| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - wiązka podłużnicy wieloryb
fixmax - |24 Lut 2010|, 2010 09:20 Temat postu: wiązka podłużnicy wieloryb czy da się wywlec wiązkę bez odpinania kabli od czujników abs,jakoś ją rozdzielić ,może jakiś sprawdzony sposób ?
karollo82x - |24 Lut 2010|, 2010 11:13
Nie da się, lub nie ma to sensu - a jaki problem jest w odłączeniu czujników ABS
fixmax - |24 Lut 2010|, 2010 14:54
zbyt mało miejsca żeby się dostać od strony koła (wąski garaż),a na dworze zima,też nie robota.
karollo82x - |24 Lut 2010|, 2010 15:56
to jaki jest plan na robotę bo - masz zamiar wytargać wiązkę podłużnicy bez przewodów od czujników ABS?
Darol - |24 Lut 2010|, 2010 16:00
Wysun przod auta troche z garazu, skrec kolo na maksa w jedna strone i poloz sie na plask przed kolem, zobaczysz biale gniazdo i wpieta czarna wtyczke od czujnika ABS, lekko calosc w strone kola odginasz i po odgieciu pchasz w strone tylu auta, biala wtyczka zejdzie z zapiecia koleczka wbitego w podluznice, pozniej tylko wypiac wtyczke. Analogicznie w druga strone tylko kola skrecasz w opor w druga.
fixmax - |24 Lut 2010|, 2010 16:15
noooooooo to już konkret,dzięki,bede walczył.
karollo82x - |24 Lut 2010|, 2010 16:34
uzbrój się w mały śrubokręcik - pewnie trzeba będzie wygrzebać syfy spod zatrzasku białej wtyczki
wieloryb - |24 Lut 2010|, 2010 21:12
ale kłaść na glebie to się nie trzeba
radarek - |24 Lut 2010|, 2010 22:40
Właśnie jestem świeżo po regeneracji wiązki podłużnicy.
Nalezę do tych którzy mieli prościej bo to silnik 2,0 16V więc nie trzeba nic demontować z silnika, jest dostęp między kolektorem dolotowym a prawym błotnikiem
Oczywiście nie obyło się bez drobnego demontażu w moim przypadku był to parownik od instalacji gazowej , dwa elektrozawory podciśnienia montowane na takiej płycie ale łatwiej jest wykręci osobno, kilku wężyków podciśnienia i wypięcie i przesunięcie zbiorniczka płynu wspomagania. Oprócz tego dla ułatwienia i poszerzenia pola manewru odłączyłem linkę gazu wraz z uchwytem, tym przykręconym do przepustnicy.
Jak już mamy wolne przedpole zaczynamy bitwę.
Dla silnika 2,0 wiązka podłużnicy obejmuje:
- wtyczka mała z pod akumulatora(nie wnikałem dokąd dalej idzie)
- dwa wcześniej wspomniane elektrozawory
- gniazdo wiązki silnika
- gniazdo wiązki skrzyni
- wtyczka z diodą (o ile dobrze pamiętam od sprężarki klimy)
- ABS
- moduł zapłonowy
- elektrozawór podciśnienia obok modułu zapłonowego
- złącze diagnostyczne od ABS
- czujnik ciśnienia od wspomagania
- czujnik ABS prawe koło
- sterownik wentylatorów
- wentylatory chłodnicy (dwa)
- Presostat klimy
- przepływomierz
- czujnik ABS lewe koło
- kompresor klimy
- sonda lambda (pierwsza)
- czujnik podciśnienia
Jeśli o czymś zapomniałem proszę poprawić
Co do demontażu nie powinien przysporzyć trudności.
Może poza dwoma przypadkami:
czujniki ABSu (małe czołganko ale wystarczy skręcić koła)
Złączka od kompresora klimy(ręka z gumy albo zdjęcie osłony dolnej silnika mi się udało bez zdejmowania osłony)
Tyle co do komory silnika
wnętrze, należy zdemontować:
- schowek
- sterownik silnika wraz z ramką trzymającą go
- sterownik imobilajzera po lewej troszkę wyżej od nagrzewnicy w takiej metalowej osłonie (konkretnie chodzi o wypięcie wtyczki z niego co pozwoli na wyciągnięcie wiązki o dobre pół metra dalej na zewnątrz auta)
Całość wiązki wraz z wtyczkami i gumą wyłazi przez dość durzą dziurę (przydatna pomoc drugiej osoby aby wtyczek nie pourywać)
Dobra rada dla osób mających wąski garaż zdemontować drzwi to tylko cztery śruby i wtyka a komfort pracy diametralnie inny (leprzy)
A teraz zaczynamy, steropianik pod tyłeczek i cała robota praktycznie na progu w miarę wygodnie
Wiązka psuje się najczęściej około 20 cm od ściany grodziowej Moim zdaniem przyczyną jest umiejscowiony nad nią wylot wody z podszybia i okolic akumulatora wiadomo żaden aku nie jest w 100 % szczelny więc odrobina zakwaszonej wody pękająca izolacja i prąd robią swoje
Moja wiązka niebyła w takim strasznie tragicznym stanie (auto jeszcze jeździło) głównie poleciała klima i ABS
Pomimo to wymieniłem :
- wszystkie uszkodzone kable od wtyczki docelowej do złączenia które wypada jakieś 30 cm wewnątrz auta
- wszystkie kable dotyczące silnika i czujników współpracujących z nim bez względu na to czy były dobre czy nie
- wszystkie kable do sterownika wentylatorów i do wentylatorów bez względu na to czy były dobre czy nie
pozostałe które były dobre i nie było widać zmian na izolacji (popękania sztywność przebarwienia) zostały, w sumie to nie zostało ich wiele ale robiłem to w nocy i zostały z lenistwa
Całość sprawnej wiąchy owinąłem taśmą włochatą z jednoczesnym rozdzieleniem osobno wiązek:
- silnik
- skrzynia
- sterownik zapłonu
- ABS i cała reszta
Przy montażu popodpinałem to tak aby wisiało jakieś 1 do 2 cm nad podłużnicą mam nadzieje że woda będzie sobie spokojnie wypływać z kabli i kapać na podłużnice
Teraz chyba najważniejsze pytanie, ile to zajęło czasu
możecie mi wierzyć albo nie ale zacząłem w piątek o 11 i z małą 15 minutową przerwą na obiad i 10 na kolacje wytrwałem do 3:00 nad ranem miałem wtedy wiązkę zrobioną pozostał montaż kilka godzin sny i od 9:00 powrót do pracy, drobne poprawki montaż i zakładanie togo co porozbierałem, o 15:00 było po robocie
Jest to realne do wykonania pod warunkiem ze będzie się pracować tak jak napisałem i ma się w miarę dobrą wiedze na temat wiązki
Wymieniałem po jednym kabelku w związku z czym mogłem sobie odpuścić sprawdzanie bo szanse na błąd były minimalne
Oczywiście bez laptopa i TISa lepiej się za to nie zabierać TIS lepszy do papierowej dokumentacji bo ma się szybszy dostęp do pinologii na wtyczkach i można na bieżąco kontrolować prawidłowość połączeń
Długo zwlekałem ze zrobieniem wiązki podłużnicy bo jeden z naszych kolegów pokazał bardzo budujące zdjęcie gdzie była zwalona cała deska i wybebeszone wszystkie kabe ale w sumie nie wyszło tak źle i nie trzeba wcale ściągać deski
Czas realizacji jest dość krótki ale na co dzień auto wozi mnie do pracy od poniedziałku do piątku i na tygodniu nie mam możliwości nic zrobić przy aucie więc te dwa dni w tym jeden dzień urlopu(piątek) oraz niedziela jako rezerwa były jedynym czasem w którym mogłem to zrobić
W przypadku niewyrobienia się z czasem auto zostało by unieruchomione co najmniej do następnego łikendu , więc jeśli ktoś potrzebuje auta a nie czuje się na siłach zrobić regeneracji wiązki za jednym razem to lepiej niech rozejrzy się za alternatywnym środkiem transportu i odda auto komuś kto ma w tym wprawę i doświadczenie
Tylko nie byle jakiemu elektrykowi ale takiemu który ma pojęcie o skorpio J
fixmax - |25 Lut 2010|, 2010 00:17
no to pogratulować cierpliwości,ja z wiązkę się biorę od 2 miesiecy ale dopiero jak zaczął przerywać to zdecydowałem że sie wezmę.U mnie wiązka nie wiem jeszcze jak wygląda ale po tym co widać na zewnątrz to raczej pod izolacją jest nie najlepiej.Czasem jak nie chciał zapalić to musialem poruszac wiązką od edisa na wysokosci abs-u i pomagało tyle że na krótki czas.W związku ze jesteś na świeżo to zapytam o kilka rzeczy.
