Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - PROBLEM Z OTWARCIEM BAGAŻNIKA W KOMBI

jackck - |18 Sty 2010|, 2010 07:56
Temat postu: PROBLEM Z OTWARCIEM BAGAŻNIKA W KOMBI
Witam
Mam pytanko.Klapę bagażnika w moim kombi zawsze otwierałem tylko i wyłącznie z klucza i nigdy sie nie zastanawiałem czy jest jeszcze jakaś inna możliwość otworzenia klapy.Od jakiegoś czasu na amen zacioł mi się ten zamek w klapie i nie mogę już otworzyć bagażnika ponieważ klucz jej nie otwiera.Niewiem czy w scorpio tylko jest taka możliwość otwierania czy powinna być jeszcze może w środku auta jakaś dzwignia od bagażnika(np.jak w mondeo MK2) czy może coś jest do naciśniecia np.zamek tylko u mnie może jest zepsuty.Proszę o pomoc bo brak bagażnika to tragedia.Bagażnik mam jak zaspawany-hehe.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

pepi - |18 Sty 2010|, 2010 08:00

a pilot masz ????????
Adam73 - |18 Sty 2010|, 2010 08:03

Pozostaje wczołgac sie, zdemontować osłone klapy i otworzyc ręcznie. :/
jackck - |18 Sty 2010|, 2010 08:06

Pilota niemam.Ale jak zdemontować tą osłonę jak sróbki trzymające tapicerkę są pod spodem klapy a klapa zmknieta.
A jak bym miał pilota to się otworzy?

gw21 - |18 Sty 2010|, 2010 09:09

Jeśli twój wielorybek miał możliwość sterowania centralnym z pilota (a większość miała), to najprościej będzie podać (na chwilę) masę na 21pin mniejszej (takiej z "cienkimi" przewodami) wtyczki przy module centralnego zamka (wyjmujesz schowek pasażera i nad kompem masz moduł) kolor przewodu to czarny z żółtym paskiem. Na upartego jakbyś chciał to możesz sobie w schowku dorobić przycisk (tylko przycisk, a nie wyłącznik) i będziesz miał otwieranie klapy z środka :)
A ważne wtyczka musi być podłączona do modułu!!! :)

bingo - |18 Sty 2010|, 2010 16:03

gw21 napisał/a:
Jeśli twój wielorybek miał możliwość sterowania centralnym z pilota
- nie to jest ważne, bo sterowanie elektryczne jest zawsze.
a na dużej wtyczce będzie wyjście plusa na otwarcie zamka - kostka nie musi być posdpięta pod sterownik, ale podajesz plusa przez żarówkę. nie wiem który to pin w MK3.
pytanie tylko, czy ci działa elektryczne otwieranie.
a jak działa, to możesz jeszcze spróbować otworzyć wciskając przycisk na klapie, jak nie daje rady, to go WD40 i wtedy próbować. Można lekko gumowym młotkiem go wcisnąć, a potem na otwartej klapie potraktować wd40, by odskoczył.

pader - |18 Sty 2010|, 2010 20:49

W niedawno zakupionym wielorybie miałem taki sam problem. Bagażnik otwierał się co prawda z pilota ale raz za dwadzieścia razy. Bagażnik otworzyłem poprzez rozpięcie i zapięcie wtyczki centralnego zamka (przy łączeniu wtyczki prąd poszedł na siłownik). Przeciąłem kabel przedłużyłem i teraz mam otwieranie z guzika we wnętrzu pojazdu. Co prawda działa tylko na wyłączonym zapłonie ale jest lepiej niż było :)
bingo - |18 Sty 2010|, 2010 21:28

pader napisał/a:
(przy łączeniu wtyczki prąd poszedł na siłownik)
- czyli masz gdzieś zwarcie i dlatego z pilota nie działa, bo dostaje masę na sterownik non stop lub prawie non stop. Jak instalacja jest OK to wypięcie i podpięcie nic nie da - zamek otwiera się przy pojawieniu się masy. Proponuje sprawdzić przycisk na klapie, czy jest odbity prawidłowo. no i pytanie w którym masz ten problem MK1 czy MK3?

[ Dodano: |18 Sty 2010|, o 21:29 ]
sorki, nie doczytałem, że pisałeś, że mk3 - cofam ostatnie pytanie.

pader - |18 Sty 2010|, 2010 21:35

bingo napisał/a:
Proponuje sprawdzić przycisk na klapie, czy jest odbity prawidłowo

Zapewne jest wciśnięty bo nie da rady go wcisnąć.

bingo - |18 Sty 2010|, 2010 21:45

pader napisał/a:
Zapewne jest wciśnięty bo nie da rady go wcisnąć.
- no to tu możesz mieć zwarcie - wkladasz kluczyk, przekręcasz go lekko i ciągniesz (bez skojarzeń) - może go wyciągniesz. Jak masz kmbi, to otwierasz klapę , starasz się ustawić ją tak, by element z kluczykiem był w poziomie i lejesz WD40 w zamek i na jego około - powinno puścić po maksymalnie 30 minutach. .

