Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - uzywanie abs

adi-kostrzyn - |1 Lut 2010|, 2010 23:14
Temat postu: uzywanie abs
mam troche smieszne pytanie ale nie znam sie a ktos moze bedzie wiedzial. chodzi mi o to czy czeste uzywanie abs-u powoduje jego szybsze zuzycie. tak jak teraz zima a u mnie jakos dziwnie czesto sie zalacza ;) (nie chodzi o usterke) i jestem ciekaw :??? jak narazie bez zarzutu dziala.
Julek - |1 Lut 2010|, 2010 23:17

a co takiego ma się w tym ABSie zużywać? płyn hamulcowy?
maup - |1 Lut 2010|, 2010 23:19

popatrz na to z drugiej strony

ABS na pewno się zuzywa działając, jak każde mechaniczne urządzenie - pytanie, jaką ma żywotność techniczną.

Ale NIE użycie ABS może spowodować jednorazowe zużycie samochodu ;)

Julek - |1 Lut 2010|, 2010 23:25

maup, masz zupełną rację - podobnie zużywa się mechanizm wycieraczek (nie wycierać!), koło kierownicy (nie skręcać) i co gorsza klamki drzwi (nie wchodzić). Ostatnie wyjście rozwiązuje problem zużycia pozostałych pozdespołów auta. :-d
ford2fast - |2 Lut 2010|, 2010 00:42

Częste myślenie powoduje nadmierne zużywanie się szarych komórek :):
Mysza - |2 Lut 2010|, 2010 03:59

Akurat na śniegu to badziewie to nie robi roboty :) Audi cygaro ponoć miało wyłącznik ABSu na desce. Teraz jest slisko, wiec zalacza sie czesto. Ale jak na suchej nawierzchni włącza Ci się ABS, to radze zmienić opony na swiezsze ;)
adi-kostrzyn - |2 Lut 2010|, 2010 11:15

no to nic tylko dalej smigac. szare komorki mi sie juz dawno zuzyly tym bardziej ze siedze juz pol roku na chorobowym, ale juz za miesiac do pracy:) nie sadzilem ze tak za tesknie za praca :-d
gufer-posepny - |2 Lut 2010|, 2010 16:37

jakoś nie przypominam sobie żeby ABS się zużył . czasem po latach nie działania ( zablokowany z powodu usterki ) zakleszcza się silnik modulatora .
adi-kostrzyn - |2 Lut 2010|, 2010 18:11

chodzilo mi glownie o to czy mu nie zaszkodzi takie terkotanie co chwile bo jezdze dynamicznie i musze czasem dynamicznie hamowac a po za tym lubie to. :twisted:
gufer-posepny - |2 Lut 2010|, 2010 18:15

ma nawalać i tyle , po to jest .
Adam73 - |2 Lut 2010|, 2010 18:18

adi-kostrzyn napisał/a:
chodzilo mi glownie o to czy mu nie zaszkodzi takie terkotanie

adi-kostrzyn, wiesz jak jest "narząd nie używany" zanika ;) więc im bardziej terkocze tym masz wiekszą pewność że "sprzęt" działa jak należy.

adi-kostrzyn - |2 Lut 2010|, 2010 18:20

i nawala az milo bo na drogach caly czas zalega troche soli ze sniegiem :)

[ Dodano: |2 Lut 2010|, o 18:20 ]
no jeszcze nie mialem okazji sie przekonac o zanikaniu i lepiej nich tak zostanie

Adam73 - |2 Lut 2010|, 2010 18:28

adi-kostrzyn, jak zaniknie to zmawiaj zdrowaśki i kieruj auto na zaspy.
No chyba żeś szkolony w starej szkole drivingu to wtedy wiesz co i jak.

adi-kostrzyn - |2 Lut 2010|, 2010 18:42

to moje pierwsze z abs-em wiec bez tez sobie radze i na pewno nie zrobie czegos takiego jak ta pani we fiescie :-d http://www.smog.pl/wideo/...ie_nie_uratuja/
Boni - |2 Lut 2010|, 2010 21:21

