| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - montaż wahaczy przednich
bingo - |20 Sty 2010|, 2010 11:26 Temat postu: montaż wahaczy przednich Pierwsza sprawa to pytanie. W MK2 4x4 na prawej stronie mam wahacz z tulejami stabilizatora od cossa (podróby), a z lewej jest nowy orginalny wahacz ze słoneczkiem. Zostawić słoneczko czy założyć równiez na lewą stronę tuleje od cossa?
Druga sprawa to też pytanie. Tuleja stabilizatora cossa składa się z dwóch różnych elementów. jedna guma jest dłuższa, druga krótsza. Po konsultacjach obecnie jest założona dłuższa od strony kabiny, a krótsza od strony zderzaka. Ale przy takim założeniu zmienila się odległość między końcem stabilizatora a wahaczem, wręcz wahacz jest lekko po skosie, wiec mam teraz wątpliwości - źle (za słabo) skręcone, czy też odwrotnie zmontowane. Moje watpliwości są tym dodatkowo podparte, ze krótka guma po skręceniu ma grubość taką , jak słoneczko, czyli nie zmienia odległości, oraz tym, że u mnie w starym wahaczu zużyta była guma od słoneczka przednia, czyli ta od zderzaka, co sugeruje, że dłuższa guma powinna być od strony zderzaka. Proszę o podpowiedź, co z tym zrobić.
Trzecia sprawa, to krótki opis montażu nowego wahacza bez kanału - może sie przyda:
1. Luzujemy śruby koła, przy którym chcemy zmienić wahacz
2. Podnosimy auto tak, by nie było oparte na żadnym elemencie zawieszenia przedniego.
3. Odkręcamy śruby od koła i je zdejmujemy
4. Kluczem 19 blokujemy łeb śruby mocujacej wahacz do maglownicy
5. Drugim kluczem (wskazana nasadka na przedłuższce krótkiej) odkręcamy nakrętkę śruby mocującej wahacz do maglownicy.
6. Cienkim prętem wybijamy śrubę.
7. Odkręcamy nakrętkę ze stablilizatora - mile widziana nasadka 24
8. tylko 4x4: odkręcamy nakrętkę z kołka zabezpieczającego. Kołek idzie w poziomie równolegle do osi pojazdu, w piaście koła, nakrętka na klucz 17 od strony kabiny, a od strony zderzaka jest łeb śruby z otworem typu trox 40 (chyba 40, bo tego nie jestem pewny).
9. Tylko RWD: odkręcamy nakrętkę z końcówki sworznia wahacza - klucz nie znany
10. wybijamy wahacz ze stabilizatora
11. Tylko 4x4: wybijamy kołek zabezpieczający sworzeń wahacza - idzie bardzo lekko
12. Obracamy wahaczem tak, by lekko poluzować sworzeń i opuszczamy wahacz na dół, wyjmując równocześnie sworzeń z mocowania.
Montaż:
1. Wkładamy sworzeń wahacza na swoje miejsce
2. tylko 4x4: wkładamy kołek zabezpieczający sworzeń na swoje miejsce i nakręcamy nakrętkę, a następnie ją dokręcamy
3. tylko RWD: nakręcamy nakrętkę na końcówke sworznia i ją dokręcamy
4. opieramy dół lewarka hydraulicznego na stabilizatorze, a główkę lewarka opieramy na dolny kielich sprężyny. Rozkładamy lewarek tak, by nałożyć wachacz na stabilizator.
5. nakładamy wahacz na stabilizator , nakładamy podkładke zewnętrzną i nakręcamy nakrętkę (bez dociągania). W przypadku gum cossowskich proponuję najpierw nakręcić samą nakrętkę, następnie delikatnie odkręcić, włożyć w nasadkę 24 podkładkę tak, by włożona nakrętka migła się na niej oprzeć i równocześnie lekko wystawała z nasadki, włożyć na końcówkę stabilizatora podkładkę, przyłożyć nakrętkę w nasadce i mocno dociskając klucz z nakrętką dokręcać nakrętkę - powinna chwycić. Można dodatkowo łokciem zaprzeć się o nadkole.
6. wstępnie przyblizamy końcówkę wahacza z tuleją do miejsca mocowania w maglownicy - końcówka wachacza powinna być nad mocowaniem
7. lewarkiem napinamy stabilizator tak, by końcówka wahacza była na środku. w otwór w maglownicy od strony nakrętki wkładamu śrubokręt lub inny ajzol , by zosiować otwory. Z drugiej strony wkładamy śrubę.
8. Po jej wstepnym włozeniu (w przypadku problemów można lekko zaostrzyć czubek śruby i ją lekko wbić młotkie) wyciągamy śrubokręt i dobijamy śrubę
9. Zdejmujemy lewarek
10. Zakładamy nakrętkę na śrubę mocującą wahacz do maglownicy i ją dokręcamy
11. dokręcamy śrubę na stabilizatorze.