[ Dodano: |18 Sty 2010|, o 21:46 ]
przy sedanie nie wiem, czy można klapę tak ustaqwić, by bębenek zamka był dokładnie w pionie.

pader - |18 Sty 2010|, 2010 23:12

A to będę musiał spróbować tak zrobić. Bo samochodu z pilota też nie dawało rady otworzyć.

I pewnie przyczyną jest to zwarcie. Tylko czasem się zamykał z pilota, pomyślałem że baterie słabe – wymieniłem ale było tak samo wiec pomyślałem że pilot padnięty.

bingo, dziękuję za instrukcję naprawy zamka/pilota :)

gw21 - |19 Sty 2010|, 2010 09:05

Co do reanimacji zamka, to ja go jeszcze po "odblokowaniu" wyjąłem i przesmarowałem zwykłym smarem od środka, bo niestety WD starczał na max miesiąc. Teraz już rok jest spokój.
bingo napisał/a:
nie to jest ważne, bo sterowanie elektryczne jest zawsze.
Występowały wersje MK3 bez modułu centralnego (wtedy nad schowkiem jest przekaźnik) ale jak jest podwójny rygiel to jest i moduł. W tej drugiej kostce jest to pin 1 (pomarańczowy z czarnym paskiem) i na niego trzeba podać +12V. Przy zblokowanym przycisku klapy rzeczywiście będzie to lepsze rozwiązanie, ale docelowo jeśli ktoś chce dokładać przycisk otwierania w środku, to lepie sterować masą (tylko musi być odblokowany przycisk klapy).
W wersji z przekaźnikiem też podajemy +12V na pomarańczowy z czarnym paskiem (bezpośrednie wyjście na siłownik) lub na biały z zielonym paskiem żeby ładnie sterować przez przekaźnik ;)

bingo - |19 Sty 2010|, 2010 09:16

ale nawet bez modułu był zamek elektryczny. ale fakt, że tam jest przekaźnik zamiast modułu.
jackck - |19 Sty 2010|, 2010 10:13

To mam rozumieć że zamek (okrągłą część) do ktorego wsadzamy klucz jest ruchomy i nim po wciśnieciu można również otwierać bagażnik(oczywiście jak centralny jest otwarty)?U mnie jest to wciśniete na amen od początku i myślałem że jest to część nieruchoma(chciaż mnie to trochę dziwiło)i że można tylko kluczem otwierać.Ale jeśli tak to spróbuję go w jakiś cudowny sposób wyciągnąć i wtedy powinno się otworzyć,tak?Dobrze kombinuję?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

sp9wlc - |19 Sty 2010|, 2010 10:18

jeśli się nie uda to czeka Cie rozbieranie tapicerki (górnej częsci) tylnych drzwi, nie jest to proste,ale przy pomocy druta spawalniczego wygietego mozna ruszyć prostowodem i otworzyć klapę. niepamietam tylko czy prostowodem ruszamy do góry na czy na dół, sprawdzisz.
wieloryb - |19 Sty 2010|, 2010 10:24

jackck napisał/a:
To mam rozumieć że zamek (okrągłą część) do ktorego wsadzamy klucz jest ruchomy i nim po wciśnieciu można również otwierać bagażnik(oczywiście jak centralny jest otwarty)?

Z tego co się orientuję, to nie musisz mieć otwartego centralnego w 4 drzwiach wejściowych, bo klapa bagażnika otwiera się osobno (trzeci przycisk w oryginalnym pilocie) - u mnie tak jest.
jackck napisał/a:
U mnie jest to wciśniete na amen od początku i myślałem że jest to część nieruchoma(chciaż mnie to trochę dziwiło)i że można tylko kluczem otwierać.Ale jeśli tak to spróbuję go w jakiś cudowny sposób wyciągnąć i wtedy powinno się otworzyć,tak?Dobrze kombinuję?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

W moim wozie też mam wciśnięty na amen zamek i też będę go musiał wycisnąć, bo już raz rozwaliłem pilota i pakowałem bagażnik przez tylne drzwi, a to nie należy ani do łatwych, ani przyjemnych. Spróbują popracować z WD40. Spróbuj zrobić to co Ci zalecają koledzy, powinno pomóc.

bingo - |19 Sty 2010|, 2010 10:27

jackck napisał/a:
U mnie jest to wciśniete na amen od początku
- daje ci sygnał masy na centralkę blokując elektryczne sterowanie.
jackck napisał/a:
i wtedy powinno się otworzyć,tak
- nie , moze wtedy uda ci się otworzyć z pilota, albo jeszcze raz musisz wcisnąć. Spróbuj z wyjęciem dużej wtyczki ze sterownika , masz go w górnej częsci schowka pasażera.

