| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Odpowietrzanie hamulca
pandy - |14 Mar 2010|, 2010 23:36 Temat postu: Odpowietrzanie hamulca No wlasnie bo glupi jestem - robilem tak jak bylo napisane, kluczyk,puscila blokada kierownicy, wczesniej wezyk na koncowke odpowietrznika, jeszcze wczesniej wcisnalem w wezyk plyn zeby nie zassalo mi powietrza, oczywiscie wezyk do butelki, w butelece plyn... no i zaczalem pompowac pedal, wciskalem, szybko puszczalem, chwila przerwy i znow, w zbiorniczku pilnowalem oczywiscie zeby poziom byl maks i nie zassalo powietrza, zbiorniczek otwarty - co kilka wdepniec robilem przerwe zeby sprawdzic co idzie do butelki i jaki poziom plynu w zbiorniczku, zeszlo mi w ten sposob pol litra plynu... (tyle dolalem z butelki poziom w tej chwili jest prawie maks) bylo niby twardo, szczesliwy i zadowolony z siebie zakrecilem zaworek, potem pojechalem samochodem i jakie moje zdzwienie kiedy pedal mi wpada po prostu w podloge jak maslo... samochod nawet nie probuje hamowac, trzeba szybko wpompowac ok 8 razy zeby sie utwardzilo i zaczal zwalniac.
CO robie zle? bo cos robie zle - niestety nie mam co liczyc na pomoc drugiej osoby - wiec musze wszystko sam.
Jak krowie na rowie prosze o wytlumaczenie - punkt po punkcie jak odpowietrzyc w jedna osobe uklad hamulcowy w scorpio wieloryb.
Doprecyzuje ze regenerowalem zacisk z tylu prawy.
maup - |15 Mar 2010|, 2010 02:10
a odpowietrzałeś które? powiedz, że nie tylko to, które naprawiałeś...
jeżeli tak i próbowałeś jeździć to masz w tej chwili zapowietrzony w iment cały układ hamulcowy
i jeszcze - tak na otwartym odpowietrzniku sobie pompowałeś? jeżeli tak to poza gimnastyką mięśni nogi żadnego więcej pożytku nie było z tego.
jest gdzieś na elektrodzie opis, jak to gość ambitnie sam odpowietrza wszystkie hample ale nie sądzę, żeby to się sprawdziło w ogóle a w scorpio w szczególności.
tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic269137.html masz tego pacjenta, który przeprowadza operację w pojedynkę.
a tutaj http://forum.samnaprawiam...mulcow-vt45.htm łopatologicznei (acz dalej dwuosobowo) opisaną procedurę, przy czym odwrotna kolejność odpowietrzania przy autach z ABS dotyczy tych z elektryczną pompą - w wielorybie robi się po bożemu.
jak masz jeszcze za mały zamęt w głowie to popatrz co nasi o tym sądzą :
http://ford-scorpio.eu/fo...2fdfea5fa439b12
http://ford-scorpio.pl/fo...w%F3d+hamulcowy (tutaj Speedo opowiada, jak to zrobić samotnie)
pandy - |15 Mar 2010|, 2010 10:08
| maup napisał/a: | a odpowietrzałeś które? powiedz, że nie tylko to, które naprawiałeś...
jeżeli tak i próbowałeś jeździć to masz w tej chwili zapowietrzony w iment cały układ hamulcowy
|
Zgodnie z informacjami na forum - robilem ten ktory byl wymieniany - na przewodzie caly czas do skrecenia zacisku byla obejma by nie dopuscic do cofniecia plynu.
| maup napisał/a: |
i jeszcze - tak na otwartym odpowietrzniku sobie pompowałeś? jeżeli tak to poza gimnastyką mięśni nogi żadnego więcej pożytku nie było z tego.
|
Zamkniety przed zalozeniem wezyka, w wezyku byl plyn hamulcowy, koncowka wezyka zanurzona w butelece wypelnionej plynem hamulcowym - caly uklad byl szczelny, potem otwarcie odpowietrzacza (pol obrotu), pytam bo mialem przeplyw plynu i wypelnilem niemal cala butelke, wtedy zamknalem odpowietrzacz.
Butelka byla powyzej odpowietrzacza - dosc sporo, powiesilem ja tak wysoko jak moglem pod nadkolem.
Z tego co widze to poziom plynu sie nie zmienil - i dalej jest ok maks w zbiorniczku.