-czy wiązka odchodząca od głównej po pasie czołowym do dużej skrzynki jest na jakiejś wtyczce i ją rozpiąłeś i zostawiłeś w aucie bo nie widze jej na zdjęciach
-to samo z wiązką od alternatora
-jak robiłeś wiązkę do e-disa ,te 3 kable w ekranie,czy użyłeś jakiś specjalny kabel czy zwykłe kable i owijałeś je ekranem
-jak robiłeś wtyczki to czy lutowałeś bezpośrednio do pinów czy do przewodów
radarek - |25 Lut 2010|, 2010 08:34
- wiązka do dużej skrzynki jest niepołączona z wiązką podłużnicy
- Wiązka alternatora też niema nic wspólnego z wiązką podłużnicy
- Jakie trzy kable do e-disa rozwiń temat
- bezpośrednio do pinów wtedy lepiej wtyczki wyglądają tyle że czasem trzeba resztki kabli wydłubać z złączek bo się z powrotem nie mieszczą w kostkę
fixmax - |25 Lut 2010|, 2010 10:21
w wiązce do modułu zapłonu są 3 przewody w ekranie , dochodzą do komputera,fabrycznie to przy wtyczce edisa jakies 10 cm jest to zwykły kabel ale póżniej przechodzi w 3 żyłowy kabel ekranowany,ekran bodajże jest podłączony do masy
radarek - |25 Lut 2010|, 2010 12:18
ten u mnie był w idealnym stanie ale jak byś coś z nim miał nie tak to tylko nowy kup w sklepie nie kombinuj nic z robionymi ekranami
nie zapomnij ze do e-disa idzie kabelek od czujnika położenia wału i jest on w postaci skrętki ważne żebyś zrobił nowy też skręcając dwa kable ze sobą to coś w rodzaju ekranowania
fixmax - |25 Lut 2010|, 2010 17:05
o skrętce wiem, jak robiłem wiązkę silnika to właśnie od czujnika poł. wału była w najgorszym stanie
[ Dodano: |25 Lut 2010|, o 17:12 ]
co do tego 3-żyłowego w ekranie,da się taki gdzieś kupić?
grzechu913 - |25 Lut 2010|, 2010 20:08
da sie kup[ic np óflex
fixmax - |26 Lut 2010|, 2010 00:37
no więc się wziąłem jednak tak jak przeczuwałem ,nie da się wywlec wiązki do wnętrza bo w gumę wchodzą jeszcze 2 wiązki które idą do przodu ,jednym słowem,bez zdjęcia zdrzaka nie da rady tego wszystkiego porozpinac,u Ciebie albo jest inna wiązka,albo ja ze zmęczenia coś przeoczyłem
radarek - |26 Lut 2010|, 2010 14:49
ta część wiązki która idzie do przodu na dolną belke podłączona jest do:
presostatu klimy
przepływomierza
lewego czujnika abs
kompresora klimy
pierwszej sondy lambda i czujnika podciśnienia
Musisz ją odpiąć z kostek i wyciągnąć bo inaczej to regeneracja wiązki jest bezsensowna
zrobisz to na sztukę i za rok będziesz poprawiał
Jak masz jakieś konkretne pytania na bieżąco to dzwoń 660131604
Gaiger - |26 Lut 2010|, 2010 15:22
Dodatkowo przez to samo przejście w grodzi idzie wiązka od tempomatu i sprysków reflektorów.
Darol - |26 Lut 2010|, 2010 15:46
Bez problemu da sie odpiac cala wiazke i wciagnac do srodka bez sciagania zderzaka.
Tak jak radarek napisal do czego jest podpieta odpinasz i wciagasz calosc do srodka. Moze byc wlasnie jeszcze jedna wiazka do tempomatu i spryskiwaczy.
Ta o ktorej pisales wczesniej ktora idzie duza wtyczka do duzej skrzynki to wiazka swiatel, ale ona nie laczy sie z wiazka podluznicy, zreszta do jej demontazu rowniez nie trzeba sciagac zderzaka, aczkolwiek ona zazwyczaj jest w dobrym stanie i nie ma potrzeby jej robic
Struna - |26 Lut 2010|, 2010 15:51
a czy czasem zasilanie do wentyli nie idzie też w podłużnicowej ? Przynajmniej częściowo ?
Darol - |26 Lut 2010|, 2010 15:54
Nawet nie czesciowo ale calkowicie, co juz radarek pisal wczoraj, dostep do tych wtyczek jest jednak bezproblemowy, trzeba tylko odciac z 8 zapinek ktorymi przewody co poprzypinane do obudowy wentylatorow
radarek - |26 Lut 2010|, 2010 20:12
Oto fotka i rozpiska gdzie znajdują się kolejne wtyczki z wiązki podłużnicy
1 - wtyczka mała z pod akumulatora(nie wnikałem dokąd dalej idzie)
2 - dwa wcześniej wspomniane elektrozawory
3 - wtyczka z diodą (o ile dobrze pamiętam od sprężarki klimy)
4 - gniazdo wiązki silnika
5 - gniazdo wiązki skrzyni
6 - ABS
7 - moduł zapłonowy
8 - elektrozawór podciśnienia obok modułu zapłonowego
9 - złącze diagnostyczne od ABS
10 - czujnik ciśnienia od wspomagania
11 - czujnik ABS prawe koło
12 - sterownik wentylatorów
13 - wentylatory chłodnicy (dwa)
14 - Presostat klimy
15 - przepływomierz
16 - czujnik ABS lewe koło
17 - kompresor klimy
18 - sonda lambda (pierwsza)
19 - czujnik podciśnienia
a tu większy rozmiar po kliknięciu
Strzałki wskazują orientacyjne miejsca gdzie są wtyczki
aby wyciągnąć wiązkę podłużnicy należy odpiąć wszystkie wtyczki bez wyjątku
Co do tempomatu i sprysków świateł to się nie wypowiadam bo nie mam jak ktoś ma takowe to niech uzupełni opis
x00x - |26 Lut 2010|, 2010 20:28
co do tempomatu i sprysków to raczej w oryginale nie lecą z wiązką podłużnicy bo w tej samej wiązce leci TCS a mam przed sobą wiązke podłużnicy z auta które miało TCS i częscie od TCS w niej nie ma
Jankes - |26 Lut 2010|, 2010 20:41
TCS, tempomat, spryski, sa w osobnej wiązce.
Gaiger - |26 Lut 2010|, 2010 21:10
x00x, Jankes, TCS idzie w wiązce podłuznicy. Spryski i tempomat w osobnej wiązce ale przechodzą przez tą samą przelotkę w grodzi co podłuznica.
Chcąc wyjąć wiązkę podłużnicy trzeba wyjąć też wiązke tempomatu i sprysków.
radarek - |26 Lut 2010|, 2010 21:20
Napisz ile to spinek i jakie mogą być trudności z ich wypięciem i zdemontowaniem tej dodatkowej wiązki morze się koledze przyda
Darol - |26 Lut 2010|, 2010 21:21
A to juz musialy byc roznice w modelach, ja dostalem oryginalna wiazke TCS i byly tam jeszcze spryski i tempomat.
radarek - brak oslony na aku to rozumiem ze tak tylko wyszlo, czy chcesz robic na nowo za jakis czas ?
Jankes - |26 Lut 2010|, 2010 21:24
Moze nie tak ujęte, ale na jednej wiazce idzią spryski, tempomat i wtyczki od siłownika TCS'u, a reszta ukladu kontroli trakcji idzie podłożnicą do złacza przy modulatorze ABS/TCS
[ Dodano: |26 Lut 2010|, o 21:28 ]
http://www.fotosik.pl/pok...f0f3097184.html tu jest fotka tej wiązki o której mówie
radarek - |26 Lut 2010|, 2010 23:46
Osłony aku niestety nie posiadam ale jest w planach zakupu jak tylko na nią trafie to pewnie kupie tylko w mojej okolicy to towar strasznie deficytowy a jak już raz trafiłem to za popękaną koleś wołał chore pieniądze
Pewnie skończy się na tym ze dorobię w pracy coś na kształt z tworzywa
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2010|, 2010 00:06
czytam czytam i czytam
fixmax - |27 Lut 2010|, 2010 00:06
| Gaiger napisał/a: | x00x, Jankes, TCS idzie w wiązce podłuznicy. Spryski i tempomat w osobnej wiązce ale przechodzą przez tą samą przelotkę w grodzi co podłuznica.
