Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - nie zapala.jest iskra,swieci dioda imo.

walker - |21 Mar 2010|, 2010 16:26
Temat postu: nie zapala.jest iskra,swieci dioda imo.
Witam,Mam taki problem,auto po długim postoju rozładowało aku.Podłączony nowy,auto zapaliło na chwile i zgasło. Nie da sie wiecej uruchomic.Odzywa się gdy wtrysne samostart do dolotu.Z tego wnioskuje ze zapłon ok.Na wtryskiwaczach jest cisnienie paliwa,ale nie zapala. Zauwazyłem że swieci sie dioda imo(nieregularne żarzenie). nawet jak kluczyk jest wyjęty.Po przekręceniu zapłonu gasnie na chwile a potem swieci z przerwami(bezsensownymi,nie da sie policzyc bo to nie są błyski tylko,,żarzenie,,)Wychodzi na to ze imo nie blokuje zaplonu bo zapala na samostarcie.Wiązki zregenerowane,skrzynki też.Jakies pomysły co to może byc? Będe wdzieczny za pomoc.
Wie ktoś w 100% co odcina immo w wielorybie 94 2 l 8 zaworów?

Mysza - |21 Mar 2010|, 2010 19:06

zarzenie diody nie jest normalne, tak więc wina skrzynki pewnie... regenerowana moze i tak, a oslona na dlugą skrzynkę i aku jest?
walker - |21 Mar 2010|, 2010 19:17

Nazywam to żarzeniem bo dioda swieci na pół jasnosci(mruga) ale raczej bez sensu,bardzo szybko choc nieregularnie.Co odcina immo ?
gufer-posepny - |21 Mar 2010|, 2010 19:25

immo gada z komputerem silnika .to on już po swojemu blokuje się .
walker - |21 Mar 2010|, 2010 19:42

Ale co blokuje?zapłon,wtrysk paliwa?
gufer-posepny - |21 Mar 2010|, 2010 20:06

wtrysk na pewno . czy coś więcej to nie wiem . ale te dziwne mruganie oznacza jakieś problemy z zasilaniem .
Mysza - |21 Mar 2010|, 2010 20:07

Najpierw poczekaj az sie dioda wyszaleje na wlaczonym zaplonie, potem powinna wymrugac kody bledow. Przynajmniej w mondeo tak jest, w scorpio nie testowałem.
pepi - |21 Mar 2010|, 2010 20:33

jest podobnie :-d a nie poleciała ci woda do tego modułu imo co jest koło kompa paliwa :P
Struna - |22 Mar 2010|, 2010 10:51

walker napisał/a:
Ale co blokuje?zapłon,wtrysk paliwa?
u mnie jak nie odczyta kluczyka to nawet rozrusznik nie jęknie. Ale to akurat można obejść :) no ale potem odcina sterowanie wtryskami.
walker - |22 Mar 2010|, 2010 13:37

Witam,dzis auto po postoju w ciepłym garażu zachowuje się inaczej. Dioda immo nie zarzy. Po przekręceniu kluczyka reaguje normalnie tzn. gasnie po kilku sek.Ale swieci w momencie kręcenia rozrusznikiem.Nadal nie zapala i na pewno nie steruje wtryskami. Zasilanie +12 V na wtryskach jest i cisnienie paliwa też.Czyli ewidentnie nie steruje komp.Jest możliwosc sprawdzenia go?Nie chodzi mi o zamiane na inny tylko czy da sie sprawdzic multimetrem np.? i czy komp i moduł immo to para,czy mogą byc z różnych samochodów?
Struna - |22 Mar 2010|, 2010 13:42

Cytat:
czy komp i moduł immo to para,czy mogą byc z różnych samochodów?
mogą być z różnych, parą jest kluczyk i moduł immo.
Mysza - |22 Mar 2010|, 2010 20:22

walker napisał/a:
Witam,dzis auto po postoju w ciepłym garażu zachowuje się inaczej. Dioda immo nie zarzy.
to powinno dać coś do myślenia w kwestii wiązek i skrzynek...
walker - |22 Mar 2010|, 2010 20:54