I dizeki za linki - tego z elektrody nie czytalem ale FST przekopalem i wiekszosc opisow dotyczy MK1.MK2. no a tu taki zonk - najgorsze ze wydawalo mi sie z skoro weszlo mi duzo plynu do butelki starego (co widac bo mimo zapewnien mechanikow ze mi wymienili plyn - dalem i 2 litry Super DOT 4 z forda - to plyn byl stary, metny, z rdzawymi paprochami i na poczatku nawet nie probowal sie mieszac z tym co wlalem... nie wydaje mi sie zeby fordowski plyn byz az tak ciemny i tak znaczacoc gestszy od tego dot 4 ktory teraz musialem wlac) - niejasne dla mnie jest czy odpowietrzanie ma byc na kluczyku w pozycji 1, 2 czy mam po prostu uruchomic silnik na chwile? - oczywiscie moge nawet sporbowac metody grawitacyjnej i otworzyc uklad od gory oraz od dolu tak jak sugeruja rowniez niektorzy.
No i skad ten plyn stary w butelce bo nie rozumiem skoro mialo byc powietrze - a byl plyn...
pandy - |15 Mar 2010|, 2010 10:52
dzieki spedo - nei ebdzie latwo ale tak zrobie choc wolalbym to zrobic z butelka i wezykiem...
Rozumiem ze zbiorniczek ma byc od gory otwarty caly czas?
pandy - |15 Mar 2010|, 2010 11:33
Ok dzieki speedo - co prawda na obczyznie nie handluja plynem hamulcowym w spozywczym ale przejde sie do motoryzacyjnego co to nei mial oringa do sworznia loczka... - zanabede drugi liter plynu bo tego zostalo mi juz tylko pol co mialem.
a to dowod ze nie konfabuluje - stary plyn na dole a nowy na gorze.
i pytanie - czy tak moze wygladac plyn po roku eksploatacji jak ten na dole? Albo czy az tak duza roznica wygladu jest w zwyczajnym plynie DOT 4 i Super DOT4 Forda?
maup - |15 Mar 2010|, 2010 20:25
to nie jest rok eksploatacji tylko wymyte paręnaście lat życia układu hamulcowego, paprochów, rdzy, pająków i czego kto sobie życzy, jeszcze na dodatek parę razy podgotowane
kondzio508 - |15 Mar 2010|, 2010 20:26
A ja zem spytam z ciekawosci .
A hydrauliczne sprzegło w mk3 jest powiązane z płynem hamulcowym ?
Jak sie sprzegło odpowietrza w mk3 ?
masa300789 - |15 Mar 2010|, 2010 20:28
jest zasilane z zbiorniczka...a odpowietrzasz w skrzyni(dzwonie)czy jak to sie tam zwie
kondzio508 - |15 Mar 2010|, 2010 20:29
| masa300789 napisał/a: | | .a odpowietrzasz w skrzyni(dzwonie)czy jak to sie tam zwie |
A jakim sposobem ? jakis odpowietrznik jest ?
masa300789 - |15 Mar 2010|, 2010 20:33
sciagasz zaslepke (w mk 2 w tym miejscu wchodzi ramie ktore napina linka)i tam masz odpowietrznik
[ Dodano: |15 Mar 2010|, o 20:35 ]
ja osobiscie tego nie robilem tylko sie przygladalem!!
pandy - |16 Mar 2010|, 2010 00:19
| maup napisał/a: | to nie jest rok eksploatacji tylko wymyte paręnaście lat życia układu hamulcowego, paprochów, rdzy, pająków i czego kto sobie życzy, jeszcze na dodatek parę razy podgotowane |
no wiec tak wyglada wymiana plynu hamulcowego przez serwis polecany na forum w Szczecinie - wzieli dwie butelki 1l , oddali ok 400 ml - stad moje pytanie - czy tak moze wygladac po roku eksploatacji plyn hamulcowy...
pandy - |16 Mar 2010|, 2010 10:12
Stres nie stres - boje sie ze im sie nie chcialo recznie wymeiniac plynu w ukladzie bo robia to maszyna wiec odessali z zbiorniczka i powiedzieli ze zrobili tak jak z naprawa zacisku, dokreceniem linki na fest, luzna maglownica, rozwalonym lozyskiem i paroma innymi drobnymi sprawami o ktorych nie chce mi sie nawet gadac. Az nie wiem gdzie jechac z zaworkiem od pompy oleju bo sie boje ze powiedza ze zrobili a wleja jakiegos motordoktora i szuwaksem zapchaja silnik...
