aku.przez jakiś szyba kierowcy działa "normalnie"tzn.szyba opuszcza sie lub podnosi tylko wtedy gdy trzymam przycisk powiedzmy jedno klikniecie =1mm,
puszczam przycisk szyba staje
po pewnym czasie jednak opuszczam w ten sam sposób ale
podnoszenie juz nie 1 klikniecie =szyba jedzie do samej góry,chyba ze znowu klikne to stanie
nie drazni mnie to za bardzo ale dziwi okropnie
ma ktos coś takiego????

kondzio508 - |22 Mar 2010|, 2010 19:17

automatem jedzie jak na krótko przciśniesz raz , a jak otworzysz ile chcesz to trzymasz do tego momentu az zjedzie tyle ile chcesz i tyle , norma w scorpio mk3 . ma przekaznik do szyby zeby automatem jechała .
Darol - |22 Mar 2010|, 2010 19:20

Wyrzuc z drzwi kierowcy brazowy przekaznik i zrob zwore, bedzie chodzic tak jak pasazera.
GIBCIO - |22 Mar 2010|, 2010 19:26

nic nie nie czje
powiedzmy tak obie szyby kierowcy i pasazera otwieram do połowy i klikam szybko na obie- efekt
kierowcy jedzie do góry do końca
pasazera o 1mm
tak sie dzieje po pewnym czsie po odpieciu aku.
tak ma być??

[ Dodano: |22 Mar 2010|, o 19:40 ]
kondzio508 napisał/a:
automatem jedzie jak na krótko przciśniesz raz , a jak otworzysz ile chcesz to trzymasz do tego momentu az zjedzie tyle ile chcesz i tyle , norma w scorpio mk3 . ma przekaznik do szyby zeby automatem jechała .

zaczaiłem :lol: czyli tak ma być
dziwne dla mnie ze po odpieciu aku przez jakis czas oie szyby działają tak samo
to co ten przekażnik sie uaktywia po czasie czy co?

Darol - |22 Mar 2010|, 2010 19:40

Tak ma byc, masz domykanie szyb w drzwiach kierowcy, to ma byc ulatwienie, wciskasz raz i jedzie sama do gory, nie musisz trzymac guzika, jak chcesz wywalic bo nie pasuje Ci fabryczne domykanie to sciagasz boczek, wyjmujesz brazowy przekaznik i robisz zwore.
GIBCIO - |22 Mar 2010|, 2010 19:48

Darol napisał/a:
wyjmujesz brazowy przekaznik i robisz zwore.

hmm no nie wiem nie mam autocasco zamiast zwory zrobie zwarcie zjaram oczatego a jeszcze rok musi posłużyć :690: :690:
najwazniejsze ze tak ma być
dzieki za błyskawiczne info
Pzdr.

gufer-posepny - |22 Mar 2010|, 2010 20:09

to tak nie do końca . Jeśli GIBCIO ma 4 szyby w prądzie to pewnie ma moduły ( sterowniki w drzwiach . trzeba zaprogramować domykanie .jedziesz szybą do góry i zamykasz ją . potem po zamknięciu naciskasz do góry i trzymasz ze 2 sekundy albo 3 . jedziesz na dół i to samo . i tak z każdą szybą . sterownik musi się naumieć . dodatkowo zaczyna działać ochrona przed zmiażdżeniem paluchów przy zamykaniu .

jeśli są tylko przednie szyby w prądzie to będzie brązowy przekaźnik w drzwiach tak w rejonie przycisków od szyb i tylko automatyczny zjazd szyby kierowcy w dół . jeśli nie zawsze działa to do wymiany przycisk .

