| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - co jest winne braku wspomy
Waski - |11 Lut 2010|, 2010 23:51 Temat postu: co jest winne braku wspomy Witam Panie i Panów
Brakuje mi nieco wspomy i zastanawiam się co to moze byc ...
Otóż ...
Gdy auto jest zimne zapalam i wszystko jest OK, wspoma chodzi fajniutko i leciutko
przejade sie kawalem - cos kolo 1,5 km i juz ciezko chodzi baa nawet praktycznie go nie ma
przygazuje mu do kilku tysiecy i sie pojawia
czasem tylko pojawia sie na wysokich obrotach a czasem jakis czas jeszcze na wolnych jest
co Wy na to ?
czego to obajwy ?
wg mnie to wina pompy
a czy moze byc ze oleju ?
Pozdrawiam
Wąski
Ps. dotyczy to FS 2,0 8V teufelpower
ford2fast - |12 Lut 2010|, 2010 00:14
Scorpio czy Fiesta ?
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 00:17
a co to za roznica ?
scorpio
ford2fast - |12 Lut 2010|, 2010 00:18
| Waski napisał/a: | a co to za roznica ?
scorpio |
A nie przypadkiem serwotronik ?
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 00:22
nie
ford2fast - |12 Lut 2010|, 2010 00:24
Twoje podejrzenia są więc prawdopodobnie słuszne
Też obstawiam pompę
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 00:25
to teraz powiedzi mi jak fachowo sie wymienia płyn/olej ?
1Bodzio - |12 Lut 2010|, 2010 00:27
Na pewno nie zaszkodzi zacząć od wymiany płynu, zwłaszcza że nie trzeba go zbyt wiele.
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 00:28
no wlasnie ile go idzie ?
1Bodzio - |12 Lut 2010|, 2010 00:30
Niewiele ponad litr. Coś 1,2 - 1.3 l.
ford2fast - |12 Lut 2010|, 2010 00:33
Ja robię to w dziwny sposób
Odkręcam przewody przy przekładni i spuszczam stary olej
Następnie z odkręconymi przewodami i wyłączonym silnikiem kręcę sterami w lewo do oporu i w prawo do oporu
Najlepiej kilkukrotnie
Przykręcam przewody , wlewam olej , odpalam maszynę i po kilkukrotnym kręceniu w lewo i prawo do oporu sprawdzam stan na miarce
Ewentualnie uzupełniam i jadę na przejażdżkę po mieście
Po zrobieniu przynajmniej kilkudziesięciu kilometrów spuszczam olej i ponawiam operację
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 00:37
aha
mi weszlo cos okolo litra (0,9) czyli nie wymienil sie caly
zastanawiam sie czy przy okazji nie wymienic sobie tez przekladni
ale wydaje sie w miare czysty wiec moze zostawie
pozyjemy zobaczymy
jutro jak bede mial czas wjechac swoim na podnosnik to wymienie pompe - wszak to pare chwil
Kevin Xy - |12 Lut 2010|, 2010 00:54
mialem takie objawy
logicznie wychodzi ze to pompa
jednak wyszlo ze to magiel
1Bodzio - |12 Lut 2010|, 2010 01:07
| Cytat: | | jednak wyszlo ze to magiel | Też bym na magiel raczej postawił.
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 10:07
wiec trzeba bedzie wymienic komplet
pandy - |12 Lut 2010|, 2010 11:13
Nowy, progresywny 350E - zwykly 300E - da sie taniej w PL? czy moze brac uzywany w "dobrym" stanie i zrobic z miejsca pelna regeneracje czyli dolozyc pewnie kilka stowek extra? (sorry Waski za podpiecie do tematu ale temat troche mnie interesuje bo spodziewam sie ze niedlugo bede sie musial przymierzyc do tego)
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 15:31
cena jak za nowa maglownice nie jest zla w sumie ale ..
wraz z montażem to 50% wartości pojazdu pewnie
kupujesz w Polsce za 350 pln jakąś mało nalataną albo prawie nową którą ktoś wymienił przed pocięciem auta na nową i dolatasz do końca żywota padalca
pandy - |12 Lut 2010|, 2010 17:54
Toeretycznie moglbym cos innego kupic ale Scorpio II jest na tyle wyjatkowe i niepowtarzalne ze nie bedzie "końca żywota padalca" - rzecz jasna o ile nie przydzwonie lub we mnie nie przydzwonia
1Bodzio - |12 Lut 2010|, 2010 20:00
Jeślibyś tak wymieniał nie od razu, lecz najpierw pompę a po pewnym czasie, w razie potrzeby, magiel, to łatwiej by było określić przyczynę kłopotów. Jak wymienisz wszystko od razu, to dalej niczego nie będziemy wiedzieć na pewno.
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 21:40
1Bodzio, tak tez bedzie, najpierw wymienie pompę - pojade na probe a jesli nie bedzie git to wymienie magiel
w sumie magiel i tak chyba wymienie ale zrobie to dwustopniowo dla jasnosci i potomnosci
gw21 - |12 Lut 2010|, 2010 22:05
| Waski napisał/a: | | najpierw wymienie pompę | jeśli pompa jest cicha przy dobijaniu kierą do punktów granicznych prawo/lewo, to zacznij od magla, zaoszczędzisz sobie pracy i przy używanej pompie może być "zamienił stryjek..." jeśli pompa już wyje, to lepiej zacząć od pompy, bo rozwaloną pompą można dobić dobry magiel.