Tak czy siak dokupilem litr plynu i zrobie jak piszesz Speedo, podepre przod i przeplucze a potem tyl (wg Forda kazde kolo z przodu ma niezalezny obieg i moze byc odpowietrzane oddzielnie a tyl jest wspolny ale zrobie parami jak napisales)
Struna - |16 Mar 2010|, 2010 10:44
Speedo, Ty przecie kawał byka jesteś, jak Ty tam gmerasz przy tylnik kołach ?
Struna - |16 Mar 2010|, 2010 10:54
| Speedo napisał/a: | | wpyte miejsca | a jak wpyte to sorka
pandy - |16 Mar 2010|, 2010 11:24
Hmmm - w takim razie przod sprobuje zrobic bez zdejmowania kol - na skreconych a tyl przy okazji sobie obejrze i moze klocki zmienie na nowe coby z obu stron byly podobne gruboscia i okladzina (przy okazji przetre i nasmaruje zacisk). Dzieki Speedo - zaoszczedziles mi kawal czasu - wczoraj lalo a dzis moze nie bedzie - kazda godzina cenna a poza tym robota przy latarce jest koslawa...
[ Dodano: |20 Mar 2010|, o 23:05 ]
Ok, Speedo, chyba dziala Twoj sposob - dlubalem sie z tym 5 godzin we wtorek, jak przyszlo do odpalania to wyszlo ze po 3 tygodniach stania wypierdzial sie i akumulator - dzis wsadzilem akumulator, lekko ruszylem i nacisnalem hamulec - zdaje sie ze hamuje. Jutro powtorze probe ale jest niezle zwlaszcza w porownaniu z tym co bylo poprzednio.
Jeszcze raz wielkie dzieki Speedo - chyba uratowales mi zycie (kto wie czy nie niemal doslownie)
fotoretter - |11 Lip 2011|, 2011 18:34
Hmm to chyba najlepszy temat o odpowietrzaniu hamulców, tekst wzięty z
http://forum.samnaprawiam...mulcow-vt45.htm
"Poniżej przedstawiam procedurę odpowietrzania układu hamulcowego. Z uwagi na to, że zależnie od typu pojazdu należy wykonać czynności dodatkowe, rozpiszę wszystko po kolei aby nie było wątpliwości. Do procesu odpowietrzania potrzebne będą 2 osoby, więc poproś kogoś o pomoc.
Objawem zapowietrzonego układu hamulcowego mogą być:
- nierównomierne hamowanie poszczególnych kół - różnice w sile hamowania pomiędzy lewą a prawą stroną danej osi
- miękki pedał hamulca twardniejący stopniowo po każdym naciśnięciu (oczywiście na pracującym silniku)
- słaba skuteczność hamulca roboczego
Poniższą procedurę można z powodzeniem wykorzystać również podczas wymiany płynu hamulcowego (zalecanej co 2 lata) - sezonową wymianę płynu musisz wykonywać, ponieważ płyn hamulcowy chłonie wilgoć i po kilku latach może mieć miejsce jego zamarznięcie (korek lodowy w układzie) - czym kończy się jazda z brakiem możliwości zahamowania, to zapewne się domyślasz.
SAMOCHODY BEZ UKŁADU ABS
1. umieść pojazd na podpórkach, aby dało się zdjąć wszystkie 4 koła, lub czynności wykonuj na kanale - musisz mieć dostęp do wszystkich odpowietrzników przy kołach
2. rozruszaj odpowietrzniki - oczyść, najlepiej kluczem nasadowym lub oczkowym popuść i dokręć każdy odpowietrznik - muszą dać się bezproblemowo dokręcać i odkręcać
ZAPAMIĘTAJ
Płyn hamulcowy ma właściwości "żrące" i w wypadku chlapnięcia na lakierowaną powierzchnię, po pewnym czasie tworzy cię pęcherz - w tym miejscu lakier odwarstwia się od podłoża i daje się go zerwać jak strup.