Darol - |22 Mar 2010|, 2010 20:31

GIBCIO nie ma modulu multiplexu "powiedzmy tak obie szyby kierowcy i pasazera otwieram do połowy i klikam szybko na obie- efekt kierowcy jedzie do góry do końca pasazera o 1mm "
gufer-posepny - |22 Mar 2010|, 2010 20:41

a to może ma 2 przekaźniki . bo mi do góry nie jedzie . ale olałem toto .
Darol - |22 Mar 2010|, 2010 20:48

hmm, no cos jest nie tak, jedzie automatycznie tylko w jedna strone, przekaznik od forda wychodzil jeden, az zaraz pojde sprawdzic furaki bo juz nie pamietam w ktora :)
gufer-posepny - |22 Mar 2010|, 2010 21:21

w dół . jeden brązowy dziad jest w jedną stronę .
GIBCIO - |22 Mar 2010|, 2010 21:38

[quote="gufer-posepny"]Jeśli GIBCIO ma 4 szyby w prądzie to pewnie ma moduły ( sterowniki w drzwiach . ]
mam 4 el.+domykanie pilotem
trzeba zaprogramować domykanie [quote="Darol"]o
to pewnie bedzie to
Darol napisał/a:
GIBCIO nie ma modulu multiplexu

jesli to czrna skrzynka pod moim siedzeniem to mam :lol:

gufer-posepny - |22 Mar 2010|, 2010 21:41

aa no jak masz pamięć foteli to jest zatem
GIBCIO - |22 Mar 2010|, 2010 21:44

gufer-posepny napisał/a:
aa no jak masz pamięć foteli to jest zatem

ten multiplex?
pamięć mam
czyli co moge wszystkie szyby "zaprogramowac każdą inaczej???

gufer-posepny - |22 Mar 2010|, 2010 21:46

nie każdą inaczej tylko każdą żeby miała jazdę w górę i dół z automatu . a przy odrobinie szczęścia możesz mieć domykanie z kluczyka w drzwiach . wysiadasz z auta wkładasz kluczyk i zamykasz nim i szyby się zamykają . a jak tego nie masz to można podmienić moduły i już będzie domykać .
zbyszek - |22 Mar 2010|, 2010 21:49

W dół wszystkie jadą same, a w górę sama jedzie tylko kierowcy.
GIBCIO - |22 Mar 2010|, 2010 21:51

GIBCIO napisał/a:
mam 4 el.+szyber+domykanie pilotem

to było od początku i jest bez względu na odłączanie aku.
GIBCIO napisał/a:
dziwne dla mnie ze po odpieciu aku przez jakis czas oie szyby działają tak samo

teraz sobie przypominam ze ten tryb sie zmienia jak zjade szyba na sam dół,czyli
gufer-posepny napisał/a:
trzeba zaprogramować domykanie .jedziesz szybą do góry i zamykasz ją . potem po zamknięciu naciskasz do góry i trzymasz ze 2 sekundy albo 3 . jedziesz na dół i to samo . i tak z każdą szybą . sterownik musi się naumieć . dodatkowo zaczyna działać ochrona przed zmiażdżeniem paluchów przy zamykaniu .

kolega ma racje pewnie tak to własnie działa

[ Dodano: |22 Mar 2010|, o 21:56 ]
GIBCIO napisał/a:
dodatkowo zaczyna działać ochrona przed zmiażdżeniem paluchów przy zamykaniu .

a toto testował ktoś???

gufer-posepny - |22 Mar 2010|, 2010 22:01

wsadź palca :D .

ogólnie to moduł mierzy pobór mocy przez silnik . jak przytrzaśnie palca to wzrasta szybko . I nie pamiętam czy zatrzymuje się czy nawet cofnie troszkę . taka przeciążeniówka .

GIBCIO - |22 Mar 2010|, 2010 22:07

gufer-posepny napisał/a:
wsadź palca .

to tak jak wsadzac głowe w paszcze lwa 99razy sie uda...
toć to przecie wieloryb a ja taki odwazny nie jestem zeby jego układom elektrycznym zaufać :690: :lol:

Waski - |23 Mar 2010|, 2010 00:25

patyka wsadz
Domyn0 - |23 Mar 2010|, 2010 01:30

gufer-posepny napisał/a:
a przy odrobinie szczęścia możesz mieć domykanie z kluczyka w drzwiach . wysiadasz z auta wkładasz kluczyk i zamykasz nim i szyby się zamykają

A da się tak zrobić żeby z pilota przy zamykaniu centralnym szyby się domknęły ?