12. Dociągamy wszystkie trzy śruby wahacza
13. Zakładamy koło i nakręcamy nakrętki
14. opuszczamy auto na glebę
15. Dokręcamy nakrętki koła
16. po przejechaniu 100 - 500 km dokręcamy nakrętki na wahaczu.
[ Dodano: |21 Sty 2010|, o 13:03 ]
nikt nie pamięta, jak są montowane gumy stabilizatora w MK2?
blaz - |21 Sty 2010|, 2010 13:12
łup
pablo19 - |21 Sty 2010|, 2010 15:00 Temat postu: Re: montaż wahaczy przednich
| bingo napisał/a: | ...oraz tym, że u mnie w starym wahaczu zużyta była guma od słoneczka przednia, czyli ta od zderzaka, co sugeruje, że dłuższa guma powinna być od strony zderzaka. Proszę o podpowiedź, co z tym zrobić.
... | W sumie, nakładam na staba te dłuższe jako pierwsze, ale przyznam, że już raz wymieniałem, bo ta krótka będąca z przodu auta była pęknięta, u Aro też tak było. Powyższe zapodało mi wątpliwość, cze dłuższa powinna być z tyła, ale jak na razie śmigam i to b.dużo po jakichś dziurawkach z założonymi "poli" od fidowskiego i zaglądałem tam 2 dni temu i wszystko jest oki przy takim sposobie założenia gum jak napisałem na początku.
Vaux - |22 Sty 2010|, 2010 02:05
| pablo19 napisał/a: | | Powyższe zapodało mi wątpliwość, cze dłuższa powinna być z tyła, |
Ja zakładam zawsze dłuższą z tyłu bo uwazam że to ona przenosi największe obciążenia przy hamowaniu auta, ta krótka gdyby była z tyłu będzie wtedy dobijać w podkładkę przecież...
pepi - |22 Sty 2010|, 2010 07:46
| Vaux napisał/a: | | Ja zakładam zawsze dłuższą z tyłu bo uwazam że to ona przenosi największe obciążenia przy hamowaniu auta, ta krótka gdyby była z tyłu będzie wtedy dobijać w podkładkę przecież | - kiedyś były nawet instrukcjie i tam bylo tak jak kolega pisze a raz nawet widziałem te podkładi odwrotnie dane i gumy wytrzymały 2 lata
pablo19 - |22 Sty 2010|, 2010 08:13
| pepicosi napisał/a: | | Vaux napisał/a: | | Ja zakładam zawsze dłuższą z tyłu bo uwazam że to ona przenosi największe obciążenia przy hamowaniu auta, ta krótka gdyby była z tyłu będzie wtedy dobijać w podkładkę przecież | - kiedyś były nawet instrukcjie i tam bylo tak jak kolega pisze a raz nawet widziałem te podkładi odwrotnie dane i gumy wytrzymały 2 lata | Ja przy ostatnim montażu potraktowałem te podkładki młotkiem i zbliżyłem ich kształt do "płaskości", bo "oryginały" z poprzedniego zestawu tak mi rozepchały mniejszą guę, że pękła tak jak u Aro.
bingo - |22 Sty 2010|, 2010 10:11
a co z lewą stroną? zostawić oryginalne słoneczko, czy założyć gumy od cosa?
pablo19 - |22 Sty 2010|, 2010 10:58
| bingo napisał/a: | | a co z lewą stroną? zostawić oryginalne słoneczko, czy założyć gumy od cosa? | Albo słoneczka, albo wzmacniane, nie ma co mieszać.
Struna - |22 Sty 2010|, 2010 12:15
ja dawałem podkładki odwrotnie - bardzo wydłużało żywotność gum. Tylko trzeba zwrócić uwagę na ich grubość, bo różni producenci dają różne. I jak sa takie grubsze to może być problem przy krótszej gumie.
Kamil_Scorpio_ - |18 Kwi 2012|, 2012 17:06
Czytałem czytałem i odkopałem temacik
| Struna napisał/a: | | ja dawałem podkładki odwrotnie - bardzo wydłużało żywotność gum. Tylko trzeba zwrócić uwagę na ich grubość, bo różni producenci dają różne. I jak sa takie grubsze to może być problem przy krótszej gumie. |
Czyli ma być tak: -(=)- ?
Czy -)=(- ?
Vaux - |18 Kwi 2012|, 2012 17:16
Jak zrobisz tak :
-(=)-
to guma nie będzie się rozjeżdżać i dłużej wytrzymają...(chociaż poprawne jest odwrotne założenie, niektórzy niby twierdzą że podkładki stukają o wahacz jeśli zakłada się tak jak pokazałem ale mi nigdy nic nie stukało)
Kamil_Scorpio_ - |18 Kwi 2012|, 2012 17:18
| Vaux napisał/a: | Jak zrobisz tak :
-(=)-
to guma nie będzie się rozjeżdżać i dłużej wytrzymają... |
Chodzi oczywiście o słoneczka
Vaux - |18 Kwi 2012|, 2012 17:19
A to sorki, słoneczek tak nie zakładaj bo nie da rady, brzeg wygiętej podkładki wrzyna sięw gumę wtedy i "słoneczko" nie działa. Tylko ostrzegam - moje auto po zalożeniu słoneczek z zestawu teknorota tak pływało że po tygodniu czy dwóch słoneczka wywaliłem bo nie dało się jeździć
Kamil_Scorpio_ - |18 Kwi 2012|, 2012 17:22
| Vaux napisał/a: | | A to sorki, słoneczek tak nie zakładaj bo nie da rady, brzeg wygiętej podkładki wrzyna sięw gumę wtedy i "słoneczko" nie działa. Tylko ostrzegam - moje auto po zalożeniu słoneczek z zestawu teknorota tak pływało że po tygodniu czy dwóch słoneczka wywaliłem bo nie dało się jeździć |
Czyli ma być tak: -)=(- ?