3. przygotuj: świeży płyn hamulcowy na dolewkę, jakiś pojemnik do którego wlejesz trochę płynu i to do niego będziesz zbierał to, co wyleci przez odpowietrznik, oraz odcinek ok. 20-30cm przezroczystego przewodu np paliwowego, o wewnętrznej średnicy 6-8mm
4. odkręć korek w zbiorniczku wyrównawczym płynu hamulcowego i w razie potrzeby uzupełnij do "MAX"
5. odpowietrzanie wykonuj w kolejności od najdalszego koła od pompy hamulcowej do najbliższego, czyli: prawy tył, lewy tył, prawy przód i lewy przód
6. na prawy tylny odpowietrznik nałóż przygotowany wcześniej przewód a drugi jego koniec włóż do uprzednio przygotowanego naczynia służącego do zbierania płynu z odpowietrzania, koniec przewodu powinien być zanurzony w płynie hamulcowym z naczynia
7. osoba 1: pompuje kilkakrotnie pedałem hamulca energicznie i mocno a w tym czasie osoba 2 pilnuje odpowietrznika - po napompowaniu osoba 1 trzyma wciśnięty pedał hamulca a osoba 2 luzuje kluczem odpowietrznik, aby przez niego wypłynął płyn hamulcowy. W przezroczystym przewodzie biegnącym do naczynia będą wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza. W momencie opadnięcia pedału hamulca do podłogi, osoba 2 dokręca odpowietrznik
8. procedurę dla danego koła powtarzać do czasu, aż przestaną wydostawać się pęcherzyki powietrza.
9. na lewy tylny odpowietrznik nałóż przygotowany wcześniej przewód a drugi jego koniec włóż do uprzednio przygotowanego naczynia służącego do zbierania płynu z odpowietrzania, koniec przewodu powinien być zanurzony w płynie hamulcowym z naczynia
10. osoba 1: pompuje kilkakrotnie pedałem hamulca energicznie i mocno a w tym czasie osoba 2 pilnuje odpowietrznika - po napompowaniu osoba 1 trzyma wciśnięty pedał hamulca a osoba 2 luzuje kluczem odpowietrznik, aby przez niego wypłynął płyn hamulcowy. W przezroczystym przewodzie biegnącym do naczynia będą wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza. W momencie opadnięcia pedału hamulca do podłogi, osoba 2 dokręca odpowietrznik
11. procedurę dla danego koła powtarzać do czasu, aż przestaną wydostawać się pęcherzyki powietrza.
12. na prawy przedni odpowietrznik nałóż przygotowany wcześniej przewód a drugi jego koniec włóż do uprzednio przygotowanego naczynia służącego do zbierania płynu z odpowietrzania, koniec przewodu powinien być zanurzony w płynie hamulcowym z naczynia
13. osoba 1: pompuje kilkakrotnie pedałem hamulca energicznie i mocno a w tym czasie osoba 2 pilnuje odpowietrznika - po napompowaniu osoba 1 trzyma wciśnięty pedał hamulca a osoba 2 luzuje kluczem odpowietrznik, aby przez niego wypłynął płyn hamulcowy. W przezroczystym przewodzie biegnącym do naczynia będą wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza. W momencie opadnięcia pedału hamulca do podłogi, osoba 2 dokręca odpowietrznik
14. procedurę dla danego koła powtarzać do czasu, aż przestaną wydostawać się pęcherzyki powietrza.
15. na lewy przedni odpowietrznik nałóż przygotowany wcześniej przewód a drugi jego koniec włóż do uprzednio przygotowanego naczynia służącego do zbierania płynu z odpowietrzania, koniec przewodu powinien być zanurzony w płynie hamulcowym z naczynia
16. osoba 1: pompuje kilkakrotnie pedałem hamulca energicznie i mocno a w tym czasie osoba 2 pilnuje odpowietrznika - po napompowaniu osoba 1 trzyma wciśnięty pedał hamulca a osoba 2 luzuje kluczem odpowietrznik, aby przez niego wypłynął płyn hamulcowy. W przezroczystym przewodzie biegnącym do naczynia będą wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza. W momencie opadnięcia pedału hamulca do podłogi, osoba 2 dokręca odpowietrznik
17. procedurę dla danego koła powtarzać do czasu, aż przestaną wydostawać się pęcherzyki powietrza.
18. procedurę z punktów od 6 do 17 należy wykonać co najmniej 2 razy. Jeśli po drugim razie nadal spotyka się bąbelki powietrza w układzie hamulcowym, to należy sprawdzić jego szczelność - jest ewentualność że pompa zasysa powietrze zamiast płynu
SAMOCHODY Z UKŁADEM ABS
1. umieść pojazd na podpórkach, aby dało się zdjąć wszystkie 4 koła, lub czynności wykonuj na kanale - musisz mieć dostęp do wszystkich odpowietrzników przy kołach
2. rozruszaj odpowietrzniki - oczyść, najlepiej kluczem nasadowym lub oczkowym popuść i dokręć każdy odpowietrznik - muszą dać się bezproblemowo dokręcać i odkręcać
ZAPAMIĘTAJ
Płyn hamulcowy ma właściwości "żrące" i w wypadku chlapnięcia na lakierowaną powierzchnię, po pewnym czasie tworzy cię pęcherz - w tym miejscu lakier odwarstwia się od podłoża i daje się go zerwać jak strup.