Taka drobna oldskulowa uwaga - dobrze jest spróbować zrozumieć i utrwalić sobie raz na zawsze, że ABS to jest system pomagający skręcać (dokładniej - kontrolować tor jazdy) przy hamowaniu, a NIE JEST to system wspomagający czy poprawiający czy cokolwiek SAMO hamowanie.
No i owszem, zawory i reduktory ABSu pracując jakoś zużywają się, ale ich żywotność w praktyce znacznie przekracza żywotność reszty unitu hamulców (pompę, akumulator ciśnienia, itd) więc nie ma co się przejmować, że terkocze.
BTW jak zauważysz, że jeździsz już tak, że nie terkocze co zakręt i skrzyżowanie, to znaczy, że poznałeś możliwości swoje i samochodu, no albo że dorosłeś ;)

adi-kostrzyn - |3 Lut 2010|, 2010 00:08

Boni napisał/a:
Taka drobna oldskulowa uwaga - dobrze jest spróbować zrozumieć i utrwalić sobie raz na zawsze, że ABS to jest system pomagający skręcać (dokładniej - kontrolować tor jazdy) przy hamowaniu, a NIE JEST to system wspomagający czy poprawiający czy cokolwiek SAMO hamowanie.
No i owszem, zawory i reduktory ABSu pracując jakoś zużywają się, ale ich żywotność w praktyce znacznie przekracza żywotność reszty unitu hamulców (pompę, akumulator ciśnienia, itd) więc nie ma co się przejmować, że terkocze.
BTW jak zauważysz, że jeździsz już tak, że nie terkocze co zakręt i skrzyżowanie, to znaczy, że poznałeś możliwości swoje i samochodu, no albo że dorosłeś ;)

tu sie troszke mylisz bo abs z definicji jest systemem zapobiegajacym blokowaniu sie kol to ze w tym czasie mozna skrecac to jedna z jego zalet, druga to to ze mamy krotsza droge hamowania, co do poznawania auta to juz poznalem duzo, teraz musze tylko poznac jak najwiecej sytuacji ktore moga wystapic :-d . ogolnie lubie jezdzic i nie wiem czy mi kiedys przejdzie ta moja dynamiczna jazda(nie mylic z agresywna), pozyjemy zobaczymy :-d

Struna - |3 Lut 2010|, 2010 00:11

adi-kostrzyn napisał/a:
druga to to ze mamy krotsza droge hamowania
hehehee, taaa jasne :) owszem mamy ale tylko i wyłącznie na nawierzchni o dobrej przyczepności. W każdym innym przypadku droga hamowania sie wydłuża, no ale kierowalność w jakimś stopniu jest zachowana.
adi-kostrzyn - |3 Lut 2010|, 2010 00:18

Struna napisał/a:
adi-kostrzyn napisał/a:
hehehee, taaa jasne :) owszem mamy ale tylko i wyłącznie na nawierzchni o dobrej przyczepności. W każdym innym przypadku droga hamowania sie wydłuża, no ale kierowalność w jakimś stopniu jest zachowana.
tu tez bym spekulowal bo oczywiscie na lodzie moze sie wydluzyc ale na slizgiej raczej nie bo bez abs kola staja i auto sunie do przodu a abs zwalnia auto po kazdym puszczeniu terkotnieciu :-d inna sprawa ze wiedzac jak sie poslugiwac hamulcami bez abs-u mozna taki manewr skrocic i to sporo. :-d
Struna - |3 Lut 2010|, 2010 00:27

adi-kostrzyn, weź sobie kiedyś zahamuj dla testu z ABS i z wyłączonym na śliskiej nawierzchni w tych samych warunkach. Się zdziwisz zapewne.

Często zablokowanie kół daje lepsze hamowanie niż niedopuszczanie do ich blokowania. Tyle tylko że zablokowane nie są kierowalne.

adi-kostrzyn - |3 Lut 2010|, 2010 00:34

nie namawiaj mnie :twisted:
a tak serio to ja uzywam wciskajac w miare delikatnie tak ze przed zatrzymaniem dopiero abs sie wlacza.
co drogi hamowania to powiedz mi o jakiej predkosci mowimy bo abs najlepiej sie sprawdza przy dluzszej drodze

Struna - |3 Lut 2010|, 2010 00:42

poniżej 20 zdaje się abs się wcale nie włączy, więc mowa o prędkościach większych niż 20 km/h :)
adi-kostrzyn napisał/a:
a tak serio to ja uzywam wciskajac w miare delikatnie tak ze przed zatrzymaniem dopiero abs sie wlacza.
w normalnych przypadkach ok, w sytuacji awaryjnej autem z systemem ABS należy hamować wciskając na pedał hamulca na maxa w podłogę.
adi-kostrzyn - |3 Lut 2010|, 2010 00:50