Struna - |12 Lut 2010|, 2010 22:25
| ford2fast napisał/a: | Ja robię to w dziwny sposób
Odkręcam przewody przy przekładni i spuszczam stary olej
Następnie z odkręconymi przewodami i wyłączonym silnikiem kręcę sterami w lewo do oporu i w prawo do oporu
Najlepiej kilkukrotnie
Przykręcam przewody , wlewam olej , odpalam maszynę i po kilkukrotnym kręceniu w lewo i prawo do oporu sprawdzam stan na miarce | no strasznie dziwne - zupełnie tak jak opisane w warsztacie
[ Dodano: Pią 12 Lut, 2010 ]
Waski, Arizo takie samo cos miał na zlocie - nie pamiętasz ?
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 23:01
Struna, no wiem ze cos ziwnego mniał ale nie pamietam jak to sie skunczyło w sensie ze nie pamietam co tam było - mnie w momencie powstania usterki nie było na zlocie ;/
gw21, pompa mi tam nie przeszkadzowuje ale jej wymiana dla mnie to minut pięc więc pójdzie jako pierwsza magiel się troszkę trudniej wymienia
Struna - |12 Lut 2010|, 2010 23:04
wogóle to co za prowokacje odwalasz ? się pytasz o rzeczy jak bys o nich nie wiedział i łacha ciągniesz potem
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 23:09
Struna, dobre pytanie
to nie prowokacja tylko po raz pierwszy cos robie w scorpio od czasu reanimacji skrzynek
dla mnie to w pelni bezobsługowy samochód do momentu az nie zakupiłem (cięzko to nazwac zakupem ale niech będzie) tego parcha
mogłbym sobie poradzic bez forum bo prawde mówiąc mam przynjamniej 2-3 kpl które mogę zaszczepić do padła no i mam tez jakies swoje doswiadczenie, ale ...
od tego jest forum żeby zapytac - moze opierdzielą ze już było ze 3 razy albo 5 - moze dadzą linkę a może wielkie mądre głowy na tym forum powiedzą od razu "wymień pompę będzi git" lub wymień simering na maglu z lewej strony bedzie git"
przeciez wiesz żem z natury leniwy człek i pracuje jak mam natchnienie a jak miec natchnienie jak temperatura taka niska
no i zeby było jasne - nie ciągnę łacha z nikogo tylko staram sie poczytac co kto ma do powiedzenia .... dzis miałem wymienic pompę ale jakos mi sie nie chciało
Waski - |12 Lut 2010|, 2010 23:17
inna sprawa ze postanowiłem wypróbować jak się pisze w dziale Problem
ciekawe czy jest zalozony przeze mnie temat w tym dziale (poza tym)
inna tez sprawa ze postanowilem pokazac innym userom ze mimo ze rozni ludzie moga miec rozne zdanie to jako pytajacy się nie powinienem się unosic ani stresowac
gw21 - |12 Lut 2010|, 2010 23:42
| Waski napisał/a: | ciekawe czy jest zalozony przeze mnie temat w tym dziale (poza tym) | Nie wiem czemu ta prowokacja ma służyć ale mówisz i masz (szukajka pomimo późnej pory jeszcze działa)
Znalazłem nawet 5 (no 4, bo temat pierwszy, to można zignorować)
temat pierwszy
2
3
4
5
No ale jak na tyle lat forum, to mało aktywny jesteś
Waski - |13 Lut 2010|, 2010 00:02
dzieki
nie to nie była prowokacja - tylko taka mysl mi przez przeleciała
jakie stare te tematy fiu fiu
nom mało aktywny jestem choćby z tego powodu ze mam numery telefonów do przyjaciół z FST i numery GG tez
inna sprawa ze w porównaniu do innych z tym stazem to jakos malo mam postów napisanych biorac pod uwage ze dzien w dzien tu siedze
Kevin Xy - |13 Lut 2010|, 2010 01:13
| Waski napisał/a: | pojade na probe a jesli nie bedzie git to wymienie magiel
w sumie magiel i tak chyba wymienie ale zrobie to dwustopniowo dla jasnosci i potomnosci |
dla jasnosci i potomnosci to ja wymienialem w takiej kolejnosci
winny byl magiel
| Waski napisał/a: | | moze opierdzielą ze już było ze 3 razy albo 5 |
ze tszy albo spienc za powielanie tematow
Struna - |13 Lut 2010|, 2010 01:27
| Waski napisał/a: | inna sprawa ze w porównaniu do innych z tym stazem to jakos malo mam postów napisanych biorac pod uwage ze dzien w dzien tu siedze | sranie w banie proszę pana.
Waski - |13 Lut 2010|, 2010 10:52
Struna, do Ciebie to nie porównuje sie nawet bo nie mam jak
| Kevin Xy napisał/a: | dla jasnosci i potomnosci to ja wymienialem w takiej kolejnosci
winny byl magiel |
a dzieki za jasnosci i potomnosci - nie bede musiał zjezdzać z podnosnika
|
|