bingo - |23 Mar 2010|, 2010 07:48

Daryl, w scorpio masz trzy wersje sterowania szyb.
W MK1 i ubogim MK2 sterowanie tylko przyciskami - czyli szyba jedzie tylko jak trzymasz przycisk.
w MK2 bogatym i biednym MK3 szyby jadą tylko jak trzymasz przycisk z wyłączeniem szyby kierowcy - tam masz dodatkowo przekaźnik w drzwiach pod lusterkiem, dzięki któremu szyba kierowcy może zjechać (tylko i wyłącznie) sama na sam dół. by się tak stało , należe nacisnąć przycisk opuszczania na czas krótszy niż 0,7 sekundy (sprawdzone). Jeżeli czymasz powyżej 0,7 sek przekaźnik nie będzie miał podtrzymania, i jak puścisz to szyba stanie. jak szyba jedzie w automacie, to kolejne naciśniecie ją zatrzyma.
W MK3 bogatym są sterowniki w szybach kierowcy i pasażera. Wtedy masz nie tylko opuszczanie, ale i podnoszenie i domykanie. Dokładny zakres sterowania niech opisze ktoś, kto to zna, ja nie znam.

W omawianym przykładzie nie ma przekaźnika, tylko sterownik.

Struna - |23 Mar 2010|, 2010 11:10

gufer-posepny napisał/a:
bo mi do góry nie jedzie . ale olałem toto .
se zaprogramuj, to pojedzie. Po odpieciu aku się rozprogamowuje i nie jeździ w górę.
Darol - |23 Mar 2010|, 2010 14:38

Tak, wiem jak dzialaja oba te systemy, mialem nawet okazje przerzezbic jeden na drugi:) Blednie odczytalem post napisany przez GIBCI-a z tym wciskaniem guzika od kierowcy i pasarzera i wymyslilem sobie ze nie ma tam multipleksu
gufer-posepny - |23 Mar 2010|, 2010 16:59

Struna napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
bo mi do góry nie jedzie . ale olałem toto .
se zaprogramuj, to pojedzie. Po odpieciu aku się rozprogamowuje i nie jeździ w górę.

tylko nie ma co programować . brązowy dziad w drzwiach jest niekumaty .

Darol - |23 Mar 2010|, 2010 17:18

Domyn0 napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
a przy odrobinie szczęścia możesz mieć domykanie z kluczyka w drzwiach . wysiadasz z auta wkładasz kluczyk i zamykasz nim i szyby się zamykają

A da się tak zrobić żeby z pilota przy zamykaniu centralnym szyby się domknęły ?

Jezeli masz 4xszyby a nie masz domykania to musisz tylko modul w drzwiach kierowcy i w drzwiach pasarzera zamienic, jezeli masz 2xszyby to jest to grubszza rzezba, przynajmniej aby zrobic jak fabryka.

GIBCIO - |23 Mar 2010|, 2010 19:36

gufer-posepny napisał/a:
tylko nie ma co programować . brązowy dziad w drzwiach jest niekumaty

oj chyba trzeba go nauczyc bo u mnie teraz nie jedzie w góre a dlatego ze zmieniłem aku w zeszłym tygodniu
ktos tu ładnie to programowanie opisał wyżej

gufer-posepny - |23 Mar 2010|, 2010 20:03

ja nie mam tych modułów w drzwiach .
Domyn0 - |23 Mar 2010|, 2010 23:48

Darol napisał/a:
Domyn0 napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

Jezeli masz 4xszyby a nie masz domykania to musisz tylko modul w drzwiach kierowcy i w drzwiach pasarzera zamienic, jezeli masz 2xszyby to jest to grubszza rzezba, przynajmniej aby zrobic jak fabryka.

U mnie 4x elektryk i domykanie z kluczyka działa, chodzi mi o to jak zrobić aby z pilota po zamknięciu auta się domykały?