Struna napisał/a:
poniżej 20 zdaje się abs się wcale nie włączy, więc mowa o prędkościach większych niż 20 km/h :)
adi-kostrzyn napisał/a:
w normalnych przypadkach ok, w sytuacji awaryjnej autem z systemem ABS należy hamować wciskając na pedał hamulca na maxa w podłogę.
chyba po nizej 8km/h zreszta zauwazylem ze na szklance z podjazdu nie dzialal ciut szybciej i dziala. ja hamuje ze tak powiem normalnie tylko nie doprowadzam kol do uslizgu jak najdluzej sie da. swoja droga musze sprawdzic czy faktycznie jest jak piszesz bo zylem w innym przekonaniu.
Struna - |3 Lut 2010|, 2010 01:09

no to Ci się przekonania zmienią :)
Gaiger - |3 Lut 2010|, 2010 07:06

Struna napisał/a:
adi-kostrzyn napisał/a:

hehehee, taaa jasne owszem mamy ale tylko i wyłącznie na nawierzchni o dobrej przyczepności. W każdym innym przypadku droga hamowania sie wydłuża, no ale kierowalność w jakimś stopniu jest zachowana.

Dokładnie jak Struna, napisał.
A bierze się to z tego że układ hamulcowy przy ABS jest zazwyczaj mocniejszy niż w aucie bez ABS'u. Dlatego sporo osób mylnie sądzi że to ABS skraca drogę hamowania.

Boni - |3 Lut 2010|, 2010 09:15

adi, zakładasz temat w dość lamerskiej kwestii, dostajesz trochę dość rzeczowych odpowiedzi, po czym już po chwili wygłaszasz "mundrości" i spierasz się z osobami, które, mam wrażenie, mają znacznie większe od ciebie doświadczenie i wiedzę w temacie. To czyni, pewnie mylne, ale silne wrażenie, jak z tego starego kawału, że "nie na polowanie tu przychodzisz"...
YGH - |3 Lut 2010|, 2010 12:14

ze szkoły pamiętam jeszcze, że sprawność ABS może zależeć od amortyzatorów. Gdy już masz zużyte, koło częściej podskakujej na nierównościach jest dłużej w górze (amor już go tak nie dobija do podłoża). Hamując koło się blokuje i ABS częściej się włącza, a że koło bardziej podskakuje, wydłuża się droga hamowania.

Cytat:
Często zablokowanie kół daje lepsze hamowanie niż niedopuszczanie do ich blokowania

no musze przyznać, że faktycznie jak mi ABS nie działał to na śliskim było lepiej wyhamować, teraz za to jest lepiej wykierować.

Struna napisał/a:
poniżej 20 zdaje się abs się wcale nie włączy

mi działa cały czas, na śniegu na wstecznym sprawdzałem jakie ślady zostawia przy baaardzo niskiej prędkości to były 2-3 szurnięcia, więc mi poniżej 20km/h działa. No ale ja mam 94 rok, po co najmniej dwóch dzwonach i teście Euro NCAP :P to moge mieć takie rzeczy ;)

Struna - |3 Lut 2010|, 2010 12:17

mi działa ale jak hamowanie zacznie się powyżej prędkości załączenia, wtedy trzyma prawie do zatrzymania. Ale jak się toczę pomalutku to już nie. I to się generalnie zgadza z opisem działania systemu.
adi-kostrzyn - |3 Lut 2010|, 2010 16:54

Boni napisał/a:
adi, zakładasz temat w dość lamerskiej kwestii, dostajesz trochę dość rzeczowych odpowiedzi, po czym już po chwili wygłaszasz "mundrości" i spierasz się z osobami, które, mam wrażenie, mają znacznie większe od ciebie doświadczenie i wiedzę w temacie. To czyni, pewnie mylne, ale silne wrażenie, jak z tego starego kawału, że "nie na polowanie tu przychodzisz"...
nie spieram sie z nikim po prostu czlowiek sie uczy cale zycie, bylem zaskoczony odpowiedzia struny ze na slizgiej nawierzchni abs ma dluzsza droge hamowania bo na asfalcie przy nie duzych predkosciach to wiem ze lepiej spisuje sie wlasnie bez abs-u po wyzej jakies predkosci abs ma juz przewage. bedzie sposobnosc sprawdzenia to zrobie to i chetnie przyznam ze ,, miales racje" ale musze sprobowac tego :-d a wiedzac ze moge uzywac bez obaw systemu abs bede probowal :-d pozdrawiam
Domyn0 - |3 Lut 2010|, 2010 18:15

Struna napisał/a:
mi działa ale jak hamowanie zacznie się powyżej prędkości załączenia, wtedy trzyma prawie do zatrzymania. Ale jak się toczę pomalutku to już nie. I to się generalnie zgadza z opisem działania systemu.