Witam, oj dało do myslenia dało...Wiązka silnika po regenaracji.Sprawdzona nawet żarówką 55 W.Wiązka podłużnicy odizolowana,wygląda jak nowa... ale jutro przelece żarówką...Mała skrzynka była regenerowana,ale sprawdziłem,czysta i sucha.Dużą uznałem za nieodpowiedzialną za moje kłopoty i na razie odpusciłem...Problem w tej chwili jest taki ze z kompa nie wychodzi sterowanie na wtryski. Jutro będe miał drugi komp. zamontuje i zobacze....Jesli nie on to pozostaje immo....Choc dioda chyba reaguje poprawnie,gasnie po ok 3 sek.Niestety zapala się czasami w momencie kręcenia rozrusznikiem...Poza tym coś rozładowało aku (auto stało 10 dni i nie jestem w stanie stwierdzic kiedy i jak szybko)A rozładowało do 0V więc poważnie.
Darol - |22 Mar 2010|, 2010 21:03

A to szkoda ze odpusciles duza bo z duzej jest zasilany modul immo
walker - |22 Mar 2010|, 2010 21:08

Ożesz.....,Jutro sprawdze ,choc immo chyba jest zasilane skoro dioda świeci....Nigdy nie zwróciłem uwagi czy dioda immo swieci w momencie kręcenia rozrusznikiem?
Darol - |22 Mar 2010|, 2010 21:10

raczej nie powinna wtedy swiecic, nic nie ma w kodach bledu na temat swiecenia podaczas krecenia, wiec raczej nie powinno miec to miejsca. A wylacznik uderzeniowy nie wybil moze ?
walker - |22 Mar 2010|, 2010 21:24

Nie ...pompa pracuje ,jest cisnienie na wtryskach,zasilanie 12 V. Jak podłącze mase do wtrysków to zapala na chwile...Wychodzi na to że brak sterowania z kompa.Przewody od kompa do wtrysków sprawdzone żarówką.....Nie wiem jak sprawdzic czy to komp czy immo... jutro podłącze nowy komp i sie zobaczy....Potrzebny specjalista coby przejrzał moją scorupe....Tylko najpierw musi jezdzic....
Mam pytanie do kol. Rafała A(Antka) : zapisy do Ciebie to na kiedy?

[ Dodano: |24 Mar 2010|, o 20:29 ]
Witam,mój wieloryb ożył.... Okazało się zę jednak padł komp.Niestety nie znalazłem co było przyczyną....Skrzynki (obie)sprawdzone 2 razy.Rozwinięta wiązka na podłużnicy(jak nowa).Wiązka silnikowa 1-roczna ,bez zastrzeżen.Żarzenie kontrolki immo wskazywało by na jakies zwarcie ale po sprawdzeniu wszystkiego zdecydowałem się na wpięcie nowego kompa....Zapalił od razu.Wychodzi na to że immo zasilane jest przez elektronike kompa i to on robił taki cyrk.Kontrolka immo gasnie po kilku sekundach ale swieci się w momencie kręcenia rozrusznika.Też tak macie? Nie zwróciłem wczesniej na to uwagi i nie pamiętam jak powinno byc... No ale auto dziala i to najważniejsze.Acha,przed awarią probowałem auto uruchomic za pomocą kabli z innego pojazdu bo aku było padnięte.Myslicie że to mogło uszkodzic kompa?
Podziękowania dla Julka za szybkie dostarczenie kompa i innych którzy pomagali.

pablo19 - |29 Mar 2010|, 2010 14:45

walker napisał/a:
...Kontrolka immo gasnie po kilku sekundach ale swieci się w momencie kręcenia rozrusznika.Też tak macie? ... Acha,przed awarią probowałem auto uruchomic za pomocą kabli z innego pojazdu bo aku było padnięte.Myslicie że to mogło uszkodzic kompa?
Podziękowania dla Julka za szybkie dostarczenie kompa i innych którzy pomagali.