Chcąc wyjąć wiązkę podłużnicy trzeba wyjąć też wiązke tempomatu i sprysków. |
da się jakoś spryski odpiąć bez zdejmowania zderzaka (nie mam kanału)
radarek - |27 Lut 2010|, 2010 00:13
Podlewaruj lekko rozłóż kocyk i w pozycji horyzontalnej powinieneś się dostać
Ja tak odpinałem czujniki ABS bo garaż wąski
Rafał A.(antek) - |27 Lut 2010|, 2010 00:15
wtyczka nie przejdzie raczej... ale zależy jak leży
radarek - |27 Lut 2010|, 2010 00:16
Ja właśnie myślałem ze kolega do wtyczki od pompki nie morze dostać
fixmax - |27 Lut 2010|, 2010 00:24
właśnie o wtyczke mi chodzi
[ Dodano: |27 Lut 2010|, o 00:25 ]
po co miał bym spryskiwacz cały zdejmowac
radarek - |27 Lut 2010|, 2010 00:26
skoro i tak w wiązce do regeneracji to ją utnij a potem przylutujesz kabelki do konektorków we wtyczce
fixmax - |27 Lut 2010|, 2010 00:42
zawsze lutuje do pinów bezposrednio,z resztą jutro powalcze dalej ,myśle ze jakos sie uda całość wywlec,oczywiscie napiszę co z tego wyszlo
[ Dodano: |27 Lut 2010|, o 16:51 ]
więc wiązki wyjęte,sprawa była nieco bardziej skomplikowana przez wiązke tempomatu,wiązkę tcs,wiązkę do silnika spryskiwaczy i do pompki od tylnych amortyzatorów(nawet nie wiedziałem że ją mam),u mnie siedzi po lewej stronie przed kołem przednim,na szczęście obyło się bez zdejmowania zderzaka,wystarczyło wyjąć obydwa kierunki,i ramki wraz z halogenami,po prawej stronie zrobił sie dostęp do spryskiwacza a po lewej do kompresora od amorów .Wiązki rozbebeszyłem wszystkie o dziwo nie wyglądają żle,w sumie może z 10 przewodów jest uszkodzonych,i prawie wszystkie przy wtyczkach tam gdzie były bez peszli .Jednak jak juz to mam wyjęte wszystko to wymienie wszystkie kable ,tym bardziej że kupiłem ponad 300m różnych przewodów(myśle że wystarczy).Dobrze że mam czym jeżdzić i dużo czasu
radarek - |27 Lut 2010|, 2010 17:45
To powodzenia i później zadowolenia z solidnie wykonanej roboty
[ Dodano: |4 Mar 2010|, o 07:45 ]
Jaktam postępy
Kolega się pochwali jakie zastosował rozwiązania i jakie napotkał trudności może się to komuś przydać w przyszłości
fixmax - |13 Mar 2010|, 2010 20:25
Właśnie dzisiaj skończyłem,nie paliło się więc tak po 3-4 godz dziennie sobie dłubałem,co do trudnosci to raczej żadnych wielkich,może poza wepchnięciem tego wszystkiego na miejsce(uparłem sie ze wszystko wepchne w peszle),jakos sie zmiesciło.Teraz pracuje jak należy,są też rzeczy niedziałające wciąż ,jak tempomat(byłem przekonany że wiązka mu pomoże bo wyglądała okropnie w jego rejonie)teraz mogę śmiało wykluczyc wiązki i skrzynki bo wszystko jak nowe.Będzie wolna chwila to posprawdzam wszystko co w układzie tempomatu działa i może sie uda naprawic,tu pytanie do kolegów,moze ma ktos sposób jak sprawdzic tempomat na postoju?
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 00:20
Aby tempomat dzialal, potrzebne mu sa : silnik przy reflektorze prawym, zwroc uwage czy ma podpiete oczko masy, brak jego podlaczenia jest czestym bledem, a wtedy nie dziala. Modul, czy masz pod deska, niebieski do manuala, pomaranczowy do automata, zielony przekaznik w schowku pasarzera, pod taka klapka i czy wiazka tempomatu na koncu wchodzi biala wtyczka do laczowki przy drzwiach pasarzera, no i oczywiscie guziki w kierownicy i wiazke pedalow odpowiednia i czujki, do manuala powinien byc czarno czerwony na sprzeglo - zamiast szaro-czerwonego(beztempomatowego) i drugi niebieski na hamulec, do automata dochodzi tylko zielony na gaz
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 15:35
wiązka po regeneracji ,sprawdzona,wtyczka w słupek oczywiscie wchodzi,niebieska puszka,przekaznik,czujniki na pedaly i oczywiscie guziory,jednym slowem wszystko jest a nie działa,żeby chociaz kontrolka sie zapalała a tu cisza
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 16:01
http://img52.imageshack.u...0/tjempomat.jpg tak wyglda zlacze wchodzace w silnik tempomatu, zobacz czy pomiedzy pinami 7 i 10 jest napiecie.
gufer-posepny - |14 Mar 2010|, 2010 16:16
może linka się zakleszczyła . tempomat działa od 40 km/h . jak lampka się zaświeca to raczej zagadał .
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 16:20
Ale przeciez kolega fixmax wlasnie napisal ze sie nie zapala
gufer-posepny - |14 Mar 2010|, 2010 16:25
ała , źle przeczytałem .
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 16:41
to napięcie ma byc po zapłonie czy dopiero po uruchomieniu tempomatu?
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 16:43
po zaplonie. I jeszcze w sumie pomiedzy 7 pinem a buda i pomiedzy 10 a plusem aku
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 16:59
napięcie jest we wszystkie strony
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 17:08
predkosciomierz dziala ? F15 7.5A w duzej skrzynce ok ? Plus po zaplonie pojawia sie na jednym z pinow zielonego przekaznika ? ABS-u kontrolka pali sie ? W kierze wszystko ok w sensie podlaczen, zwijaka. Jak to ok to albo cos jakis niekontakt na sterowaniu, bo zasilanie jest, albo cos umarlo.
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 17:17
prędkosciomierz działa,w kierownicy tasma ok,abs normalnie gasnie po paru sekundach,bezpiecznik ok,zielony przekaznik zaraz sprawdze,jeszcze jedno mi zaswitało,kiedys jak naprawiałem wiązke skrzyni bo była w złym stanie to naprawilem ją dokąd sięgnąłem od strony silnika,tu moje pytanie w którym miejscu zchodzi sie przewód z tempomatu z przewodem od prędkosciomierza ,bo jesli gdzies dalej niz sprzegło to byc moze tam coś się jeszcze w kablowisku dzieje,nie mniej jednak prędkosciomierz dziala ok
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 17:25
Sprawdz moze zatem czy dochodzi sygnal VSS do silnika tempomatu, pin 3 we wtyczce co zamiescilem wczesniej, np z pinem 58 od ECU, albo pod zegary sie podepnij. Oryginalnie VSS dla silnika tempomatu brany jest ze zwory rozdzielajacej co jest za zegarami.
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 17:32
przekaznik sprawdzony ,po zaplonie pojawia sie plus na pinie 85 i na 86,minusy w tym stanie są na 30 i 87a
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 17:42
plus powinien sie pojawic na 86. 85 - to druga strona cewki wiec nie powinno tu raczej byc plusa. 87a idzie do wtyku 4 silnika tempomatu, mozesz tak dla pewnosci sobie go sprawdzic. 30 idzie do wiazki pedalow. zastanawia mnie ten pin 85 przekaznika, sprawdz czy jest z niego przejscie do pinu 4 wtyczki modulatora ABS
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 17:54
tak tez sie zastanawialem patrząc na schemat(co prawda nie Tis ale ujdzie),ale w scorpio często tak jest ze jak uklad jest w spoczynku to na obydwu stronach są plusy dopiero jak uklad jest załączony to na jednym pojawia sie minus,ten przekaznik chyba ma za zadanie odcinac tempomat czyli pewnie dopiero po wcisnieciu hamulca albo sprzegla albo wyłączeniu z kierownicy pojawi sie tam minus(oczywiscie tak sie domyslam tylko) zaraz ide posprawdzac
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 17:59
sprawdzalem tempomat w nocy i jakby cosik żarzyła to bym widzial ,żadnej reakcji,naciskalem wszystko tak na wszelki wypadek i nic
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 18:03
Zielony odcina od ABS i ewentualnie jak jest w aucie to od trakcji, dlatego jak bedzie przejscie do ABS to znaczy ze maja byc te dwa plusy na cewke i tyle. Sprawdz z wylaczonymi swiatlai, oczywiscie wczesniej rozpedz do 50km/h
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 18:50
przejscie na 4 pin jest
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 19:13
Podmienilbym silnik tempomatu, na jakikolwiek od mk3. A VSS dochodzi na pin 3 ?