3. przygotuj: świeży płyn hamulcowy na dolewkę, jakiś pojemnik do którego wlejesz trochę płynu i to do niego będziesz zbierał to, co wyleci przez odpowietrznik, oraz odcinek ok. 20-30cm przezroczystego przewodu np paliwowego, o wewnętrznej średnicy 6-8mm
4. odkręć korek w zbiorniczku wyrównawczym płynu hamulcowego i w razie potrzeby uzupełnij do "MAX". WŁĄCZ ZAPŁON (przekręć kluczyk w stacyjce) I POZOSTAW GO WŁĄCZONY AŻ DO ZAKOŃCZENIA ODPOWIETRZANIA WSZYSTKICH KÓŁ. Pompa ABS po otrzymaniu napięcia zapracuje chwilę i jeśli jest w układzie powietrze, to przetłoczy je bliżej kół.
5. odpowietrzanie wykonuj w kolejności od najbliższego koła od pompy hamulcowej do najdalszego, czyli: lewy przód, prawy przód, lewy tył i prawy tył
6. na lewy przedni odpowietrznik nałóż przygotowany wcześniej przewód a drugi jego koniec włóż do uprzednio przygotowanego naczynia służącego do zbierania płynu z odpowietrzania, koniec przewodu powinien być zanurzony w płynie hamulcowym z naczynia
7. osoba 1: pompuje kilkakrotnie pedałem hamulca energicznie i mocno a w tym czasie osoba 2 pilnuje odpowietrznika - po napompowaniu osoba 1 trzyma wciśnięty pedał hamulca a osoba 2 luzuje kluczem odpowietrznik, aby przez niego wypłynął płyn hamulcowy. W przezroczystym przewodzie biegnącym do naczynia będą wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza. W momencie opadnięcia pedału hamulca do podłogi, osoba 2 dokręca odpowietrznik
8. procedurę dla danego koła powtarzać do czasu, aż przestaną wydostawać się pęcherzyki powietrza.
9. na prawy przedni odpowietrznik nałóż przygotowany wcześniej przewód a drugi jego koniec włóż do uprzednio przygotowanego naczynia służącego do zbierania płynu z odpowietrzania, koniec przewodu powinien być zanurzony w płynie hamulcowym z naczynia
10. osoba 1: pompuje kilkakrotnie pedałem hamulca energicznie i mocno a w tym czasie osoba 2 pilnuje odpowietrznika - po napompowaniu osoba 1 trzyma wciśnięty pedał hamulca a osoba 2 luzuje kluczem odpowietrznik, aby przez niego wypłynął płyn hamulcowy. W przezroczystym przewodzie biegnącym do naczynia będą wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza. W momencie opadnięcia pedału hamulca do podłogi, osoba 2 dokręca odpowietrznik
11. procedurę dla danego koła powtarzać do czasu, aż przestaną wydostawać się pęcherzyki powietrza.
12. na lewy tylny odpowietrznik nałóż przygotowany wcześniej przewód a drugi jego koniec włóż do uprzednio przygotowanego naczynia służącego do zbierania płynu z odpowietrzania, koniec przewodu powinien być zanurzony w płynie hamulcowym z naczynia
13. osoba 1: pompuje kilkakrotnie pedałem hamulca energicznie i mocno a w tym czasie osoba 2 pilnuje odpowietrznika - po napompowaniu osoba 1 trzyma wciśnięty pedał hamulca a osoba 2 luzuje kluczem odpowietrznik, aby przez niego wypłynął płyn hamulcowy. W przezroczystym przewodzie biegnącym do naczynia będą wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza. W momencie opadnięcia pedału hamulca do podłogi, osoba 2 dokręca odpowietrznik
14. procedurę dla danego koła powtarzać do czasu, aż przestaną wydostawać się pęcherzyki powietrza.