Firma NK słoneczek taka jak wahaczy
kat - |18 Kwi 2012|, 2012 17:22
załoz poli ,a nie sloneczka,bo bedziesz za chwile zmienial
a do wymiany wahacze najlepszy jest pas do ladunkow,ktoreym sciagamy staba i wszystko idzie latwo i przyjemnie
Vaux - |18 Kwi 2012|, 2012 17:24
| Kamil_Scorpio_ napisał/a: | | Czyli ma być tak: -)=(- ? |
Tak...ale Kat dobrze podpowiada, szkoda roboty
Kamil_Scorpio_ - |18 Kwi 2012|, 2012 17:27
| kat napisał/a: | załoz poli ,a nie sloneczka,bo bedziesz za chwile zmienial
a do wymiany wahacze najlepszy jest pas do ladunkow,ktoreym sciagamy staba i wszystko idzie latwo i przyjemnie |
Na piątek, sobote mi auto potrzebne, więc na razie założę to co mam, jak wrócę i będę się zajmował rozkręcaniem drugiego scorpio to przez ten czas przyjdą poli
| Vaux napisał/a: | | Kamil_Scorpio_ napisał/a: | | Czyli ma być tak: -)=(- ? |
Tak...ale Kat dobrze podpowiada, szkoda roboty |
Nie mam wyboru na razie... mogłem z tym nie zwlekać na ostatnią chwilę...
ut99 - |18 Kwi 2012|, 2012 18:07
może oryginalne słoneczka były lepsze...
te NK były w zestawie z wahaczem? to zamontowałem takie wyjechałem z garażu i od razu z powrotem na zmianę na wzmacniane.
Kamil_Scorpio_ - |18 Kwi 2012|, 2012 18:20
| ut99 napisał/a: | może oryginalne słoneczka były lepsze...
te NK były w zestawie z wahaczem? to zamontowałem takie wyjechałem z garażu i od razu z powrotem na zmianę na wzmacniane. |
Strzelam że były razem, bo wahacze miałem po poprzedniku wraz z tymi "słoneczkami"
kat - |18 Kwi 2012|, 2012 20:34
kup poli,3 miesiace temu dalem ci namiary na nie
Kevin Xy - |18 Kwi 2012|, 2012 21:45
i ja musze zakupic, bo w sedanie mam sloneczka
YaKuZ - |18 Kwi 2012|, 2012 21:56
bo sedan jest ORYGINALNY a wszystko co oryginalne jes lepsze
Kevin Xy - |18 Kwi 2012|, 2012 21:59
jusz nie jet oryginalny
dotknalem sie sfoimi paluchami
i tek wszystko jeszcze przed nami
Zysio - |18 Kwi 2012|, 2012 22:03
| Kevin Xy napisał/a: | | dotknalem sie sfoimi paluchami |
rence które leczom
taki nowy, lepszy Kaszpirowski
Kevin Xy - |18 Kwi 2012|, 2012 22:08
667 - nowy lepszy szatan
Vaux - |18 Kwi 2012|, 2012 22:31
| YaKuZ napisał/a: | bo sedan jest ORYGINALNY a wszystko co oryginalne jes lepsze |
Jak twoje obecne scorpio przyjechało z Pabianic to też miało jeszcze oryginalne słoneczka - sam wymianiałem
pablo19 - |19 Kwi 2012|, 2012 09:13
| kat napisał/a: | ...
a do wymiany wahacze najlepszy jest pas do ladunkow,ktoreym sciagamy staba i wszystko idzie latwo i przyjemnie | Odkąd Struna mnie oświecił to nie mocuje się już ze stabilizatorem tylko po prostu nie podnoszę auta i zmieniam w aucie stojącym na kołach, jest łatwo, miło i przyjemnie.
kat - |19 Kwi 2012|, 2012 09:29
tego nie bralem pod uwage,ale z pasem nie ma problema,ostatnio robilem i poszlo szybko i bez mocowania sie
Struna - |19 Kwi 2012|, 2012 12:12
| pablo19 napisał/a: | | zmieniam w aucie stojącym na kołach, jest łatwo, miło i przyjemnie. | no ba - popychasz łapką koło i pięknie siada, drugą ręką chwytasz ze dwa zwoje gwintu i voila
|
|