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 19:19
z vss wiem ale na lewarku nie dam rady tego sprawdzic bo tcs się włącza jak znajde cos do podparcia 2 strony auta to popróbuje
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 19:54
E, nie ma po co sie tam do zrodla wpinac, wystarczy wtyczke kompa odkrecic i pod pinem 58 jest VSS
Rafał A.(antek) - |14 Mar 2010|, 2010 22:15
ze sie tak zapytam, a jak włączasz ten tempomat.
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 23:24
włączam guziorem na kierownicy po lewej u góry,oczywiscie jadąc ponad 60/h ,bez dotykania sprzegla ani hamulca
Darol - |14 Mar 2010|, 2010 23:25
Tylko tyle ?
fixmax - |14 Mar 2010|, 2010 23:28
znaczy ?cos jeszcze mam wciskać,bo zbaraniałem
Rafał A.(antek) - |14 Mar 2010|, 2010 23:50
tak + albo - z prawej
biała kropka z lewej (czasem 2x razy) i potem + badz - z prawej
Struna - |14 Mar 2010|, 2010 23:58
= się tez włączy.
fixmax - |15 Mar 2010|, 2010 00:17
się włączy ale chyba tylko jak w pamieci ma jakąś poprzednią prędkosc,z resztą podczas jazdy próbowałem wszystkiego i nic
Struna - |15 Mar 2010|, 2010 00:27
bo to jest tak, białą kropką włączasz wogóle funkcję tempomatu jako taką ( tak jakbyś TV wybudzał ze STANDBY ) i dopiero jak to zrobisz to powyżej 40 km/h masz możliwość "zafixowania" prędkości. Czyni się to guziorem + lub - . System po przyjęciu prędkości zapala kontrolkę tempomatu ( zielony taki jakby licznik ) i wtedy próbuje utrzymac prędkość przy jakiej został naciśnięty tenże + lub - . Bardzo ważne jest to że podczas wciskania nie można dotykać nogą pedału sprzęgła ani hamulca ( jak ktoś ma średnio mądry nawyk jeżdżenia z nogą na sprzęgle to się może nie włączyć wogóle bo czujnik pedału sprzęgła blokuje system )
Darol - |15 Mar 2010|, 2010 00:49
http://img710.imageshack....07/72638988.jpg
fixmax - |15 Mar 2010|, 2010 01:22
wszystko sie zgadza,z resztą instrukcje też mam
Darol - |15 Mar 2010|, 2010 14:58
Czyli ze dziala juz ?
fixmax - |15 Mar 2010|, 2010 16:38
nie działa,wszystko sie zgadza z instrukcją znaczy uruchamiam według niej,niestety bez efektu
Struna - |15 Mar 2010|, 2010 16:39
może któryś czujnik na pedałach się zbiesił.
fixmax - |15 Mar 2010|, 2010 19:40
niestety ,czujniki sprawdzone
Darol - |15 Mar 2010|, 2010 19:55
A tego VSS-a sprawdziles juz ?
fixmax - |15 Mar 2010|, 2010 20:08
kurcze,wiesz ze jakos mi to umknęło,czyli pin 3 z 58 ecu?
Darol - |15 Mar 2010|, 2010 20:13
Tak, pin 3 z wtyku co wchodzi do silnika tempomatu z pinem 58 z tej duzej wtyczki co do kompa wchodzi
fixmax - |15 Mar 2010|, 2010 23:26
vss sprawdzony przejscie jest
[ Dodano: |16 Mar 2010|, o 20:53 ]
wczoraj troche sprawdzalem i zdziwiło mnie jakie przejscie powinno byc z guziorow na kierownicy,ze schematu wynika ze przycisk,,włącz,, i przycisk ,,wyłącz,, po nacisnieciu są zwierane i wtedy powinno byc przejscie miedzy białym przewodem i brązowym we wtyczce (jesli włączam),miedzy białym i brazowo czarnym(jesli wyłączam).U mnie natomiast wyłącznik dziala a włącznik niby nie,no i zaraz ide dalej posprawdzac czy to czasem nie zwijak umarł albo guzior
[ Dodano: |16 Mar 2010|, o 23:13 ]
niestety sie okazalo ze w kierownicy i w zwijaku wszystko jest ok,dodatkowo jeszcze posprawdzalem przejscia wszystkich przewodów i tez nic nie znalazlem,szukać silnika czy tego niebieskiego modułu?
jeszcze jedno,czy w zegarach moze byc cos po drodze od zarowki ?
Sprite - |6 Kwi 2010|, 2010 20:44
Sorry że tak wyskoczę ni z gruchy ni z pietruchy i przeszkodzę Wam w konwersacji na temat tempomatu, lecz mam pytanie dotyczące jak w temacie wiązki podłużnicy.
Czy da się ją wyjąć całą z samochodu i np. zregenerować na stole w warsztacie?
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 20:56
Da się.
radarek - |6 Kwi 2010|, 2010 21:09
Jankes to teraz nieźle poszalałeś, owszem da się tylko morze byś odrazu napisał koledze że wiąże się to z całkowitym rozbebeszeniem auta
Było kiedyś zamieszczone takie bardzo fajne zdjęcie skorpio ze zdjętą deską i wyciągniętą wiązką podłużnicy ale nawet tam niebyła ona wyciągnięta całkowicie z auta
Jak ktoś wyciągnie wiązkę podłużnicy w całości to poproszę zdjęcia auta i opis, jestem ciekawy jak to wygląda
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 21:12
Wygląda bardzo podobnie jak przy wymianie nagrzewnicy, a deskę i podłokietnik ściągnąć to godzina roboty
Sprite - |6 Kwi 2010|, 2010 21:12
a wiąże się to z rozebraniem całej deski rozdzielczej?
Bo chyba drugi raz by mi się nie chciało robić tego samego jak przy wymianie nagrzewnicy
bardzo dziękuję ale chyba wolę pomęczyć się w garażu niż znowu rozebrać całe auto
radarek - |6 Kwi 2010|, 2010 21:14
wiązka podłużnicy jest połączona i z taśmowana z większością kabli pod deską i nie bardzo sobie wyobrażam jej całkowite wyciągnięcie kolega to praktykował ????
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 21:15
Kolega pytał sie, tylko czy się da, nie pytał sie jak to zrobić
radarek - |6 Kwi 2010|, 2010 21:19
kolega jest nieświadomy ogromu pracy i lepiej zawczasu go przestrzec a nie dopiero jak napisze że wyciągną polowe i dalej nie wie jak bo wtedy to tylko będzie trzeba mu doradzić zakup nowego scorpio
Jankes - |6 Kwi 2010|, 2010 21:28
Mam taka wiazke z cossa w domu, jak poczekasz do jutra to cykne Ci fotke poglądowa z zaznaczonym miejscem sciany grodziowej, to sie wtedy przekonasz, czy wyciągać, czy robić w pozycji niezbyt wygodnej na aucie.
radarek - |6 Kwi 2010|, 2010 21:37
ok fotka przyda się na pewno nie tylko mi zawsze dla potomnych coś zostanie
Gaiger - |6 Kwi 2010|, 2010 23:04
| radarek napisał/a: | | Jak ktoś wyciągnie wiązkę podłużnicy w całości to poproszę zdjęcia auta i opis, jestem ciekawy jak to wygląda |
Wygląda dramatycznie
Deska, podłokieć, przedni prawy fotel, komp silnika i moduł centralnego z mocowaniami, mała skrzynka, nakładki prawego progu wszystko wypad z auta.
Dodatkowo, przynajmniej u mnie, do zdjęcia deski trzeba zdjąć kolumnę kierownicy i lewarek biegów.