15. na prawy tylny odpowietrznik nałóż przygotowany wcześniej przewód a drugi jego koniec włóż do uprzednio przygotowanego naczynia służącego do zbierania płynu z odpowietrzania, koniec przewodu powinien być zanurzony w płynie hamulcowym z naczynia
16. osoba 1: pompuje kilkakrotnie pedałem hamulca energicznie i mocno a w tym czasie osoba 2 pilnuje odpowietrznika - po napompowaniu osoba 1 trzyma wciśnięty pedał hamulca a osoba 2 luzuje kluczem odpowietrznik, aby przez niego wypłynął płyn hamulcowy. W przezroczystym przewodzie biegnącym do naczynia będą wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza. W momencie opadnięcia pedału hamulca do podłogi, osoba 2 dokręca odpowietrznik
17. procedurę dla danego koła powtarzać do czasu, aż przestaną wydostawać się pęcherzyki powietrza.
18. procedurę z punktów od 6 do 17 należy wykonać co najmniej 2 razy. Jeśli po drugim razie nadal spotyka się bąbelki powietrza w układzie hamulcowym, to należy sprawdzić jego szczelność - jest ewentualność że pompa zasysa powietrze zamiast płynu
SAMOCHODY TYPU KOMBI LUB POSIADAJĄCE PRZY BELCE TYLNEJ REGULOWANY KOREKTOR SIŁY HAMOWANIA KÓŁ TYLNYCH
W wypadku takich aut należy przed rozpoczęciem czynności odpowietrzania, w celu zapobieżenia słabemu przepływowi płynu hamulcowego na tył pojazdu:
- zdjąć cięgno biegnące od tylnej belki do korektora siły hamowania
- ustawić dźwignię korektora tak, jak jest ustawiona przy maksymalnym obciążeniu tylnej osi (umożliwiając tym samym maksymalny przepływ płynu hamulcowego przez korektor)
Resztę czynności zależnie od tego, czy auto posiada czy nie posiada ABS, opisano powyżej.
Po zakończeniu działań należy połączyć korektor z tylną belką przywracając stan pierwotny.
ZAPAMIĘTAJ
układ hamulcowy jest obok układu kierowniczego najważniejszym elementem mającym wpływ na bezpieczeństwo Twoje oraz innych użytkowników drogi. Dbaj o hamulce i NIGDY nie lekceważ nawet najmniejszych nieprawidłowości związanych z układem."
Tekst wzięty z
http://forum.samnaprawiam...mulcow-vt45.htm
W tym miejscu dziękuje userowi ArKos za przekazaną wiedzę, adminów proszę jeśli będzie pomocne podkleić do działu warsztat by się nie zgubiło.
Nie ustaliłem pewnego źródła ale warto przeczytać
http://www.e-autonaprawa....lcow-z-abs.html
Był jeszcze gdzieś ładny opis (w jakimś technikum mechanicznym) układu hamulcowego Teves ten co w scorpio, ale jakoś nie mogę odszukać.
Aha kupujemy DOT3 lub DOT4 (taki jaki był zalecany), DOT 5 może zniszczyć uszczelniacze w autach do niego nie przystosowanych, R2 etc lepiej unikać (nie zalecany).
pandy - |12 Lip 2011|, 2011 08:43
fotoretter mozna jeszcze dac DOT5.1 (DOT5 jest na bazie silikonu) - poza tym Ford zaleca tzw SUPER DOT4 ktory ma parametry porownywalne lub lepsze niz DOT5.1 - glownie chodzi o temperatury wrzenia plynu bez wody i z woda - to chyba wszystko. Opis jest ok ale ma jedna wade - zawsze potrzebne sa dwie osoby - jak sie to robi samemu to albo dlugi wezyk ktorego koniec wsadzamy do zbiorniczka wyrownawczego albo maszynka z podcisnieniem - sa reczne, sa takie ktore podpina sie podkompresor i generuje podcisnienie w zwezce itd.
fotoretter - |12 Lip 2011|, 2011 19:26
Czyli jednak to prawda?
ŻADEN MECHANIK nie zapytał czy auto ma ABS, i każdy pronował odpowietrzać zaczynająć od tyłu.
Teoria swoje, mechanicy "praktyka" swoje i weź tu ustal jaki sposób jest poprawny.
Reader - |13 Lip 2011|, 2011 08:16
fotoretter, podaj jakąś podstawę teoretyczną dlaczego w układach z ABS ma być inna kolejność ?
Ja odpowietrzam identycznie , nie ważne czy ma ABS czy nie - zawsze efekt końcowy jest poprawny.
Jest jeszcze jeden sposób aby odpowietrzyć samemu , tylko trzeba się nabiegać , ale jak ktoś młody to mu nie przeszkadza.