[ Dodano: |19 Sty 2010|, o 10:28 ]
sp9wlc napisał/a:
jeśli się nie uda to czeka Cie rozbieranie tapicerki (górnej częsci) tylnych drzwi, nie jest to proste,ale przy pomocy druta spawalniczego wygietego mozna ruszyć prostowodem i otworzyć klapę. niepamietam tylko czy prostowodem ruszamy do góry na czy na dół, sprawdzisz.
- jeżeli ma elektryczne otwieranie sprawne, to jest jeszcze kilka sposobów bez rwania ttapicerki. ale jak siłownik padnięty ...

[ Dodano: |19 Sty 2010|, o 10:29 ]
wieloryb napisał/a:
Z tego co się orientuję, to nie musisz mieć otwartego centralnego w 4 drzwiach wejściowych, bo klapa bagażnika otwiera się osobno
- jeżeli chodzi o otwarcie z przycisku w kalpie - to musi mieć otwarty centralny. Z pilota nie wiem jak to jest.
Prezes - |19 Sty 2010|, 2010 10:34

sproboj z calej sily(majac klucz w zamku) wcisnac go do klapy. Mialem u siebie tak samo...bardzo ciezko chodzilo...najpierw kazali mi wymienic caly zamek..ale wszystko niby bylo ok wiec wymienilem tylko wklad i teraz otwieram klape tak jak powinno sie ja otwierac
bingo - |19 Sty 2010|, 2010 10:35

dla przypomnienia - siłownik zamka klapy jest zasilany spod deski bezpośrednio plusem, w klapie nie ma żadnego już przerwania / włacznika / czujnika, więc jeżeli jest sprawny, to mozna klapę otworzyć bez rwania tapicerki nawet przy padniętym przycisku, braku kluczyka i rozwalonej centralce. można podać plusa na dużej kosce pod odpowiedni styk, robić przez żarówkę, by nie zrobić przypadkowego zwarcia. nr styku dla MK2 i Mk3 były już podawane wielokrotnie na forum.

[ Dodano: |19 Sty 2010|, o 10:36 ]
Prezes, ale on już ma wciśniętego i musi go wyciągnąć ...

wieloryb - |19 Sty 2010|, 2010 11:02

bingo napisał/a:
[ Dodano: |19 Sty 2010|, o 10:29 ]
wieloryb napisał/a:
Z tego co się orientuję, to nie musisz mieć otwartego centralnego w 4 drzwiach wejściowych, bo klapa bagażnika otwiera się osobno
- jeżeli chodzi o otwarcie z przycisku w kalpie - to musi mieć otwarty centralny. Z pilota nie wiem jak to jest.

Z pilota, to się otwiera osobno, a z klapy, to nie wiem, bo jak pisałem mam wciśnięty zamek.
Kolejne cenne wieści o swoim samochodzie:)

jackck - |19 Sty 2010|, 2010 11:32

Ja mam jakiegoś pilota,dostałem go od gościa jak kupowałem od niego wieloryba.Ale ten pilot nie jest chyba oryginalny.Zamyka niby samochód ale nie uruchamia ani nie rozłącza alarmu, no i ma dwa przyciski a nie jak kolega wieloryb napisał że ma trzy.A z klucza jak zamykam to alarm się włącza i jak otwieram alarm się wyłacza.
gw21 - |19 Sty 2010|, 2010 12:13

jackck jak masz alarm sterowany zamkiem, to masz i moduł. Wyciągasz schowek, wypinasz większą wtyczkę z modułu, tak jak pisałem ja i bingo podajesz +12V na pin "1" przewód pomarańczowy z czarnym paskiem i masz bagażnik otwarty. Max 5 min roboty i nie masz kombinowania z tapicerkami, drutami itp. A jak już otworzysz bagażnik to zreanimuj sobie ten zamek, na początek metodą bingo czyli klapa do góry i lejesz WD, po 1/2 h wkładasz kluczyk i wyciągasz wkładkę.

[ Dodano: |19 Sty 2010|, o 12:14 ]
jackck napisał/a:
no i ma dwa przyciski
to jakaś dokładka, oryginał ma 3 przyciski.
wieloryb - |19 Sty 2010|, 2010 12:39

gw21 napisał/a:

[ Dodano: |19 Sty 2010|, o 12:14 ]
jackck napisał/a:
no i ma dwa przyciski
to jakaś dokładka, oryginał ma 3 przyciski.

też tak myślałem, ale nie byłem pewien

bingo - |19 Sty 2010|, 2010 13:07

dokładka i masz pewnie nakombinowane - dodatkowy sterownik zmontowany. Zrób zdjęcie pilota i podaj tutaj i otwórz schowek i klapkę nad nim, zobaczymy, co tam jest. Pewnie masz tylko coś dołożone, skoro z kluczyka działa oryginał. dokupujesz pilota, programujesz i już się cieszysz oryginalną zabawką. Później tylko kwestia odłaczenia tego wynalazku - pewnie gdzieś przy słupku kierowcy wpiety.