Fotki, jak nie zapomnę, zrobię jutro
fixmax - |7 Kwi 2010|, 2010 01:13
| Sprite napisał/a: |
Czy da się ją wyjąć całą z samochodu i np. zregenerować na stole w warsztacie? |
raczej na podłodze w warsztacie i to dużym bo cała to pewnie ma z 15metrów
gufer-posepny - |7 Kwi 2010|, 2010 08:06
Da się wyjąć a nawet jeśli to można wciągnać przez otwór do auta i przez drzwi wyciągnąć żeby mieć dostęp .
Darol - |7 Kwi 2010|, 2010 08:21
Da sie wyjac bez jakichs wiekszych problemow, deske trzeba jednak zrzucic, ale sama wiazka podluznicy to jest to co w komorze plus okolo metra co siedzi w aucie wtyczka kompa z 4 wtyczki do malej skrzynki i zielona 16pin do laczowki w drzwiach, trzeba ja jednak odzielic od reszty wiazki glownej-poprzecinac tasmy, wieczorem wrzuce fotke jak wyglada sama podluznica luzem.
Jankes - |7 Kwi 2010|, 2010 09:35
http://yfrog.com/1q20100407001j tak to wyglada, prawa część pod deska, lewa idzie w komorze silnika.
Ps. Sorrki za jakość zdjęcia, ale miałem tylko telefon pod ręką
Pawel - Amor - |7 Kwi 2010|, 2010 09:42
...czyli "standardem" są kłopoty z wiązką elektryczną... A więc miganie co jakiś czas, głównie na wybojach, kontrolki od poduszek to jej wina Bo jeżeli chodzi o abs, podejrzewam któryś czujnik, no, ale to w innym temacie...
Jankes - |7 Kwi 2010|, 2010 09:54
poduszka niekoniecznie oznacza wiązkę, może któraś wtyczka jest poluzowana, a co do absu trzeba sprawdzić piny na wtyczce od modulatora.
grzechu913 - |7 Kwi 2010|, 2010 11:30
| Pawel - Amor napisał/a: | | A więc miganie co jakiś czas, głównie na wybojach, kontrolki od poduszek | zimny lut na plytce licznika
Pawel - Amor - |7 Kwi 2010|, 2010 13:59
...o ho ho... Nie wszyscy na raz... Dziękuję za propozycje rozwiązania problemu, ale na chwilę obecną narzeczona nie pozwala pogrzebać się w Fordzie . Fronterę mogę składać/rozkładać na czas , a Scorpiona jeszcze nie rozdziewiczyłem... Będzie trochę dobrej woli i czasu to pod czas wymiany podświetlenia zegarów zerknę na wszystkie luty na płytkach i tak gdzie dojrzę gołym okiem...
| Jankes napisał/a: | | (...) a co do absu trzeba sprawdzić piny na wtyczce od modulatora. |
Pogrzebię w postach o abs'ie i jak nie doczytam będę pytał...
Sprite - |7 Kwi 2010|, 2010 19:33
a ile metrów kabla (oczywiście pi razy drzwi) jest niezbędne do regeneracji tej chole... wiązki?
[ Dodano: |7 Kwi 2010|, o 19:47 ]
| radarek napisał/a: | Jankes to teraz nieźle poszalałeś, owszem da się tylko morze byś odrazu napisał koledze że wiąże się to z całkowitym rozbebeszeniem auta
Było kiedyś zamieszczone takie bardzo fajne zdjęcie skorpio ze zdjętą deską i wyciągniętą wiązką podłużnicy ale nawet tam niebyła ona wyciągnięta całkowicie z auta
Jak ktoś wyciągnie wiązkę podłużnicy w całości to poproszę zdjęcia auta i opis, jestem ciekawy jak to wygląda |
znalazłem fotki jak naprawiałem nagrzewnicę. Fajnie się jeździ przynajmniej prędkościomierz nie denerwuje
http://picasaweb.google.c...452629323870802
jak już jesteśmy przy fotkach i wielorybach, poznajecie kanapę?
http://picasaweb.google.p...456232256986594
Gaiger - |7 Kwi 2010|, 2010 22:13
| Sprite napisał/a: | | Fajnie się jeździ przynajmniej prędkościomierz nie denerwuje | a weź mi powiedź jakim cudem
u mnie jak odepnę licznik to nawet rozrusznik nie zakręci.
Pawel - Amor - |7 Kwi 2010|, 2010 22:15
..znaczy się, że prędkościomierz nie jest połączony linką tylko "elektroniczny" Pytam bo, jestem nowy i nie wiem...
Struna - |7 Kwi 2010|, 2010 23:34
| Pawel - Amor napisał/a: | ..znaczy się, że prędkościomierz nie jest połączony linką tylko "elektroniczny" Pytam bo, jestem nowy i nie wiem... | taa, w mk1 i mk3 nie ma linki, są impulsy eklektyczne z impulsatora w skrzyni biegów ( VSS )
Sprite - |8 Kwi 2010|, 2010 11:00
nie wiem jakim cudem działa ale działa, w dodatku bez dechy od razu robi się więcej miejsca
Gaiger - |8 Kwi 2010|, 2010 12:18
| Sprite napisał/a: | | nie wiem jakim cudem działa ale działa |
Ford normalnie
Rafał A.(antek) - |8 Kwi 2010|, 2010 22:21
a co ma licznik do krecenia?
Gaiger - |9 Kwi 2010|, 2010 07:25
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | a co ma licznik do krecenia |
a skąd mam to wiedzieć
Sprite - |14 Maj 2010|, 2010 09:12
Niedawno skończyłem regenerację wiązki podłużnicy, nawiasem mówiąc to szczęście że wielorybek się nie zapalił, a dużo nie brakowało, ponieważ stara wiącha miała już nadpalone przewody i było czuć smród spalonej izolacji. Ok ale przechodząc do rzeczy to mam dwa pytania:
1. Czy zwarcia w wiązce mogły spalić lub uszkodzić PCM?
2. Jaki wpływ ma lutowanie przewodów czujników ABS na indukowanie się w nich prądu?
Opis do pytania nr 2.
Przewody czujników były uszkodzone więc je wymieniłem, rozebrałem stare piny, ocynowałem nowy przewód, wsadziłem go w pin i zacisnąłem tenże pin, następnie zalałem cyną miejsce zaciśnięcia pinu na przewodzie. Ponadto w kabinie samochodu musiałem zlutować przewody tylnych czujników, ponieważ przeciąłem je aby wiązkę zabrać do domu. Dodaję, że przewody przednich czujników skręciłem tak jak były. Po całym tym zabiegu oporność czujników wynosi 1085 - 1100 Ω, natomiast nie indukuje się w nich prąd.
Smiechu - |31 Gru 2010|, 2010 00:29
Szanowni koledzy, tak czytam ten i podobne wątki i nabieram przekonania, że chyba moja wiązka dogorywa
Objawy są takie:
1. nie działa ABS (świeci kontrolka)
2. wentylatory chłodnicy włączają się na 2-3 min. przy odpaleniu na zimno (jak jest poniżej 0) ale niestety nie włączają się na gorąco, czyli kiedy powinny (klimy nie sprawdzałem, bo przy obecnych mrozach włącza się tylko na małą chwilkę)
3. wariują wolne obroty - na zimno jest OK ale po 3-5 min. wskakują na 2000 RPM i potem ze wzrostem temp. opadają do ok. 1200 (podczas jazdy jest 1500-2500)
4. wariuje wskaźnik temp. - czasem potrafi z normalnej opaść w sekundę do prawie zera, by potem równie szybko wrócić na położenie środkowe (dewa dni temu w korku "zagotowałem" płyn chłodzący, a wskaźnik dopiero po zatrzymaniu drgnął trochę do góry)
5. pojawiły się problemy z odpalaniem na ciepło - trzeba przy kręceniu trzymać gaz na max, po czym odpala ale przez 10-15s chodzi bardzo nierówno i kopci na czarno, jakby był na mocnym ssaniu
Pierwsze objawy pojawiły się ze 2 miesiące temu i teraz z nastaniem srogiej zimy coraz bardziej się pogłębiają
Tydzień temu robiłem reset kompa ale lepiej (odnośnie obrotów i odpalania) było 1-2 dni i znów "ogłupiał".
Proszę o potwierdzenie, czy to faktycznie wina wiązki, czy jest może jakaś inna, mniej poważna przyczyna.
Przy okazji, czy możecie polecić kogoś dobrego od tych spraw w Trójmieście lub okolicach ?
