Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Problem z ASB w 2.0 DOHC 91r.

Draiwer38 - |14 Sty 2010|, 2010 20:09
Temat postu: Problem z ASB w 2.0 DOHC 91r.
Koledzy mam problem z ASB. Myślę ogólnie że nie mam szczęścia do kupna dobrej ASB bo już trzecią założyłem, a SKORKA mam dopiero dwa lata. Ale wracając do tematu- wymieniłem w zeszłym tygodniu skrzynkę, gość od którego kupowałem zarzekał się że automacik jest idealny bo po remoncie tylko skorpiaka rozwalił i zezłomował a skrzyni było mu szkoda. I co się okazało - po zamontowaniu wymieniłem olej na DextronaII , zmieniłem filtr, sprawdzilem poziom oleju po przewajchlowaniu przez wszystkie położenia, sprawdziłem czy zapina na 1, 2, 3, D i R. Zapinała. Pojechałem na pierwszą jazdę próbną i tu rozczarowanie, z garażu wyjechałem na D jakby normalnie, potem na drodze nie chciał jechać jakby coś się uślizgiwało, więc przełączyłem na 1, auto ruszyło normalnie, potem na 2 i też OK, na 3 i też OK przyspieszało, i w końcu na D i lipa brak czwartego przełożenia. Więc zatrzymałem się i znowu ruszyłem z D, wszystko szło jakby OK jakby poprzednia sytuacja nie miła wogule miejsca skrzynka przełączała jak nówka aż do czwartego przełożenia którego było brak nawet przy 110km/h a silnik 4000rpm.Pojeździłem tak kilka dni i dzisiaj znowu przeżyłem rozczarowanie na D nie jedzie prawie wogóle, silnik wyje a auto przyspiesza jakby za sobą lokomotywę ciągło po lodzie, po przełączeniu na 3 wszystko jej przechodzi jakby nigdy nic.Startując od zera z pozycji 3 rusza idealnie, idealnie przeżuca na wyższe biegi ale tylko do 3 po przełączeniu na D znowu lipa. Proszę o pomci przepraszam że się tak rozpisałem ale chciałem wszystko opisać w miarę dokładnie.
gufer-posepny - |14 Sty 2010|, 2010 20:24

może źle ustawione to cięgno między wybierakiem a skrzynią i na wybieraku masz ustawione a na skrzyni jest pomiędzy ustawieniami .
Draiwer38 - |14 Sty 2010|, 2010 20:41

gufer-posepny napisał/a:
może źle ustawione to cięgno między wybierakiem a skrzynią i na wybieraku masz ustawione a na skrzyni jest pomiędzy ustawieniami .
Ok może ale czy dlatego mogło nie być czwartego przełożenia?
gufer-posepny - |14 Sty 2010|, 2010 20:50

może ustawiając na D nie włączasz tak na prawdę D . 4 bieg jest elektronicznie załączany . masz autko z roku 91 czyli prędkościomierz elektroniczny . jeśli działa to pewnie i komputer silnika też dostaje info o prędkości i wie kiedy ten bieg włączyć . pozostaje gdzieś po drodze błąd : wybierak w skrzyni , nie podpięte coś , uszkodzenie skrzyni lub elektrozaworu . ostatecznie uszkodzone wyjście w komputerze załączajace 4 bieg . możesz odczytać błędy z komputera za pomocą diody Led . jak nie wywali błędów odnośnie skrzyni to co innego będzie .
Draiwer38 - |14 Sty 2010|, 2010 20:55

Jeśli można zapytać jak to zrobić, jak odczytać te błędy za pomocą diody?
gufer-posepny - |14 Sty 2010|, 2010 21:08

zadanie dla Ciebie : poszukaj na forum bo było tyle razy że szok . wtyczka koło akumulatora jest , tam sie wpina diodę LED i odpowiednio mruga . liczy się błyski .
Draiwer38 - |14 Sty 2010|, 2010 21:12

OK dzięki. Z tymi błyskami to wiem o co chodzi tylko o tę wtyczkę mi chodziło. I jeszcze jedno jak zczytam to gdzie sprawdzić?
gufer-posepny - |14 Sty 2010|, 2010 21:25

na ford scorpio prv pl tam były pliczki z tabelami błędów . o ile pamiętam .
Draiwer38 - |14 Sty 2010|, 2010 21:40

Dzięki za info o tych plikach z kodami, znalazłem je. Tylko jednego nie mogę znajść, pod które piny się podpiąć i jak rozpocząć tę procedurę.
ford2fast - |14 Sty 2010|, 2010 21:47

Draiwer38 napisał/a:
Dzięki za info o tych plikach z kodami, znalazłem je. Tylko jednego nie mogę znajść, pod które piny się podpiąć i jak rozpocząć tę procedurę.

Ale chyba ich nie przeczytałeś :)
Procedura jest w nich opisana :-D

Draiwer38 - |14 Sty 2010|, 2010 22:07

Owszem czytałem, ale tam jest mowa o podłączeniu testera a nie pojedyńczej diody. Ale mniejsza o to. Właśnie wylazłem z kanału i jestem szczęśliwy bo udało mi się usunąć awarię. Mam czwarte przełożenie. Niełączyla kostka od elektrozaworu. Ta kostka która ukryta jest za uchwytem od Klik-Dawna. Poprostu nie sprawdziłem przed montażem czy jest czysta. A było w niej trochę błotka i kostka od strony wiązki nie zapinała się do końca przy okazii nie łączyła. Takrze ostrzegam wszystkich jeszcze nie świadomych sprawdzajcie tę kostkę przed montażem skrzyni bo potem ją wyczyścić to nie taka prosta rzecz zwłaszcza jak się nie ma sprężarki. Dziękuję wszystkim kolegom za pomoc w odnalezieniu niby tak prostej awarii.