Rafał A.(antek) - |24 Mar 2010|, 2010 10:35

hmm, no nie wiem, ja tam mam domykanie z pilota bez dod modulu
Domyn0 - |24 Mar 2010|, 2010 10:49

Rafał A.(antek) napisał/a:
hmm, no nie wiem, ja tam mam domykanie z pilota bez dod modulu

byłbym wdzięczny jakbyś mi rozkminił jak to zmusić do działania :D

Rafał A.(antek) - |24 Mar 2010|, 2010 23:31

pod zwykly pilot czy dodatkowy
Domyn0 - |25 Mar 2010|, 2010 00:28

Pilot standard ten z podwójnym ryglowaniem. szyby 4x elektryka... działa u mnie też zaprogramowanie szyby coby se sama zjeżdżała w dół, lub górę, działa też domykanie szyb przekręcając i przytrzymując kluczyk w drzwiach. Więcej grzechów nie pamiętam :) ... to teraz jak zrobić domykanie szyb z pilota, fajnie by było coś takiego se w końcu ustawić :-D
Pomożecie kolego Rafał A.(antek), :027: ??

Struna - |25 Mar 2010|, 2010 00:32

Domyn0 napisał/a:
Pomożecie kolego Rafał A.(antek), :027: ??
dajesz, dajesz :) naród czeka ;)
Rafał A.(antek) - |25 Mar 2010|, 2010 01:40

przekaznik podtrzymujacy, dajacy sygnal na pierscien zamykania przez 45s powiedzmy, wyzwalany np podwojnym ryglowaniem
Struna - |25 Mar 2010|, 2010 01:41

przekaznik podtrzymujacy, dajacy sygnal na pierscien zamykania przez 45s powiedzmy, wyzwalany np podwojnym ryglowaniem
ale jak powiedzmy ? to masz to u siebie i jest 45 sek czy raczej teoretyczne potencjalne rozwiązanie, które potencjalnie może zadziałać ?
grzechu913 - |25 Mar 2010|, 2010 07:11

u mnie na zewnetrznym alarmie co dolozylem da sie domykac szyby z pilota ,wprowadzam tylko sterownik w taki tryb jak przy odsuwaniu szyb na otwartym samochodzie,nastepnie go zamykam i szyby sie domykaja,co do ich otwierania to juz nie musze auta nawet rozbrajac(otwierac centralnego zamka)wciskam jednen potem drugi przycisk i go trzymam tak dlugo ile chce otworzyc szybczy tylko sam przod czy tyl tez.Te same przyciski sluza tez po zamknieciu samochodu ryglowac zamki oraz jeden z nich do otwierania bagarznika z pilota.Wszystko sterowanie jest opartena 2 przekaznikch jeden sluzy do bagaznika drugi do otwierania szyb ryglowania ,oraz domykania szyb ,poprostu wprowadza odpowiednie sekwencje do sterownika samochodowego,oraz jest odpowiednio wpiety w obwod aby mozna bylo wykozystac pilot w 100%
bingo - |25 Mar 2010|, 2010 10:02

u mnie domykanie jest za pomoca impulsu o,7 sekundy w obwodzie zamkniecia, między włącznikiem a przekaźnikiem. dodatkowo mam podczymanie na przekaźniku szyb po zamknieciu auta.
Domyn0 - |25 Mar 2010|, 2010 14:16

Noo za wiele mi to nie pomogło... 3 patenty, każdy inny... czyli, że muszę się zaopatrzyć w dodatkowy przekaźnik, aby ten bajer zadziałał ?
Struna - |25 Mar 2010|, 2010 14:18

a miał być schemacik i za rączkę :)
Rafał A.(antek) - |25 Mar 2010|, 2010 23:50

Struna napisał/a:
ale jak powiedzmy ? to masz to u siebie i jest 45 sek czy raczej teoretyczne potencjalne rozwiązanie, które potencjalnie może zadziałać ?

mam i działa, nie widziałes nigdy?

Struna napisał/a:
a miał być schemacik i za rączkę

tak to tylko w erze :)

Struna - |25 Mar 2010|, 2010 23:52

mam i działa, nie widziałes nigdy?
w oczatym chyba nie, w mk2 zdaje się tak.
sobolaqe - |25 Mar 2010|, 2010 23:54

Struna napisał/a:

a ja jestem ciekawy jak to u mnie ktos pogodzil z dodatkowym alarmem.
jak zamkne samochod z pilota(nie oryginalny) i mam otwarte szyby to najpierw zamyka sie tyl a pozniej przod.
ale ja poki co centralki od alarmu nie moge znalesc to nie oczekujcie ze podam rozwiazanie na tacy .... :-d