Darol - |31 Gru 2010|, 2010 03:21
tutaj niema czego potwierdzac, KAZDA WIAZKA WIELORYBA JEST DO NAPRAWY niestety, taka smutna prawda, istnieje oczywiscie cien szansy ze to wina czegos innego, np uszkodzony komp (przez zwarcie wiazki) albo np braki w zasilaniu (przez zwarcie wiazki)....
stachu - |31 Gru 2010|, 2010 08:21
A ja przymierzam się do regeneracji podłużnicy i mam pytanie do osób które to robiły - GDZIE kupujecie przewody żeby było to mozliwie tanio oraz JAK DUŻO przewodów o JAKICH przekrojach?
Dodatkowo kojarzę że parę osób zamieniało cienkie przewody na grubsze, może też jakaś podpowiedź?
gufer-posepny - |31 Gru 2010|, 2010 09:47
około 200 metrów kabla 0,75mm2 i 10-20 metrów takiego 4mm2 .
Smiechu - |1 Sty 2011|, 2010 22:22
W takim razie jeszcze jedno pytanie o wtyczki.
Czy odciąć stare kable 2-3cm od wtyczki i dolutować do nich nowe, czy też jest jakiś sposób, aby wtyczkę zgrabnie "otworzyć" i przylutować kable bezpośrednio do styków ?
Pytam, gdyż na pierwszy rzut oka wtyczki (np. standardowa 2-pin) wydają się nierozbieralne. Przyjrzałem się kilu wtyczkom i np. te od temperatury cieczy nie mają na sobie sporych "połaci" izolacji
gufer-posepny - |1 Sty 2011|, 2010 22:47
każdą wtyczkę się da rozebrać . z tym że te od wtrysków są dość upierdliwe pod tym względem . ale da się takie kupić nowe .
stachu - |1 Sty 2011|, 2010 23:50
Każdą się da i każdą się powinno, co jak co ale nawet skorodowany kawałek przewodu przy wtyczce może zakłamać odczyt z czujnika. Ja bym się bał lutować do skorodowanych przewodów.
radarek - |2 Sty 2011|, 2010 10:32
Niema rzeczy nierozbieralnych są tylko nieskładalne
A tak na poważnie to tylko wtyczkę od temperatury płynu tą od zegarów łączy się do kabelka bo jest ona zalewana gumą.
Pozostałe wtyczki są w stu procentach rozbieralne ( i składalne ) niektóre pewnie będziesz musiał wymienić bo z powodu przegrzania się rozsypią np te od cewek:)
do rozbierania wtyczek trzeba sobie zrobić taki fajny przyrząd albo bawić się cienkimi śrubokrętami
We wtyczkach dwupinowych takich jak przy cewkach po obu stronach pina są takie dziurki w których są zaczepy trzeba oba jednocześnie dogiąć i wtedy pociągnąć za kabelek wtedy złączka wyjdzie
Pozostałe wtyczki z okrągłymi dziurkami mają takie czerwone wstawki które trzeba wyciągnąć i odgina sie plastikowe zatrzaski trzymające piny, świetnie nadaje się do tego cieniutki płaski śrubokręt
Powodzenia
WieSiu - |2 Sty 2011|, 2010 22:29
z rozlozeniem wtyczek rzeczywiscie nie ma problemu, ale jak rozwiazac sama wymiane kabla w tych zlaczach ? Jak wyciagnac stary przewod nie uszkadzajac zlacza i jak to potem zacisnac na nowo. Ostatnio próbowałem na 2 pinowym i sobie odpuscilem wyciaganie starego kabla
Mam nadzieje,ze moje scorpio wyrobi do lata,ale mam przeczucie ze bede musial niedlugo wiazke zrobic
gufer-posepny - |2 Sty 2011|, 2010 22:41
No i tak jest najlepiej .
WieSiu - |2 Sty 2011|, 2010 22:49
dobrze cyna sie tego trzyma ?
gufer-posepny - |2 Sty 2011|, 2010 22:50
jak oczyścisz i troszkę kalafonii chociaż ta z rolki już ma to prędzej drut urwiesz . albo wtyczkę rozwalisz .
Darol - |2 Sty 2011|, 2010 22:52
jak ktos lubi, ma czas albo kuku (ja) to moze naprzemiennie kilkukronie lutowac/zaciska/lutowac/zaciskac Tym bardziej ze troche zacisnac trzeba bo jak sie rozchyli i tylko zalutuje to czesto pozniej pin nie chce sie pomiedzy zabkami zmiescic
gufer-posepny - |2 Sty 2011|, 2010 23:00
da się to opracować .
Rafał A.(antek) - |3 Sty 2011|, 2011 00:04
pomijajac ze płaskie piny sa wymienne i mozna dawac nowe.
pandy - |3 Sty 2011|, 2011 13:11
Moze jakas zyczliwa dusza sie zlituje i rzuci linkami gdzie mozna kupic wtyczki itp?
Reader - |3 Sty 2011|, 2011 13:39
http://konektor.net/
...
albo w pobliskim sklepie motoryzacyjnym
Vikinger - |3 Sty 2011|, 2011 14:04
No dobra, chłopaki, a co jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia o tych wiązkach, skrzynkach itp. Jest ktoś na forum, kto może to zrobić dla innego użytkownika forum? Na zasadzie - zostawiam auto, odbieram zrobione. Coś jak z mechanikiem Jeśli jest ktoś taki, to kto, ile za to chce i dlaczego tak drogo?
Reader - |3 Sty 2011|, 2011 14:06
Może daj ogłoszenie i poczekaj na odzew ?
Rafał A.(antek) - |3 Sty 2011|, 2011 14:15
w tej chwili robia to conajmniej 3 osoby na forum, w tym jedna z krakowa bodaj
Vikinger - |3 Sty 2011|, 2011 20:54
Znacie ceny i czas trwania operacji?
Struna - |3 Sty 2011|, 2011 20:58
zależy od tego co dokładnie chcesz robić, sama wiązka silnika, sama podłużnica czy komplet czy jeszcze coś więcej kompleksowo.
gufer-posepny - |3 Sty 2011|, 2011 21:02
4 cyfry
Pawel - Amor - |3 Sty 2011|, 2011 22:36
...wtrącę... Jeżeli zrobię całość sam to, czy muszę zachować "kolorowość" przewodów Może to i głupie pytanie, ale solidnie zrobiona robota powinna przetrwać co najmniej tyle co orginał - może żaden elektryk nie będzie już potrzebny... Zacznę od silnika - mam 2.3 dohc 16v i 2.0 dohc 16v, z czego 2.0 pod maską a ta druga w piwnicy i teraz tak: czy są one "zamienne" w sensie długości przewodów itp. Wzorując się na 2.3 zrobiłbym sobie zimowymi wieczorami nową do 2.0, a w między czasie niech sobie żona śmiga Scorpionem...
Darol - |3 Sty 2011|, 2011 22:39
moze sa a moze nie sa, immobilizer w obu jest ?, skrzynie takie same w sensie manual/automat ? Podluznica na pewno rozni sie sterowaniem do VIS-a w 2.0 i brakiem masy do czujnika temperatury w wiazce silnika tez w 2.0
Pawel - Amor - |3 Sty 2011|, 2011 22:51
Powoli... Na razie sam silnik, podłużnicy nie ruszam. Imo jest w obu, 2.3 był z manualem, a ja mam automat, ale nie o to chodzi - na razie zadowoli mnie odpowiedź czy "same" długości przewodów będą mocno odbiegały od siebie i co dokładnie będzie je różniło - pewnie czujniki temperatury przy termostacie. Tą z 2.3 chciałbym tylko jako wzór co i gdzie się znajduje... Nie mogę sobie pozwolić na unieruchomienie Forda - jednym autem się nie podzielimy...
gufer-posepny - |3 Sty 2011|, 2011 22:53
kolory to jeden kij . można wszystko na różowo zrobić .