Potrzebna listewka odpowiedniej długości którą zapieramy między pedałem hamulca a kołem kierownicy.
fotoretter - |13 Lip 2011|, 2011 16:35
| Reader napisał/a: | fotoretter, podaj jakąś podstawę teoretyczną dlaczego w układach z ABS ma być inna kolejność ?
|
A przeczytałeś dokładnie mojego posta, chyba nie??
"Serwisowanie hamulców z ABS...
...Napełnianie i odpowietrzanie...
(5 akapit)
...Najpierw odpowietrzamy hamulec przedni lewy, potem przedni prawy, tylny prawy i tylny lewy, jeśli producent pojazdu nie zaleca innej kolejności...
...Opiekun Rynku - Polska dla Continental Teves AG&Co.oHG"
Związku z tym że mówią o ATE i Teves, to nie daleko jest to co siedzi w scorpio.
gufer-posepny - |13 Lip 2011|, 2011 17:33
zasadniczo to jest jeden pieron jak to odpowietrzysz .
kat - |13 Lip 2011|, 2011 20:20
kurcze,w tym roku juz chyba z 5 razy grzebalismy z Guferem przy hamulcach,w tym dwa razy byla pelna wymiana przewodow w moich autach
naprawde tam sie nie ma nad czym zastanawiac tylko zdjac kola i odpowietrzyc ,a nie kombinowac
mozesz zaczac z tylu,mozesz z przodu i tyle
Reader - |13 Lip 2011|, 2011 22:36
| fotoretter napisał/a: | | Reader napisał/a: | fotoretter, podaj jakąś podstawę teoretyczną dlaczego w układach z ABS ma być inna kolejność ?
|
A przeczytałeś dokładnie mojego posta, chyba nie??
|
No jak nie.
Twój post nie zawierał tego co zacytowałeś tylko odnośniki ...
Poza tym zdjęcia które zaserwowałeś (przez moment zastanowiłem się czy aby foruma nie pomyliłem ) jasno pokazują jaką niby kolejność trzeba zachować w układach z ABS i bez.
Pytałem z ciekawości o podstawę teoretyczną czyli uzasadnienie.
fotoretter - |17 Lip 2011|, 2011 12:04
| Reader napisał/a: |
No jak nie.
Twój post nie zawierał tego co zacytowałeś tylko odnośniki ...
Poza tym zdjęcia które zaserwowałeś (przez moment zastanowiłem się czy aby foruma nie pomyliłem ) jasno pokazują jaką niby kolejność trzeba zachować w układach z ABS i bez.
|
Po to podałem linka by jego przeczytać !! Mam pisać posta na 10.000 znaków?
Podałem linka i tyle, no chyba że ktoś jest leniwy i nie chce mu się czytać.
To tylko JPGi z ich własnym serverem, liczy się schemat.
Tak się zapytam jak odpowietrzyć przy nie sprawnym ABS-ie?? Jest ale jakby go nie było, rurki nie idą od razu z pompy tylko z układu ABS. ABS nie działa to blokuje jakiś przepływ. Że niby w ABS są jakieś zębatki które blokują lub dają płyn odpowiednio nie blokują kół lub blokują tył(przepływ płynu na tył). Dziwne bo przód OK
Ciśnienie na przód jest na tyle nie ma prawie nic, przednie stają, tylne nawet się nie blokują, ręczny jest (zaciski nowe).
Aha mechanik mówił że !!! tłoczek ma jakiś ząbek lub znacznik i jego trzeba ustawić centralnie przy otworze tym nad klockami.
Objawy takie 1 naciskam wchodzi w podłogę (do czegoś metalowego) drugi sprężynuje już. Odpalę chodzi mięciutko (servo) zgaszę znowu 1 raz miękki, 2 już do połowy. Wcześniej zauważyłem że cały czas wciśnięty pedał schodzi (mechanik wczoraj też), wycieków nie ma. Pompa czy ABS robi problem.
Hamować hamuje, tylko łapie tak na końcu (pedał w podłodze) a nie jak chyba wcześniej w połowie już czuć było opór na pedale hamulca.
gufer-posepny - |17 Lip 2011|, 2011 12:22
moduł abs nie musi pracować zasadniczo bo i jak to nie działa to układ hamulcowy musi działać .
zasadniczo przy hamowaniu jest tak że przód będzie rył w asfalcie a tył już nie . jeśli przy odpowietrzaniu nie ma też ciśnienia z tyłu to : sekcja pompy padła , uszkodzone rurki lub wężyki ( ktoś źle podłożył lewarek i zgniotło rurkę ) zatkane po drodze coś .
przy wyłączonym silniku normą jest że pierwsze naciśnięcie jest do końca a potem 2 i 3 już mniej .