Struna - |26 Mar 2010|, 2010 00:05

sobolaqe napisał/a:
najpierw zamyka sie tyl a pozniej przod.
czyli dokładnie tak jak byś to zrobił fabrycznie z kluczyka. Wiec pewnie podtrzymanie czasowe.
grzechu913 - |26 Mar 2010|, 2010 10:07

ja moge podac kiedy jak sie to robi maja dodatkowy alarm w aucie polaczony z tym fabrycznym,bo bede u brata w cosiarce to podlaczal to moge podac wtedy kolory przewodow co i jak,mowa o takim ukladzie jak zrobilem w u mnie z domykaniem ,otwieraniem szyb,zamykaniem i otwieraniem centralnego,ryglowaniem i otwieraniem bagaznika mozliwe ze jak bede mial czas to mu w ta sobote zaloze wiec opis zrobie na niedziele,moze sie komus przyda ;)
Domyn0 - |30 Kwi 2010|, 2010 17:11

Moze ktoś mi powie co za modułu mi w drzwiach może brakować ?

Może coś od domykania z pilota ? bo z kluczyka mam i działa

Darol - |30 Kwi 2010|, 2010 17:31

lusterek z pamiecia, a na przyszlosc suszarka i odciagac po kawalku od brzegu folie z drzwi ;)
Domyn0 - |30 Kwi 2010|, 2010 17:46

Ktoś przede mną już je tak porwał :/
radarek - |3 Maj 2010|, 2010 10:20

Witam i mam pytanko
Panowie czy ktoś mugł by mi wytłumaczyć jak to jest z tym domykaniem a konkretnmie z zamykaniem szyb w wielorybie
Czytałem co koledzy pisali i nawet wczoraj wieczorem prubowałem naumieć mojego aby sobie sam zamykał szybki po jednokrotnym kliknięciu jak to koledzy piszą ale muj jest jakiś niekumaty
Sprawa wygląda tak
Mam cztery szyby w prądzie
rocznik to 95
nie mam pamięci foteli ani lusterek
nie mam szyberka w dachu
działa mi domykanie i otwieranie szyb z kluczyka
mam podwójne ryglowanie
Aktualnie potrafię zaprogramować czyby tylko na dwa sposoby
1 szyby po krótkim naciśnięciu zjeżdżają same na max do dołu do góry trzeba ciągle trzymać (dotyczy sterowania wszystkimi szybami z panelu kierowcy)
2 podobnie jak wyżej tylko ze szyba opuszcza się o kilka cm sama (uchylanie) a potem trzeba trzymać do góry tak samo jak wyżej czyli sama nie idzie

Czy ktoś z taką konfiguracją wyposażenia na zamykanie szyb po krótkim naciśnięciu guziora i ewentualnie wie jak zmusić sterownik aby sam zamykał sobie szyby do końca po krótkim naciśnięciu

i jeszcze jedna sprawa jak koledze Rafał A.(antek) udało się zrobić domykanie szyb z pilota

Domyn0 - |3 Maj 2010|, 2010 13:55

radarek, Programowanie szyb aby same jechały góra/dół jest prosta wystarczy przytrzymać po całkowitym zamknięciu/otwarciu szyby kilka sekund przycisk i powinno działać. Przynajmniej u mnie tak działało... co do domykania z pilota nie pomogę, bo sam liczyłem że ktoś mi w tym pomoże jak ten patent uruchomić :)
radarek - |3 Maj 2010|, 2010 15:18

Problem właśnie w tym ze o ile w duł mi się udało to w górę nie chce załapać może ktoś jakoś łopatologicznie to wytłumaczy
Jest to kwestia czasu czy trzeba się wsłuchać aż coś w drzwiach pyknie czy coiś
a morze w tym roczniku jazdy w górę nie było
Jak by kolega krok po kroku opisał programowanie to będę wdzięczny