Pawel - Amor - |3 Sty 2011|, 2011 22:59
| gufer-posepny napisał/a: | | kolory to jeden kij . można wszystko na różowo zrobić . |
Dzięki, czyli jeden problem z głowy...
ford2fast - |3 Sty 2011|, 2011 22:59
| Reader napisał/a: | | Może daj ogłoszenie i poczekaj na odzew ? |
Cenne rada
Darol - |3 Sty 2011|, 2011 23:07
dlugosci przewodow sa dokladnie takie same, caly osprzet jest w tym samym miejscu., wtyki wiazki skrzni i silnia sa w tym samym miejscu, roznic sie beda tym czujnikiem, ale to w wiazce silnika, tyle ze w 2.3 jest juz do wtyku doprowadzona dodatkowa masa wiazka podluznicy na czujnik, VIS jest w 2.0, a w 2.3 nie ma, no i najgorsze bo cale sterowanie skrzynia automat leci podluznica, duzo przewodow dodatkowo, wtyczka inna, wieksza
Vikinger - |4 Sty 2011|, 2011 07:50
| gufer-posepny napisał/a: | | 4 cyfry |
W takim razie powoli zacznę się rozstawać ze scorpionem...
Gaiger - |4 Sty 2011|, 2011 08:53
Pawel - Amor,
Przewód do ZBJ w 2,0 musi być dłuższy niż w 2,3.
Jak piszesz wtyczki czujników temp są inne.
Pozatym chyba piny we wtyczce podłużnicy są inaczej ułożone.
Pawel - Amor - |4 Sty 2011|, 2011 20:27
Ok, dzięki... Muszę powalczyć jeszcze z terenówką i powoli biorę się za Forda... Jeszcze tylko zapytam: ZBJ Jest tu jakiś słownik skrótów
kondzio508 - |4 Sty 2011|, 2011 20:34
nie zbj tylko EBJ - Elektrozawór biegu jałowego
pandy - |4 Sty 2011|, 2011 21:36
| Reader napisał/a: | http://konektor.net/
...
albo w pobliskim sklepie motoryzacyjnym |
hehe, dzieki reader - czy bede uznany za niewdziecznika jesli poprosze o konkretne pozycje z oferty.
Czy po prostu wykonywac rysunki z wymiarami i odsylac do identyfikacji ?
z gory dzieki!
Pawel - Amor - |4 Sty 2011|, 2011 22:01
| kondzio508 napisał/a: | | nie zbj tylko EBJ - Elektrozawór biegu jałowego |
...i ten z 2.3 nie za bardzo będzie chciał współpracować z tym w 2.0
Gaiger - |4 Sty 2011|, 2011 22:14
| Pawel - Amor napisał/a: | | i ten z 2.3 nie za bardzo będzie chciał współpracować z tym w 2.0 | w wiązce z 2,0 jest do niego dłuższy przewód niż w 2,3
Reader - |4 Sty 2011|, 2011 23:47
| pandy napisał/a: | | Reader napisał/a: | http://konektor.net/
...
albo w pobliskim sklepie motoryzacyjnym |
hehe, dzieki reader - czy bede uznany za niewdziecznika jesli poprosze o konkretne pozycje z oferty. |
Raczej za lenia.
Pooglądaj tam są rysunki.
Jeśli chodzi o wtyczki typu "bosz" (EBJ,VRS,wtryski, itd):
OBUDOWY ZŁĄCZ - OSŁONKI KONEKTORÓW - O N2C-Z
pandy - |5 Sty 2011|, 2011 10:30
| Reader napisał/a: |
Raczej za lenia.
|
rozszyfrowales mnie...
| Reader napisał/a: |
Pooglądaj tam są rysunki.
Jeśli chodzi o wtyczki typu "bosz" (EBJ,VRS,wtryski, itd):
OBUDOWY ZŁĄCZ - OSŁONKI KONEKTORÓW - O N2C-Z |
Ano ogladalem ale do tego by wiedziec ktore musze jeszcze widziec stare - w tym klopot ze trudno wyjac wiazke a potem dopiero zamawiac czesci i czekac az przyjda i dopiero robic a fura stoi 2 tygodnie albo i dluzej. Ja wole zgromadzic najpierw graty a potem robic - inaczej sprawa sie rozlazi i robie 10x dluzej.
wiec sorry za lenistwo, dzieki za info, pozdrawiam
Reader - |5 Sty 2011|, 2011 10:49
W sumie podłużnicy jeszcze nie robiłem.
Ale pewnie trzeba się nastawić że, większość wtyczek trzeba użyć powtórnie.
pandy - |5 Sty 2011|, 2011 11:07
wtyczki tak ale jesli moge dac nowe konektory to wole dac nowe konektory - polaczenia zaciskane mimo wszystko sa lepsze niz lutowane.
stachu - |21 Sty 2011|, 2011 01:00
Większość z was mówi że daje przewody o przekroju 0,75-1 mmkw i 4mmkw, a które z nich dajecie w miejsce np. seryjnych 2.5mmkw?
Może ktoś polecić pewną i względnie tanią hurtownię w Warszawie/okolicy?
Jakie konektorki są we wtyczkach i ile sztuk trzeba? Plus minus, jak garść zostanie to nie będę obrażony.
gufer-posepny - |21 Sty 2011|, 2011 15:29
no wiadomo że zamias 2,5 dam 4 mm .
stachu - |21 Sty 2011|, 2011 19:32
Mogą być takie które były dane 2.5 na wyrost, gdzie płynie tak mały prąd że można dać 1. Chodzi o to żeby nie okazało się, że 4mmkw zabraknie tam, gdzie jest potrzebny.
piacho - |12 Lut 2011|, 2011 17:48
Witam, mam problem odnośnie (chyba) tej wiązki podłużnicy. Scorpiak 2,0 16v nie pali już ze 2 miechy. Zobaczyłem że wiązka silnika pada, to zrobiłem praktycznie nowa, w skrzynkach zrobiłem porządek. Kable cała podłużnica przejrzane i przejście jest. Immo sprawne (lampka gaśnie i kręci rozrusznik) iskra jest tylko nie ma sygnału na elektrozawory. Gdy włożyłem drugi komputer, odpalił odrazu i po jakiejś minucie pracy zgasł i kontrolka od immo zaczęła sie palić. Wyłączyłem zapłon, znowu złączyłem i z chwilą kręcenia rozrusznikiem zapalała sie dioda immo. Poprzeglądałęm kable poczyściłem styki kontrolka juz sie nie zapala, rozrusznik kręci ale nie ma w ogóle impulsu na elektrozawory. Spotkał się ktoś z takim problemem? Dodam że czujniki sprawne. Już nie wiem co robić, oddałem do renomowanego elektryka jednak ten też chyba nie da rady. Jakby miał ktoś jakieś pomysły co to może być byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
Darol - |12 Lut 2011|, 2011 17:51
jakie elektrozawory ??
piacho - |12 Lut 2011|, 2011 17:55
nie wiem czy dobrze to nazywam, nie w ogóle sterowania wtryskiem, cisnienie paliwa na listwie - ok
Darol - |12 Lut 2011|, 2011 17:58
czyli nie ma sterowania na wtryski, bo elektrozawory to tez sa do nadkola przykrecone. przejscia sprawdzales od wtyczek wtryskow do komputera ? Nie ma plusa czy minusa ? Bo wtryski sterowane sa masa z komputera, jak nie ma plusa to szukaj w wiazce i skrzynce, jak minusa to immo wariuje, ale to tez z powodu wiazki skrzynek najczesciej
piacho - |12 Lut 2011|, 2011 18:05
skrzynki obie warstwa po warstwie rozebrałem papierem ściernym zdrapałem wszystko co sie utleniło i wszystko wysyszone złozyłem. Czyli jak mam sprawdzić? wyjąc wsówke tą tak jakby 4 która idzie nad kolektor (bo trzy są w obódowie wiązki silnika) i jeden koniec miernika w jedna dziurke a drugi w druga? i powinno pokazać 12v jeśli wszystko byłoby ok?
[ Dodano: |17 Lut 2011|, o 20:31 ]
Pomóżcie! Nie mogę znaleźć nigdzie komputera o symbolach 95gb-12A650-FC. Czy spalił się komuś i wymieniał ktoś na inny? Jak tak to na jaki?
gorgo - |27 Mar 2011|, 2011 14:07
Witam kolegów!!
Orientuje się ktoś gdzie najlepiej w Krakowie bądź okolicach można dostać konektorki takie jak przychodzą do wtyczki komputera?? Potrzebuję 1 sztukę...