Reader - |17 Lip 2011|, 2011 13:47
Na wyłączonym silniku pedał hamulca powinien być twardy od pierwszego naciśnięcia, w przeciwnym wypadku układ jest albo niesprawny albo zapowietrzony.
fotoretter, musisz sprawdzić najpierw stan przewodów na tył czy nie są zagięte, a następnie pod lupę weź moduł hydrauliczny ABS.
fotoretter - |17 Lip 2011|, 2011 20:02
| gufer-posepny napisał/a: | moduł abs nie musi pracować zasadniczo bo i jak to nie działa to układ hamulcowy musi działać .
zasadniczo przy hamowaniu jest tak że przód będzie rył w asfalcie a tył już nie . jeśli przy odpowietrzaniu nie ma też ciśnienia z tyłu to : sekcja pompy padła , uszkodzone rurki lub wężyki ( ktoś źle podłożył lewarek i zgniotło rurkę ) zatkane po drodze coś .
przy wyłączonym silniku normą jest że pierwsze naciśnięcie jest do końca a potem 2 i 3 już mniej . |
Sprawdzane na piachu by widać było slady po kilka razy, przód ryje tył nic ZERO.
Płyn przechodzi na oba koła przednie ale i idzie na tył, tyle że przy wciskaniu (ja wciskałem, mechanik odkrecał przewody od pompy) z pompy na przód "2" jest spore ciśnienie, na tył "1" nie ma ot spokojnie sobie płynie. Z tego co zrozumiałem od mechanika.
| Reader napisał/a: | Na wyłączonym silniku pedał hamulca powinien być twardy od pierwszego naciśnięcia, w przeciwnym wypadku układ jest albo niesprawny albo zapowietrzony.
fotoretter, musisz sprawdzić najpierw stan przewodów na tył czy nie są zagięte, a następnie pod lupę weź moduł hydrauliczny ABS. |
Rurki idące na tył całe. Bo gdyby były zatkane pedałbyły twardy, a jak go sie potrzyma to pedałschodzi.
Dokładnie tak mi tłumaczono pedał nie może rosnąć, musi być od poczatku twardy!! jedynie przy włonczonym silniku i sprawnym servo powinnien być miekki.
W nowych meskach w210, w203 nie wcisniesz pedału hamulca w podłoge za chiny przy wyłonczonym silniku.
Teraz pytanie czy pompa hamulcowa czy ABS??
W pompie idać od przodu pierwszy przewód wychodzacy idzie na? i gdzie idzie drugi ??
Reader - |17 Lip 2011|, 2011 22:57
Skoro mechanik odkręcał przewody przy pompie i na jednym było liche to pompa do wymiany / regeneracji . I od tego trzeba zacząć.
fotoretter - |17 Lip 2011|, 2011 23:25
| kat napisał/a: | kurcze,w tym roku juz chyba z 5 razy grzebalismy z Guferem przy hamulcach,w tym dwa razy byla pelna wymiana przewodow w moich autach
naprawde tam sie nie ma nad czym zastanawiac tylko zdjac kola i odpowietrzyc ,a nie kombinowac
mozesz zaczac z tylu,mozesz z przodu i tyle |
kombinuje nie bez powodu, bez rurki odpowietrzałemn moze 3 razy (a raczej porządnie przelałem płyn na nowy), z przezroczystym przewodem by było widac bomble możę juz 3 razy (w tym z mechanikiem bo ja już durnieje), a dalej pedał rośnie a tak nie powinno być
przed zabawą z wymianą zaciskiem z tyłu (potem było wymianą rurek i regeneracjią przednich zacisków) z tego co pamietam był pedał twardy,
gufer-posepny - |18 Lip 2011|, 2011 16:25
no jak słabo sika z tyłu no to już wiadomo co .
fotoretter - |19 Lip 2011|, 2011 10:41
| gufer-posepny napisał/a: | | no jak słabo sika z tyłu no to już wiadomo co . |
mechanik zupełnie nie odkręcał przewodów od pompy, tylko jest trochę od kręcił by zobaczyć ciśnienie
więc co pompa ?
a może syf i szlam ten na dole zbiorniczka zablokował tył, bo przez przednie koła przeszło przez tył nie
|
|