Struna - |29 Mar 2010|, 2010 15:32

walker napisał/a:
Acha,przed awarią probowałem auto uruchomic za pomocą kabli z innego pojazdu bo aku było padnięte.Myslicie że to mogło uszkodzic kompa?
istnieje taka szansa. Generalnie wedle szkoły auta z kompami ( generalnie na wtrysku niemachenicznym ) nie należy podczas odpału na kable łączyć do obu biegunów aku, tylko plusy razem a masę z aku dawcy gdzieś na mase auta biorcy. Ponoć właśnie ze względu na możliwość upalenia kompa.
Mysza - |29 Mar 2010|, 2010 20:51

Struna napisał/a:
plusy razem a masę z aku dawcy gdzieś na mase auta biorcy. Ponoć właśnie ze względu na możliwość upalenia kompa.
Ponoć. Bo tak naprawdę chodzi o to zeby nie zaiskrzyć masą przy wygazowanym aku.
gufer-posepny - |29 Mar 2010|, 2010 20:57

jak połączę najpierw masy a potem plusy będzie wesoło . jedyny przypadek jaki znam na forum to jak ktoś połączył kable z tira 24V .
Struna - |29 Mar 2010|, 2010 23:18

ja profilaktycznie daję jednak masę na ucho do wyciągania silnika :)
pablo19 - |30 Mar 2010|, 2010 14:21

Struna napisał/a:
ja profilaktycznie daję jednak masę na ucho do wyciągania silnika :)
Ja też tak od niedawna robię, bo wypatrzyłem to w jakiejś mądrej książce :) Chyba książce "baj" Ford.
gufer-posepny - |30 Mar 2010|, 2010 14:35

przynajmniej jak dla mnie nie na to znaczenia gdzie . wpinanie gdzieś dalej niż pod aku daje taką jakby rezystancję separującą ( kable do rozrusznika i ich długość ) . możliwe że chroni przed szokiem wywołanym nagłym skokiem napięcia . plus jest też taki że pomijamy spadek napięcia na drodze akumulator rozrusznik co pozwala dostarczyć więcej mocy .
Mysza - |30 Mar 2010|, 2010 17:58

gufer-posepny napisał/a:
gdzieś dalej niż pod aku daje taką jakby rezystancję
jaką rezystancję, przecież silnik jest dowalony max grubym kablem do masy. Jakby byla jakaś rezystancja to by sie gotowala przy kreceniu rozrusznikiem.
gufer-posepny - |30 Mar 2010|, 2010 18:00

zawsze to jakiś tam kawałek kabla jest . rezystancję zawsze ma :P .
pepi - |31 Mar 2010|, 2010 22:52

ja kosa ładowałem 24 v bo mi się pomyliło i nawet palić chciałem :oops: aleskapowałem się że coś nie tak bo mi radio piszczało :P ale nic nie spaliłem jakby co :690:
Mysza - |2 Kwi 2010|, 2010 14:06

pepicosi napisał/a:
ja kosa ładowałem 24 v bo mi się pomyliło
e tam, przeciez kos jest 24v właśnie ;)
gufer-posepny - |3 Kwi 2010|, 2010 13:41

jak się alternator wściekał mi to 20 V spokojnie dawał .

[ Dodano: |3 Kwi 2010|, o 13:45 ]
gufer-posepny napisał/a:
jak się alternator wściekał mi to 20 V spokojnie dawał .

tak na poważnie to właśnie z kosem martwym walczymy . nowe wiązki , skrzynki pospinane i amba . Immo mruga błędem 1 przerwa 6 i tyle . jeden kabelek z immo leci gdzieś do skrzyni biegów . po co ? nie wiem . może dlatego nie odblokowuje się .

no i xoox zwalczył mruganie immo . popalone bezpieczniki w skrzynce . tak zwane dzieła zebrane podłużnicy . autko zagadało ładnie .