Kaban - |19 Lip 2011|, 2011 19:50
Zregenerowałem wiązke podłużnicy i.......... problem mały powstał. Świeci kontrolka ABS i TCS. Pytanie mam takie za co odpowiadają piny 19, 27 oraz 31 w dużym czarnym gnieździe na wtyczke wiązki silnika pod zbiorniczkiem płynu wspomagania? Ponieważ podczas regeneracji odłączyłem piny od tego gniazda, a przewody zostawiłem sobie poustawiane w dekielku z dziurkami i numeracją pinów. Przez nieuwage te 3 przewody się wysuneły z dekielka i nie wiem czy je włożyłem w te same miejsca. Mogą one mieć wpływ na prace ABS i TCS?
zelazny_gst - |19 Lip 2011|, 2011 21:26
Ciężko jest je włożyć źle ,pewnie jak ci wypadły to zamieniłeś je miejscami zerknąłem pobieżnie na wiązkę która mam luzem i wychodzi że.
Pin 19 czarno/zielony ----> mała skrzynka bezpieczników jeśli zatrzask od wtyczki jest na dole to wypada na górny 2 pin od prawej
Pin 27 brązowo/czerwony ----->kros a stamtąd na pin 91 we wtyczce od kompa
Pin 31 brązowo/biały ----> kros a stamtąd na pin 76 ( przewód brązowy) we wtyczce od kompa
Jutro zerknę ci w tis-a i zobaczę co do czego jest
Kaban - |20 Lip 2011|, 2011 12:34
Hmmm dwie wtyczki, jedna od wentylatorów druga od siłownika TCS są takie same i są obok siebie przy lewym reflektorze. Tylko kable są różnej grubośći. Odwrotnie je podłączyłem. Teraz je zamieniłem miejscami tak jak ma być, ale nadal świeci ASB i TCS. Mogło się cos uszkodzić przez to złe podłączenie? Ile wtyczek jest ogółnie do tego układu? Jedna duża do modulatora, dwie małe do siłownika i coś jeszcze?
gufer-posepny - |20 Lip 2011|, 2011 17:02
Wykonałeś jazdę już autem ? Jeśli będzie ok to ABS się sam zresetuje i zgasną kontrolki .
Tak to kontrola typowa czy są zasilania i masy prawidłowe oraz czy wszystkie czujniki są .
Kaban - |20 Lip 2011|, 2011 18:16
Tyle co z garazu do przodu, do tyłu i na jałowych pochodził chwile. Za mało? Jeśli o to by chodziło to super. Jutro sprawdze
gorgo - |20 Lip 2011|, 2011 19:01
Gufer dobrze mówi, u mnie po zrobieniu podłużnicy kontrolki ABS-u świeciły, po jeździe testowej wszystko jest ok
gufer-posepny - |20 Lip 2011|, 2011 19:19
trzeba więcej niż tylko z garażu .
Kaban - |20 Lip 2011|, 2011 19:34
Ufff oby to było to! Dzięki panowie
[ Dodano: |20 Lip 2011|, 2011 22:06 ]
I jednak nie to. Zgasło na pare sekund, po czym zapaliły się ponownie kontrolki
zelazny_gst - |21 Lip 2011|, 2011 09:37
Ja tam po zrobieniu podłużnicy nic nie robiłem żadnych testów, porostu działało. Zerknąłeś na poprawność tych przewodów co ci wypadły.Wiązkie wypinałeś czy ciąłeś.
Kaban - |21 Lip 2011|, 2011 09:53
| zelazny_gst napisał/a: | | Zerknąłeś na poprawność tych przewodów co ci wypadły. |
Tak, te przewody są ok.
Pomierzyłem piny we wtyczce od ABS i też wychodzi, że jest ok.
1,2 zasilanie jest 12V
5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 opór na czujnikach jest od 1080 do 1100
13, 14, 22 masa jest
15 zasilanie 12V po stacyjce jest
[ Dodano: |21 Lip 2011|, 2011 10:16 ]
Przy wszystkich czujnikach kabelki są białe i brązowe? Pytam ponieważ pod alternatorem idzie przewód gumowy (może od wspomagania?) z wkręconym jakimś czujnikiem, który ma zielone gniazdo. Kable od tego czujnika ktoś kiedyś założył inne. Jeden brązowy drugi biały przy wtyczce, za to wyżej były połączone z białym i czerwonym z paskami i tak już wchodziły w wiązke. Jeżeli do wszystkich czuników idą kable brązowe i białe tzn, że zamieniłem czujnik przy kole z czujnikiem w tym wężu
[ Dodano: |21 Lip 2011|, 2011 11:31 ]
Troche pogmatwane, ale to było to Zamienione kabelki czujników
lang - |6 Sty 2012|, 2012 20:33
| radarek napisał/a: | ten u mnie był w idealnym stanie ale jak byś coś z nim miał nie tak to tylko nowy kup w sklepie nie kombinuj nic z robionymi ekranami
nie zapomnij ze do e-disa idzie kabelek od czujnika położenia wału i jest on w postaci skrętki ważne żebyś zrobił nowy też skręcając dwa kable ze sobą to coś w rodzaju ekranowania |
brak tego skręcenia czym się objawia?
pytam się ponieważ tego nie zrobiłem, a będzie okazja poprawić przy okazji zabawy z wymianą nagrzewnicy i wytarganiem wiązki podłużnicy;
radarek - |8 Sty 2012|, 2012 15:31
Dzięki skręceniu kabelków w przypadku czujników położenia wału i wałka rozrządu połączenie takie jest bardziej odporne na zakłócenia np od układu zapłonowego czy innych obwodów w instalacji elektrycznej.
Brak tego skręcenia może być np przyczyną nierównej pracy silnika.
pepi - |9 Sty 2012|, 2012 20:17
| radarek napisał/a: | | przyczyną nierównej pracy silnika | - bardziej świece kabelki
widziałem auta w których nic się nie działo
radarek - |9 Sty 2012|, 2012 22:33
Jak świece i kabelki dobre to nie powinno się nic dziać a jak są już lekko sfatygowane to na pewno takie skręcone kabelki sobie z tymi zakłóceniami lepiej poradzą niż takie nieskręcone.
Ogólnie zasada jest taka ze para kabli skręconych jest bardziej odporna na zakłócenia niż taka nieskręcona.
Pierwszym lepszym przykładem jest kabelek jakim łączysz kompa z gniazdkiem internetowym, jest tam cztery pary kabelków i każda z nich jest skręcona i to jeszcze z rożnym skokiem właśnie dla zmniejszenia efektu wzajemnego zakłócania.
Częstotliwość prądu w takim na przykład kabelku od czujnika położenia wałka rozrządu jest dość wysoka szczególnie na wyższych obrotach a prąd dość niski i tym samym podatny na zakłócenia.
Silnik ogólnie będzie działał ale jego osiągi mogą się pogorszyć w końcu od tego sygnału zależy kont wyprzedzenia zapłonu.
Pozdrawiam
Sorki za wymądrzanie ale jakoś miałem wenę twórczą
pepi - |10 Sty 2012|, 2012 07:21
e tam, tu chodziło o co innego ale nie chce mi się tłumaczyć tego
Massi - |15 Lis 2014|, 2014 18:22
wie ktoś moze czy wiązka podłużnicy z 2.0 16V z automatem podejdzie do 2.0 16V manual??? czym się różnią?
ford2fast - |15 Lis 2014|, 2014 18:40
Wszystkim
Chcesz zamienić trupa na strupa ?
Massi - |15 Lis 2014|, 2014 18:49
mam za ''butelkę'' do wzięcia, w wolnym czasie sobie zregeneruje i przełożę, bo nie mogę rozebrać samochodu i zostawić tak na kilka dni bo mam za daleko do pracy i musi się to odbyć w max 1 dzień. dlatego moje pytanie czy będzie pasowało czy nie,
ford2fast - |15 Lis 2014|, 2014 18:59
| Massi napisał/a: | | dlatego moje pytanie |
Nigdy nie będzie pasowało bez duuuużych przeróbek
Massi - |15 Lis 2014|, 2014 19:04
no to wszystko jasne, kupuje konkretnie od manuala z tego samego roku od forumowicza i nie będzie problemu.
podziękował za pomoc
ford2fast - |15 Lis 2014|, 2014 19:05
| Massi napisał/a: | | od manuala z tego samego roku |
I z dokładnie takim samym wyposażeniem
Massi - |15 Lis 2014|, 2014 19:07
noooo wiązka którą kupie jest bogatsza o klimę i TCS więc będą sobie kostki spoczywały,
ford2fast - |15 Lis 2014|, 2014 19:46
| Massi napisał/a: | | noooo wiązka którą kupie jest bogatsza o klimę i TCS więc będą sobie kostki spoczywały, |
Mogą być problemy
Massi - |15 Lis 2014|, 2014 20:02
jakie?
|
|