| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - "nowe" sprzęgło potrafi szarpać przy ruszaniu
Julek - |29 Sty 2010|, 2010 11:02 Temat postu: "nowe" sprzęgło potrafi szarpać przy ruszaniu 2.0 8v 95
Po wymianie silnika (heh 3 silnik w tej budzie), przy okazji której zmienione zostało również łożysko igiełkowe, simmering tylny wału i sprzęgło na oryginał z nabitymi na nowo okładzinami, występuje czasem objaw "szarpania" przy ruszaniu. Na zimnym silniku nie zauważyłem, dopiero po dłuższej jeździe pojawiło mi się coś takiego.
Niezależnie od sposobu ruszania (powolne puszczanie sprzęgła, niemal z jazdą na półsprzęgle czy też przy gwałtownym starcie) - wygląda to tak samo. Puszczam sprzęgło, czuję jak załącza się napęd, dodaję nieco gazu i mam kangura, jakbym nie umiał ruszać, ewentualnie coś na kszatł "ABS"u. Co dziwne - jak pisałem wyżej, na zimnym silniku nie występuje wcale, ale i na ciepłym też nie jest regułą. Raz ruszę bez najmniejszego szarpnięcia, by za chwilę telepać pasażerami po tylnej kanapie.
Dla mnie kiepskie są po prostu okładziny, nie wiem nierówno to nabili czy co. Serwis twierdzi, że to ma szansę się dotrzeć. Co robić? Jeździć tak, a może się naprawi? "spalić" trochę sprzęgło?
pepi - |29 Sty 2010|, 2010 11:12
a wyszprzeglik się nie przycina ?
Julek - |29 Sty 2010|, 2010 11:13
pepicosi, wysprzęglika nie ruszali, więc jest ten sam na którym było OK
Reader - |29 Sty 2010|, 2010 13:53 Temat postu: Re: "nowe" sprzęgło potrafi szarpać przy ruszaniu
| Julek napisał/a: | | ..czuję jak załącza się napęd, dodaję nieco gazu i mam kangura... |
Dodawaj mniej gazu, jak najkrócej zasprzęglaj.
Mam podobnie, tylko czasem jeszcze "ćwierka" , ale u mnie to sprzęgło raczej się kończy a nie zaczyna.
Że tak powiem trzeba wyrobić sobie odpowiedni styl ruszania. Ja bym na razie nie ruszał.
pepi - |29 Sty 2010|, 2010 19:11
ale może coś popsuli kto wie
Gruber - |29 Sty 2010|, 2010 19:46
Gdzie nabijałeś okładziny? Miałem to samo w twingo po nabiciu okładzin, wymiana tarczy na nową zlikwidowała dopiero problem.
Julek - |29 Sty 2010|, 2010 23:35
Gruber, warsztat w którym zmieniałem silnik zarekomendował jakiś punkt w Aninie. Sami zawieźli tarczę, sami ją potem założyli. Szczerze mówiąc średnio mam ochotę płacić za wymianę tarczy na inną...
ford2fast - |30 Sty 2010|, 2010 01:15
| Julek napisał/a: | | "spalić" trochę sprzęgło? |
Warto spróbować , może pomóc
Julek - |30 Sty 2010|, 2010 09:35
ford2fast, wobec tego spróbuję
|
|