Mi zanim odmówił w niedziele posłuszeństwa to działał nawet przy prędkości "pieszego" :D Mowa oczywiście o hamowaniu przy dzisiejszych warunkach pogodowych :-d

masa300789 - |3 Lut 2010|, 2010 19:51

taa..tylko niektorzy jak sie nasluchaja o cud technice to przestaja myslec... rozmowa z moim kumplem-"wiesz wlaczyl sie.. ale nie moglem skrecic.."a ile na budziku?-"80" :shock: ...rozumny facet ...dobrze ze nikomu krzywdy nie zrobil!!
adi-kostrzyn - |3 Lut 2010|, 2010 20:21

masa300789 napisał/a:
taa..tylko niektorzy jak sie nasluchaja o cud technice to przestaja myslec... rozmowa z moim kumplem-"wiesz wlaczyl sie.. ale nie moglem skrecic.."a ile na budziku?-"80" :shock: ...rozumny facet ...dobrze ze nikomu krzywdy nie zrobil!!

na fakt niektorzy lubia szybko w zakret wchodzic np. tu ,,jedziemy malina" http://www.youtube.com/watch?v=GA8lFjQ2cD4 :-d

sobolaqe - |3 Lut 2010|, 2010 20:32

masa300789 napisał/a:

bo trzyliterowe systemy sa generalnie fajne, ale nie oszukuja fizyki :)
pozniej sie dziwia ludzie ze zwiedzili horyzont super fura.

super fura sie trzyma obecnie juz do granicy przyczepnosci i srednio rozgrarniety kierowca nie bardzo czuje ze systemy dzialaja i wydaje mu sie ze wszystko jest super wiec moze jechac jeszcze szybciej... az przekroczy granice i papa :-d

co by sie nie mialo myslec za kierownica trzeba i koniec.

adi-kostrzyn - |3 Lut 2010|, 2010 21:35

jestem wlasnie po testach na szczescie nie crash testach :-d okazuje sie ze przy 20km/h to samo jest, przy 40km/h 2m dalej, przy 60km/h wyszlo mi to samo ale bez abs-u jechalem jakies 4km mniej bo skrzynia u mnie ma problemy z przelaczaniem z 1 na 2. hamowanie bez abs oczywiscie pedal w podloge. droga ubita sniegiem i lodem.

[ Dodano: |3 Lut 2010|, o 22:04 ]
jedno jest pewne nawet jesli bez ABS w pewnych okolicznosciach droga hamowania jest krotsza to i tak lepiej miec auto z systemem ABS, tego jestem przekonany, szczegolnie po dzisiejszym pozdrawiam. 8)

Reader - |22 Lut 2010|, 2010 10:18

Gaiger napisał/a:

A bierze się to z tego że układ hamulcowy przy ABS jest zazwyczaj mocniejszy niż w aucie bez ABS'u. Dlatego sporo osób mylnie sądzi że to ABS skraca drogę hamowania.

To nie tak, to wynika bardziej z rzeczywistości.
Tutaj chodzi o współczynnik przyczepności opon który jest zmienny w funkcji poślizgu, na wszystkich twardych nawierzchniach (łącznie z lodem) jest on mniejszy przy całkowitym poślizgu.
Mówiąc skrótowo siła tarcia koła całkowicie zablokowanego jest mniejsza od siły tarcia koła będącego w niewielkim poślizgu (na granicy poślizgu).
I właśnie do tego jest dążenie przy stosowaniu systemu ABS (oprócz zachowania kierowalności pojazdu).

Jak widać systemy ABS ciągle ewoluują gdyż nie są jeszcze doskonałe. :)

Mnie zastanawia czy zastosowanie włącznika(przekaźnika) w obwodzie zasilania modułu ABS to bezpieczny sposób na ręczną aktywację-dezaktywację systemu podczas jazdy w Scorpio ?

maup - |22 Lut 2010|, 2010 11:17

jak koniecznie chcesz to może po prostu wydłub bezpiecznik?
Struna - |22 Lut 2010|, 2010 11:23

mnie sie zdaje, że kolega by sobie chciał włączać i wyłączać na żądanie. Mnie by sie też takowe przydało.
Reader - |22 Lut 2010|, 2010 11:32

Mam na środkowej konsoli nieużywany wyłącznik elektryki tylnych drzwi bo mam z korbami. Chętnie bym do tego użył ale w taki sposób aby aby sterować nawet podczas jazdy. A jak wiadomo po włączeniu zasilania moduł robi najpierw postojowy test czujników.