Domyn0 - |3 Maj 2010|, 2010 15:23

To tak jak pisałem, przy otwieraniu trzymasz cały czas przycisk i puszczasz kilka sekund po zamknięciu, ja czasem jeszcze jak się zamknęła szyba to puszczałem i znów wciskałem na ok 3 sekundy. I tak samo z zamykaniem i za każdym razem działało. I analogicznie tak samo każdą szybkę ;)
grzechu913 - |3 Maj 2010|, 2010 16:31

jak dziala z kluczyka domykanie i otwieranie to i musi dzialac normalnie ;)
robkom - |3 Maj 2010|, 2010 18:32

radarek, w górę tylko drzwi kierowcy można zaprogramować reszata nie a to dlatego że sobie jak kierowca zamyka szybę to wie że nie przytrzaśnie mu łapki a z tylnymi szyba to już różnie bywa bo może ktoś np głowę akurat wystawi a tu mu kierowca ciach zamyka szybę i problem mamy.
radarek - |3 Maj 2010|, 2010 19:10

ok tyko u mnie nawet tej kierowcy nie da się zaprogramować coby się zamykała sama
Morze tak ma być czy co

pepi - |3 Maj 2010|, 2010 21:45

ja tam w 98 roku w 2300 miałem na pewno przednie bo tylnie to nie wiem smigały też do góry ;)
Struna - |4 Maj 2010|, 2010 17:15

Domyn0 napisał/a:
analogicznie tak samo każdą szybkę
i co ? każda Ci jedzie sama w górę po kliknięciu ?
Domyn0 - |4 Maj 2010|, 2010 18:25

Każda jedzie sama w dół a w górę to chyba tylko przednie z tego co mi się wydaje
Struna - |4 Maj 2010|, 2010 18:49

to że jedzie w dół to norma nie wymagająca żadnego programowania. Programowania wymaga zamykanie, ale działa tylko szyba pasażera. Ty napisałeś, że "analogicznie tak samo każdą szybkę" więc wywnioskowałem, że zaprogramowałeś inne ta że się umieją zmykać po jednym kliknięciu - tak czy nie ?
grzechu913 - |4 Maj 2010|, 2010 19:02

u mnie na zamykanie dziala tylko szyba kjierowcy
Struna - |4 Maj 2010|, 2010 19:19

grzechu913 napisał/a:
u mnie na zamykanie dziala tylko szyba kjierowcy
jak i raczej u wszystkich u których wogóle działa, no ale może akurat kolega ma jakiś egzemplarz wyjątkowy i inne szyby też u niego to potrafią - dlatego pytam właśnie.
radarek - |4 Maj 2010|, 2010 20:58

to ja mam chyba jakiś anty wyjątkowy bo niby ma wszystko co trzeba pełny ful wypas poza szyberdachem jeśli chodzi o szyby ale jakoś nie moge go nauczyć zamykania choć jednej szyby
Morze ktoś napisze łopatologicznie krok po kroku jak to zrobić

grzechu913 - |4 Maj 2010|, 2010 21:14

przekrec stacyjke opuscic szybe i trzymac z 5 sek potem zamknac i tak samo trzymac potem znow na dol i do gory i powinno dzialac,mozliwe ze masz modul uwalony i tyle ten w drzwiach
Struna - |4 Maj 2010|, 2010 21:16

ja robie tak:

opuszczam całkiem w dół ( automatem - znaczy jeden klik i sama zjeżdża, jak ktoś uwaznie słucha to słychać pyknięcie przeciążeniówki na koniec) po czym trzymając guzior zamykam szybę i nadal trzymam pomimo, że już się zamknęła ( jakieś 3 - 5 sek ). Uważni mogą również usłyszeć ciche kliknięcie w drzwiach. Jak już kliknie to powinno działać - czyli jedno kliknięcie i jedzie w dół, jedno kliknięcie i jedzie w górę.

Domyn0 - |4 Maj 2010|, 2010 22:09

Struna napisał/a:
więc wywnioskowałem, że zaprogramowałeś inne ta że się umieją zmykać po jednym kliknięciu - tak czy nie ?

A teraz to już sam nie wiem, jutro sprawdzę :P

Struna - |4 Maj 2010|, 2010 23:04

no sprawdź koniecznie :)
Domyn0 - |5 Maj 2010|, 2010 16:43

Struna napisał/a:
no sprawdź koniecznie :)

Jednak tylko kierowcy jedzie w pełni up/down sama...