Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - ciagnie prawy przod

Kevin Xy - |5 Sty 2010|, 2010 11:56
Temat postu: ciagnie prawy przod
witam
sytuacja wyglada nastepujaco:
raz na jakis czas, (raz na 2 tyg) zdarza sie ze pedal hamulca jet twardy (po przytrzymaniu mieknie i wszystko wraca do normy) i ciagnie na prawo
hamowanie gorsze ale hamuje, prawe przednie kolo z wyrazna tendencja do zblokowania
wczoraj wyszla pani na pasy, zaczalem hamowac, problem "pedala" sie pojawil, zblokowalo prawy przod i auto obrocilo- pani prawie zemdlala
ABS na ta chwile wylaczony ale na sprawnym ABSie bylo podobnie
plyn wymieniony jakies 5 lat wstecz
odnosze wrazenie ze ta sekcja lubi sie zblokowac, gdzie szukac przyczyny ?
modul do rozebrania, przeczyszczenia, przelutowania

Kevin Xy - |5 Sty 2010|, 2010 12:25

obydwa zaciski rozbierane, czyszczone smarowane
bardziej sklaniam sie do modulu, bo jednak twardy pedal to musi byc jego wina

kondzio508 - |5 Sty 2010|, 2010 12:29

ja mam podobnie tylko ze tył nie hamuje i sie biore za wymiene pompy bo jednak na nią padło . czyli to by wskazywało równiez na moduł .
Adam73 - |5 Sty 2010|, 2010 12:42

Fakt, kończąca sie tarcza +dziurawy mieszek =przyrdzewiały tłoczek a w efecie czasowe blokowania kół.
Ale jednak ten twardy pedał wskazuje na moduł i jego czasowe niedziałanie.

Kevin Xy - |5 Sty 2010|, 2010 12:44

Speedo napisał/a:
ale tloczki im rozbierales czy prowadnice tylko pszepolerowales

bez wyciagania tloczka, natomiast tloczek "palcami" wciskam, gumy cale

Struna - |5 Sty 2010|, 2010 12:56

miałem kiedyś coś podobnego - ale kurna nie pamiętam co to ja zrobiłem, że problem ustał. Chyba wtedy piastę zmieniłem jedną z czujnikiem i po tym przestał fiksowac.
YaKuZ - |10 Sty 2010|, 2010 15:51

Kevinie Vaux ma czasem podobny problem że pedał twardnieje i ściąga na strone i to chyba też na prawo... i michał2110 chyba też to miał coś mi sie przypomina i moduł wymieniał.... ale nie jestem pewien...ale ja już tego zjawiska nie mam...
Vaux - |16 Sty 2010|, 2010 00:39

YaKuZ napisał/a:
Kevinie Vaux ma czasem podobny problem że pedał twardnieje i ściąga na strone i to chyba też na prawo

Taaa, dzieje się to u mnie najczęsciej jak upał na dworze i nie ukrywam że stwarza niebezpieczne sytuacje na drodze - depczesz a tu brak wspomagania (pedał jak skała) a fura ucieka na lewy pas (u mnie)...Jak nic unit szwankuje - michał miał swój rozebrac i powiedziec co znalazl ale chyba sie w koncu za to nie wzial bo tylko wymienil unit i teraz Yakuz ma spokój 8)

VIK - |16 Sty 2010|, 2010 11:55

Kevin zmień pompę całą do ABSu i szlus.
jaroz - |16 Sty 2010|, 2010 13:02

YaKuZ napisał/a:
czasem podobny problem że pedał twardnieje i ściąga na strone
Mam to samo :( z tym że jeszcze słychać na ułamek sekundy (i czuć na pedale hamulca) jak zadziała ABS. Mi też się to zdarza, a dodatkowo po wymianie tylnych klocków (i przesmarowaniu tłoczków) i nastaniu mrozów, pukają mi klocki, a auto drży przy 120 aż wszystko się trzęsie... :( Jeżdżę tak już tydzień. W garażu czeka cały sprawny unit pompy, a do tego zmienię tylne zaciski na sprawne, a na koniec wymienię płyn hamulcowy, bo z tego co słyszałem to on też potrafi ogłupić ABS (a mi się zapala, czasem sam na trochę zgaśnie kontrolka). Ehhh....
kondzio508 - |16 Sty 2010|, 2010 16:02

A ja własnie dzis zdemontowałem moją pompę ABS ledwo ale jakoś poszlo bo dwórurke mam zdjetą coby dostęp do skrzyni był , mam 3 pompy i chyba musze coś złożyć ;) jedna przyszła z uszk. króćcem a druga moja zepsuta , a trzecia z dizla ale ta nie ma przy sobie modułu ABs-u i musze tą z dizla złozyć z modułem :( kurcze 3 pompy a żadna do załozenia :(
Kevin Xy - |17 Sty 2010|, 2010 17:29

VIK napisał/a:

a nie da sie jej jakos rozebrac, wyczyscic cos przelutowac ??
bo ona dobrze dziala ale raz na jakis czas sie wiesza jednak sekcja

kondzio508 - |17 Sty 2010|, 2010 17:34

Ja jestem na etapie składania z 3 jednej , Wziołem aku cisniena cały z ta obudową od Dizla , pompę z modułem od F2F i bede jutro zakładał w srode powiem czy coś to pomogło , bo umnie był taki sam objaw hamował tylko przód i to bez ABsu i zapalały sie kontrolki od recznego czerwona i od absu pomarańczowa . Nie bawiłem sie w lutowanie bo to pewnie na krótko pomaga a pozatym trzeba dokladnie wiedziec co sie pompie stało a potem naprawiać . Wiec jestem za tym co Vik pisał , calą podmienić , ja mam dwórurke zdjetą od kolektora to łatwiej mi mnewrować kluczami ale wziołem sie za wymiane całej :)
VIK - |17 Sty 2010|, 2010 17:37

Kevin Xy napisał/a:
VIK napisał/a:

a nie da sie jej jakos rozebrac, wyczyscic cos przelutowac ??
bo ona dobrze dziala ale raz na jakis czas sie wiesza jednak sekcja

Próbuj, ja nie robię takich sztuk, nie mniej jednak 2x miałem pacjentów, ze przy nagłym hamowaniu auto leciało ryjem na prawo do rowu bez kontroli, i dwukrotnie była to rzeczywiście wina sekcji, a że pompy drogie nie są, wyleciała cala i problem zniknął. Czujniki i reszta były dobre.

Zysio - |17 Sty 2010|, 2010 17:38

Ja bym takiej cepelii przy układzie hamulcowym jednak nie robił...
Kevin Xy - |17 Sty 2010|, 2010 17:39

nie chce trafic podobnej cholery jaka mam- obawiam sie ze nie bede mial wyjscia
VIK - |17 Sty 2010|, 2010 17:42

no to nie szukaj po numerach
kondzio508 - |17 Sty 2010|, 2010 17:45

aku cisnienia od TD chyba taki sam ? bo siadł bez problemu cały z tą obudową ale nie mam pewnosci ze takie same kanały dlatego pytam ?
pepi - |17 Sty 2010|, 2010 17:52

jakby co mam sprawną działającą jeszce ze 4 miechy temu :-d pompę
a dłubać to można w elektryce a przy hamulcach nie za bardzo :)

Struna - |19 Sty 2010|, 2010 23:27

Kevin Xy, weź chłopie ni kombinuj, jak masz gruszkę sporzo to se zostaw i cały unit pakuj sprawny.